Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem potkal pejsky

12. 10. 2022
1
5
183
Boxer-Roby
 
Roku 1977 jsme byli již čtyři. Pepa, Alenka a dva synci, Marek a Jiří. Starost o střechu nad hlavou nás zavála do malé restaurace kousek od Prahy. Když se mladší syn narodil, bolela mě týden hlava.  Jak se Jiří pustil kočárku a začal chodit, přišel za mnou Petr, jeden z účastníků oslavy s neobvyklou prosbou. "mohli by jste se na nějaký čas postarat o našeho pejska", než jsem se stačil nadechnout, vyndal z tašky štěně  boxera, jménem Roby. Roztomilost sama. Na mou otázku na jak dlouho, odpověděl, neurčitě, že než jeho žena porodí a pár měsíců poté. Nechce mít psa v této době doma.  
 
Ošíval jsem se, vzdálená vzpomínka na  jeden rok s mým prvním čtyřnohým kamarádem Lukym mě varovala. Bohužel, do prázdného odpoledního lokálu přišla z procházky Alena se synky. Roby je uvítal vřele a bylo nás pět. Stal se miláčkem nejen naší rodiny ale i hostů restaurace. 
 Míjely měsíce. Trápilo mě pomyšlení že Roby nás jednoho dne opustí. S batolete Roby vyrostl v
krasavce. Prsa mu zdobila bílá skvrna, u krku uzounká, pomalu se rozšiřující, jak velká kapka vody. 
Pokud jsem se ženě zmínil o blížící se chvíli kdy nás Roby opustí, její odpověď mi dělala starost o to větší. 
"Roby nikam nepůjde, Roby je náš a s Petrem to nějak vyřiď. " a ještě se u toho bezstarostně usmívala. 
Měl jsem za sebou několik neúspěšných jednání s majitelem Robyho, vždy mou nabídku odmítl. 
 
 V pondělí, den volna, čekala Alenka na autobus směr Praha. Jela se zkrášlit ke kadeřníkovi. Nějaký Matuška, prý genius. Bylo krátce po poledni a náš tým Marek, Jiří, Roby a já jsme byli soustředěni před restaurací a odhodláni pročesat místní les a úspěšně přinést něco na houbovou smaženici. 
Chlapci mamince mávali, já se přidal. Když z čekárny autobusu bylo mávání opětováno, Roby se rozběhl rozloučit  osobně. V okamžik, kdy jedoucí nákladní automobil zastávku s Alenkou schovával byl Roby uprostřed silnice. Hlavou mi proletěla prosba jež používají i nevěřící. Pane Bože, jen to ne". 
Když kamion odkryl čekárnu, nemohl jsem uvěřit co vidím. Roby poskakoval po třech k Alence a naříkal. Já radostí obejmul kluky a pelášil k zastávce. Zázrak se stal. Roby žije. 
 
Za necelou hodinu jsem byl u veterináře. Přeražená stehenní kost na pravá straně. Když jsem Robyho po několika dnech vyzvedával, doktor mě ukázal rentgenový snímek. Do stehenní kosti byl vsazen mohutný hřeb a doktor mne uspokojil že Roby bude zase OK. Měl pravdu po dvou měsících Roby poskakoval jako by se nic nestalo, Vyholené místo pěkně zarostlo a ani dlouhá jizva nebyla vidět. 
 
Ani po tomto smutném incidentu Petr nezměnil své rozhodnutí a Robyho si odvedl. Dlužen nezůstal nic, jen zanechal  smutek v naší rodině.  Šéfoval velkému řeznictví a po celou dobu nás štědře zásoboval. Nad jeho paličatostí zůstával rozum stát. Nemělo to žádnou logiku. Ráno odjel do práce a vracel se pozdě odpoledne. Petrovo žena si Robyho nevšímala, ten byl zavřený za domem na zahradě. Jak se naskytla sebemenší příležitost tak z vesnice vzdálené jen kilometr utek za námi. Dařili se mu to i několikrát týdně. 
Bohužel, při jednou útěku z domácího vězení, setkání a automobilem tentokrát nepřežil. 

5 názorů

uáááááá..... mám husinu.....takové lidi bych zmlátila železnou tyčí a pak je nechala v průvanu......

P.S. posílej avízo......tvů komentář jsem objevila náhodou, protože jsem se ještě vrátila


Celý příběh je pravdivý až na závěr. Nechtěl jsem ten krutý konec popsat. Robyho bestiálně utloukl nějaký závistivý občan ze vsi a pohodil jej majiteli před dveře. Lidská závist je nekonečná. Proč si to nevyřídil s tím jemuž záviděl. 

 Majitel Robyho byl povoláním řezník, jeho žena byla dcera řezníka. Za vsí stavěl  vilu na hektarovém pozemku a vlastnil drahé zahraniční auto. 
Proto musel Roby zemřít?
PS: S češtinou jsem na štítu. 40 let v Kanadě, ani před tí jsem nebyl dobrý student v jazyce českém. 

boxer je úžasný...tem můj...zemřel na stáří:-(


Souhlas s výše uvedeným, navíc já postrádám nějakou pointu a vadí mi useklý konec, který ten příběh háže zase úplně jinam


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Doporučuji text ještě po sobě přečíst a opravit řadu chyb. Například:

1) Z batolete vyrostl...

2) ...o chvíli, kdy nás Roby opustí...

3) ...kdy zastávku schovával, byl Roby...

4) ...uspokojil, že...

atd.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru