Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Časová policie 3 - Sex, hry a sjezd KSČ

30. 06. 2003
3
0
2224
Autor
Jirka_Vlček

Třetí díl příhod hrdinného kadeta časové policie. Tento díl vysvětlí, proč komunismus v Československu skončil v roce 1989.

Hrdinský kousek při přesunu dinosaura z Vltavy do zoologické zahrady roku 2099 popostrčil Františkovu kariéru vzhůru. Z obyčejného kadeta byl povýšen na kandidáta. V praxi to znamenalo následující výhody: příplatky ke služnému, prýmek na uniformě a častější vycházky do zvoleného času. A v neposlední řadě byl pozván na audienci k samotnému McGovannovi. Ten jej uvítal skoro jako svého hypotetického syna. Nejdříve jej vzletnými slovy pochválil u rozvinuté zástavy za jeho hrdinský kousek při chytání plesiosaura a pak jej se slavnostním výrazem ve tváři obdaroval náramkem.

"K čemu to je?" zeptal se František s nechápavě.

"Nemusíte používat kabinky na cestování časem. A pro vás to znamená bezpečí a svobodu- můžete si takhle sám řídit své časové skoky." Něco ve Františkově tváři ho donutilo dodat: "Což ovšem neznamená, že nebudete pod kontrolou."

František se pokusil náramek připnout. Nešlo to. Zápěstí měl nadměrně vyvinutá. McGovann se na chvilku zarazil a pak vyndal z trezoru jiný náramek. "Ten je Birasův. Jemu zas plandal. Řeknu mu, aby změnil záznamy v databázi."

Vděčný František si připnul náramek a přeuctivě děkoval. Při tom se ukláněl jak Japonec a couval směrem ke dveřím. Doufal, že si to McGovann nerozmyslí. Už při zavírání dveří ho napadalo spousta zajímavých věcí, které může s náramkem podniknout.

 

* * *

 

Bylo jaro. Z tajných skrýší vylezly hezké holky a začaly předvádět světu obliny, které si v tajnosti přes zimu vypěstovaly.

František prožíval těžké okamžiky. Pnutí v jeho orgánech nešlo rozhodně vysvětlovat pracovním vypětím. Ptáčci se vesele množili, zajíčci vyráběli zajíčky rychlostí blesku, porno kanály v televizi jely na plný plyn. František nic. Ani ťuk. Cesta po Praze roku 2099 se stala naprosto stejným vypětím, jako by se stala procházka po Praze roku 2003.

Cyklické návaly cudnosti se těmto obdobím vyhnuly mohutným obloukem a tak se bylo na co koukat. František kroužil ulicemi s očima neukojeného, nakopnutého kokršpaněla. Dobře znal poučku, že když chlap opravdu hodně chce, tak mu ty potvory jako naschvál nedají, ale pomoci si nedokázal.

Nedostatek sexu se pokoušel (osamocen) rozchodit. Oblíbil si hlavně procházku po okolí Keltského hradiště na Zbraslavi.

Právě zahajoval svoji trasu. Vystupoval na zbraslavské konečné metra, nadhodil si žebradlo s pivem na cestu a dal se nahoru po schodech. U hlavy se mu zčistajasna ozval hromový rachot silných motorů. Ten zvuk byl v době vodíkových motorů naprosto nečekaný. František se zadíval na průvod pěti Harleyářů. Právě se vraceli zpátky do domova důchodců.

František se ohlédl po starcích v kožených oblecích s třásněmi. To byla chyba. Ani ne tak to ohlédnutí, ale spíše to, že zapomněl na primární účel svého konání: tedy bezpečně vylézt schody. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Noha mu sklouzla po papíru a vydal se seznámit blíže se schody. Rozpažil ruce, vydal zvuky, které se běžně při podobných příležitostech vydávají a nabral obličejem měkkou hmotu. Hmota také vydala zvuky, které se při podobné příležitosti čekají ("A kurva") a pokusila se Františka zachytit. Pokus k sobě Františka přitisknout nemohl vyjít, sto kilo momentálně docela mrtvé váhy bylo moc. František se zaryl nosem někam pod krk zachránkyně a sunul se, podoben hlemýžďovi, dolů. Naštěstí po sobě nezanechával slizkou stopu. Na chvilku se mu zatmělo před očima, jak se prosouval mezi mohutnými, umně vyztušenými polokoulemi, krátké rozjasnění vystřídalo opětovné zatmění, tentokrát od bolesti. Roztrhl si nosní dírky o piercing v pupíku. Od minuty mohl nastoupit jako hlavní představitel ve filmu Planeta opic. Netrvalo dlouho a dopadl s temným žuchnutím na zem, přesně mezi dvě nohy v okovaných botech, kelímek od coly a přilípnutou žvýkačku. Chvilku zůstal ležet, z nosu mu crčela krev.

"Jsem ráda, že's pochopil, kdo je tady pánem."

František se pomalu vyštrachal na nohy. Proti němu stála docela pohledná slečna. Na brutálním výrazu jí dodávaly modré vlasy, již zmíněný piercing v pupíku doplněný o podobné kousky kovu v nose, spodním rtu a přirozeně uších. Kožený oblek jak vystřižený ze speciálních magazínů pro příznivce sado-maso korunovaný vytetovaným nápisem Iron Maiden.

"Ježiš sorry, dámo."

"Se mi nic nestalo. Zato ty máš rozpáranej nos. Máš kapesník?"

František stydlivě vytáhl organickým materiálem naškrobený kus látky.

"Hm, tak to není nic sterilního. Z tebe teče krev jak z vola. Pocem, vošetřím tě." Vzala Františka za ruku a odváděla ho z vestibulu metra. Odemkla vchod domu hned vedle hospody u Vejvodů a posadila ho na gauč. "Zakloň hlavu. Neboj se, sem zdravotní sestra." Vytáhla tampón a začala mu otírat nos. "Ten rypák máš pěkně roztrženej. Počkej, hnedle ti to vostříkám." Odněkud vytáhla sprej a postříkala mu nos. Začal ho brnět, ale krvácení ustalo.

"Díky, sem František." Natáhl ruku k poklepání.

"Jo, není zač, stejně je to moje vina. Sem Květa," a potřásla mu rukou. V koženém oblečku skutečně vypadala na květinovou dívku. Pak si všimla jeho vytetovaného nápisu. "Jé, ty seš taky metalák? Takovejch mezi chlapama moc není."

"No, sem. Ale původní", řekl František.

 

* * *

 

Dění okolo heavy metalu ukazuje, že se dějiny opakují. Jen nikdo není schopen odhadnout, kdy se budou opakovat a jak divně. Heavy metal prožil své hvězdné období v osmdesátých letech dvacátého století. V devadesátých letech již byl součástí vysílání pro pamětníky specializovaných rádií a od prvních let 21. století jeho význam dále upadal.

Své nové slávy se metal dočkal po stech letech, tentokrát jako součást zdravého životního stylu. Celá obnova začala jako žert na hodinách aerobiku. Cvičitelka už nevěděla, jak vyhovět zákaznicím, které požadovaly stále nové a nové cviky a z čirého zoufalství vytáhla CD přehrávač po dědečkovi. Cviky k hřmící hudbě se nabízely samy. Cvičenky naznačovaly hraní na elektrickou kytaru, mohutně pohazovaly hlavou, skákaly roznožku a vlnily se okolo imaginárního mikrofonu. Jakmile začaly nadšeně (fistulí) zpívat texty stylu:

 

"Plno energie námi prochází,

naším vědomím se šíří dál,

řídí se naší vůlí

hrajeme tóny jejich vizí.

 

Svou sítí pavoučí

obepíná celý dům

dráty nás obtáčí

spojuje nás k dalším dnům."

 

popřípadě:

 

"Ocelové město zní

ocelovým tónem

jím spájí nás, rozezní,

hudba vítězí."

 

bylo zaděláno na slušný úspěch. Se svou troškou do mlýna přispěchala i prodejnější většina lékařů. Metalobic byl označen za činnost, která kompletně zatěžuje celé tělo a neobyčejně mu prospívá. Je ale třeba se vyhnout případným zdravotním rizikům a proto lékaři doporučují před započetím cvičení důkladnou zdravotní kontrolu. Ta je třeba opakovat minimálně jednou za tři měsíce. Do zájmového triumvirátu byli přizváni i výrobci oděvů, čímž se stala marketingová síla dostatečnou, aby pohla vkusem dostatečného množství spotřebitelek. Tolik na vysvětlenou.

 

* * *

 

"Takže ti je víc jak sto let, jo?" zeptala se Květa.

"Ne, je mi třicet čtyry. Ten zbytek je skočenej."

"Takže nebudeš rád, dyž ti budu říkat dědečku? Hm, to si asi už slyšel, že jo? Fakt byl tenkrát ten metal tak dobrej? Dáš si kafe? Koukáš se na Baviče (R)? S mlíkem? Pusť televizi, jo? Sladíš? Eště budeš muset vydržet, ať se ti nerozjede zas to krvácení. Proč nejde ta televize?"

František se pokoušel odpovědět na některé otázky, ale naprosto nestíhal. Než to stačil rozdýchat, objevila se ve dveřích Květa s tácem v ruce.

"Tady máš to kafe, s mlíkem a dvěma cukrama jak's chtěl. Proč's nezapnul tu televizi? Dycky se koukám na Baviče (R)." Tleskla a řekla: "Zapni se bedno a dej tam Baviče (R)."

Televize se zapnula. Místo Baviče s registrovaným jménem se objevila reklama.

František využil příležitost. "Zatímco jsou reklamy, můžu si vodskočit?"

"To né, za koukání na reklamu sou body. Počkej na čůrací pauzu."

František dosedl. Začal se rozhlížet po pokoji. Převládající růžová ostře kontrastovala s image, který si Květa pěstovala navenek.

"Jestli se nebudete koukat, tak vám nepřičtu body," řekla televize.

"Koukej dávat pozor, nechci to platit" na to Květa. František obrátil svoji pozornost k televizi. Hospodyňka spontánně vysvětlovala důvody svého šťastného manželství. Hlavní příčiny spatřovala v použití rostlinného tuku REHA.

Pokojem pluly metrové chleby namazané máslem. Neviditelná ústa odkusovala chléb a mocně u toho mlaskala. Z Květiny kuchyně se ozvala lednička: "REHA je nejlepší. Kup mi ji, kup mi ji." Začala skandovat společně s topinkovačem. Přidal se i počítač. Na obrazovce se objevila vyplněná objednávka s vyplněným množstvím postačujícím k uživení subsaharské Afriky na nejméně jeden rok. Z tiskárny vyjel nápis: "Kup si rostlinné máslo REHA, zajistí ti rodinné štěstí."

"Hele, nepřipadají ti ty reklamy poněkud agresivní?" zeptal se František.

"Nekritizovat! Nebo budete platit" řekla televize. Prezentace výhod másla pokračovala. Z kuchyně se ozývalo skandování: "Kup si REHU, kup se REHU."

Květa se otočila na Františka. "Nemáš hlad? Nedáš si chleba, třeba s máslem?"

Reklama už naštěstí skončila. K Františkově štěstí nepokračovala předváděním všech vymožeností vložek, ale začala slíbená čůrací pauza. Ozvalo se šumění potůčku a na obrazovce si, hned pod nápisem "Volno k ulevení", hrála koťátka. 

František využil příležitosti, kterou mu velkoryse poskytoval reklamní průmysl, a šel si ulevit.

 

* * *

 

Stihl to přesně. Televize právě aktivovala 3D mód  a uprostřed obýváku se objevil Bavič (R). Byl oblečen jako eskymák, jen boty měl kovbojské. Plnovous měl ozdobený růžovými pentličkami. Rozpřáhl ruce a zahlaholil: "Tak jsem tady zase. Sem rád, že vás zase vidím, milá ..." jiným hlasem televize doplnila: "Květa". Bavič pokračoval: "a nezapomínám ani na milého přítele..." a televize doplnila: "František".

Květa se otočila k Františkovi: "Televize je korejská, neumí skloňovat ména. Ale byla se slevou."

Program pokračoval. Bavič si nasadil tyrkysový klobouk. Zčistajasna zařval: "Prrrdééél."

Květa vybuchla smíchy. "Ten je dobrej, co?"

Bavič zmizel z obýváku. Ani nenašlapal. Ale z kuchyně se ozvaly podezřelé zvuky. Najednou vyběhl Bavič oblečený jak indián. Když běžel obývákem křičel bojový pokřik. Díky tomu, že si dlaní odkrýval a zakrýval ústa, znělo to Hóóóóóóóvno skutečně jako bojový pokřik.

Květa vedle se válela smíchy. Bavič zmizel ve zdi.

Uprostřed pokoje se objevila postava s tváří Květy. Hned vedle se ukázala další postava, o něco menší, s tváří Františka. Obličej měl přilepený na temeni hlavy.

"No co, neber to za ty prachy," řekla Květa.

Na scéně se objevil opět Bavič. Hlasitě si ulevil a nakopl figuranta Františka a vzápětí Květy. Opět si ulevil, uklonil se a zmizel. Byl čas na chvilku s reklamou. Tentokrát to byly vložky.

 

* * *

 

Jan Biras se hlásil u generála McGovanna.

"Mám pro vás kšeft, Birasi. Máte chvilku volno?" Aniž by čekal na odpověď, pokračoval: "Potřebujem pár záběrů do připravovanýho seriálu Magoři. Potřebujem pár záběrů lidí, který poslouchaj blbosti a tvářej se u toho vážně."

"No a koho mám zabírat?"

"Budete vyslanej na jeden sjezd komandírů. Potřebujem jen pár záběrů, nic dramatickýho. Nezapomeň se tvářit vážně. A tleskat. Jo a tady máš náramek, nevím, proč sem ti ho už nedal."

"Plandal mi. Jo tenhle je už dobrej. Děkuju."

"Stav se v depozitáři, vobleč se a přiď sem. Dáme ti kameru a trochu tě vyškolíme."

 

* * *

 

František si mezitím oloupal pěnu z nosu. Sprej fungoval skvěle- nos se zacelil a vypadalo to, že nebude muset dojít k šití.

Rozhodl se, že Květa stojí za pozornost. Rozhodl se dokonce, že zapomene na Marii a pokusí se sbalit Květu.

"Nechceš se jít projít? Sou tady docela hezký vykopávky Keltů."

Nadšený souhlas ho překvapil. Naložil do žebradla dvě piva z Květiny ledničky (původní se rozbila a teď si někde tečou kanálama) a vydali se na cestu. Byli dokonale styloví, manželé Beckhamovi by si z nich měli vzít příklad. Upoutali i pozornost japonských turistů. Fotili si je deset minut.

Po dvouhodinové procházce se rozhodl, že je čas se zamilovat. Měl i pocit, že náklonnost by mohla být oboustranná: Květa se smála jeho vtipům.

 

* * *

 

Sjezd KSČ už začal. Jako první předstoupil před plénum soudruh Šlajs.

"...Společnost dnes vstupuje do předposledního roku osmé pětiletky, do roku, v němž vyvrcholí přestavba hospodářského mechanismu. V polovině prosince loňského roku ÚV KSČ na svém 12.zasedání zdůraznil, že v zájmu vytvoření potřebných podmínek pro vstup ekonomiky do 9.pětiletky považuje za nezbytné realizovat rozhodnutí vlády ČSSR urychlit přestavbu hospodářského mechanismu tak, aby byl v nejširší míře uplatněn od 1.ledna 1990. O to vetší nároky bude letošní rok klást na všechny pracující naší republiky, v řídící, výrobní a terciární sféře. Řada důležitých kroků po stránce legislativní, strukturální i organizační byla již udělána v roce l988. Letos nás čekají všechny zbývající, a to neméně důležité. Vždyť od 1.ledna l990 by se v našem přestaveném národním hospodářství mělo "jet na ostro" podle nových ekonomických pravidel.
Ze základních úkolů, bez jejichž splnění je další postup vpřed nemyslitelný, je na prvním místě třeba jmenovat druhou a třetí etapu přestavby organizačních struktur výrobně technické, vědeckovýzkumné a oběhové základny národního hospodářství na státní podniky. Ve druhé etapě, plánované na první čtvrtletí letošního roku, má k loňským 412 státním podnikům přibýt dalších více než 1100. Zbývající státní podniky mají být založeny ve třetí etapě, a to nejpozději k 1. červenci 1989.
Významným krokem v hospodářské přestavbě jsou také nové velkoobchodní a nákupní ceny, které vstupují v platnost dnešního dne. Cílem této změny bylo především jejich přiblížení úrovni světových trhů, sjednocení odvodu z mezd a jeho zvýšení, i uplatnění jednotné míry zisku a racionalizace cenových relací. Zpracováno a schváleno bylo téměř 800 ceníků, zahrnujících 494 výrobní obory. Nové ceny pokrývají 91 procent výkonu národního hospodářství. Jejich vypracováním a zavedením však nelehká práce na tomto úseku zdaleka nekončí. Nyní bude třeba analyzovat relace nových cen a jejich účinnost z hlediska záměru cenové přestavby, přičemž nejsou vyloučeny ani některé jejich korekce..."

 

* * *

 

Generál McGovann se obrátil na přicházejícího Birase: "To vám to trvalo." Pak se rozesmál: "Ste jak ze škatulky."

Byl. Šedivé nepadnoucí sako pečlivě zdůrazňovalo všechny nedostatky Birasovy postavy. O dvě velikosti větší šedivé kalhoty visely na šlích. Zelené silonové ponožky vězely v neforemných botech.

Biras si rozpačitě nastavil ramena saka do správného směru. "Sem rád, že se vám líbím, generále."

"Nechte si ty drzosti. Tady máte kameru, strčte si ji do kapsy. Vo zbytek se nebudete muset starat, kamera to natočí sama. Je vám všecko jasný?"

"Jawohl, Herr General. Akorát neznám koordináty."

"Vo ty se nestarej, připravil sem vám to na centrálním počítači. Nezapomeňte se tvářit vážně a včas tleskat."

 

* * *

 

"... Vyhodnotit je také třeba, tentokrát především na úrovni resortu, zkušenosti získané v podnicích, které v předcházejících dvou letech uplatňovaly prvky komplexního experimentu samostatnosti a odpovědnosti. Připomeňme si, že jednotlivá nová pravidla ověřovaly v praxi hospodářské organizace produkující téměř třetinu z celkové průmyslové výroby v ČSSR, spolu s podniky veřejného stravování a služeb a vybranými obchodními organizacemi. Poznatků z toho, jak odpovídají zásady experimentu požadavkům přestavby, by tedy měl být dostatek a měly by podstatně pomoci na další cestě k novému ekonomickému pořádku.
Urychlení přestavby však znamená i usilovat o co nejlepší naplnění závěrů XVII. sjezdu KSČ, úkolů 8. pětiletky, odstranění či alespoň omezení negativních jevů, které dosud doprovázejí náš ekonomický vývoj. Podstatné je postoupit v intenzifikaci národního hospodářství, v uskutečňování vnitřních strukturálních změn, uplatňování výsledků vědy a techniky do praxe, ve snížení energetické i materiálové náročnosti, v racionálním využívání investic, zvyšování kvality a technické úrovně našich výrobků i ve snižování neefektivních zásob. Dostatečně známé jsou nedostatky v dodavatelsko- odběratelských vztazích, které mimo jiných problémů vyvolávají i stále závaznější platební neschopnost podniků. Vláda ČSSR vybrala 38 ztrátových podniků, pro než mají být do konce prvního čtvrtletí vypracovány konsolidační programy, jejichž cílem je, aby tyto podniky do konce 8. pětiletky dosáhly finanční rovnováhy. Mezi touto osmatřicítkou je i l4 státních podniků založených v loňském roce, včetně takových důležitých organizací, jakými jsou AZNP Mladá Boleslav, Škoda Plzeň, Závody těžkého strojírenství Martin nebo kombinát ČKD Praha. Zdaleka dosud nevyužíváme možností, které nabízí mezinárodní dělba práce, a to především v rámci RVHP, přímé vztahy se zahraničními podniky, výrobní kooperace.
Při stanovení plánu na rok l989 se důsledně vycházelo z dosavadního naplánování cílů 8. pětiletky. V úvahu se vzaly odchylky, které se při plnění vyskytly, i nové aspekty, s nimiž se při zpracování pětiletého plánu ještě nepočítalo. V roce l989 se předpokládá růst hrubého národního důchodu v porovnání s předcházejícím rokem o 2,2 procenta. Průmyslová výroba má vzrůst o 2 procenta, přičemž je třeba, aby její struktura a kvalita mnohem více než dosud odpovídala požadavkům odběratelů. Zajišťován je především další rozvoj progresivních oborů a výrob zařazených do státních cílových programů. Například podíl elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách na celkové produkci elektrické energie by měl dosáhnout 26 procent, hlubší zpracování ropy zajistí nová krakovací jednotka Chemických závodů v Litvínově, rozvíjet se budou kvalifikovaná chemie, farmaceutická výroba, celulózopapírenský průmysl ..."

 

* * *

 

"Dáš si eště kafe, Františku?" zeptala se Květa ihned potom, co se vrátili zpátky do Zbraslavi.

"Nó, já bych nechtěl moc votravovat." Když viděl, že by fakt otravovat nemusel, tak rychle dodal: "Ale kafe bych si dal moc rád. Dyž necháš vypnutou televizi, teda."

Květa nechala vypnutou televizi. Posadila ho na již známý gauč a houkla do kuchyně: "Dvě kafe, dva cukry, čtyry mlíka."

V okamžiku, kdy šla okolo Františka, tak se o něj otřela. Ten využil situace a objal stojící Květu kolem beder.

"Ale broučku, copak to děláme?" Neznělo to jako výhružka, navíc se Květa ani moc nezmítala.

František začal jazykem zkoumat okolí pupíku. Na kovových hrotech byly ještě zbytky jeho nosu. Současně začal rukama zkoumat zbytek těla. Našel toho spoustu zajímavého...

 

* * *

 

McGovann dojel k počítači zopakoval Birasovi: "Takže je to jasný. Vypustíme vás do roku 1989 na jeden z okresních sjezdů KSČ- to jsou místní komunisti, kdybyste nevěděl. Jo a na konci roku 89 šli vod válu. To asi nevíte. No a vo tom bude ten dokument. Jaký to byli magoři."

 

* * *

 

"...Významné změny čekají také oblast investiční výstavby, jejíž vývoj byl dlouhodobě nepříznivý. K hlavním problémům, které ji doprovázejí, patří neúměrně vysoké zahajování nových staveb, prodlužování samotné doby výstavby, zaostávání za plánovanými parametry u dokončených děl. Proto se má v porovnání s původně stanoveným pětiletým plánem snížit celkový objem investic o 8 miliard korun a rozsah zahajování staveb v příštím roce o l6 miliard Kčs. Investice budou uvolňovány především na nové technologie, modernizace a ekologické stavby. Právě ochrana životního prostředí je další sférou, v níž nás čekají (a to nejen v tomto roce) rozsáhlé úkoly, a to včetně rozvoje mezinárodní spolupráce..."

 

* * *

 

"Teď já, teď já" vydechla Květa. "Stoupni si."

František si stoupnul. Jako by už nestál. Květa mu rozepla džínovou vestu, jako v mrákotách zaslechl "Ježíš, to je srst." Postupovala rty od hrudní srsti po srsti dolů. Její ruce ho mezitím zbavily kalhot. A trenek. Ano, František patřil k trenkařům.

 

* * *

 

McGovann se otočil k počítači a vydal příkaz: "Vodešli Birase na cestu."

Počítač souhlasně zablikal zelenou barvou. A nic.

Biras ze zeptal: "A kdy teda jako pojedu?"

"Jak to mám sakra vědět? Už's mel bejt pryč." Generál byl nervózní, přešel k tykání.

"No jo, ale..."

"Drž hubu!"

Biras držel hubu.

"A kurva. Já sem zapomněl změnit kód, když jsem ti dal Copův náramek a jemu tvůj. Hm, Cop se bude divit."

 

* * *

 

František Cop se divil, ale z jiného důvodu. A moc rád se divil.

 

* * *

 

Stejně tak se divil okresní tajemník Šikola. Duševně se v zákulisí připravoval na svůj projev, kterým hodlal zásadním způsobem změnit dějiny dělnického hnutí.

(Vítězství pracujícího lidu nad reakcí v únoru 1948 si připomínáme jako dějinný mezník ve vývoji naší společnosti. Vyřešením otázky státní moci ve prospěch dělnické třídy a pracujícího lidu bylo před 41 lety v naší zemi definitivně uzavřeno období vykořisťovatelského kapitalistického společenského řádu. Socialistická revoluce zvítězila. Uvolnila se cesta k budování sociálně spravedlivé společnosti.)

Najednou se v jeho zorném poli objevily dvě osoby v obzvlášť choulostivé situaci. Ani okresní tajemníci se běžně nedostali ke klasickému dílu pornoprůmyslu, filmu Hluboké hrdlo, ale i přesto mu bylo jasné o co jde.

Tajemník nevěřícně zíral. On tady bojuje za šťastnou budoucnost a oni si tady užívají. Muž měl zavřené oči, nepřítomně se usmíval a občas vydal spokojený hrdelní zvuk.

Zato jeho partnerka, to byla jiná káva. Tajemník takovou svazačku ještě neviděl. Modré vlasy už viděl. Nápis Iron Maiden mu byl také povědomý. To, jak mohutně rejdila hlavou v rozkroku mládence, mu způsobovalo pnutí ve slabinách. Litoval, že to ještě nezažil. Největší šok zažil, když se vytetovaný nápis na zádech začal pohybovat. Z nápisu: "Nevaž se, odvaž se" se stalo: "Spak má šmak." Tajemník zapomněl na slova, která chtěl světu sdělit. Stejně tak se Květa opomněla Františkovi zmínit, že svá záda na letní sezónu pronajala na reklamu.

 

* * *

 

McGovann za mohutného klení přivolal Františka i se spojenou osobou zpět. Okresní tajemník svůj projev odbyl. Několikrát se zadrhl u termínu "socialistická revoluce", na větu "Socialismus se v naší vlasti stal nezvratným a prokazuje své přednosti" už nedošlo.

Do konce roku socialismus v Československu zkolaboval.


evalota47
30. 06. 2005
Dát tip
Miminka jsou super,a pravda,dokud jsou malé tak je s nimi hodně práce,ale uvidíš až přijdou do puberty-to je teprve mazec-a to bude tolik námětů,že je ana nebudeš stačit zpracovávat,znám to podle sebe a hlavně můj synek mě totálně inspiruje-je mu 13 a mlátí to s ním od rohu k rohu-doufám,že s toho vyroste-uličník.Tak se drž a hlavně ať jste všichni zdraví a silní.

evalota47
29. 06. 2005
Dát tip
cha,cha -tak ten závěr mě fakt rozesmál,prostě super,živě si dovedu přdstavit obličeje bývalých soudruhů.........T

evalota47
29. 06. 2005
Dát tip
Miminka jsou náhodou super i když dávají zabrat-zažila jsem 4x a vřele doporučuji-správný spisovatel se nenechá vykolejit havk

evalota47
29. 06. 2005
Dát tip
Á teď jsem si všimla,že to mimi už má přes dva roky,tak co inspirace-dobrý-soudím.

evalota47 :-) na inspiraci se moc necítím, protože přibylo ještě jedno mimino a dohromady mi úspěšně gumují mozek...

Nebyl. V dalším díle navštíví maminku a tatínka. Jen se nemůžu dokopat k dokončení, dvouměsíční dcera mi docela odsává energii :-)

Kodynie
10. 10. 2003
Dát tip
No jo, miminka jsou mor na spisovatele a jejich tvůrčí potenciál. Tak se budu těšit. ;-)

Kodynie
09. 10. 2003
Dát tip
Těším se na další příběhy Časové policie. Doufám, že tohle nebyl poslední díl z této série.

Mair
16. 09. 2003
Dát tip
A já si říkala proč jim to spadlo...:-) Doufám že velký cestovatel nezapomene bna třetí říši a křížové výpravy:) Docela se těším.-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru