Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Předeherní dilema

18. 04. 2003
1
0
1975
Autor
UchoVoko

Jen takové zachycení toku mých myšlenek.

Mám takové jedno dilema, ale nejdřív uvedu jednu historku a jeden vtip, díky nimž mám v hlavě ten rozpor.

Jednou na gymplu jsem před hodinou češtiny nějak vytušil, že budu zkoušen z literatury, tak jsem o přestávce juknul do učebnice a jediné, co jsem si stačil přečíst bylo, že Antonín Sova (mohl to být klidně i nějaký jiný básník, ale tuším, že to byl právě Tonda:-) měl maminku Josefku, a že jeho otec byl kantor v obecné škole a občas při hodinách hrával na housle a malý Antonín pobýval v jeho třídě již od raného věku. No a právě od tamtud by mohla pramenit Antonínova melodičnost v jeho básních.

            Profesor mne nakonec skutečně vyvolal na tuhle látku a já spustil. Řekl jsem: „Antonín Sova měl maminku Josefku a …“ A pak mne profa přerušil se slovy: „Co to melete Vrabec. Koho to zajímá, že měl maminku Josefku. Sednout, za pět! “ Přitom jsem to měl tak hezky připravený. Z čehož mi plyne jedno poznání. Předehra je na nic!

            No a na druhé straně je tu onen známý vtip. Po větvi leze housenka. Jak tak leze, najednou doleze k lístečku. Housenka si řekne: „ Počkám, až lísteček vyroste, potom se víc najím.“ A čeká. Nad housenkou sedí na větvi kos a kouká dolů a řekne si: „Ta housenka čeká, až ten lísteček vyroste, počkám až ho sní, pak bude housenka větší a já se víc najím.“ A tak taky čeká. Nad kosem je na větvi kočka a kouká se dolů a pomyslí si: „ Počkám, až housenka sní lísteček a kos housenku, pak bude kos větší a víc se najím.“ A tak tam všichni tři čekají. Ale lísteček ne a ne vyrůst. Najednou kočka usne a spadne z větve dolů do kaluže. A víte, co z toho plyne? Čím delší předehra, tím vlhčí kočičkaJ

No a podle známého pořekadla: „Kdo maže, ten jede.“ Mi jasně vyplývá, že předehra je dobrá.        

No a teď mám v hlavě guláš. Už jsem si to trošku srovnal. Podle mého názoru ( říkám názoru, ne zkušenosti. Bohužel:-) je předehra nutná, ale nic se nemá přehánět. Takže prosím Vás, hlavně ty zkušené, aby mi napsali svůj názor. Předem díky.

 

 

PS: Vrabec se nejmenuji, ale není to až tak daleko od pravdy.

 

 

 


avi - dyž je to diskuze 8-))))))) sorry chlape, tys to myslel dobře a my jsme hnusní a děláme si z tebe hnusně prdel. Pošli nám na oplátku pár avi, jo?

no, my proste nanesem (zanesem) indulonu (namazem) a jedem. jestli se tomu ale da rikat predehra ??? rozhodne, kdo zkusil bez, vi ze to jiste neni vyhra.

Lihomerka
20. 04. 2003
Dát tip
prijde na to zda je to predehra a nebo predehra.... inu v jistych castech zivota se bez predehry neobejdem a jinde zas prebyva... cert aby se v tom vyznal. ps: vrabec nebo jiny operenec, porad budes ptak...;o] ps2: vitej zpet v pismakovi....;o]]

papouch
19. 04. 2003
Dát tip
Z předeher mám nejraději třeba předehru k Figarově svatbě od Mozarta, Lazebníka Sevillského, nebo Viléma Tella od Rossiniho, nebo La Traviata od Verdiho...... A to nemluvím o Orfeovi v podsvětí od Offenbacha! Jinak ale netuším, o čem mluvíš...... :-)))

Javert
19. 04. 2003
Dát tip
Ovšem ten Vilém Tell je zajímavý až od toho tadadam tadadam tadadam tam tam, ale zase to má fůra lidí na mobílu, třeba jáá.

Wopi
18. 04. 2003
Dát tip
zmíněná učitelka se zachovala hloupě, to je vše, co k tomu můžu říct

Wopi
18. 04. 2003
Dát tip
pokud se předeher týká, včera jsem poslouchal H.Berlioz: Overture, Roman Carnival (from Benvenuto Cellini)

Wopi
18. 04. 2003
Dát tip
Taky bejvaj dohry.

Yfča
18. 04. 2003
Dát tip
Není předehra jako předehra... :o))

Prokletí
18. 04. 2003
Dát tip
Wopi - 3. poznámka trefná! ;o) m.

Wopi
18. 04. 2003
Dát tip
to se horšim... bejvaly doby, že jsem měl trefný 2 ze tří :)

VT
18. 04. 2003
Dát tip
"a já zpustil" - to je blbě, poněvadž řeč se spouští nikoliv zpouští, jedině by to bylo dobře, kdyby bylo "a já se zpustil" od slova "zpustlík" .. jo to by pak odpovídalo

Wopi
18. 04. 2003
Dát tip
VT: nemůžeš čekat, že ho tak splašená a zbrklá učitelka naučila všechno perfektně :)

Aknel
18. 04. 2003
Dát tip
:c) předehry, na to mě užije... a dohry dopadají většinou podle toho, jak se nám to v hlavě seskrumážuje, čili, dyž si nepřipustíme, že to bude karambol, je to vý-hra... :c)

VT
18. 04. 2003
Dát tip
Wopi: To já ani nějak nečekám, navíc teda bych ani nečekal takovýhle "tok myšlenek" v kategorii diskuse a navíc rudým písmem značné velikosti :) (což by ovšem zkušený fontolog, tj. e-kolega grafologa, jistě dokázal patřičně objasnit) :)

VT
18. 04. 2003
Dát tip

Mone
18. 04. 2003
Dát tip
Jakákoliv předehra rozehrává očekávání, za kterým v jeho stínu kráčí napětí. Právě to očekávání čehosi, bývá v životě to nejhezčí, mnohem hezčí než-li pak "stať a dohra". Škoda se o něj připravit, ale není hloupé, když to tak někdo udělá.

Cirilla
18. 04. 2003
Dát tip
Profesor byl hovád a ovado! Do pekla přijde za takovouhle výuku. :) Když je čas, i předehra se stihne.

houba
18. 04. 2003
Dát tip
viz. Mone předehrávej, hraj a dohrávej,...... všechno má svůj začátek i konec a nejlepší je, si všechno dobře vychutnat :o)

Albireo
18. 04. 2003
Dát tip
Jo, Wopi, dohry bejvaj. Občas taky u soudu. Nížnánského jsem také přečetl, nejenom Bátoryčku. Jeho první tlustospis jsem přelouskal, když mi bylo asi 10, a od tej doby si navrávam, že viem ako-tako po slovensky.

Mathew
18. 04. 2003
Dát tip
zeptej se Adonise z mořské pěny :)) já předehry žeru, zvlášť ty hudební :)

JohnieBass
18. 04. 2003
Dát tip
Předehra? No jasně:o) Předehra je součástí celého života:o) I to že je člověk (a nejen člověk) 9 měsíců v břiše, to je přece nádherná předehra našeho života venku a těch příkladů je spousta, mnohdy předehra=příprava, Samozřejmě i předehra o které mluvíš je důležitá, tedy většinou:o) JB

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru