Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis pro Kandelábra

12. 01. 2003
1
0
1671
Autor
Rena

Omluvte prosím gramatické chyby:o))

Ty se díváš na cizí věci jako na něco, co potřebuje logickou analýzu, co by mělo stylisticky a logicky podpírat všeobecně známý daný fakt. Já když něco píšu, nezaměřuju se na to jak by se ta věc dala udělat, aby s ní lidi souhlasili, ale jak to já cítím. Vidím ten útes, cítím vůni toho větru, naslouchám tomu smutku. Ty ve všem hledáš, logiku, ale tu lidská mysl v pravém slova smyslu nemá, a proto někdy uvažujeme zdánlivě nelogicky. Muži takhle(podle pravidel( přemýšlí a ty jsi muž, takže vše, co nezní dost rozumně nebo pravidelně nesedí tvým citům. To je v pořádku, pokud tím ovšem, byť i nevědomky nezraňuješ svoje okolí.

 

 

                           Zatím zdravím Rena

 

P.S.:Líbilo se ti někdy něco bez výhrad. Pokud ne, zkus se někdy do děje vydat a prožít ho. Nestačí jen přečíst a sledovat. dostaň se dovnitř(je jedno jak:o) Takovým způsobem já píšu a jen málo kteří čtenáři dokáží číst tak, aby se stali vypravěči  


j_i_r_i_k
04. 03. 2003
Dát tip
Ale no tak, tohle už... Ale co, já si tu jen budu tiše šoupat nohama...

Perchta
16. 02. 2003
Dát tip
tak jo, páni spravedlivý, já dám té dívce tip, ona má totiž nejmíň půl pravdy, nejdřív musíš nejakou myšlenku vůbec mít a pak má tepr cenu uvažovat jak a komu ji sdělit

Rena
16. 02. 2003
Dát tip
No aspoň někdo si nemyslí,že jsem naprostý emocionální a slohový břídil

Wopi
16. 02. 2003
Dát tip
no právě, Perchto, smutné ovšem je, že se nejvíc ozývají ti, co mají víc těch chyb než těch myšlenek... podle mých zkušeností - ti, co mají hluboké myšlenky, jsou obvykle rádi za upozornění na chyby a mnohdy za ně i upřímně děkují :)

Perchta
16. 02. 2003
Dát tip
Wopi, Wopi, co jsem si tu tak všimla, největší úspěch tu mívají myšlenky mělké, ale vtipně podané. Například koukni na moje info, nejvíc tipů má miniaturka o tom, jak vystrkuju kozy :-))

Kandelabr
16. 02. 2003
Dát tip
Rena: to jsem ti nikdy neřekl...neber to tak tragicky. Důležité je si z toho něco odnést...

Kandelabr
16. 02. 2003
Dát tip
počet tipů přece není záruka kvality. Důležité je od koho je člověk dostane.

Wopi
16. 02. 2003
Dát tip
ano, přesně :)

bíglinka
16. 02. 2003
Dát tip
třeba není důležité ani to, od koho člověk dostane tip někdy jsem některým dílem tak uchvácená, že nejsem schopná napsat k němu nic a už vůbec si nevzpomenu na to, že bych tam mohla dát tip :-)

Cirilla
12. 01. 2003
Dát tip
proč si vyřizuješ osobní věci veřejně?

Kandelabr
12. 01. 2003
Dát tip
víš já tomu rozumím. Chápu co máš asi na mysli. Nicméně psaní není jen otázka toho, že to autor(ka) vidí ve své mysli. Je to stejnou měrou otázka transformace toho obrazu do psané podoby. Souhlasím, že některé věci nelze logicky vysvětlit. Svou mysl považuju taky spíš za citovou než chladně analytickou. Ale to, že své věci dáváš sem na Písmáka znamená, že přistupuješ na to, že je někdo bude analyzovat, bude se Tě ptát, proč jsi napsala tohle takhle, bude říkat nahlas své názory. Líbí se mi spousta věcí. A některé bez výhrad. Ale když tam vidím něco, co mi vadí, tak to řeknu (napíšu), protože pak třeba autor sám zjistí, že by to mohlo být ještě o něco lepší, kdyby to opravil. Třeba se pletu. Třeba to lepší nebude. Ale nikdy neříkám: Kašli na psaní, píšeš trapně, je to debilní, moje věci jsou stokrát lepší. Upozorňuju na chyby. A vím, že je to nepříjemné. A že to autora často zabolí. Ale taky ho to někam třeba posune.

Pavson
12. 01. 2003
Dát tip
Já osobně mám raději i třeba negativní hodnocení, ale hodnocení. Chechtající se závorky mě tolik nepotěší. Navíc Kandelábrova hodnocení bývají málokdy vedle.

Cirilla
12. 01. 2003
Dát tip
Souhlas s Pavsonem. Negativní kritika je dobrá, mnohdy si uvědomím, že je občas i pravdivá. A hlavně mě vždycky hodně motivuje, abych se fakt příště snažila. A propos - na první větší neg. kritiku si pamatuju dobře, shodou okolností byla od zde zmiňovaného a reagovala jsem obdobně, ale pak jsem si uvědomila, jak jsem egoistická, že nemůžu pořád přijímat kritiky typu: "úúúúúžasné, skvělé, jen tak dál." Člověk zlenivý, začne se v tom rochnit, jak je skvělej a nikam to nevede. Takže díky za tyhle lidi, co nebojej říct naplno, že se jim něco na díle nelíbí.

Wopi
12. 01. 2003
Dát tip
Rena: 1) jestliže sem vkládáš díla, musíš přece počítat s tím, že se ti k nim dostane i ohlasů (a čekat jen pochvalné ohlasy je DOST divné, ne?) 2) "jak já to cítím" je jeden z největších omylů tvorby - pokud to totiž píšeš jen pro sebe, piš si opravdu jak ty to cítíš, ale do svého soukromého zápisníčku; pokud to však dáváš ke čtení jiným, je slušnost myslet i na ně, jak tvé dílo mohou vnímat 3) i sloh tohoto tvého otevřeného dopisu vytváří dojem, že rozhodně JE co kritizovat 4) upozornění na chyby (jak už bylo přede mnou řečeno) je něco, co ti může jedině pomoci v komunikaci s jinými Promiň, ale tvůj dopis nepůsobí moc dobrým dojmem.

Pavson
12. 01. 2003
Dát tip
Něco pro odlehčení. Klidně by jsi mohla ten dopis nazvat Dopis pro katugira. Někdy mi připadá, že to jsou dvojčata. ( Pěkně to napsal jednou hubitel: Tohle byla asi poslední kladná kritika, až mi sem vlítne Kandelábr s tím japončíkem ... )

Kandelabr
12. 01. 2003
Dát tip
no jo, s panem japoncem se opravdu někdy až vzácně shodujeme. Možná je to mé siamské dvojče, které ode mě oddělili, když jsem byl ještě maličký kandelábřík. a prodali ho do japonska :) (ale jinak ho fakt neznám) jo s hubitelem to byla taky docela výživná korespondence :) a díky za podporu. já vím, že občas jsem až moc drsný a zlý...ale někdo to holt dělat musí :)

bíglinka
12. 01. 2003
Dát tip
když se bojím zraňování (třeba zrovna nejsem ve stavu to unést), nevystavuju svoje pravé city/myšlenky až budu silnější, "půjdu s kůží na trh" a pokud chci přesto něco psát a pak to ukázat, tak si jen tak hraju a vlepím to do blbůstek :-) - to když si chci jen tak s někým "pokecat" pod nějakou kravinkou (tolik já pod různými přezdívkami...)

Astalavista
12. 01. 2003
Dát tip
Já bych se podepsal pod výše kritizující racionálně uvažující ..:)

katugiro
12. 01. 2003
Dát tip
díky za avíza! :) Už jste tu ale všechno pěkně vysvětlili, takže já bych zase šel... vážně, nemám, co bych dodal - a navíc musím jít konečně zkritizovat kritiky pod mým jediným dílkem (to byla jako reklama...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru