Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O nešťastné lásce prince Wordomila

29. 07. 2002
9
0
2635
Autor
Tučňáček

Bylo nebylo, za devatero horami a devatero řekami žil byl král Woknomil a ten měl jednoho syna. Jeho synovi Wordomilovi bylo již osmnáct let a jeho otec začal pomýšlet na to, že by ho oženil.

Jednoho krásného dne do hradu krále Woknomila přišel potulný kupec a prodával obraz krásné princezny. Wordomil, jakmile obraz uviděl, okamžitě vzplál vroucí láskou k vyobrazené slečně, princezně Cyrix. I jal se nabootovati počítač a psáti milostný dopis. Při něm použil spoustu efektních efektů a protože jim nejela tiskárna, uložil jej na disketu a rozkázal rytíři Excelovi, ať se jakožto posel krále Woknomila vypraví do země princezny Cyrix a disketu jí předá.

 

Rytíř Excel vyjel již druhý den ráno. Jel dlouho, předlouho, když tu narazil na starou babičku s laptopem v klíně. "Dobrý muži, zasekl se mi počítač, nemůžete mi poradit co s tím." Rytíř se podíval na displej laptopu a pokrčil rameny: "Tady vám pomůže již pouze Billův Trojhmat." "Billův trojhmat, panáčku? Copak to je." "Ctrl-Alt-Delete, stařenko." "Jé, panáčku, už mě to rebootuje, díky moc. Že jsi byl tak hodný, dám ti za odměnu tuto Modrou hůlku. Pomůže ti v nesnázích."

"Děkuji ti, babičko." odvětil Excel a cestoval dál.

Na noc se stavil v hostinci. Hostinský se jej zeptal kdo je a kam má namířeno. Když se dozvěděl že k princezně Cyrix, poznamenal: "Rytíři, to si musíte pospíšit. O princeznu Cyrix projevil zájem též princ Blackbox z Tučňáčího království a poslal k ní svého posla, rovněž s disketou! Avšak vy máte naštěstí trochu náskok, protože vaše země je princezně Cyrix blíž."

Rytíř Excel poděkoval hostinskému a hned brzy ráno spěchal dále po cestě. Náhle uslyšel strašný rámus a řev. Na cestu přistála obrovská černá obluda. "Já jsem drak TrojanBug a sežeru tě, rytíři." Rytíř naštěstí nepropadl panice a začal se ohánět Modrou hůlkou od stařenky. Jakmile jí majznul draka přes jednu hlavu, drak modře zařval "Systém čeká na zobrazení dialogu Zavřít program" a zkysl v nekonečné smyčce. Rytíř jej překročil a pokračoval v cestě.

Po mnoha dalších nástrahách nakonec dospěl k hradu princezny Cyrix. "Byl tu již rytíř Emacs, služebník prince Blackboxe?" "Ještě ne, jsi tu dřív." odvětil strážný u brány. Excel s radostí vstoupil do hradu a předal disketu prince Wordomila princezně Cyrix. Ta jí okamžitě vložila do drajvu svého počítače a zkusila dopis otevřít. Měla však jinou verzi Wordu, takže ať se snažila, jak se snažila, nešlo to.

Za půl hodiny dorazil rytíř Emacs. Měl s sebou disketu s dopisem od prince Blackboxe - ovšem v otevřeném formátu PDF spolu s LaTeXovými zdrojáky, takže soubor šel v pohodě otevřít.

Cyrix si vzala prince Blackboxe a princ Wordomil zůstal sám.

 

Z toho plyne poučení: nepoužívejte uzavřené proprietální formáty dokumentů, nebo možná dopadnete jako on.


Kodynie
25. 02. 2003
Dát tip
Máš pravdu, Adobe Acrobat se dnes válí všude, ale i tak bývá občas nedostupný, jako např. blokovaný počítač administratorem. Ale myslím na své čtenáře (teda návštěvníky naší knihovny) a nechala jsem jim acrobaty namontovat do čtenářských internetových počítačů, aby nebyli odříznuti od formátu příruček. PS: Dík za poklonu, už jsem myslela že jsi se mnou ztratil trpělivost.

Kodynie
24. 02. 2003
Dát tip
Chvilku mi vyprávěj o univerzálnosti .pdf, pokud princezna nemá nainstalovaný PDF prohlížec, tak jí taky nedostaneš. Jo a .pdf je pěkně neobratný formát. Měl jí to přinést radši ve formátu .rtf nebo .txt, pokud by si odpustil zdobnost. Princeznu okouzlí i prostým slovním projevem, ostatní prvky ke štěstí nepotřebuje, zvlášť kdyby jí k tomu poslal překrásnou kytici živých květů.

Danny
24. 02. 2003
Dát tip
k:samozřejmě že analogie je lehce blbá.... ale Adobe Acrobat Reader se válí skoro všude a co neprohlédne on prohlédne většinou GhostView jinak se moc rozumně ptáš, dík...*

Seregil
25. 12. 2002
Dát tip
Hm... teď jsem si uvědomil, že to patří i do Sci-fi... takže opožděně klub...

Wopi
01. 09. 2002
Dát tip
no, Ženatej, pozor, dnešní 602 balík (zdarma!) umí zatraceně dost věcí a spousta lidí platících za Word nebo Excell by se DOST divila :))

Ženatej
01. 09. 2002
Dát tip
Jo, umí toho, že člověk žasne a fakt by to nikoho ani ve snu nenapadlo. Měl jsem to "štěstí" nainstalovat 120 uživatelům během půl roku asi pět verzí a teeďka za mnou všichní choděj, když si chtěj něco staršího přečíst, nedejbože vytisknout...

Paranoicus
01. 09. 2002
Dát tip
Držte si klobouky, červený i ostatní, řítíme se do středověku!!!

Danny
01. 09. 2002
Dát tip
...dej si pauzu a mrkni se na přísloví v C++ a v Karlovi

Wopi
01. 09. 2002
Dát tip
aha - tak to sorry, to jsem netušil :)) beru zpět (já mam jen jednu a timpádem bez promlémů)

Zuzík
22. 08. 2002
Dát tip
A já už se těšila na nějakou romantiku... :o) Tak zas půjdu o dům dál a příležitostně rozmlátím svůj počítač na padrť...

Krel
04. 08. 2002
Dát tip
!*

Carodej
01. 08. 2002
Dát tip
Fakt super pointa:)

Albireo
31. 07. 2002
Dát tip
To chce tip.

Print
30. 07. 2002
Dát tip
Opravdu dobré!! ***!!

Seregil
30. 07. 2002
Dát tip
Hezké, fajné... *)

Ženatej
29. 07. 2002
Dát tip
Ještě mnohem hůř je na tom princ Téšestsetdvojkamil... Ten to nepřečte ani sám po sobě...

Ano... hustý to teda JE. :o)

Diana
29. 07. 2002
Dát tip
To ti závidím, jak ses tou pohádkou odreagoval. Mně dnes zatuhnul notebook a k smíchu mu byl jak trojhmat, tak vypínač na tvrdo. Už to vypadalo, že s ním budu muset praštit o zeď, aby se vypnul. Nikdy jsem neměla opustit prince téšestsetdvojkomila! Woknomil i Wordomil jsou janci jankovití. Jo, ta pohádka je super!!!!********

zenatej ;-)) tucnacku, to jest super :-)) tiiip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru