Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mé Moáry - Veterinář, část první

04. 02. 2023
6
12
237

Vyprávění kocoura Gimouše Velikého o jeho soužití s rodinou polokoček, totiž lidí.

Předchozí díl: https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=539169

Audioverze:https://youtu.be/EJukeqeVqKo

Veterinář

Jestli jste unavený a potřebujete si odpočinout, veterinář je ta nejlepší volba.

Můžu ho jenom doporučit. Já tam jezdil pravidelně jednou ročně. Povím vám, i jak se k veterináři dostat, dá se to snadno zařídit. I když existujou jistý rizika s tím spojený.

Hlavní, a pro mě zásadní nevýhodou je, že k veterináři se dá dostat jenom tím, že se necháte spolknout obludou AuTo. Moje nesmírná odvaha mi dovolila nechat se sežrat. Není to pro každýho, musíte mít opravdu nadkoččí odvahu.

Jenže teď už vím, že obluda žere zralý polokočky. A já si nejsem jistej, jestli už bych jí třeba taky nechutnal. Proto jsem se odpočinkovejch pobytů u veterináře vzdal.

K veterináři jsem se poprvý podíval, když se mi zhoršila moje rýma. Polokočky měly starost, co se mnou je. A když mě viděly párkrát blinkat, to kvůli udělání místa na paštiku, myslely si, že mi je špatně. Trošku bylo, kvůli Feniksovi.

Zavřely mě do klece a daly sežrat obludě. Já, jak jsem v obludě, tak si nemůžu pomoct. Zase jsem na ně mluvil JÚ řečí. „HELOU, HELP!“ Moc dlouho jsem se řečněním nevyčerpával a vypláznul jsem na obludu jazyk. Minule tahle taktika zabrala jako skvělá sebeobrana. Povedlo se i tentokrát, je to moje tajná zbraň!

Obluda nás vyplivla před velkým domem, který se jmenuje veterinářství. Než mě donesou až k veterináři, stavím se ve společenské místnosti, který říkají čekárna.

Kočky se tam nechávají přinášet svými  polokočkami. Bohužel tam někdy jsou i psi a ty rušej konverzaci. Znáte to, tu psí řeč. „SEŽERU TĚ, TĚ, TĚ, TĚ, JSEM PES, PES, PES!“ Neuměj se chovat a povykujou jak vzteklý.

Ale dá se tam slušně pokecat. Občas tam narazím i na další kocoury. S nima se povídá o tolik líp, než s kočkama! Žádný voňavky, diety, šaty. Pěkně o tom, jaká je nejlepší poloha na spaní, aby sis nepřeležel tlapku. Jak nejlíp nastavit ucho na drbání, jaký paštiky jsou nejlepší. Prostě rozhovor rozumnejch kocourů o podstatnejch věcech života. 

Když si popovídám, odnesou mě k veterináři. Tohle je taky záhada. Moje polokočky říkají, „Jedeme k veterináři“, ale jsem si hodně jistej, že veterinář je polokočka a ne polokocour. Asi další chyba ve vyjadřování polokoček.

První procedurou je jemná masáž. Polokočka veterinář je zkušená. Položí vás na masážní lehátko a jemně promasíruje břicho, krk, záda. Báječně se uvolním. Když domasíruje, seskočím z lehátka a pročuchávám místnost. Tam je tolik zajimavejch vůní! Nevím proč, ale nenechají mě nikdy dokončit průzkum.

Chytí mě a posadí na studenou desku, který říkají váha. Tím se kontroluje, jestli se náhodou nezmenšuju. Ale výsledky jsou pokaždý v normě, nikdy nejdu pod šest tisíc jednotek, který se jmenujou Gramy. V placce jsem viděl, jak Gramy dávaj  polokočkám, který zpívaj. Ty polokočky tam cení zuby a brečí štěstím, že dostaly jeden Gram. A já jich mám hned šest tisíc. To je víc než deset, hrozně, nekonečně moc!

Při první z mých návštěv se mnou polokočka veterinář provedla kouzlo! O trochu víc než obvykle jsem blinkal a polokočky byly  vystresovaný, co mi je. Nic mi nebylo, jen... nebudu prozrazovat kouzlo dopředu.

Polokočka veterinář mě donesla pod takový velký oko. Říkala tomu rentgen. Můj polokocour mě držel ve správný poloze. Ještě mu povídá „Ruce držte dál od bříška, aby poprsky hezky ozářily Gimískovi bříško.“

Trochu jsem zneklidněl. Nechtěl sem, aby mě to oko poprskalo. Prskám já, když mám rýmu, ale oko nevypadalo nastydlý. Na druhou stranu jsem byl strašně zvědavej, jak mi bude zářit bříško. Rozhodnul jsem se ležet. 

Čekám, kdy to začne a najednou polokočka říká „Hotovo, můžete Gimíska pustit.“

Zmateně jsem se posadil, žádný poprskání jsem neviděl. Kouknu na břicho. Nezářilo! Normálně ta polokočka veterinář kecala, jak už mají polokočky obecně ve zvyku.

 

O tom, jakého zázraku byl Gimouš svědkem zase za týden!


12 názorů

Blacksabbath: Nebojte, Gimouš svůj život prožil v pohodě a neustálém nadšení po kocouřím způsobu. Mozek ke zkoumání psychologa je spíš ten můj :)


Tak mě napadá - co by tomu řekla Klára Nevečeřalová?

 


Já bych řekl, že to je na každém, jak to pojme. Já to pojal takto. Gimouš byl děsně zvědavý kocour a současně posera, takže se to v něm mlátilo. A já z něho udělal takového popletu, hrdinu.


Gora
04. 02. 2023
Dát tip

Gimouši, vypravování o zvířatech má úskalí, pokud se píše z jejich pohledu - setkala jsem se s tím u své první zvířecí povídky Aslan a s komentáři od zkušenějších autorů jsem /časem/ souhlasila...  jen můj názor.


Gora
04. 02. 2023
Dát tip

Ichigo, díky za upozornění, o příbězích vím delší dobu a právě jsem jich několik zpětně dočetla..


Abakus a 8hanka: No však, Polokočka je tvor, jehož jediným smyslem existence je služba pravým kočkám. A je bohužel nedokonale udělaný. Gimouš si na to stěžuje v předchozích dílech.


Gora: Tak je to taková pakárna. nemám ambice na hoch literaturu :)


Abakus
04. 02. 2023
Dát tip

Nemyslím, že sme pre mačky polomačky. Skôr sme nešikovný, pomalý a občas dosť mizerný servis, ktorý navyše blbne s  počasím.


Gora
04. 02. 2023
Dát tip

Jsem z toho rozpačitá. Sice oceňuji texty ze světa zvířat, ale tady je příliš znát lidské uvažování.

Z vlastních pokusů vím, že je velmi náročné napsat o zvířeti tak, aby článek nepůsobil bezradně a u tebe navíc ještě humorně.

Tak držím palce... je to náročná disciplína. Do začátku tip.


8hanka
04. 02. 2023
Dát tip

Gimouši, naša mačka si nemyslí, že som polokočka, skôr ma považuje za poskoka, ktorý je vždy po ruke, ak ona  niečo potrebuje...keď ona chce, mám hneď všetko nechať a vziať ju na kolená, ale ak nechce a chcem ja, mám smolu...proste všetko musí byť podľa nej... auto nemám a tak ju nemá čo zožrať...jej gramy sú viac ako tvoje, u nás sa blížia k 7 tisícom, veterinárka povedala, že je tučnááá...no a keďže je tučná, neuniesla by som ju, tak ju vozím...na požičanom invalidnom vozíku...

teším sa na pokračovanie


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru