Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ambientní člověk

13. 08. 2003
7
0
1431
Autor
Arnes

Jeden z pokusů vyjádřit se.

Dlouhou dobu jsem se snažil a stále se ještě se snažím najít v sobě něco, čemu bych mohl říkat ambientní člověk, což by měl být někdo bez vyhraněných stylů a způsobů myšlení. Pomalu si začínám uvědomovat, že to nejspíš neexistuje. Mí přátelé jsou různorodí. Jsou mezi nimi „rastamani“, „skejťáci“, „programátoři“, „spisovatelé“, „básníci“, „šermíři“ a „sportovci“. Já se ale nechtěl zařadit do žádné z těch skupin, jelikož by to znamenalo o několik přátel přijít a spoustě se vzdálit. Nejzávažnější důvod mého hledání ambientního člověka bylo hledání klidu. Člověk bez zaměření totiž není tak mnoha věcmi vyrušován, a tudíž není tak často vychylován ze svého klidného stavu. Asi nedokážu moc dobře vyjádřit, co mám na mysli, ale že se jedná o člověka bez emocí, bez nechtěných názorů a bez mysli pro nesmysli.
Arnes
30. 08. 2003
Dát tip
to i je tam pro graficke pripodobneni mysli jez je o slovo pred tim.

Slušná miniúvaha - ke konci však trochu upadá. Jenom bych opravil v posledním slově poslední mísmeno...

Arnes
14. 08. 2003
Dát tip
Mozna jsem uz pochopil co to tady vlastne pisu. Ambientnim clovekem myslim nekoho, kdo je soucasti vsech svych znamych, bez sve vlastni identity. Takovy hlas v hlave jeho kamaradu. Fyzicky je to "nejspis" nemozne, ale predstava je to pro me uspokojujici a prijemna.

Endif
14. 08. 2003
Dát tip
Arnes: ta úvaha se samozřejmě dá rozvést - příklady, situace, pro a proti, tvoje versus obecné motivace (proč by člověk měl být ambientní), co získá a co ztrácí, jak se to projeví v jeho chování (bude pasivní, bude průměrný, nezajímavý?), odkazy na filozofie, které mají podobné cíle atd.

Irgun
13. 08. 2003
Dát tip
hm hm, to mi zní povědomě :-) ............ tip

hm... nad totožným tématem jsem zrovna dnes přemýšlel... nelze být ambientním člověkem. nejde totiž o to, kam se zařadíš SÁM, nýbrž kam tě zařadí OSTATNÍ. a ti si pro tebe vždy nějakou škatulku, zaměření tvé osobnosti najdou. zdraví Aqva Silentia, údajnej "pankáč"...

jo... ale jinak každopádně zajímavá úvaha... týýý wole, taky bych rád byl takovým typem osobnosti - bez jakejchkoliv vazeb na ostatní, který plynou z libovolnýho zaměření, že... ale v "rádobydospělosti" to stejně není o nic lepší - pan doktor, právník, bankéř, tesař, instalatér.... v mládí tě ostatní posuzují spíš podle hudebního zaměření, stylu života, pak dle profese. nikdy se nic nemění..

Arnes
13. 08. 2003
Dát tip
Asi mas pravdu ze te lidi zaradi, jenomze jde o to, ze se zajimam okrajove o (skoro) vsechny zajmy svych kamaradu. Mozna vyraz nebyt nikam zarazen byl spatny, lepe to vyjadruje byt zarazen uplne vsude.

Pája
13. 08. 2003
Dát tip
standa: a nesnaží se právě arnes "najít v sobě" "postmoderního člověka"? ;-)

Pája
13. 08. 2003
Dát tip
a taky už ti je to teď úplně "JEDNO"? :-))) (přičemž to slovo v uvozovkách lze vnímat nejen s nádechem "prázdnoty" ale i téměř sprostoty) ;-)

Arnes
13. 08. 2003
Dát tip
Tady nejspis bude ta chyba v tom vyjadrovani. Nejde mi o to jit nejak s dobou nebo s ni prave nechodit. Jde mi o to byt uplne mimo ni. Az budu mit chvilku casu tak dopisu uvahu o okamziku vedomi, pak ho sem dam. To je cast ktera k tomu patri. Byti mimo cas je totiz podle me skutecnost.

Arnes
13. 08. 2003
Dát tip
Vzdycky kdyz to odeslu, tak me napasnou dalsi veci. Chtel jsem tou skutecnosti rict vlastne, ze lidsky mozek si pamatuje mnohem vic nez je ochoten vratit zpet. Ale zda se mi mozne dostat se ve svych vzpominkach zpet "casem". Nejde o cestovani casem jako ve sci-fi, ale o presouvani pritomnosti pomoci vzpominek.

Arnes
13. 08. 2003
Dát tip
takovej poznamkovej vykrik - zasahovat (do vseho) a nebyt zasazen.

Pája
13. 08. 2003
Dát tip
to už mi s "ambietním" moc nepásne...;)

houba
13. 08. 2003
Dát tip
tvoje úvaha se mi líbí, je mi to povědomý, nechci nikam moc patřit, spíš všude a nikde, v klidu, sama v sobě, ale zároveň neztratit kontakt.... ale jak najít tu cestu ti asi neporadím, snad tak, že nebudeš usilovat a ono to přijde samo :-)) tip*

Pája
13. 08. 2003
Dát tip
mně to nepásne s tím "nebýt zasažen"...koukat se z výšky jako nesoučást...to pak není soukolí...podle mě...i když se možná pletu protože si to jen blbě představuju

Arnes
13. 08. 2003
Dát tip
K tomu nebýt zasazen, to by melo byt neco ve stylu, ze jakykoli prijmani moc informaci vyvolava zbytecne emoce.

Endif
13. 08. 2003
Dát tip
* Semínko úhlavní myšlénky jest zajímavé - Nechceš ho vzklíčít? :)

Arnes
13. 08. 2003
Dát tip
To bude nejspis muj problem, ja , jelikoz jsem to psal, tomu dokonale rozumim a nevim, co vic bych k tomu mohl napsat. Jestli se tu obevi nekdo, kdo by to chtel nejak doplnit, tak prosim, budu za to docela rad a mozna tim pochopim, jak mam psat uvahy aby to lide lepe chapali. Dik.

Směj se.

katugiro
13. 08. 2003
Dát tip
také mě to nasměrovalo, zajímavé... :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru