Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neuvěřitelný život kamaráda

03. 08. 2003
6
0
1095
Autor
Petan

Konečně 26. června. Těšil se na tento den jako malé dítě. I když toho malého dítěte ve něm ještě trochu zbylo. Ale kdo by si to v patnácti připouštěl. Byl to jeho poslední den na základní škole. Devět let ho tam měli. Když byl malý, někdy do druhé třídy, hráli si s ním.

Pak už na něj spíš jen ukazovali. Zlomil tři židle, dával spolužákovu hlavu do záchodové mísy. Pak spláchnul. Nosí do školy nevhodné obrázky. Tak přesně to slýchávali rodiče na třídních schůzkách už od šesté třídy. A snad právě kvůli tomu nikdy nepropadnul, i když znalosti na to měl. Snad ještě více než on se na poslední den těšili jeho učitelky. Varovali ho, aby s tím přestal, jinak prý z něj nic nebude. Ale on? Jen samé lumpárny, vysmívání se učitelům, kouření, chození za školu. A šikana. Šikanoval každého. Kdo nebyl s ním, byl proti němu. Nikdo si s ním nevěděl rady. “To není určitě pravda, to nemůže být on. To na něj někdo svedl,” zastávali se ho rodiče až do poloviny osmičky.

Pak zjistili, že kouří. Sny o jejich hodném synáčkovi se jim rozplynuly jak pára nad hrncem. Snažili se mu to zakazovat. Ale nic nepomáhalo. Hrozili mu všichni vším. Když ve čtrnácti poprvé utekl z domova, začali ho najednou všichni litovat. Vrátil se po čtrnácti dnech. Jen svému nejlepšímu kamarádovi řekl, kde byl a co má za sebou. To, že v oněch dnech vykradl pět aut, počmáral sprejem dva baráky a vyspal se se svou kamarádkou, kterou na útěku poznal, se jeho rodiče nikdy nedozvěděli. V deváté třídě utíkal pořád. Neuběhl jeden měsíc, aby neutekl. Někdy na den, jindy na týden. Když už si všichni mysleli, že je snad mrtvý, znovu se objevil doma.

Pár dní dělal hodného puberťáka, pak už bylo vše zase ve starých kolejích. Když se měl v pololetí devítky rozmyslet, na jakou střední školu půjde, vybral si průmyslovku. K údivu všem. Nikdo mu nevěřil, že školu zvládne. “Nezvládneš ani přijímačky,” sdělovali mu další. Ale on si stál za svým. Rodiče mu přihlášku pod podmínkou, že si napíše jako druhou školu nějaký obor na učňáku, podepsali. Jako druhou školu si vybral obor elektrikář – slaboproud. Nikdo nevěděl, co s ním v září bude doopravdy. V pololetí devítky čtyřky z matiky, češtiny, přírodopisu, trojky z většiny zbylých předmětů. Neučil se stále. Pak přišlo osudné třetí dubnové pondělí – den přijímaček na průmyslovku. Nikdo nevěřil, že může projít. Ale stalo. Byl 26. ze čtyřiceti. Dvanáct neprošlo. Kdyby se do výsledků nezapočítávaly známky z vysvědčení, byl by možná i v první desítce. “On to dokázal,” neslo se v jeho blízkosti. “Tak to tam berou každýho blbce,” sdělovali ostatní. Nikdo to nechápal. Přijímačky z matiky, češtiny a jakési talentovky z výtvarky. A on vše v pohodě zvládnul. Najednou se s ním začalo vše měnit.

Když se dozvěděl, že je přijat, do dvou dnů přestal kouřit. Nechal si ostříhat dlouhé neupravené vlasy a velmi začal pečovat o svůj zevnějšek. Ta tam byly rifle s dírami i na zadku, jím ověnčené řetězy najednou zmizely. Doma byl více než kdykoliv jindy. Je pravda, že občas šel ven, ale vždy se vrátil v přesně stanovený čas domu. Někdy i o něco dříve. Nikdo nevěděl, kam chodí. A hlavně za kým, neboť bývalí kamarádi se na něj ptali, když on nebyl doma. Ale jen zpočátku, pak to zřejmě vzdali. Vždy se vracel čistý, s úsměvem na tváři. Rodiče se nepídili po tom, kam chodí. Byli rádi, že už neutíká z domu. Večer se místo poflakování po městě učil. Když odcházel šestadvacátého června do školy, věděli, že dnes přinese dobré vysvědčení. Když přišel ve dvanáct hodin domů, čekala na něj matka, která byla tou dobou nezaměstnaná. Měl klíče, přesto u dveří zazvonil.

Jeho matka otevřela. Stál tam usměvavý, vedle něj blonďatá slečna, pěkně učesaná, na první pohled hodná. “Můžeme dovnitř?” zeptal se Karel chvějícím se hlasem. Matka, nevycházejíc z údivu, pokývla. Jen co se zavřely dveře, všechna nervozita z mladé dvojičky spadla. “Mami, dovol mi, abych ti představil moji dívku. To je Lucka. Lucko, tohle je moje hodná maminka,” začal a skončil představování Karel. Lucka pozdravila, Karlova matka odpověděla a pokynula jim, aby si šli sednout do obýváku. Seděli tam vedle sebe na pohovce. Když Karlova maminka přinesla nakoupené zákusky, uslyšela celé vysvětlení. “Mami, to Lucka ze mně dokázala udělat dobrého kluka,” vykoktal ze sebe s upřímností Karel. Zkameněli snad všichni tři. Nejvíc ale Karel, nevěděl, co víc má říct. I když obě dvě věděly, že to úplně stačí. Lucka se na něj dívala, jako by tomu příběhu ani sama nevěřila. Věděla, že se změnil, ale že by to bylo jen kvůli ní, jí skoro vyrazilo dech. Najednou ticho. Až nesnesitelné. Nikdo z nich na ten den nezapomněl. Vzpomínkou je jim fotka z onoho poledne. Mám ji v rámečku na poličce. Nedávno jsem si k ní přidal i jejich svatební oznámení. Vzali se o letních prázdninách. Z lásky. Karlovi bylo 19 a půl, Lucka je o dva měsíce mladší. Karel ukončil průmyslovku s vyznamenáním. Měl jen dvě dvojky. Byl úspěšně přijat na vysokou. Přesněji na ČVÚT. Lucka je druhým rokem na nástavbě na prodavačku. Zatím jim vychází úplně všechno. Za měsíc se budou stěhovat do vlastního bytu, který jim koupili rodiče na hypotéku. Přeji jim tímto, aby jim jejich život vycházel i nadále podle představ.


Pokud člověk najde smysl života, dějí se zázraky. Moje kamarádka, taková šedá myška, neprůbojná, učení průměr, možná hůř, nikdy se moc neprosadila. Pak se seznámila s jednou skupinou křesťanů (snad to nezní jako propagace) a během půlroku: stala se mezi spolužáky velmi oblíbenou, známky dokázala zlepšit na samý, učitelé o ní mluvili jako o zázraku a velmi ji uznávali, ona sama si svým zdravě sebevědomým projevem dokázala každého získat a na svém vzhledu taky zapracovala...je toho hodně...ale chci říct, že to všechno záleží na tom, setkáme-li se s někým, kdo nám ukáže, jak jsme jedineční....

sicco
28. 08. 2003
Dát tip
jen by mě zajímalo,co by se stalo, kdyby se sním rozešla, až tam by se ukázalo, jestli je ta změna trvalá, jinak tomu příběhu nevěřím, ten člověk je o de mně tolik odlišný, já totiž vždy na škole relativně úspěšný teď výšku už podruhé nezvládnu, shodou okolností to bude zítra. A tak nemůžu uvěřit, to prostě nejde, mnohem lehčí je pr mně hodit si mašli, nebo se zbláznít Ale jinak dobrý na sci-fi(pro mně)

Perchta
20. 08. 2003
Dát tip
*

Michalka222
19. 08. 2003
Dát tip
Dost neuvěřitelný, ale hezký. Pěkně napsaný. Tip

Mathew
04. 08. 2003
Dát tip
fňuk :)

JASAN
04. 08. 2003
Dát tip
Proč ne?

Barbar
03. 08. 2003
Dát tip
Když to potkáš v reále slzičky máš namále BARBAR

fungus2
03. 08. 2003
Dát tip
No občas se něco ne moc neuvěřitelného stane. TIP

Yossarian
03. 08. 2003
Dát tip
do půlky jsem věřil, od půlky pochyboval (o vericitě), tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru