Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malé věci

05. 01. 2003
4
0
1449
Autor
Reky

Motto: „Nezanedbávej malé věci, mohou z nich vzniknout velké potíže.“

Jednoho dne bylo v mravenčí sněmovně navrženo, že by mravenci jakožto nejsilnější tvorové měli mít plné právo na to být dominantním živočišným druhem v přírodě. Po dlouhém dohadován sněm mravenčích poslanců rozhodnutí odsouhlasil. Kde však mají své právo uplatňovat? zazněla otázka. Na řadu tedy přišla logika. „ Pokud náš druh má být v přírodě nejsilnější, musí vytěsnit toho, kdo nám toto místo obsadil,“ prohlásil nejmoudřejší mravenec, „ Kdo zastává místo nejsilnějšího? Přece člověk. Tvor je to sice záludný, lítý, ale je jen jeden a nás je přece nespočetněkrát víc. Proč bychom se tedy měli živit housenami, motýli, a ostatním co kde zbude. Můžeme žít z člověka!“ Davy zajásaly. Ještě téhož dne začalo být cvičeno speciální mravenčí komando pro boj s člověkem. Trvalo však týdny, než tato početná jednotka mravenčí armády mohla vyrazit do boje proti člověku, uchvatiteli místa, na které mají právo jedině mravenci.

 

Sedlák se zamračil, pak podrbal na hlavě. Poté ještě jednou přepočítal slepice. Jedna chybí! Tak to určitě byla liška, potvora. Viděl její stopy, jak se poslední dobou motala v blízkosti kurníku. Tak teď se jí konečně podařilo dostat dovnitř. Však to jí nedaruje! Teď jí ukáže kdo je tady pánem! S touto myšlenkou se sedlák chopil své staré dobré brokovnice a vyrazil do lesa.  Po liščích stopách dorazil na paseku, kde se zrovna mladý lišák vyhříval na svém oblíbeném místě, užívaje si posledních podzimních paprsků – ani nezaznamenal rozlíceného muže, jenž dorazil na paseku. Sedlák sundal zbraň z ramene, zamířil a… Prásk. Na místě lišáka teď leželo mrtvé zakrvavené tělo. Muž uchopil lišku za ocas. Co s ní? Po chvilce přemýšlení vhodil zdechlinu do blízkého mraveniště. Ať se chudáčci malí také najedí. Nevšim si slepičích kostí, které se nedaleko od malého nenápadného mravenišťátka válely. 

 

V mraveništi to vřelo. Od lidského tvora nikdo tak silnou odezvu nečekal. Sněmovna byla rozpuštěna, vlády se ujal generál. Mravenci vyhlásili člověku válku. Celá armáda se začala přecvičovat a brzy byla specializovaná na protilidský boj. Nastal čas na další akci. Člověče, těš se!

 

Sedlák stál ve dveřích chléva. Nemohl uvěřit svým očím. Jedna kravka chyběla!  Ve svém lidském mozku – nejdokonalejším to výtvoru přírody – si rychle dal dvě a dvě dohromady. Zatracený vlk! Tohle té potvoře nedaruje! Už několik dní se motal kolem chléva, sedlák si všiml jeho stop tak před měsícem. V otázce jak si vlk otevřel dveře však mozek zklamal. Sedlák neváhal, strhl ze skoby pušku a rozběhl se po vlčí stopě do lesa. A tady ho máme škůdce. Leží na pasece, dosyta najezený, žužlá kost, hned vedle něj se blízko mraveniště povaluje kravská kostra, kterou už věčně hladoví mravenci stihli obrat na kost. Prásk! Lesem se ozval výstřel a na místě vlka teď leželo mrtvé, zkrvavené tělo.  Sedlák zvedl chcíplinu. Hodil ji do mraveniště. Jen ať si dají, drobečkové.

 

Do skoro zničeného mraveniště dopadly první paprsky měsíčního světla. Na stupínku z jehličí plamenně hovořil malý mravenec. Kolem něj stojící dav zhypnotizovaně poslouchal. „ Mraveniště je zničeno. Zimu nepřežije. A kdo za to může? Člověk! Bratři a sestry, ukončeme naše životy cestou do nebe. Připojte se ke svaté válce! Zahubme tvora pekelného!“ ječel drobek do davu. Lesem se na poslední pochod vydalo hejno zfanatizovaných mravenců.

 

V sedlákově ložnici panovala tma. Muž spal poklidně na manželské posteli vedle své ženy. Kdyby však byl vzhůru, zbledl by hrůzou. Stará brokovnice se pohybovala po stole. Svůj pohyb ukončila s oběma hlavněmi namířenými na postel. Po chvíli míření se jakoby sám zmáčkl kohoutek. Poslední mravence sežehlo teplo z hlavní, ty co výstřel přežili zamáčkla samotná zbraň.

 

Sedláka probudil výstřel. Zděšením mrtvolně bledý muž se podíval na sebe. Byl celý od krve, ta však nebyla jeho. V očích se mu zračilo nejhorší. Podíval se na svou ženu. Namísto ní teď leželo mrtvé, zkrvavené tělo. Na stole se povalovala puška, kolem nikde nikdo. Ještě toho rána odvážela sanitka sedláka do psychiatrické léčebny.


Kandelabr
07. 01. 2003
Dát tip
opět musím souhlasit s panem japoncem.Chtělo by to jednak vypilovat a druhak zamyslet se nad jednáním postav. Nechápu třeba to, že mravenci se naštvou když jim tam sedlák hodí lišku(vlka). Nebo že krávu by jeden vlk neodtáhl (dokonce bych si troufal říct že by ji ani neulovil) (chápu, že sedlák je primitiv, ale že by byl až zas takový...) nebo to že sedlák jde po měsíc staré vlkově stopě a NAJDE HO :) to je boží :)) no a tak...je tam toho víc. přemýšlej...

Zmatext
06. 01. 2003
Dát tip
Celkem povedená bajka. Nevím jestli je střídání malého a velkého písma úmyslné, ale dobrý by bylo, kdyby malým písmem byli mravenci a velkým sedlák... Obzvláště mě zaujalo "Zahubme tvora pekelného!"...

Paranoicus
06. 01. 2003
Dát tip
Je to sice dobrý, ale ta poslední věta mi připadá úplně zbytečná ... ne, není zbytečná, ona kazí výsledný dojem!!!

dobré...:) t

JanisFan
06. 01. 2003
Dát tip
hmm... drsný! *

fungus2
05. 01. 2003
Dát tip
Zatraceně tohle to mě dostalo. To je na TIP

katugiro
05. 01. 2003
Dát tip
mě to moc nezaujalo, přijde mi to nevypilované a popis děje, no nevím... možná že v jiném tématu ocením styl :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru