Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

One world

23. 04. 2003
1
0
1447
Autor
Starr

Tady se budu zabývat problematikou Tibetu,navštívila jsem festival Jeden svět a silně to na mne zapůsobilo, pokusím se sám, alespoň formou textu přiblížit svůj zážitek.

One world

 

Zpoza zvuku bubnů ke mně zazníval hlas, který jakoby šeptem zpíval neustále dokola

WAR , HATE, DEATH....WAR , HATE, DEATH......WAR, HATE, DEATH a mnoho dalších slov, která mi neulpěla v paměti, ačkoli to bylo včera, kdy jsem je slyšela.

Ulpěla mi však v srdci, nedokáži je znovu napsat ani vyslovit. Slova se změnila v obrazy, které mám zaryty hluboko ve svém nitru.

WAR, HATE,  DEATH....WAR, HATE, DEATH....WAR, HATE, DEATH takto zněl úvod k prvnímu filmu festivalu Jeden svět, který cestuje po různých místech České republiky a objevil se i v Olomouci.

Všechna místa v promítacím sále byla zaplněna lidmi-snad jen pět bylo volných.

Původně jsem si myslela, že sál bude poloprázdný, ale byla jsem potěšena tím, že se mé představy nevyplnily.

Tolik různých lidí, kterým vadí situace v dnešním světě. Tolik stejných názorů, které by jsme na sobě na první

pohled nepoznali, nesetkat se právě na tomto festivalu. Ze všech sálala pozitivní energie, bylo mi mezi nimi moc dobře, i když žádného z nich neznám osobně. Tolik nesouhlasu s válkou a věkový průměr ne vyšší než 25let. V sále se zhaslo a mé myšlenky se od lidí obrátily k obrazům na plátně.

War, hate, death, za této melodie se pozvolna objevil název filmu Dalajlama-The power of true, nebo-li Dalajláma-Síla pravdy.

 Buddhismus-právě toto mírumilovné náboženství je spolu s útrapami Tibetu hlavním tématem tohoto dokumentu.

Osobou, jež představuje Buddhismus i Tibet ve světě je právě Dalajláma. Jeho boj za osvobození tibetského lidu je jediným bojem, který já a jistě i mnoho dalších lidí schvaluji.

Je to boj slovy, každé slovo, které vypustí z úst je výrazem moudrosti,lásky,míru a snahy o svobodu Tibetu, který je od roku 1965 autonomní oblastí Číny.

Nesvoboda Tibetského lidu je zachycena v záběrech turistů, které se jim podařilo tajně natočit.

Záběry nabízejí jen holá fakta:

Z původních 8000 buddhistických klášterů bylo mnoho vypáleno, zničeno, zbořeno, či přeměněno na turistické atrakce. Modlitební mlýnky jsou roztáčeny dále, trpícím lidem, který má jen jediné přání-SVOBODU!

Dalajláma, který se musel uchýlit do exilu a ze zahraničí podporovat tibetský lid. On je však nebouří proti Číňanům, on uklidňuje.

Jeden jeho přítel mu prý vyprávěl zážitky z čínského tábora ,,Šlo mi o život” toto mu řekl jeho přítel a když se ho Dalajláma zeptal co tak strašného se tam dělo, že mu šlo o život on odpověděl: ,,Myslel jsem, že s nimi ztratím soucit a kdyby se to stalo přišel bych o život. Moudrá slova, moudrých lidí.

Krásný,  jako všechna jeho slova, mi připadala jeho řeč zaměřená k rasismu a nenávisti.

Na to co řekl nikdy nezapomenu:,,Lidé jsou různí,ale každý se rodíme ze stejných bolestí a dýcháme stejný vzduch. Po narození se naše cesty rozcházejí, ale na konci se opět naše kroky setkají ve smrti, všichni jednou zemřeme. Každý člověk, má na světě své místo, svůj úkol. Vysvětlím vám to na příkladu. Vidíte mou ruku?

Malíček je nejmenším prstem na ruce a sám o sobě není nijak užitečný. Takový palec je v porovnání s malíčkem schopnější a využíváme ho každý den. Ale zkuste se palcem poškrábat v uchu-nejde to žeJ .”

Nevím který jiný člověk by takhle krásně dokázal vysvětlit to, že každý tu má své místo.

Dalajláma jezdí po různých zemích světa, setkává se s představiteli států, však nikdo mu nedokázal prokázat poctu, pro něj největší. Uvítat ho, jako hlavního představitele Tibetu. Hlavy států mají strach, kdyby oficiálně uznali Dalajlámu hlavou Tibetu, rozhněvali by si vztahy s Čínou. A co je Tibet v porovnání s Čínou.....

I přes to všechno má Dalajláma po celém světě mnoho příznivců, které uchvátil sám sebou. Spousta slavných osobností se vyjádřila k problematice Tibetu ve svých projevech např: Richard Gere a mnoho dalších umělců přijali buddhismus.Jen se obávám, aby se toto náboženství nestalo módní záležitostí, jako kabelka z

krokodýlí kůže..............

Dalo by se napsat ještě mnoho a mnoho slov o bezpráví, strádání, ničení a snech.

Modlitby Tibeťanů budou doufám jednou vyslyšeny.

War, hate, death ...........to vše pokračuje dál.Jeden člověk to nezastaví, ale může být kamínkem v lavině.

A i jeden kamínek je důležitý.

Dovolím si dodat odkazy na stránky festivalu Jeden svět: www.oneworld.cz www.osmip.cz

Snad jsem Vás zaujala........


Dejf
13. 05. 2003
Dát tip
Proč ti nikdo nedal TIP? Styl sice není zrovna nejvybroušenější, ale ty se lepšíš a aspoň píšeš o něčem. P.S. Zkoušel jsem to tím palcem a fakt to není nic moc. Jo a v prologu máš jedno místo, kde jsem skoro zaváhal nad tvým pohlavím ... schválně jestli to najdeš :-)))

Starr
13. 05. 2003
Dát tip
tipy záleží, na tom, jak se to líbí, individuální názor.) No jo našla jsem to, opravím:)) Jsem to prostě já:)

Narwen
04. 05. 2003
Dát tip
ale jinak moc pekne napsane a vyjadrene. A smutne... :(

Metodějja
27. 04. 2003
Dát tip
A jinak mám Tibet, dalajlámu i buddhismus moc ráda.., ba i praktikovat se ho občas snažím, pro laiky je buddhismus zajímavej, je v módě, ale když se člověk snaží proniknout hlouběji, jde to ztuha :). Jinak, co se děje v Tibetu je záležitost celého světa... Nicméně zničené památky a z velké části vyvraždění původního tibetského obyvatelstva a mnichů nikdo zpět nevrátí. mě zazníval hlas - mně a prosím, za čárkou a tečkou mezera, bez ní to vypadá neupraveně a amatérsky. Nechci buzerovat, jen mě to strašně bije do očí. Díky.

Starr
27. 04. 2003
Dát tip
Chtěla jsem říct, že by to nemělo být v módě, ale v srdci.) Díky hned opravím, psala jsem to narychlo-ale ty mezery někde mám.)

Metodějja
27. 04. 2003
Dát tip
tak tak :).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru