Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zanry del

06. 01. 2003
0
0
2374
Autor
Olda

V emailech od zajemcu jsem dostal i tenhle napad. Digero prave predelava Seznam del, nechame se prekvapit s cim prijde, mne na zacatek diskuze literarni, ktera bude beze sporu nejvice ozehava napadlo tohle..

Co pridat (pri vkladani dila) vyber zanru. Tedy dalsim parametrem dila podle ktereho by se jimi dalo prochazet a vyhledavat, kategorizovat by byl ZANR, jako napriklad: romantika, surrealismus, punk, ...

Omluvte, pokud pletu hrusky a pomerance, snad je ale pochopitelne o co se jedna.


JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Souhlasím. JB

nin
20. 01. 2003
Dát tip
to už by bylo MOC, víš, kolik je literárních směrů? věděl by každej, kam svoje věci řadit? já asi ne, proč to tak šněrovat?

Vyjan
20. 01. 2003
Dát tip
Kalim, nin: Navíc se všechny ty -ismy navzájem překrývají, kříží a protínají. Dohromady to je moderna.

Kalim
18. 01. 2003
Dát tip
lidé, dělení žánrově je fajn, ale i tak by to chtělo k dílku (třeba do závorky) napsat směr, či sloh

nin
17. 01. 2003
Dát tip
mňo, teď mi ten můj návrh třídení připadá podivnej, nechcete se vyjádřit někdo jinej? :-)

Olda
17. 01. 2003
Dát tip
nin; to s tema ikonkama mi prijde dost dobry.. deleni naznakem, jak pises, napady dalsich a dat do dohroady..

Merle
16. 01. 2003
Dát tip
a divíš se? zkus to zadat třeba Rivce... ale ať to bere spíš obecně...

nin
16. 01. 2003
Dát tip
těch žánrů je strašně moc, já teď nemám čas se do toho moc pouštět (seznam s vysvětlováním jednotlivých pojmů), ale pokud někdo začne dělat tu kostru a pošle mi to mailem - knourik@seznam.cz - mrknu se na to a doplním, snad bych měla něco najít v učebnicích literatury z knihovnický školy, co mám doma, čím víc lidí to bude dělat, tím líp, aby se na nic nezapomnělo.

Vyjan
16. 01. 2003
Dát tip
Přiznám se, že jsem nečetl tuto debatu úplně celou (nikoli z nedostatku zájmu, jen z nedostatku času), ale chtěl bych upřesnit na jednu nepřesnost ve vymezení žánru: žánr je jistý druh umělecké formy - román, povídka, lyrika, respektive užší formy (detektivní román, hrůzostrašná povídka, milostná lyrika atd.). Avšak surrealismus, postmodernismus či socialistický realismus jsou umělecké styly! Ty bych do toho nepletl.

nin
16. 01. 2003
Dát tip
pravda pravda! takže se bavíme jen o žánrech - tzn. sci-fi, horor, milostné, dobrodružné atd.? v městský knihovně jsou takhle rozlišený knížky na hřbetech obrázkama, toho zase tolik nejni. všechno, co jsem napsala dřív, se vztahuje k tomu, kdybychom to chtěli dělit podle stylů, všech těch ismů - to mi přijde fakt hodně rozsáhlý.

Olda
16. 01. 2003
Dát tip
HA! Diky za prozreni! Mluvme tedy o ZANRECH (nikoliv stylech) jako scifi,milostne,dobrodruzne,atp.!!! To by slo dat nejak dohromady? ;-) Mimo jine si myslim, ze takhle nastinene by styly dokazalo rozlisit (zaradit) desne male mnozstvi autoru

nin
16. 01. 2003
Dát tip
dneska jdu do knihovny, tak tam omrknu to jejich třídění a zítra sem prsknu návrh seznamu, ok? teď mě napadá: BELETRIE - humor - napětí - sci-fi - fantasy - horor - detektivní - cestopis - milostné - příroda - náboženství To je jenom první nápad, určitě ještě na něco přijdem. Teď mě napadlo, že by možná nebylo špatný, kdyby se při výběru žánrů zaškrtávaly ikonky - něco jako mají v té knihovně na hřbetech - takže by pak v seznamu děl byl název a vedle ve sloupci dejmetomu srdíčko nebo vyceněný zuby - že by ten seznam nebyl tak suchej... :-)

Kalim
16. 01. 2003
Dát tip
Tak, koho tohle napadlo? tady troška k vhodnému dělení dramatu (bylo by vhodné, kdyby tam bylo všechno i nevyužívané) DRAMA -klasická komedie -klasická tragedie -epické drama -scénky -jiné(asi přibydou) -návrhy u každého by mohlo být i číslo (počet děl v kategorii)

Olda
15. 01. 2003
Dát tip
Taky si myslim (od zacatku), ze by se to hodilo coby nepovinne pro autora a dobra orientace. Zakladnim kamenem je vypracovat ten seznam, jenze k tomu se nikdo moc nema...

myrinda
13. 01. 2003
Dát tip
ano

nin
10. 01. 2003
Dát tip
Z mojí strany "mrtvá myšlenka", ale pokud je o to zájem, navrhuju možnost nezakliknout nic nebo zakliknout toho víc.

Merle
10. 01. 2003
Dát tip
tohle není služba pro písmáky, ale spíš pomůcka pro redaktory a vnější návštěvníky... já si myslím, že by se to udělat mohlo, ne-li mělo...

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
Domnívám se, že by to neškodilo jako volitená možnost.. zvolit si i žánr. Základem by zůstaly kategorie a k tomu by nepovinně člověk mohl vybrat i žánr. Seznam žánrů, které by byly na výběr, bych nechal vypracovat někým literárně zběhlým.. Lyrykem třeba :)

nin
10. 01. 2003
Dát tip
Jaja, moje řeč!

Wopi
10. 01. 2003
Dát tip
no právě - když je něco VOLITELNÉ, tak to nikomu nemusí vadit, i když to nechce používat

Olda
09. 01. 2003
Dát tip
Zni tedy jako "mrtva myslenka"?

Radost
09. 01. 2003
Dát tip
Mhm. Pro mě jo. Uvedení do žánrů klidně, teoretické studie na literární server patří, ale dávat to jako aspekty k hledání děl mi vážně připadá zbytečné. Unuseful. Jen se tím vyvolá spousta hádek "tohle vůbec není punk" a "tohle má být romantické?" - přičemž jde přeci jen o blbou kolonku a zakrývá se dílo. Takové škatulkování a katalogizace by maličko šla proti charakteru písmáka (to už je ale jeno emotivní dojem)

Wopi
09. 01. 2003
Dát tip
škoda...

Armand
08. 01. 2003
Dát tip
Radost: srozumitelnost je věcí pochopení čtenáře, je na jeho straně. Haiku můžeme dát dohromady oba .-) Pak tuším jsem měl někde pojednání o Surrealismu a Dadaismu. Ono buď se ocituje odborná literatura a dá se k ní komentář, nebo se ona odborná literatura vlastními slovy přeinterpretuje. .-)

nin
08. 01. 2003
Dát tip
Souhlasím s Radostí, že těch žánrů je příliš, já bych kolikrát u vlastních věcí nevěděla. Pokud nějaký škatulkování, tak s možností neškatulkovat a možností zaškrtávat toho víc. Já osobně bych to k orientaci vůbec nepoužívala.

Armand
07. 01. 2003
Dát tip
Wopi, Tichotam: S barevnými puntíky nesouhlas.. rozhodně ne ve smyslu pozitivní vs. negativní. Míváš dobré nápady Tome, ale tohle, domnívám se, už je moc. Ohledně "Osvětové sekce písmáka" - tak to je už Lyrykův nápad a přesně na to jsem mínil odkazovat ohledně "definic stylů". V téhle "sekci" by byly odborně pojaté články o tom co je to haiku, sýrealismus atd. atp. (ty věci které uvádíš)

Merle
07. 01. 2003
Dát tip
puntíky rozhodně ne

Tichotam
07. 01. 2003
Dát tip
já věděl že neprojdou:o) vždyť mě se taky nelíbí, jen jsem řešil problém:o) napadlo mě...v souvislost s auditoriem o vytvoření sekce Recenze...že by bylo prima tuhle sekci udělat jako součást Osvětové sekce písmáka... Výhodou oproti vytvoření panelu Recenze je že Osvětová sekce neumírá už z principu

Olda
07. 01. 2003
Dát tip
Tak ja bych puntiky nezahazoval, proste bych dal prostor pro nejake reseni. Tim chci rict, ze pokud nekdo muzete a mate pocit, ze ZANRY (ci cosi na ten zpusob) jsou dobry napad, pak si sednete vecer bez pocitace a zkuste jejich nastin dat dohromady. Muzem pak v jednotlivych diskuzich probrat jednotlive a autor byt pak "spravcem zanru" ;-) Pokud se planujete nad tim zamyslet, dejte mi vedet, at vim, ze to neni mrtve tema! Osvetova sekce - supervyborny napad! Armande ja sem (krom poslednich 4 mesicu :) v kontkatu osobnim se Lyrykem dost casto, nevim, kdy ti o tom napadu rikal, ale ja ho v tehle podobe neznam. A prave v tehle podobe se mi moc libi. Zdenek to vzdy formuloval (ostatne ted je to tak v levem menu) jako kriticky klub, atp. coz se mi zda jeste trosku jinde, nez ciste sekce Osveta ktera by se jak pise Ticho nezabyvala jen kritikou, ale vseobecne psanim!! Prosim komentar tohoto a zacnem s tim novou diskuzi.

Armand
07. 01. 2003
Dát tip
Olda, Tichotam: Po cestě na čtení v Rakovníku a i tam jsem se se Zdeňkem bavil hodně o písmáku a přesně tenhle nápad zazněl a já ho pochopil tak jak o něm psal Tichotam. Tedy že by měla být sekce, kde by byly seriózní příspěvky na témata žánrů (osvěta), co je to např. gramatický rým, přechodníky a jejich používání, pravidla (nejen) kritiky atp. aby lidi měli možnost např. přečíst si fundovaný článek o tom co je to např. haiku a pak nedocházelo k nejasnostem v kategoriích. (+ doporučená literatura pro zájemce o hlubší studium problému) Přispívali by tam zejména lidé, kteří mají literární vzdělání... tedy Rivka, Lyryk, Falka atp. S puntikama se mi to nezdá, ale pokud Tom přijde s komplexním nápadem a dokáže ho obhájit, proč ne. Zatím mám dost pochybnosti o smyslu i účelu. :)

Armand
07. 01. 2003
Dát tip
žánry ano, ne puntíky..... abych byl přesný .-)

Merle
07. 01. 2003
Dát tip
přesně....

Tichotam
07. 01. 2003
Dát tip
já barvičky rzpracovávat nebudu:o) je to na prd... moc klikání+ nový údaj o barvě díla+malá potenciální úžívanost tohoto vodítka=ne a taky nemáme rádi barvičky:o) jediný co mě trošku maličko napadlo, bylo..teda je, že by některá slovíčka na písmáku mohla fungovat jako přímé odkazy do osvětové sekce: příklad: Dílo má název "Pepíček" a kategorii "Haiku" Kliknu na "Haiku" a co nevidím?! otevře se mi osvětová sekce a popir Haiku...

Armand
07. 01. 2003
Dát tip
Tichotam: sure, agreed :)

Wopi
07. 01. 2003
Dát tip
Armand: to už rovnou piš Quietthere :)))

Armand
07. 01. 2003
Dát tip
Wopi: Quietthere... ! je to ok, ó, můj mluvčí?! :)))))

Olda
07. 01. 2003
Dát tip
Ale nikdo nenapsal, ze se chysta nad Zanry zamyslet a trebas je vymyslet.. ;-)

Wopi
07. 01. 2003
Dát tip
tak já se zamyslim, jestli vydržim a nepadnu

Radost
07. 01. 2003
Dát tip
jo, zamyslet se můžu haiku bych asi napsat dokázal mě ale spíš zajímá, jestli něco takového má vůbec smysl. podle mě totiž žánr sice charakterizovat lze, ale nevím, jestli srozumitelně :-) a některé žánry jsou jasný, třeba milostná poezie (a stejně si myslím, že kdyby ty žánry nezadával autor, ale nějaký "indexátor" tak by to bylo smysluplnější, přehlednější a jen jednostranně subjektivní)

Merle
06. 01. 2003
Dát tip
žánr musí být čistě orientační věc, bez jakýchkoliv nařízení a pravidel... v žánrech nemají jasno kolikrát nia odborníci. prostě jako doplňková informace možná by bylo dobrý, kdyby jich šlo zaškrtnout víc najednou

Tichotam
06. 01. 2003
Dát tip
No...zase jste mi vzali výhrady z plachet:o) Ale pro tu orientaci bvych měl jedno kýčovité fuj! řešení: Udělat seznam barevných puntíků a to takovýto: červený - pro lásku Bílý - pro pozitivní pocit šedý1 šedý2 šedý3 černý - pro negativní tím by se odlišily nejčastěji vyhledávané milostné, a ty ostatní by se dělily jen na ty, po jejichž přečtení budete mít dobrý pocit nebo špatný nebo něco mezi. Kdo nechce být deprimován, nemusí... taky jsem pro založení jakési osvětové sekce písmáka. tam by byly základní rozumy ohledně psaní. jak je to s rýmy, jhak je to s historií českého básnění, jak je to s kategoriemi a tak. byla by to taková učebnice s promyšlenou strukturou. přidával by tam věci Lyryk, Rivka a nevím kdo všechno, ..každopádně ti kdo tomu rozumí. Každý příspěvek by se schvaloval. ahoj:o)

Atalanta
06. 01. 2003
Dát tip
Osvetova sekce -- skvely napad!!!

Tichotam
06. 01. 2003
Dát tip
Trochu upravuji barevný model: Srdíčko - láska bílá - pozitivní šedá - to by bylo u všeho jako defaultní...je to neutrál, nerozlišeno...to aby nemusel klikat kdo nechce černá - negativní

Tichotam
06. 01. 2003
Dát tip
avi

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
Tichotam: zelená - příroda fialová - kouzla modrá - víra :) dalo by se vymyslet leccos, ale získej si podporu ostatních :)

Tichotam
06. 01. 2003
Dát tip
tve hodnoceni se ale pohybuje ve svete kde je straslive mnozstvi kvalit... schvalne jsem zvolil cernobily rezim pro jeho jednoznacnost

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
to vim, ale "pozitivní" a "negativní" mi osobně přijde moc málo... pokud přidat podkategorii, myslím, že musí vysvětlovat trochu víc, jinak by to byla vcelku zbytečná programátorská práce... nevim - uvidíme, co ostatní

Tichotam
06. 01. 2003
Dát tip
no me pripada, ze jediny argument pro zavadeni tech zanru a tak byl ze by bylo prima aby se lidi mohli brouzdat jen tim na co naji chut... takze tady je jakesi reseni... ostatni reseni se zda se mi potykaji s problemem prilisneho mnozstvi možných variant... pokud se me tyce, tak bych nic takoveho nevyuzival a je mi fuk jestli to tam bude. jen premyslim nad tim problemem...

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
Já taky. Nehádam se s Tebou, i když to tak třeba vypadá (to je muj odvěký problém, že formuluju moc protivně... :( - ale usmívam se, fakt), snažím se jen hledat ideální cestu. A v brainstormingu, kde každý říká nápady, jak mu lezou na mysl, se často řešení najde.

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
Další parametr "žánr" je dobrý nápad! Fakt je, že lyrika rýmovaná a nerýmovaná je příliš široké dělení. Ovšem - na druhou stranu - ponechat otevřená dvířka možností "ostatní" nebo tak nějak, spousta začátečníků si nebude jista, co tam dát a pak jim to bude vmeteno do očí. :)

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
sám si nejsem jist, kam bych se zařadil :))) (Wopík píše popík) :)

Olda
06. 01. 2003
Dát tip
Wopi; tedy doplnuji -- jako vychozi by byla moznost "--" nic, a pak take volba ostatni. To prvni pro purytany, druhe skutecne pro ostatni ;-)

Radost
06. 01. 2003
Dát tip
Haha. To je podle mě úlet, protože jediné, k čemu jako ve správném chaotickém světě umění dojde bude devalvace žánrů, jejich maximální nárůst a vytvoření "ostatních" (ať už to bude "jen tak pro radost" nebo "ostatní" kam se šoupne většina věcí) Těch žánrů by muselo být hrozně moc, aby pokryly všechny možnosti. Je to nereálné, řekl bych :-) Pokud to zůstane na autorech, stejně jako dosud, tak jediným výsledkem bude vytvoření další vyplňovatelné kolonky (to trochu přeháním, ale snažím se tu formulovat určitou myšlenku) Nemyslím, že by "žánr" usnadňoval orientaci v seznamu, je to příliš vágní (teda kromě haiku, hahahaha)

Radost
06. 01. 2003
Dát tip
Nebo se mýlím? :-)

Radost
06. 01. 2003
Dát tip
Fakt je, že lyrika rýmovaná a nerýmovaná je dost široké vymezení, ale pokud to žánrové členění bude na autorovi, tak nebude mít žádnou (nebo velmi malou) vypovídací hodnotu. Jedinou možností, která mě napadá, je nějaká instituce indexátora, jenže.....

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
Radost: máš hodně pravdy, ale přece jen... někdo sem třeba přijde a má chuť si číst jen milostnou lyriku... proč mu nepomoct

Radost
06. 01. 2003
Dát tip
jo, je to pravda. tak se mrkne do klubu erotiky v literatuře a je to :-)))

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
pokud má někdo chuť číst o lásce a půjde jen po básních lyrických, dostane občas pěknou šlehu přes oči :)) čímž chci říct, že bych to nebral ani tak ve smyslu stylů, ale ve smyslu obecnějších charakteristik... protože - uvědomme si, že jsou tu desetitisíce děl... kdo už je tu dýl, ví, na kterého autora kliknout, ale noví tápou

Armand
06. 01. 2003
Dát tip
je to dobrý nápad, ale má svá úskalí .. půjde tu hodně o míru... chtělo by to asi udělat nějak hierarchizovaně... dát na výběr základních řekněme pár kategorií s možností jít (bude-li autor chtít) do hloubky a specifikovat své dílo jako třeba: báseň lyrická rýmovaná - surrealistická :)))))) A více než jeden atribut (specifikaci) navíc bych nepovoloval (snad možná dva, ale je tu úskalí toho, že to autoři nebudou respektovat.. ne kažý ví co je to surrealismus a ne pro každého je řekněme punk to samé) doufám, že jsem to naznačil jasně .-)

Radost
06. 01. 2003
Dát tip
no, o tom právě mluvím - ne každý autor to bude respektovat, ne každý ví... 1) definovat žánry? to mi připadá dost naivní a hlavně tak říkajíc "to bysme si pěkně naběhli" 2) zmiňovaný indexátor nebo indexátoři - někdo, kdo by ty díla řadil na základě nějakého konsensu, nějakých ustanovení, nějakých definic a své subjektivity 3) hiearchizace je rozhodně nutnost v obou případech (tohle je samozřejmě perfektní verze, lze to udělat snáze, ale nebude to mít takový účinek, řekl bych)

Wopi
06. 01. 2003
Dát tip
no, definovat žánry... jak říkám, nejde o to, odkud kam je surrealismus, spíš řekněme obecnější dělení (jako ta zmíněná milostná lyrika) ?

Armand
06. 01. 2003
Dát tip
Radost: jak to tedy nakonec udělat? Vím, že třeba Lyryk byl pro ono stanovení a vysvětlení žánru (řekněme třeba jako z učebnic) aby nedocházelo k mýlce.. prostě řádně stanovit pravidla a pak je dodržovat, popř. vynucovat. To je jedna cesta Ta druhá je liberální názor: "autor ví co napsal a on přesně cítí čím je jeho dílo" střední cesta (domnívám se): rozhierarchizovat i napsat o žánrech a kategoriích... o čem jsou (dát to do levého menu jako odkaz) a nakonec .. věřit uživatelům, že to budou dodržovat .. ta důvěra je nezbytná. A praxe pak ukáže výsledky. Pokud by se to hrubě nezdařilo, očemž pochybuji, tak se to jednoduše změní ne? :)))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru