Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tajemství mého života (část 1.)

28. 11. 2002
4
0
2875
Autor
Apajda

Předesílám, že se nejedná o mé paměti. Napište mi, jestli chcete i další část. Na tomhle kousku se spoluautorsky podílela i Ligeia, ale jen na tomhle.

TAJEMSTVÍ MÉHO ŽIVOTA

Jsem živý.

Jiný v mém postavení by s tím asi nepočítal. Živé je to, co dýchá. Taky bych rád dýchal, moc. Ale ten provaz na krku mne strašně škrtí. Jak dlouho už tu takhle visím?! Nohama kopu do prázdna. Tohle se mi stalo poprvé. Neříká se tomu “ztratit pevnou půdu pod nohama”? Ruce, svázané za zády, mám rozedřené do krve. Bolí to. Pálí a štípe.

Nemůžu dýchat, nemůžu mluvit. Nemůžu se ani hnout. A nemůžu si to vysvětlit.

Chtěli mne zabít. Nevím proč a nemůžu se hájit. Nenechají mne. Nenechají mne utéct. Nelze to už zastavit. Dostali mne, ale smrt nepřichází. Zvláštní…

Pozoruji podkopnutou stoličku pod svýma nohama. Příšerná bolest. Ve tmě poskakují barevné skvrny.

Trvá to snad už hodinu. Vyschlé rty pálí. Nemohu jim nic říct, bez dechu. Cítím krev, jež mi stéká po rozedřeném krku. Je to dlouhé a bolestivé. S koncem tak předvídatelným. Zavírám oči. Najednou ji vidím. Svou vysvoboditelku v černém hávu... Usmívá se, ne však na mne. Míří někam dál. Mámivý sen se rozplynul a zůstala zas jen trýznivá bolest. Přísun krve do mozku se pomalu zastavoval a pak konečně přišla spásná ztráta vědomí.

Chtěl jsem otevřít oči, ale víčka jakoby mi něco tížilo. Pohnul jsem se a celým tělem mi projela ukrutná bolest.

Po nějaké době se mi podařilo posadit. Třel jsem si bolavé oči dlaněmi a pomalu rozpoznával mlžné stíny kolem. Ten nejstrašnější získal obrysy stromu, na kterém jsem předtím visel. Sundal jsem si z hlavy oprátku a daleko ji zahodil. Nakopl jsem lišku, která očichávala mé lýtko a zřejmě se rozmýšlela, kam se zakousne nejdřív. S kvikotem utekla pryč.

Zhluboka jsem se nadechl, až mne zabolely kosti. Znovu jsem spočinul zrakem na tom stromě. Statný dub určitě neobětoval větev, abych se octl na zemi. Údivem jsem téměř vykřikl. Byl rozťat ve dví a spálený bleskem. Listy ohořelé, ještě se z nich kouřilo… Proklatě, zbláznil jsem se snad? Tohle je na sen příliš skutečné… Takhle tedy vypadá očistec?

Zaslechl jsem lehké kroky a snažil se z cárů, jež jsem měl na sobě, stvořit alespoň bederní roušku. Chvíli jsem zápasil se zatavenou sponou pásku. Z dnešního pohledu vypadaly mé šaty velmi moderně.


ondrech
23. 11. 2004
Dát tip
jojo, to je dobré. zajímavý nápad.***TIP:)

Seregil
29. 01. 2003
Dát tip
Dávám do ještě jednoho klubu...

Seregil
23. 12. 2002
Dát tip
Jo pokračovat... Velmi dobrý a čtivý... tp

Apajda
12. 12. 2002
Dát tip
Dik za zařazeni

Apajda
12. 12. 2002
Dát tip
Ale je. Už za to, že si myslíš, že si to zasloužím.

Apajda
10. 12. 2002
Dát tip
Jenže on je superman! tak nemůže existovat bez ruk. Nejsme Pevností unesená, ale zápory kladného hrdiny se mi líbí.

StvN
06. 12. 2002
Dát tip
Jste obě tou Pevností nějak unesený. Nevim, ale ten časopis je dost mizernej. Měla bys číst něco, kde tě naučí trochu přemýšlet, protože pokud by se páska na jeho rukou roztavila, určitě by se tak stalo až POTÉ, co by se mu ruce rozpadly v prach. Jiank to neni napsaný zrovna špatně.

Miki
29. 11. 2002
Dát tip
Myslím, že pokud měl ruce vázené za zády, tak se to takhle těžko mohlo odehrát. Ledaže by kolem šel ještě někdo jiný, např. tajemný cizinec, o kterém se nesmí mluvit a proto nebyl naznačen ani v hrubých obrysech, a navíc byl by to už jiný příběh, a ten mu od těch pout potichoučku pomohl aby ho neprobudil z bezvědomí. Protože blesk to určitě nebyl.

Apajda
29. 11. 2002
Dát tip
Milý Miki, záleží na tom, čím měl ty ruce svázané. Třeba taková macgiverovská šedá lepicí páska by se roztekla:-) Ten provaz sice mohl přepálit blesk, ale nad tím jsem nějak nepřemýšlela. To jsou ty náhody s nenadalými dary, podezřele narafičenými poklady a náhlými dědictvími (viz čas. Pevnost)

horák
29. 11. 2002
Dát tip
Dal bych dva tipy, kdyby to šlo. Udrželas mě až do konce, těším se na příště, když to nepřehlédnu. Strukturovaný text. Jsem zvědav, kam to chceš táhnout. Samozřejmě, kdybych četl pozorněji, něco z toho negativního vyšťourám, ale dneska se mi nechce šťourat.

Zilla
28. 11. 2002
Dát tip
Hmm, vypadá to zajímavě. Docela ráda bych si přečetla pokračování...:o))

fungus2
28. 11. 2002
Dát tip
Dobrý začátek.Jsem zvědav na pokračování.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru