Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Strojnické metafórky I.

01. 10. 2002
2
0
1548

Melina

Zdeněk Dejl, Konstrukce strojů a zařízení I.

Část 3. Spoje pro přenos kroutícího momentu z hřídele na náboj

Kapitola 3.2 Pera

 

Pera volná a výměnná se používají ve spojeních s axiálně posuvným nábojem. Pro spojení hřídele menšího průměru (do 50 mm) s nábojem, které přenáší malý kroutící moment, se používají úsečová pera (Woodruffova).

 

Toto pero je uloženo hluboko v hřídeli, proto přenáší kroutící moment bezpečněji než pero těsné, ale hřídel je touto drážkou značně zeslaben. Spoj je třeba axiálně pojistit. Při výpočtu únosnosti spoje zatíženého kroutícím momentem se vychází z předpokladu, že tento moment se přenáší jen boky pera a drážek vzhledem k tomu, že uložení pera v hřídeli i v náboji je s přesahem a že tedy nemůže dojít k namáhání pera střihem.

 

K tomuto nepříznivému namáhání pera však může dojít v případě, že v důsledku velkých tlaků na bocích zde dojde k plastickým deformacím a ke vzniku vůle. Proto je u spoje s perem základní kontrolou kontrola tlaku mezi bokem drážky v hřídeli a perem.


nyxi už jednou drž hubu, až tě potkam na ulici, tak tě zabiju adolf hitler

galaxy
05. 10. 2002
Dát tip
:o))))))))*

Marthin
04. 10. 2002
Dát tip
Já už si to ale vyložil..;-)

Litochowitz
02. 10. 2002
Dát tip
Reb, pohoda....nuda je tu příšerná......takže tohle dílko nevybočilo:-))

Nyx
02. 10. 2002
Dát tip
tohle by mi teda nebavilo opisovat, snad to nemělo mít nějaký technofóbní erotický jinotaj

Litochowitz
01. 10. 2002
Dát tip
...fronto, vcelku jsem si osvěžil svoje znalosti, avšak nemyslím si, že by to zde někoho nějak zajímalo....opisování učebnice Strojnictví pro OU a SOU mi nepřijde jako nejvhodnější:-)).....a víš že jsem z toho měl dvojku?....no, mohl jsem se více snažit, ale když ono mě to zas až tak nebavilo, přeci jen to strojnictví je v mnohém nudné....ale určitě je důležité o tom něco vědět.......a já jakožto strojař jsem na to pyšnej:-)).....KDO BUDE DALŠÍ?:-)))

Marthin
01. 10. 2002
Dát tip
Já si vždycky myslel, že jsou to kolečka..;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru