Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

23. listopadu 2002 - sobota

30. 11. 2002
4
0
1711
Autor
horák

23. listopadu 2002 - sobota

 

Dnes poprvé jsem se odvážil přečíst si stránky, které jsem za ten týden zplodil. A cítím, jak na mě doléhá výkonnostní krize. Zprvu jsem byl do projektu nadšen. Bylo to jistě umocněno i skutečností, že do psaní jsem se pustil v době, kdy už normálně spávám. Teď jsem maličko na rozpacích. Ne, nechci to úplně zatratit. Připadá mi totiž, že deník se už za těch pět dní někam posunul. Snažil jsem se hledat jakési téma dne. Středeční kokot či páteční auto dodaly psaní jakýsi středobod. Nebylo to jen tlachání. Vytrhnout ten středobod, rozvinout ho, rovnalo by se však psaní něčeho jiného. Už bych byl zpět u fejetonků, možná i nějaká povídečka by z toho vznikla. Jenže ať jsem se pokusil o jedno či druhé, skončil jsem někde, kde jsem nechtěl být. Všichni mě ztotožňovali s Horákem, s takovým Horákem, jakého jsem jim předestřel. Všechny mé povídky měly pointu. Pointu našroubovanou na nějaký můj zážitek či zážitek někoho jiného. A když ji neměly, kdekdo si postěžoval.

 

Mám fakt chuť aspoň chvíli psát něco jiného. Mám chuť psát hodně, takže jsem se po letech pustil do každodenního deníku. Žádná měsíční shrnutí nad prvním až pátým pivem. Hezky disciplínka.

 

Mohl bych se už pustit do dnešního dne. Tentokrát bude asi středobodem vlastní deník, zdá se. A bodejť by ne, když je to o něm a o mně. Když teď napíšu, co jsem celý den dělal, tak to nikdo nebude číst, protože kde kdo v sobotu dopoledne vařil a odpoledne slavil s tchýní její padesátku. A každý to zvládne napsat, když ho to bude bavit.

Musím na tomto místě kajícně přiznat, že jsem sice napsal přes osmdesát deníků, ale zřejmě jsem jich ani polovinu nečetl. Najít v té záplavě každodenních školních povinností, výčtu televizních seriálů, přehledů vánočních dárků a seznamů kamarádů zúčastněných na té které akci kloudnou myšlenku, to je teda problém. Já sám ji často nenašel a možná to za několik dní budu chtít po jiných, protože již vím, že deníky dám do Písmáka.

 

A hned je tu další mínus současného psaní. Deník nikdy nezobrazuje objektivní realitu. Pomiňme, že se v něm autor už sám pro sebe dělá hezčím. Můj deník si už přes deset let čte moje žena. Už deset let se dělám nejhezčím z hezkých. Někdy teda pěkně kecám. Jednou jsem si vymyslel celý den úplně, aby nebylo poznat, kde jsem byl ve skutečnosti. A hlavně, co jsem tam dělal. Nyní se chystám nabídnout deník miliónům čtenařů napojeným na internet. Budu teď tím nejhezčím z nejhezčích.

 

Ode dneška nekadím, nešidím čištění zubů, neonanuji, nemyslím na své kolegyně či dokonce studentky. Ve svých komentářích vynechám bolševickou minulost a promiskuitní součastnost svých kolegů.

Myslím, že těch pár týdnů, po které chci zveřejňovat své deníky, bude časem hledání jakési formy. Trochu mi to připomíná HBO, když se před Vánoci vetře na obrazovku v nabídce předražené kabelovky.


m11
03. 12. 2002
Dát tip
t

uranium
30. 11. 2002
Dát tip
Ale ne, tohle je to co nechci, takhle se nad tím nedá uvžovat, možná v duchu. Já mám z toho dojem že jakmile nad tím uvažuješ veřejně, vtírá se myšlenka ž Tvé úvahy sjou nějaké výjimenčné... To nejde. Budiž deník veřejný dobře. Pak bych navrhoval ale soukromej myšleník. Protože něco o tom co v deníku píšeš to je jenom pro Tebe, to nikdy ostatní nemůžou vzít tak jak ty. Takže promiň ale za dnešek anti tip. Doufám že se nenaštveš, čtu Tě moc rád, ale prostě ocaď pocaď, jak se říká na JM

Bobísek
30. 11. 2002
Dát tip
Mně zatím vzrušuje pořád ještě víc sex než psaní. Asi to bude věkem. :-)))))))

Mozart
30. 11. 2002
Dát tip
"...nyní se chystám nabídnout deník miliónům čtenářů napojených na internet!" HAHAHA...nejlepší hláška jakou jsem tady dneska četl. TIP. (to bude asi největší projekt v historii písmáku.)

Sama
27. 11. 2002
Dát tip
Jo, souhlas, takhle jsem se na to ještě nepodívala - takže piš, koneckonců snad i ten včerejšek k něčemu byl... Pochopeno, snad, doufám.

Sama
26. 11. 2002
Dát tip
Inspirace(?) pro hledání: "Nebudu si psát deník, až odtud odejdu. Není to dobré. Tady dole mi to pomáhá, abych se nezbláznila, mohu tak s někým rozmlouvat. Ale je v tom kus ješitnosti. Člověk píše to, co chce slyšet..." J.Fowles:Sběratel ... je to zvláštní pocit psát deník. Nejen proto, že jsem si ho ještě nikdy nepsala, ale taky si myslím, že se později nikdo, ani já, ani nikdo jiný, nebude zajímat o výlevy třináctileté školačky. Ale na tom vlastně nezáleží, mám chuť psát a hlavně chci být úplně otevřená a upřímná. Papír je trpělivější než lidé ... ...Ponořila jsem se do sebe, pozorovala jsem jenom sebe a všechny svoje radosti, svůj posměch a své smutky zapisovala nerušeně do deníku. Tento deník má už pro mne hodnotu, protože mi často slouží jako kniha pamětí. Ale nad mnoha stránkami už bych mohla nadepsat ´je to pryč´"... Deník Anny Frankové - Kdo to jsou, všichni ti lidé, co "něco" píšou? Co to je literatura? Domáhání se odepřené lásky. - poslouchat za obrovskými vraty života, potulovat se po ulicích s ušima číhavě nastraženýma na všechna slova a věty míjejícího davu Jan Zábrana: Celý život 2

horák
26. 11. 2002
Dát tip
Zábranu jsem četl jenom jedničku, ale jinak to samozřejmě znám. Co člověk, to deník, co? Beru to od tebe jako povzbuzení. Musela si trávit dost času hledáním těch úryvků, jejich vysekáváním z kontextů. Jen jsem doposud nepochopil, jestli, když se zeptám, jestli mám pokračovat, odpovíš jasné ano či jasné ne.

Sama
26. 11. 2002
Dát tip
Ještě ses nezeptal, tak snad nemusím? Jseš ale nenápadnej... Já to totiž nevím. Jsou tam samozřejmě moc pěkná místa, v každém dílu, jenže zároveň nevím, jestli by sis tu fázi hledání neměl odbýt spíš sám, abychom pak, až s tím přijdeš, my čtenáři padli na zadek.

horák
26. 11. 2002
Dát tip
Jenže tohle je úplně jiná práce, než jsem doposud dělal. Když jsem si psal deník jenom pro sebe, mohl jsem si do té původní verze nacpat, co jsem chtěl, protože vždycky byla možnost to pak nikomu nedat číst, nikde to nepublikovat, přetvořit atd. Když jsem si vzal jeden zážite a udělal z něj povídku, už to zase nebylo ono. Víš, jak je to vzrušující v této podobě. Pravidelnost, nevratnost. To vymýšlení toho, co vlastně tam od prvopočátku vůbec nenapsat. Rozmanitost. Navíc je to hravé, interaktivní. Podívej, jak se to skutečně vyvíjí. Dobře, jednou to třeba bude materiál pro přepracování, ale jednou. A pořád zdůrazňuji, že mě to hlavně odvádí od jiných starostí. O tomto víkendu jsem se konečně uvolnil po týdnech stresu. Smazat, přerušit, zatratit to můžu vždycky. Dokud to budeš číst aspoň ty, má to pro mě smysl.

blbjenka
26. 11. 2002
Dát tip
a teď pravdu - zveřejňovat vlastní deník není nic jinýho než duševní striptýz - vzrušuje tě to? :o)

horák
26. 11. 2002
Dát tip
blbjenko: psaní mě v určitém směru vzrušuje více než sex, myslím ale, že deník tak, jak jsem ho nastavil, není úplně o svlékání. Anebo jsem možná jen sundal kabát, chceš-li.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru