Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Třetí patro

04. 03. 2003
0
0
1625
Autor
Dirty

Třetí patro

Mrtvé stromy byly nasáklé šedivými mraky. Prosakovaly skrz naskrz a Nio se nadechoval. Nadechoval tu šeď, až jí měl plné plíce.

Zastavil se uprostřed ulice a vytáhl nůž. Udělal s ním několik rychlých pohybů ve vzduchu, obkreslujíc siluety mraků. Snažil se ze všech sil rozřezat tu odpornou temnotu, která obepínala jeho duši, jakoby věřil, že se mu tím uleví. Ale Nio už nevěřil..

Když přišel domů, svalil se na zem a začal plakat. Měl pocit, že se jeho hlava rozrůstá, že dostává nový rozměr, daleko přesahující její hranice.

A ty sedíš a pozoruješ ho s přivřenými víčky..-zase bude dobře, uvidíš-..Nio nevěří a nejradší by teď hned umřel. Říkáš..-teď ne-..A nic ti nevadí, že Nio již dávno ztratil svůj modrý květ. Ten, co nikdy nenalezl.

Ptáš se a zároveň přemlouváš, ale Nio..ten je již dávno rozhodnut. Ačkoli..

Nio také prosí a žadoní..ale o procházku. Objevíš mrtvou labuť a ukážeš na ní prstem. Nio je však sám. Tak sám, že mrtvou labuť vnímá jen skrz svůj pohled. A ten není v tuto chvíli nijaký. Mrtvá labuť je jen odsunutý vjem, pocit ničeho. Sleduješ ho, jak se sám sobě ztrácí a bereš ho za ruku. Je studená jako dnešní den, jako Niův svět. ..-Pojď už,-..prosíš tentokrát ty, ale Nio se ti vytrhne a běží, teď už úplně sám, po nábřeží. Usměješ se a zamáváš mu. Omlouváš se sama sobě.

Nio plakal, i když nebyl sám. Chvílemi si připadal normální, ale chvílemi..

Vracel se domů..-domů-..do třípokojového bytu a cestou kašlal. Vykašlával ze svých plic poslední zbytky bezútěšnosti a v posledním vzdechu zbyla jen letargie, která si na něm ustlala, upíjejíc jeho pud sebezáchovy.

Otevřelas dveře zrovna, když chtěl zazvonit. Nio tenkrát nepromluvil, ale tys poznala, že mu není dobře. Ve tváři byl pobledlý a jeho žalostný výraz jakoby se odrážel v jeho neupravených šatech.

Máš pro něj překvapení. Umlčovat ho nemusíš, protože se neraduje. Místo toho pláče. Dostal od tebe obraz a pláče. Už nevíš co si s ním počít, ale tak nějak podvědomě víš, že jiné to nebude. A tak pláčeš taky..pláčete oba.

Zarážíš se, když řekne..-jednou se probudím a budu umět chodit poslepu-..Vlastně se zarážíš teprve když řekne..-Možná to bude smrt-..Tvému objetí se Nio nebrání, protože je zase jinde. Je u sebe, kde jinde by měl být? Vždyť tam je jeho –doma-

Nio je nešťastný, protože nemůže najít své místo..ale není šílený. Jen někdy. Ale to jsou spíš chvilkové výpadky. Nic nepoznává a bojí se, protože nemůže vstát z postele. Nio je zkrátka opravdicky nešťastný..A ty se směješ a poletuješ kolem něho v dobré vůli, že právě jeho (nebo tvá?) vůle zlomí jeho nedobrovolnou apatii. Copak nic nechápeš?

Ráno se Nio probudí a zjistí, že se mu nic nezdálo. Právě proto se mu dnes vstává ještě hůř než obvykle. Ta mrtvá nehybnost jeho smyslů ho uklidňuje natolik, že by v ním nejraději zůstal. Ale je ráno a on musí žít., Vržen do bytí prvním uvědomělým nadechnutím.

Dělá, že se protahuje jen aby se obelhal pocitem každodennosti a dívá se na tebe. Váhá, protože se nehýbeš, ale pak tleskne, aby se ujistil, jestli nejsi mrtvá. Lehký pohyb víček Nia uklidní, dokonce se mírně zasměje. Kdyby ses teď probudila, nejspíš bys to nazvala nepatrným pohnutím rtů.

Nerýmovaný vzkaz ti nechá ležet na stole. Stojí na něm..-Hledejte mě mezi mrtvými, obtočený kruhy-..Vstáváš pozdě. Pozdě na to, abys ho viděla odcházet. Nio je pryč už tři hodiny. A mezitím co tobě naskakuje husí kůže z jeho zprávy, prochází se po mokrých cestách, protože včera v noci pršelo. Jde a dívá se do země, aby nezašlápl ani jednu žížalu. Žena, která šla naproti němu, si nedávala takový pozor. Nedbale měnila pravou nohu za levou a naopak. Nio moc dobře slyší to křupnutí, společně s broukem umírá a tečou mu přitom slzy. Chce vrátit čas. Běžel by k té ženě a třeba by do ní i strčil, jen aby nezmařila život bezmocného tvora. Kdyby to tak šlo. Ale nejde a Nio to ví. Zítra ráno až se budou čistit boty, na hadříku zůstane kousek tělíčka..

A ty se stále bojíš. Hledáš ho všude, nakonec na něj narážíš. On místo pozdravu sklopí oči a říká..-Nedokázal jsem ho zachránit-..A možná tím myslí sebe. Kdo ví..

Nio se často přetvařuje, protože musí. I před tebou, ačkoli se to nechceš připustit. Nedělá to proto, aby tě zraňoval..právě naopak. Poslední dobou je to ale čím dál tím víc složitější. Nio už nemá sílu vymýšlet si veselé postavy a měnit podle nich svou tvář. Nio už nemá sílu na nic. Ani na život ne. Nic od něj neočekává, ani nemůže, když už neočekává nic ani sám od sebe.

Zdá se, že procházky mu dělají dobře..ale někdy zdání klame. Tentokrát to nebyla labuť a ani jsi neukazovala prstem. Na zemi ležel mrtvý člověk. Přikrytý a bez bot. Podívala ses trochu bojácně na Nia a ten tvůj pohled opětoval. Snažila ses v něm něco vyčíst, ale moc se ti to nedařilo. Nio se nad tvou snaživostí trochu pousmál. Zároveň mu však bylo trochu trapně z toho že se stal objektem tvého pozorování. Chytli jste se za ruce a šli domů. Mrtvolu jste vyhnali ze svých myšlenek. Byla v tom jakási paralela.

Je pozdní odpoledne, téměř večer. Poznáváš to podle slunce, které by mělo být, ale není. A Nio se směje a ty poprvé nevíš, jestli je to dobře nebo špatně. Tak trochu bezmocně se pousmíváš, jako bys každou chvíli čekala nějaký zvrat. Ale Nio je veselý. VESELÝ!! Nic nedbá na tvou tak špatně předstíranou radost a směje se dál. Vypadá jako by se vznášel, ale ty vidíš jeho nohy stále na zemi. Směje se tak až z toho začne slzet. Oba se propadáte do lepších zítřků, čistě a neposkvrněně, usínáte v objetí. Kdyby sis zítra nevšimla nových ran, mohlas být aspoň jeden den šťastná. Nio měl jeden ze svých výpadků, přicházejících po nenadálém štěstí a naopak..pořád dokola.

Nio ukrývá své rány a ty se neptáš.

Někdy je všechno tak cizí, říká Nio a ty posloucháš, aniž by něco řekl. A někdy tak přehnaně blízko..třeští ti z toho hlava. Ale s tebou jsem rád. V zrcadle sleduješ jeho proměnu. Je mnohem uvolněnější a klidnější. Ale už se nedíváš, když přelézá okenní parapet a skáče dolů. Už ani nemáš čím bys ukazovala. A Nio..

..utíká pryč ze svého života..

21.1.2003 kolem půlnoci


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru