Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Průzkumnice

04. 12. 2022
7
2
467
Autor
Silene

 

Průzkumnice

Lenka Nehybová: Včelí války

Nakladatelství Dauphin
ISBN 978-80-7645-348-7
ISBN 978-80-7645-349-4 pdf
ISBN 978-80-7645-350-0 e-pub
ISBN 978-80-7645-351-7 mobi

     Do extravilánu formálně podřízeného lidskému společenství jako by vnikalo se turniketem česna a jedinec nenacházel jistotu, zda v královském pocitu opojení pozorovatel nebo účastník sám trochu nepodléhá limskému syndromu. Subtilní přibližování z krajiny k zahradě — k té výseči krajiny, již si člověk osvojil a personalizoval ještě o něco výrazněji, a přesto není tak docela v jeho výlučné moci každý pohyb přičítající nebo odečítající se z konta regulované ne/rovnováhy oplocené sekce — v žádném případě nezahání zneklidnělé myšlenky zdánlivě konejšené vesměs neagresivními vtištěnými spoji.

     Za obrannými mechanismy plotu a domu tušit servírovaný koktejl ostražitosti a vstřícnosti. Zdomácnělý zpravodaj pečlivě vyhodnocuje každý zachycený zvuk i naměřený záznam teploty, přesto však ani na oko nejeví se, že by snad zpravodaj zásadně nesdílel drobné postřehy, jimiž hrozilo by zpronevěřit se dokonalé nestrannosti. Naopak, výchozí zpravodaj, kterak se průběžně ukazuje, je zároveň jedincem, jenž pozorované ústřední místo přesvědčeně chrání, k čemuž se nejednou najednou otevřeně přihlásí, a může tedy svým lokálně razantním postojem decentně šokovat i jindy utěšeného pozorovatele pozorovatele, když pozornost obracejí konkrétním směrem. V takových místech je tanec včely průzkumnice nití v šicím ústrojí, jíž látám vlastní dojmy ze zachycených přeměn.

     Dům zcela s určitostí s bytostným zájmem naslouchá oplátkou tlukotu zpravodajova srdce a snáší snáz s jistou smířlivostí, když tento donáší do útrob nemovitosti rovněž určité podrobnosti z lokalizovaného města. Dům coby svébytná pevnost se schopností respirace sám sebou někdy zastoupí člověka nebo jeho kroky, jindy se naopak oprávněně dožaduje náležité péče o svou kondici.

     Končinami cestiček vykládaných či prosypaných ve veršových celcích dovedu svého čtenáře k pasážím, v nichž dovede rozlišit i cosi urgentně svého. Průběžnou fascinaci mírou odlišnosti, jenže mnohdy též shodou prostředků, jimiž autorčin předkládaný fikční svět hraničních legend a bojů o přežití promlouvá k tématům, co čtenářových pár nahodilých řádků svou verbální invazí výše.

 

 


2 názory

Lnice
05. 12. 2022
Dát tip

Silenko,  moc děkuji,  jsem více než příjemně ohromena! 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru