Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan de Strain

22. 07. 2003
20
0
3638
Autor
StvN

Vénovi.

 

Probudilo jej modré světlo a svědění v nose. Otočil se z boku na záda a protáhl staré praskající klouby. Mnohokrát spravovaný otoman slastně zavrzal. Nos pálil a svědil, jako by se chtěl každou chvíli osamostatnit od zbytku obličeje. Dříve než otevřel oči, věděl, že ho má červený a nadmíru nateklý.

 

?Už zase,? pomyslel si a spustil nohy na zem. Nazul si připravené bačkory a došoural se k oprýskané almaře. Přes kostkovanou košili přehodil bezbarvý kabát s trochu delšími rukávy. Z horní poličky sundal pečlivě složené rukavice s ustřiženými konečky prstů. Je to pokaždé stejné. Zřejmě to tak půjde donekonečna. Stále stejně jako monotónní hlas v rádiu při čtení ranních zpráv.

 

Neupravený límeček mu pod kabátem vytvářel nepatrný hrb, avšak způsob, jakým se pohyboval, otevíral dveře, stále šoupal nohama, když se úzkou stezkou probíral zahradou k brance a ven do světa, budil dojem, že je jeho hrb mnohem větší. Choval se jako stařec, jímž ještě nebyl. Dokonce si chtěl opatřit hůl, ale to by nesměl být tak líný.

 

         Jeho zahrádka byla zarostlá plevelem do výše prsou. Branka byla dávno vyvrácená. Avšak modré dláždění venku bylo čisté a lesklé jako nevinnost sama. Vleklou cestou se ale rozplývala a stávala se z ní jen jakási mlhavá představa jakékoli cesty, po které musí tak často chodit do práce. O lesk nešlo. Nenáviděl svou práci, kterou dělal tak rád, i když byl teprve na cestě k ní. Kolem nebylo nic, co by si získalo jeho upřený zrak. Hlava byla prázdná a smrsklá do krátkého okamžiku putování za prací.

 

         Došel až k nízkému přístřešku, podobnému stříškám nad studnami. Z hlavy sejmul plátěnou čapku o které doteď nevěděl, že ji vůbec má a položil ji na stříšku. Z kapsy kabátu vylovil pečlivě složené rukavice s ustřiženými konečky prstů; nasadil si je s trochou hrané rituálnosti, spíše se ale jednalo o pečlivost, která měla jeho bezvýznamné práci přidat na důležitosti.

 

Pod ním nebyla studna, nebyla to ani díra, ale mírný schůdek a na skromném piedestalu ocelová páka. Modrá barva se z ní nespořádaně odlupovala. Na jejím konci se černala gumová rukojeť s reliéfem prstů.

 

Oběma rukama pevně uchopil páku a pomyslel si, že si již dlouho neodpočal. Možná by se měl přestěhovat, třeba na jih nebo na sever, na směru v podstatě nezáleželo. Jenže, napadlo jej, neptal by se potom každé další ráno: ?Proč ještě ne??

 

Ta myšlenka ho zmátla. Zarazil se, ale pak zavrtěl hlavou. Byla dobrá na úvahu před usnutím, ale ne k práci. K jeho práci nebyla vůbec důležitá.

 

Zapřel se nohama o výstupek, páka se neochotně pohnula a na Zemi začalo pršet.


Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
no, hodne si tu ctu a ty pises... kritiky :P to me staci, abych se bal.

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
To určitě. Nemáš důvod.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
jezis, hlavne si ode me nic necti. ja se te bojim jako cert krize :D

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
hm. to je pravda. ale proc bych tam neco psal, kdybych to necet. to je skoro uchylny :D

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Haha, takže ani nezjistim, jestlis to vůbec čet. Dobrej fór. Občas je dobrý říct aspoň jeden důvod, proč se to líbí nebo co se líbí popřípadě nelíbí.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
ale pisu jenom, jestli se mi to libi nebo ne. nejsem kritik, jenom ctenar. a hledac hrubek :D

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Mimochodem nečekej, že si od tebe něco přečtu já. Možná až prokážeš své schopnosti.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
:D

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Se ukaž.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
hm. tak schvalne. tohle je vyzva :o))) (no, ja jsem velkej hltac, vis...)

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Takových, kteří chtěli číst, takových kteří slibovali:) nic ve zlym, já jsem realista. A dávám ti tak dvě tři díla, než tě to omrzí, ne-li méně.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
jako kterych??? :D

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
To jsem zvědavej a můžu jenom říct, že takových bylo hodně. Nicméně ti držim palce.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
jo taaaak :o) no ja jsem si kdysi precetl tvou povidku o elfovi a pak jsem se radsi od tebe drzel daaal :o) nic ve zlym. ale vybral jsem si ji spatne jako prvni. zkazil jsem si dojem... asi jsem se pekne seknul. mam te ted na jidelnicku :o) a postupne to zhltam :D tak se nelekni

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Ale ne. Já se jen vždycky divim, když někdo cizí přijde k nějakému mému dílu a napíše "pěkný", nebo "moc pěkný". Jsem nedůvěřivej, víš?

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
ouha. to jsem tak studenej? :oD

StvN
10. 05. 2006
Dát tip
Díky. Od tebe potěší.

Čumák
10. 05. 2006
Dát tip
pekny *

Tragicus
13. 05. 2004
Dát tip
obdivuhodne; :

ssalpy
09. 04. 2004
Dát tip
Moooc pěkný. Tipp

StvN
27. 01. 2004
Dát tip
Snad ne naposledy.

StvN
27. 01. 2004
Dát tip
Viděl jsi Kdysi dávno v Mexiku? To je vylepšenej Desperado. Dobrota.

MeTB
10. 12. 2003
Dát tip
Ano. Tak tohle je vynikajici! Krasny priklad toho, kdy pointa vyzdvihne pribeh do oblacnych vysin. *Remeslne* bezchybne, ctive se spadem. Posledni veta se snad neda vytusit. Vyborne! Tom

StvN
10. 12. 2003
Dát tip
Budeme si skládat poklony. Těší mě.

StvN
16. 10. 2003
Dát tip
Děkuju, že jsi to napsala tak mile. Bál jsem se, že tam jeden hledá něco a nakonec nenajde nic.

Andulka
15. 10. 2003
Dát tip
...take znam spoustu 30 letych starcu a staren....je to dan, za pravidelnou vyplatu...za strach z rizika ...strach z noveho....:-)* Jinak libilo, ale po skvele pointe, jsem musela cist znovu, aby mi to vsechno doslo....mozna je to tim, ze tam jeden hleda neco a najde neco uplne jineho...:-)

StvN
09. 10. 2003
Dát tip
Divokou noc jedině osobně. Chceš si přečíst něco chutně nechutnýho?

Semeno
09. 10. 2003
Dát tip
Klidně

StvN
09. 10. 2003
Dát tip
Na to jsi ještě mladá.

Semeno
09. 10. 2003
Dát tip
Mladéé?Mmmm,já nevim,..mm,co to znamená

StvN
09. 10. 2003
Dát tip
Mladé a nevyvinuté. Mládě. Pískle.

Semeno
09. 10. 2003
Dát tip
A tak. jak se to pozná? Mě už končí hodina, musim jít, ..ale eště přídu :o))

StvN
09. 10. 2003
Dát tip
Po pravdě soudím jen podle přiznaného věku. Někdy mám ale pocit, že musíš být starší. Jindy to sedí.

Semeno
08. 10. 2003
Dát tip
Zlatý teplý svetry. Tak nejkrásnějc teplo mi je, když venku funí a prší, ..a já rozmrzám. A tak krásně se u toho čte! mm..mm jéé. No, povídka, mmm, když se na ní kouknu jako na celek tak prvně vidim název,..něco slibuje , ale nesrozumitelně, ..pak prologem si mě málem odradil, pak čtu a nejdřív se nudim v krkolomnějším výrazovejch i smyslovejch uzlech, pak si vzpomenu na název, a dojde mi, že by tam třebe mohlo něco bejt, pak to nejdnou končí, a já si řikám, hmm, tak zas žádnej drasťák. Když přečtu poslední větu, kde je ukrytá pointa, tak se usměju. aspoň něco. Nenechal si mě viset ve vzduchu. je jasný, že ten děj musel bejt taklenc unaveno šedivej aby pak tim víc šokoval, a tak dobrý. Jenže stejně, že by ta pointa byla extra vychytávkou,.. A tak mě necháš klidně spát. Možná bych ti mohlo poděkovat,..za spánek, ale stejně mám radši divoký noci. :o)) Tip však máš na čele.

Josefk
22. 09. 2003
Dát tip
fajn :-)

Hynie
17. 09. 2003
Dát tip
Hmmm, tak to bylo dost dobrý... fakt. Viděl jsem to před očima...*

katugiro
14. 08. 2003
Dát tip
název čtenáře po dočtení potěší :) jinak bylo dočtení téměř zbytečné, tedy pointa mi přijde povrchní, ale napsané je to jinak dobře, pěkně utváříš atmosféru, nebylo by na škodu krotit se v jazykových prostředcích a učinit dílo trochu srozumitelnějším a plynulejším... tak *

HERMES
04. 08. 2003
Dát tip
Originální, sofistikované, psychedelické, naprostý nadbytek neurotransmiterů. Abych dále nenapínal lano věčnosti a neztrácel čas bezbarvým hnidopišstvím na téma gramatika. Je to vynikající. Tak to má být T

Zilla
02. 08. 2003
Dát tip
Tak za tohle klobouček a samozřejmě TIP! Moc krásná povídka - po všech stránkách...

Perchta
31. 07. 2003
Dát tip
*

j_i_r_i_k
29. 07. 2003
Dát tip
Miluju geinální pointy, které dají smysl všemu předešlému, bez poslední věty by to bylo jedno z mnoha realistických dílek, která leckoho obtěžují tím, že je člověk v očekávání přečte, aby na prázdném řádku za poslední tečkou našel zklamání, ale tohle, to je prostě hodně mňam... Možná jen ten prolog je zbytečný, proč tomu potřebuješ dávat obrysy reality? Ale i tak tip a klub...

Grip
27. 07. 2003
Dát tip
Je vidět, že sis dal hodně záležet na textu. Musel jsem to číst velice pečlivě a pomalu, abych si dílo vychutnal celé. I bez té pointy by se mi to líbilo. Forma tu hodně ční do výše. Řekl bych ale, že ses místy snažil až příliš. Je toho avšak velice málo a tak to je velice dobré dílo.

Plopez
24. 07. 2003
Dát tip
už jsem to někde čet. vzpomínám si, že tehdy mě ta pointa přišla moc zásadní. A bez ní? Bez ní by to bylo docela banální. Ale četlo se to hezky, jencojepravda.

dandandydan
22. 07. 2003
Dát tip
Zajimave. Tak trochu me napada proc jsem si to cetl dvakrat. Musim rict, ze zacatek jsem si podruhe uzil mnohem vic. Jako kdyby bylo lepsi ctenari napred rici konec. Asi bych to ale necetl, kdybych znal konec.

dandandydan
22. 07. 2003
Dát tip
zapomel jsem poznamku

fungus2
22. 07. 2003
Dát tip
Hm. Líbilo TIP

Dash_707
22. 07. 2003
Dát tip
:))** :o)

Je vidět že rozhodně psát umíš! :o) Ze začátku dílka mi přišlo jakoby si nic neříkal a na konci jsem si byl naopak téměř jist, že si řekl vše co si říct měl! A tak by to mělo být. Snad jen to malé písmo je příšerné - tedy jestli nejsem sám, kdo ho má takhle malé (tím myslím písmo :o))

V prvních dvou odstavcích jsem téměř nabyl dojmu, žes zanevřel na věty rozvité... V odstavci čtvrtém mi tahle část přišla maličko nesrozumitelná : "Avšak modré dláždění venku bylo čisté a lesklé jako nevinnost sama. Vleklou cestou se ale rozplývala a stávala se z ní jen jakási mlhavá představa jakékoli cesty, po které musí tak často chodit do práce." Rozplývalo se co ? Nevinnost ? Nešťastné..... Ono, ani "získávání si upřeného zraku" není nikterak malebné sousloví. Pozor pozor, opíjení se možnostmi jazyka škodí ! .....To jsem si to po ránu pěkně zahaněl !!!!:) A teď z jiného soudku: Skvěle napsaná povídka, ať už nepřeplácaným rozvrstvením děje, nebo nápadem využitým právě jen potud, aby nebyl vycucaným. Některé obraty jsou přímo výtečné, kupříkladu "Hlava byla prázdná a smrsklá do krátkého okamžiku putování za prací." Halt zase jednou příjemný textík.....

Tak mně holý věty nevaděj, naopak, nač je rozvíjet zbytečnostma :-) Moc se mi to líbí, ale to, že se dobře čteš už vim dávno, tak se taky nebudu rozvíjet :-) °°°°°°

....Nádhera....Líbilo se mi to moc. Skvělý popis. Parádní vyprávění. třeba..."nasadil si je s trochou hrané rituálnosti, spíše se ale jednalo o pečlivost, která měla jeho bezvýznamné práci přidat na důležitosti. .." Smekám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru