Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Reedice - Na co myslíš, když sám pluješ vesmírem?

20. 01. 2003
7
0
1540
Autor
davemadcat

Rozhodl jsem se pro reedici této povídky, jelikož dosáhla 10.místa v literární soutěži Cena Karla Čapka 2002 a je mou nejoblíbenější! Na autorském večeru ji představím ve zdramatizované podobě a sám vystoupím v hlavní roli.

Nevěřím v boha.

Ani nevím proč bych měl. Nikdy jsem ho neviděl a nemám ani jakýkoliv podložený důkaz o jeho existenci. Zažil jsem toho tolika, že přestávám věřit v cokoliv. Nebo spíš nevěřím v cokoliv dobrého. V jakoukoliv spravedlnost. Můj život mě už naučil spolehnout se sám na sebe. Nevím jak je to u někoho jiného v mém typu zaměstnání. Je to samotářská práce. Neustále jen tak myslím na to kolem a sebe v tom. Samozřejmě v tom obrovském vesmíru. Moje malá bytost se v něm ztratí, jako částice atomu v zadnici toreadorského býka. Myslím i tak černé! Ale co je proti zadnici a její černotě černota vesmíru. Jeho hloubka a nekonečnost. Kdo jiný než já a všechna ta temnota kolem, která mě pohlcuje celou dobu, by měl myslet na takovéhle věci. Věci okolo nekonečnosti vesmíru a jeho podobnosti zadnici býka. Už po několika měsících v téhle práci jsem z hlavy vypustil otázku

"Co by se, se mnou stalo kdybych se třeba těžce zranil?!". Myslím si, že bych se z té věčně pokládané otázky asi zbláznil.
Je to už hrozně dávno, když mě jeden mnich učil takovému starodávnému triku, jak přežít samotu. Nejhorší na samotě totiž je, když si člověk, osamocený člověk, položí jakoukoliv otázku, nikdy, po dobu co je sám, na ní nedostane odpověď. Toto právě řeší ten trik od jistého mnicha. Jeho moudrá slova zněla, alespoň takto si je pamatuji:
„Vyber si jakýkoliv předmět a komunikuj s ním. On ti odpoví na tvé otázky.“
Trik byl v tom, že jsem vlastně odpovídal na své otázky sám, jako kdybych byl nějaký mudrc. Skvěle to pomáhá. Hlavně, když se někdy ztratím, tak to lítá jedna otázka za druhou a všechny je následují jen nesmyslné odpovědi. V těch chvílích si myslím, že právě ta řadící páka , které jsem se rozhodl zeptat je ,úplnej magor‘.

Dnes je to ale jiné. Dnes se jen tak s nějakou zásuvkou nebavím. Dlouho rozmýšlím svůj dotaz a hledám ten správný objekt, který by mi na něj odpověděl. Jednou jsem tímto způsobem na jedné docela jednoduché otázce nachytal tlačítko od autopilota. Od té doby se se mnou nebaví. Je to škoda. Kolikrát bych docela ocenil právě autopilota a to ve chvílích, kdy prolétávám deštěm meteoritů. Je to ale hrozně pitomý tlačítko. Nevědělo jak se jmenuje král rock'n'rollu.Fakt pitomý. Každé malé dítě ví, že to byl Elvis.

Po delší době jsem se tedy rozhodl bavit jen s přístroji, které jsou nezbytně nutné k letu. Nemohl jsem riskovat to, že tu někde uprostřed vesmíru zůstanu. Nemůžu si jen tak rozhádat řídící panel, i když je docela dost ,drzej‘. Jeho názor je naprosto nemožný a svojí dokonalostí, o které se stále mimo jiné zmiňuje, mi docela leze na nervy. Kazí dobrou náladu v lodi. Rozhodl jsem se, že až se s ním pohádám, tak vyskočím z lodě a nechám ho trucovat. On jistě už přijde na to, že udělal chybu a že jsem nezbytný k letu.

Dneska ráno jsem nějaký rozmrzelý. Špatně jsem se vyspal a už od otevření očí si ze mě všichni v lodi dělají srandu. Například světlo na záchodě mi řeklo, že mi nebude dál trpět ty chemický zbraně, které vypouštím. Určitě to znáte taky, když vstanete třeba po opici a ostatní kolem co kocovinu nemají říkají : ,napí sa, to tě postaví na nohy‘. Takový srandisty bych fakt někam zakopal.

Zasedl jsem před hlavní panel a mlčel, jako obvykle. Přišlo mi to ale nespolečenské nebavit se. Začal jsem se tedy bavit nejdřív s monitorem. Neměl moc náladu na rozhovor. Celou noc prý svítil, protože jeho spořič odpočíval. Nechal jsem ho tedy v klidu a obrátil se na řídící panel. Měl jako obvykle rýpavou náladu. Nesnáším tyhle intelektuály.
Po několika minutách ostrého rozhovoru jsem se prudce zvedl a odstrčil židli tak, že praštila do navigačního systému. Vyběhl jsem do předsíně a začal se nasoukat do skafandru. Na tuhle chvíli jsem se těšil hrozně dlouho. Třásl jsem se radostí. Věděl jsem přesně co mám dělat. Nasadit si helmu, zapnout dýchací přístroj, odjistit přetlakové dveře, vejít do přetlakové místnosti, zajistit přetlakové dveře a otevřít dveře ven.

Vyskočil jsem se skvělým pocitem do černo černého vzduchoprázdna. Vystoupil jsem na bok lodě a chvíli se držel. Zhluboka jsem se nadechl a odrazil se od lodě. Jen tak jsem plul a posmíval se řídícímu panelu, že tohle má za to všechno.

Loď byla už docela vzdálena a mně pomalu začalo docházet, že jsem i přes dlouhé přípravy na něco zapomněl. Na jištění. Na lano po kterém bych se vrátil. Uvědomil jsem si, že ve skafandru mám vzduch tak maximálně na dvě hodiny.

Pomalu začínám uvažovat zda to nebyla blbost se pohádat s řídícím panelem.
Přemýšlím co asi se mnou bude až mi dojde vzduch. Co jsem to sakra udělal? Já přeci nejsem blázen. Ten řídící panel přece mluvil, nebo ne?!

Loď už je pěkně daleko.

 

Začínám pomalu věřit v boha.


Mortimer
23. 01. 2003
Dát tip
Nemám slov...

StvN
22. 01. 2003
Dát tip
Nelíbil se mi tam ten býk.

hurvinek
21. 01. 2003
Dát tip
konec mi nesedl ale jinak TIP

Seregil
21. 01. 2003
Dát tip
hm... tip a klub...

katugiro
21. 01. 2003
Dát tip
tedy, na začátku jsem si mumlal "Co by tomu řekl Čapek...", ale pak si mě to docela získalo, jen konec byl zase slabší... :) celkově *

Danny
20. 01. 2003
Dát tip
síla. opravdu good.

waltr
20. 01. 2003
Dát tip
výborný, fakt, bych byl zvědav na tu dramatizaci...:o) *t

morskyvanek
20. 01. 2003
Dát tip
Hezké! :o) Chvíli jsem byla zamyšlená, chvíli smutná, chvíli se usmívala...pak mi došlo, že si občas taky tak povídám! (uááá!)

fungus2
20. 01. 2003
Dát tip
Je to povedené!

Kandelabr
20. 01. 2003
Dát tip
hezký nápad a svěže napsaný. jenom ten konec mi nějak neseděl. ale početl jsem si hezky, odpočinkově. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru