Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Klub za renesanci přechodníků v jazyce českém

08. 09. 2002
1
0
4624
Autor
aRmida

A je to konečně tady! Pro všechny, kdož mají rádi přechodníky v českém jazyce, používají je (ať již správně, nebo PROZATÍM  nesprávně) a myslí si, že je škoda, že tento krásný gramatický fenomén mizí z naší mateřštiny, je zde nový Klub za renesanci přechodníků v jazyce českém.

Prozatím sice nevím úplně přesně, co bude jeho náplní, jsem si však jist, že cíle, který si vytýčil, nakonec dosáhne. Možná ne hned, možná to bude stát spoustu potu, krve a nervů, ale jednou to jistě přijde.


dada je můj osud dada je můj osud dada je všecko co neznal jsem dosud dada je první a poslední hřích Nepoznat dada nemiloval bych dada je motýl dada je včela dada je růže hozená do kostela dada je všecko co neztratí nikdy svůj pel dada je rozum který mi uletěl dada je dítě dada je plavovláska dada je první a poslední má láska dada ach dada dada z Curychu dada je moje ach umřít pro krásu...

johanne
21. 04. 2005
Dát tip
Havranko, pláč nad trendy přizpůsobování se krátkým a věcným textům už asi není moc na místě. Rozkošatělá řeč, jak ty říkáš, se sem už nehodí. Ber to tak, že s vývojem společnosti se proměňuje i jazyk, který používá. Nejen esemesky, ale třeba i pocit nedostatku času, snížené pozornosti atd. atd. jsou na vině. Kromě toho lidé nenávidí, když někdo mluví a nic neříká (tj. rozvíjení vět přechodníky) nebo neklade na jednotlivé aspekty náležitý důraz (tj. kondenzace pomocí přechodníků). Otázka, jestli jsou transgresivy "pokročilými formami vyjadřování", je velmi diskutabilní :). Je to knižní, proto se mohou zdát být součástí vyšší vrstvy jazyka. Kultivovanost slovního projevu podle mě ani zdaleka nestojí na přechodnících, ale na slovní zásobě, obratnosti při konstruování složitějších vět. Ne vše, co je knižní, musíme automaticky pokládat za něco svatého. Jsem taky dost proti tomu, aby se tolerovalo chybné používání těchto tvarů. Během řeči se jich nedočkáš. V psaní je mnozí používají jen proto, že mají pocit, že jsou právě přechodníky tou zdánlivě vyšší vrstvou, ergo zárukou kvality.

Havranka5
09. 03. 2005
Dát tip
Předem příspěvku bych se chtěla předem omluvit, pokud jsem se někoho dotkla odesláním (nevyžádaného) avíza. Přechodníky se nepozorovaně vnesly do mého písemného projevu někdy v prvním ročníku na střední škole. Přináší mi možnost zhuštění, a tím i rozkošatění, informací podávaných v jednom souvětí. Avšak naopak jsou to právě ony nešťastné přechodníky, které obdobně jako dlouhá souvětí, odrazují mnohé čtenáře navyklé jednoduchým smskovým formám současného hlavnoproudého slohu, anžto pro jejich necvičenou mysl formovanou jednoduchými a namnoze instinktivními podněty, činí pro ně text nečitelným a přespříliš složitým. Domnívám se, že bez cíleného rozvoje slovní zásoby i slohu nejširších lidových vrstev, nemohou být tyto pokročilé formy vyjadřování, jakými přechodníky beze sporu jsou, oživeny a rozšířeny. Mějte prosím pochopení pro všechny, kteří jich nenuceně a přirozeně používají, byť tu a tam s chybami. Vždyť v dnešním čase, kdy je písemný, a mnohdy i mluvený projev velké části populace redukován ve formě na věty jednoduché až smsky, ve stavu nejvyššího jazykového rozletu na kratší souvětí, a obsahově na úroveň duševního života pokusného laboratorního morčete, je jakýkoliv pokus, zvláště u mladších jedinců, nutno hýčkat a rozdmychávat tuto jiskřičku bohatosti českého jazyka dušenou smrtícím příbojem přílivu primitivních a módních amerikanismů. Havranka5 P.S. Svou povídku, první co jsem ji na Písmáka ke konci minulého týdne nesměle vložila, si bez přechodníků nedokážu představit.

Petula
13. 08. 2004
Dát tip
Na stránce http://mujweb.atlas.cz/www/grammarcz/ naleznete též slovesné vory s PŘECHODNÍKY!!!
|||-_-|||

Sama
14. 11. 2002
Dát tip
Transgresivy (i transgresívy), horáku. Díky za ten nápad, ráda se přidávám, koneckonců dnes lze pozorovat jakousi renesanci přechodníků, možná se před pár lety o to zasloužil (vědomě či neúmyslně) náš pan prezident, který je používat umí - navíc s noblesou. Občas se tyhle tvary prostě hodí a je dobrý je umět používat, jen se to holt musí fakt trochu umět. Mně se na tom líbí i to, že si můžu vybrat... zda použiji. Típek je jasnej!

Sama
14. 11. 2002
Dát tip
A ještě: protože jsem četla i ten výklad, trochu jsem to možná s tím tipem sem popletla, ale autor pochopí. Taky jsem zapomněla poslat avi.

horák
13. 11. 2002
Dát tip
Tak jsem tu. A už vím, co jsou transgresiva. Přechodníky jsem kdysi používal hojně, ale pak jsem zjistil, že blbě. Teď je snad používám dobře, ale raději řídce. Přesto se rád hlásím.

Paranoicus
18. 10. 2002
Dát tip
Knihovník: Je to roztomilý a účelný taky!!!

Paranoicus
17. 10. 2002
Dát tip
... pokryv paže mnohými hodinkami, usednuv, pohlížíš na ukazatele času pýchaje slávou ...
No není to roztomilý?

Knihovník
17. 10. 2002
Dát tip
to není, ale já vidím krásu v jednoduchosti a praktičnosti.

Prokletí
11. 09. 2002
Dát tip
Miroslawku, chápu, ta tendence tu je, ale obecná čeština je neprogresivnější, tudí logicky největší tahoun. Nëhájím tím jejich snahy, já bych maňasy z ÚČJ ze jejich veledílo z 98 taky nejradši poslal do řití, ale co se dá dělat, bič je bič ;+o) m.

Úderník
11. 09. 2002
Dát tip
K čemu přehodníky? Takový zpátečniký přežitak imperialismu je zavrženíhodný!!! Mluvte rusky, svazáci!

Prokletí
10. 09. 2002
Dát tip
Míwo, nechápu, užívání přehcodníků je naprosto fádní záležitost... když jsou jen dva, nedá se nic splíst ;o))) Staší se na 10 min podívat do PČP ;o))) A že přchodník uje vymírající forma mi přijde jako naprosto jasný, rozhodující je tu celopopulační užití, ne pár jedinců ;o))) Více pak soubor Českého národního korpusu ;o) m.

Miroslawek
10. 09. 2002
Dát tip
Prokletí: Nestačí se podívat... když je třeba nemáš... nebo máš sklerózu resp. mozkovou lepru. A co se týče vymírání a úzkých vrstev... ve své podstatě to vždycky bylo jen pár jedinců, optika času klame... a to se týká vlastně obecně spisovného jazyka, nejen přechodníků.

Prokletí
10. 09. 2002
Dát tip
Mozková lepra? To má být narážka na mě? Checheche, jen žartuju... i když ;o)))))))) Optika času klame, no jediný skutečný moment, kdy v českjém jazyce zasáhli jedince, byla chvíle, kdy pár pomatenců, kteří se nyní zovou "národní obrozenci", porušilo kontinuitu českého jazyka a nastolilo paskvil v systému. Jinak jdeme stabylně dle vývinu spoelčnosti, poslední pravopisná reforma v devadesátem osmém naznačila jasně na snahu zvětšení vlivu obecné češtiny (které mimochodem přechodníky neužívá) na kodifikovaný jazyk. A PČP jsou v každý knihovně ;o)))) Xixi m.

Miroslawek
10. 09. 2002
Dát tip
Když máš knihovnu, že... mimochodem poslední PČP jsou v některých směrech praženínsky čecháčkovský paskvil nejhrubšího zrna (který možná odpovídá tendencím jak prznit jazyk zejména ve středních Čechách nikoli však v končinách asijských stepí tj. třeba na Moravě), za nějž bych autory nechal běžet uličku od Aše až k Tatrám... a nebo se přidám k Moravským Poblouzněncům a budu s nimi kodifikovat vlastní jazyk ;o)))) Xixi /namátkovým otevřením PČP... dispenz, komparz... nebo předpoklad, že s v ismus nutně vyslovuji se z... brrrrrrrr..../ z toho mi vyplývá, že Pražáci (nezaměńovat s Pražany) jdou stabylně stále stejným směrem... ve spirále kolem svého chvostu...

Merle
09. 09. 2002
Dát tip
prokletí: co je z minulosti, je romantický (odlišný), a co je romantický, po tom jde básník jak diktátor po moci...

Armand
09. 09. 2002
Dát tip
...přechodníky používám, a to občas i ve slově mluveném... a pár takových postižených jako já jsem zaslechl taky, tudíž nemyslím, že by to bylo až tak kritické. :))

Prokletí
09. 09. 2002
Dát tip
Merli, takže si začneme snad utírat řiť lopuchem, protože jsme básníci? Pračlověk to taky dělal ;o)))))) Nerozumím Tvému nápadu :-O Chechechéééé m.

Merle
09. 09. 2002
Dát tip
prokl: ano, i tací jsou mezi námi... jen nechápu, proč v tom vidíš můj nápad...

Prokletí
09. 09. 2002
Dát tip
No říkáš, že co je z minulosti, je romantický, tudíž básníkuchtivý materiál, jen jsem uvedl příklad, nesouhlasíš? m.

Merle
09. 09. 2002
Dát tip
prokl: jasně že souhlasím. přečti si to ještě jednou...

papouch
09. 09. 2002
Dát tip
tady je to http://www.pismak.cz/dilo.php?num=32127 autor dokonaley - přechodníky (pravidla)

Prokletí
09. 09. 2002
Dát tip
Jenom odkaz pro lenochy... m.

Regis
09. 09. 2002
Dát tip
Mám rád přechodníky a zhusta je užívám ve své literární tvorbě... pokud možno správně... pche, nahrazovat celou vedlejší větou takovou elegantní zkratku?

Knihovník
09. 09. 2002
Dát tip
A Vejdová má taky přechodník ? ;)

aRmida
09. 09. 2002
Dát tip
armande, jsi náš člověk. a hned dostaneš domácí úkol: každý den použij o jeden přechodník více než dosud! další úkoly budou brzy následovat:-) regis: tak pojď do klubu!

Miroslawek
09. 09. 2002
Dát tip
Wopi: přechodníky nikdy neumřely Prokletí: viz. poslední Armandův příspěvek. Navíc pravdidla pro tvorbu přechodníků dokonale ovládal málokdo i v dobách, kdy byly v jazyce běžnější... Albireo: ten citát z klasika (Jaroslav Žák), k němuž se hlásíš doslova zní: Starosta jda po náměstí, kopla ho kráva.

Adams
08. 09. 2002
Dát tip
Takže jsi to přece uskutečnil? o)

Wopi
08. 09. 2002
Dát tip
Jsa skeptikem, nevěřím, že se zdaří oživit přechodníky. :) Nicméně - doufám, že vytrváš, pustiv se do tak zajímavého úkolu. :)

držím palce....spiklenče.o)

Prokletí
08. 09. 2002
Dát tip
Mno, citujme nejprve profesorku Hladkou: přehodník jako takový je v dnešní obecné češtině jev naprosto neznatelný, ve spisovné rovině pak přežívá pouze v literární podobě a v případech obřadních proslovů s historickým podtextem. Teď ještě docentka Pallasová: České přechodníky, jejichž prvotní živnou půdou byla s-ová a nt-ová staroslověnská participia v současné době ztrácejí význam, neboť jeich gramtiskou funkci buďto již naprosto neužíváme nebo nahrazujeme jiným, pro současný jazyk adekvátnějším tvarem. Proč se pouštět do něčeho vážně mrtvého? ;o))) Navíc dnes už jen málokdo ví, jak se správně přechodníky tvoří a v kakých gramatických souvislostech se užívají ;o)))) No nic, držím veliký palec ;o) m.

Prokletí
08. 09. 2002
Dát tip
Och, jak krásní překlepové linou se zpoza mých neobratných ručisek ;o)))) m.

Krel
08. 09. 2002
Dát tip
hm...no to jsem zvědav...

papouch
08. 09. 2002
Dát tip
Čtouvše tuto stať o přechodnících, předtím pivo pijouce jsoucí, upozorňujáce já, papouš, aby jste hlavně přechodníkuje chyb nedělali!! :-)))) Někde na Písmáči visí od Mahoneyho pravidla, kterak přechodníci užívati se mají, tak to skoukněte.

Albireo
08. 09. 2002
Dát tip
Doporučuji Dianinu Přechodníkově přítomnou a Přechodníkově minulou. A hlásím se za člena s pozdravem "starosta koukaje z okna, trkla ho kráva".

aRmida
08. 09. 2002
Dát tip
věda, že jakési profesorky pallasová či hladká nejsou ani v nejmenším kompetentny rozhodnout, co je a co není pro současný jazyk adekvátní tvar, prohlašuji, že přechodník není mrtev a nikdy mrtev nebude! ukončiv svůj dočasný polospánek znovu vyrazil v boj a brzy se stane pevnou součástí našeho jazyka v jeho psané i mluvené podobě! ...leda že by ne ... ale určitě jo! ... a děkuji všem za podporu

Prokletí
08. 09. 2002
Dát tip
aRmi, jak myslíš ;o)))))))))))))))) Sejedem se za padesát let, kdy už lidi ani nebudou umět mluvit ;o)))) Ju? m.

aRmida
08. 09. 2002
Dát tip
prokl: těším se. pak si pošleme esemesku. tvořenou samými přechodníky. s obrázky. nebo raději videem. či přímo jejím prostřednictvím k sobě přicestujeme prostorem a časem... :-)

Prokletí
08. 09. 2002
Dát tip
Přechodníkové video!!! Toť nevídané!!! Ušrum!!! ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru