Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Dva sny

23. 04. 2023
8
6
231
Autor
supizmus

„… Tak neklopýtáme o skály, ale o nejprostší, hladký a sám o sobě zvětralý kamínek.“ (Michajlovskij)

  Jáchym byl od dětství fanouškem Realu Madrid. Sledoval všechny jejich zápasy v la Lize i Lize Mistrů. Když jako malý začal hrát fotbal u nich na vsi, hned měl jasno, že chce hrát, podobně jako jeho velký vzor Roberto Carlos, krajního obránce. Snil o tom, že ho jednou v Bílém baletu nahradí. Proto si na trénincích přidával, denně běhal, cvičil, hrál si s míčem. Jenomže rodičům se moc nezdálo, kolik času fotbalu dává, a navíc byla jeho vysvědčení pololetí od pololetí slabší. A tak dostal útrum. Chodil jen na tréninky a utkání ve své vesnici, která hrála Okresní přebor, a nikam výš se nepodíval. K velké radosti rodičů odmaturoval i úspěšně dokončil univerzitu a našel si slušnou práci. Real Madrid nadále sledoval jen v televizi a i ve stáří snil o tom, jaké by to bylo, kdyby tam někdy býval byl hrál.

   Štěpánka vnímala silnou touhu po samotě a hlubším vztahu s Bohem. Přemýšlela i o povolání kartuziánské mnišky. Jenomže k tomu bylo třeba se naučit francouzsky, a učit se jazyky pro ni bylo noční můrou. Ještě ke všemu byla Štěpánka velice společenská a ráda byla mezi přáteli. I v modlitbě bývala roztržitá a tak celou záležitost uzavřela s tím, že povolání stát se Kartuziánkou nemá. Nicméně touha po samotě a větší hloubce jí srdcem hrála i nadále.


6 názorů

K3
před rokem
Dát tip

Nevím zda je dobré zasahovat dětem do budoucnosti. Přikláněl bych se k tomu že ne. Nakonec sportovci často studují zároveň se sportem.


Kočkodan
23. 04. 2023
Dát tip supizmus

Supíku, nepřehodil jsi to? Mně se zdá logičtější, kdyby se chtěl Jáchym stát mniškou a kdyby Štěpánka toužila hrát za Real.

Jenom si dělám legraci; ale – jak doufám víš – ne z tebe či tvého dílka. V tom je zatracený rozdíl.


Janina6
23. 04. 2023
Dát tip

Pěkná zkratka na téma nesplněných snů. Bylo by zajímavé vidět možnou variantu, kdyby se to těm dvěma splnilo. Třeba by zjistili, že to vlastně není takové, jak si představovali... :-)


Jamardi
23. 04. 2023
Dát tip

Někdy mám pocit, že není jasné, co je skála a co kamínek.


Hezky jsi uchopil téma.....(já mám také jeden nesplněný sen .... )


Gora
23. 04. 2023
Dát tip

Sny a jejich (ne)splnění, tak jsi vzal TD za své. Díky za příspěvek...

behal, - běhal

ráda bylamezi přáteli - ráda byla mezi přáteli a pozor na být, byla v posledním odstavečku...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru