Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedělní siesta

27. 06. 2002
3
0
810
Autor
inari

Napsáno nad nedělní kávou...

Milujete neděle  stejně jako já? Taky horoucně toužíte celý pracovní týden po tomhle báječném dnu, kdy se rozvalíte na gauči, pustíte si televizku a nacpete si bříško zmrzlinovým pohárem? Božíčku, jak  jste naivní! Promiň, Bože, to tys nám dal tento den a ustanovil ho dnem pokoje a odpočinku a mešním svátkem. A  my, národ moudrých Čechů, jsme sedmý den trefně nazvali Nedělí. A copak asi znamená slovo neděle?Neděle jako  ne- dělej. Přeloženo nepracuj, nemakej, flákej se a  hlavně nic nedělej. Když to ale vezmu kolem a kolem, je to skutečně čas strávený odpočinkem a sladkým nicneděláním? Možná. A stejně se neubráním myšlence : Není to čistě náhodou svátek lenochů?
Takoví flákači totiž hledají kdejakou záminku, aby nemuseli hrábnout rukama. Určitě ale nebyli tak líní, aby nevymysleli svůj vlastní svátek. A tak získali úřední potvrzení na nepracování a ostatní tedy nemají právo je odsuzovat. Ale okolí se jim za to jaksepatří mstí. Nebudu chodit dlouho kolem horké kaše a prachsprostě udám naši rodinku, neboť jsme pěkná sebranka budižkničemů. Však ono je nás určitě víc.Nepatříte k nám taky vy? Promiňte, nesmíte mě brát vážně. To víte, ručičky dozadu a jenom hubou melu. Co jsem to vlastně chtěla říct? Jo, už si vzpomínám! Naše nedělní siesta není vůbec klidná. Tož o to, my nepracujeme, to se nebojte. Ale naše krásné odpočívání a relaxování je rušeno. Tu nějaký nadšenec kosí půlcentimetrový pažit vřeštící sekačkou. Tu soused řeže dříví pravděpodobně na 25 let dopředu. A to nemluvím o těch tvrdohlavých stvořeních na čtyřech nohách se zvonci, totiž o ovcích, a taky o kohoutech, kteří zjevně zmateni si kokrhají ve tři odpoledne, prostě o všech domácích i zahradních zvířatech. Tak si představujete nedělní siestu? Já ne! Moje ideální nedělní odpoledne vypadá takhle.Po vydatném nedělním obídku se uvelebím v houpacím křesle, dám si nohy nahoru, budu si číst knížku a nějaký urostlý černoch mě bude houpat a ovívat plácačkou na mouchy. Už jsem se trochu přiblížila tomuhle snu. Jenom černocha jsem ještě nesehnala. A bez něj není pravá nedělní siesta. Touhle cestou bych si proto chtěla podat inzerát: " Hledá se pohledný muž tmavé pleti ve věku 20+. Výška min. 190 cm, váha přiměřená, vypracované svaly na rukou nutné!! Zn. Nedělní siesta ."

Seregil
05. 09. 2002
Dát tip
Je to pěkný... hlavně ta pointa. I když se nemůžu zbavit dojmu slohového cvičení ... možná je to dojem...

inari
03. 09. 2002
Dát tip
Máš, pravdu. Pátek je pátek. Víkend před sebou - prostě nádhera!!!Díky.

Jeanne
01. 09. 2002
Dát tip
já mám osobně nejraděj pátek večer....ale pěkně napsané T

kecyblil
14. 08. 2002
Dát tip
Není to špatně napsané, ale nějak mě to celkově neoslovilo. Já vlastně moc ani dny v týdnu neodlišuju. Samozřejmě, mnoho písní a povídek je o neděli. Ale mě zrovna ta tvoje připadá trošku myšlenkově plytká, nebo pocitově líná. I když pointa není špatná, bez ní by to bylo docela nemožné. Zkus třeba neříkat věci, které jsou všem jasné. Nebo aspoň ne všechny a ne jeden a půlkrát. Třeba se mýlím, ale bylo by to proto, že mě dílko nezaujalo. Mělo být kratší. O dost kratší :-)

galaxy
30. 06. 2002
Dát tip
Nooooooo, to jo :-))))))*

Mittwoch
29. 06. 2002
Dát tip
Ty máš teda představy, takový skoro otrokářský.

inari
29. 06. 2002
Dát tip
Ale ne!!! Bez urážky! Já myslím, že černoši jsou fakt moc dobrý, oni by mi hlavně dělali společnost..:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru