Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nestálost života

07. 02. 2023
10
8
360
Autor
snezenkq

Začtená v knihách bloumá po ulicích divnosvěta.

 Rozhlíží se s otevřenými ústy, kolemjdoucí si myslí, že je tu snad poprvé. Konečky prstů se letmo dotýká oprýskaných zdí. Až její alabastrová kůže na dlaních vypadá spíš jako sešlapaná podrážka. Ale to jí v prostupování ulic nebrání. Nezajímají ji ani její bosé nožky, kterými nekoordinovaně přeskakuje přes kočičí hlavy. Vzduch voní po nebezpečí a jemný podzimní vítr ji čechrá plavé vlasy, jako milenec jí podebírá květované šatečky. Proplouvá na lodi neskutečnosti starým městem a nikdo jí její eleganci nemůže ukrást. 

 

Zvolní v pohybu a s nadšením v očích vezme za ledovou kliku. Ohmatanou, zašlou časem, ale zdobení na jejím záhybu návštěvníkovi stále připomínají vznešenost podniku, do kterého vstupují. Její jemný, dětsky oplácaný obličej ovinou ruce příjemného rodinného tepla. Muž za kasou zvedne hlavu od právě rozečtené knihy a přes kulaté brýle zaostří na vetřelce, který právě narušil jeho soukromou chvilku s deskou Boba Marleyho. Avšak ona neztrácí své štěstí, jelikož ví, jak moc jí stařík miluje. Nikdy by to nepřiznala, ale také měla pro toho starého bručouna slabost. Jako vnučka s dědečkem. 

 

Rozpomněla si, jak se poznali. Prohlížela si v jeho antikvariátu knihu s názvem Pro mě tvoje sedmikrásky již nekvetou. Vlastně ta kniha byla jen záminkou, aby se ukryla před studenou zimou. Nějak se dali do řeči a on se jí zeptal, jak se jmenuje. ,,Magdaléna" odpověděla s neskrývanou hrdostí, měla ráda svoje jméno. Starý pán se pousmál: ,,To zní vznešeně...", pak se zamyslel a povídá:,, A jak na tebe volají doma?" ,,Majda." ,,To je jméno jak pro služku!", rozhořčil se najednou, až se mu stará kůže mezi obočím stáhla do vějířku. Avšak na ni později jinak, než Majda nevolal. 

Jinak tomu nebylo ani nyní. Jak ráda slyšela hlas starého knihkupce. ,,Majdo!" usmíval se, když zaklapl knihu. 

 

 

,,Majdo!" 

,,Magdalénko, tak pojď už... Nemůžeš tu stát celou věčnost, vždyť prší. Věř, že teď ho už nic netíží."

A ona přes slzy jen hleděla na fotku, kde byl ještě její společník v letech náctin.

 

,,Pro tebe budou mé sedmikrásky kvést vždy..." zašeptala a opustila zdi tohoto smutného místa.

 

 


8 názorů

Gora
15. 03. 2023
Dát tip

Přimlouvám se za opravu chyb, které ti vypsali kolegové.Najedeš si nahoře na Moje - díla - opravit, pak zas dole - odeslat.


Janina6
15. 03. 2023
Dát tip

Moc se mi líbí tvůj poetický styl vyprávění, umíš vyvolat kouzelnou atmosféru. Škoda těch chyb, myslím, že by stálo za to opravit aspoň ty, které nejvíc bijí do očí:

Rozvzpomněla si – i když si vzpomněla, tak rozpomínání se píše už bez toho „vz“, a rozpomíná se (ne si) na něco. Takže správně: rozpomněla se.

Avšak na ni stejnak později jinak... – tohle je opravdu divně poskládaný začátek věty. Trochu bych přeházela slovosled: Ale později na ni stejně (v takovém poetickém textu zní líp než hovorové stejnak) nevolal jinak, než Majda.


snezenkq
02. 03. 2023
Dát tip

K3 pokud si myslis, ze je vhodna, budu jedine rada. 


K3
02. 03. 2023
Dát tip snezenkq

Autorko, mohu tvou povídku nominovat do soutěže PM?


ve mně....tvé napsání vyvolává spoustu obrazů a otázek...přidávám se ke kolegům výše.....stojí za to se k dílu ještě vrátit a doladit


Rajmund
12. 02. 2023
Dát tip

Připomíná mi trochu Brdečku, červený antikvariát je ovšem originální


K3
08. 02. 2023
Dát tip

Je tam pár překlepů, ale je to krásně napsané. Takhle já si představuji poesii v próze. Zkus to ještě doladit, jak je psáno výše, stojí to za to. Pro přehlednost by chtělo odsadit začátek a konec větší mezerou.


Život je nestálý, ale ve svých dílech bychom se měli snažit přiblížit se dokonalosti. Tady je více nedokonalostí. Třeba překlepy: Madalékno apod. Chyby v pravopise ochmatanou --> ohmatanou. Některé věty mají vadný slovosled. Děj je prostý až dětinský a přece to nějakým způsobem zaujme. Zaklapnutí knihy jako symbol konce života je působivé. Celkově by to asi chtělo i pohrát si s kompozicí této miniatury (jako povídku bych to neoznačil).  Dávám tip za jakousi náladu, atmosféru, kterou to vyvolalo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru