Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Proč má Bára 7 podprsenek"?

Výběr: Lyryk
19. 08. 2003
18
0
1861
Autor
Modona

a neb, metoda pevné náruče .......

      Odborníci říkají, že na všechny problémy funguje metoda  „pevné náruče“, v praxi by to mělo znamenat, že ať vám člověk provede jakoukoli lumpárnu, není nic lepšího, než ho za to obejmout ( znám i psycholožku, která Vám, jste-li dítě, dá za odcizenou pětitisícovku, kilo čokolády).

Bára je tmavovlasá, tmavooká, krásná holčička a je jí 12, Neznám ji odjakživa, když jsem ji uviděla poprvé, bylo jí asi  7 a říkalo se jí Behrija, tehdy jsem ji vzala poprvé pevně do náruče..

     Bára je moc šikovná a přičinlivá, denně je schopna „našetřit“ zhruba tolik peněz, kolik mají u sebe lidé, kteří kolem ní projdou. Ve stejném dni je pak schopna tyhle prostředky „investovat“ a přebytek vyhodit.  I přesto, že se i Vy započítáváte mezi osoby, které kolem ní ten den prošly, večer spočtnete ztráty a pak ji pevně obejmete, většinou jednou rukou, v druhé držíte telefon do kterého Vám učitelka, ředitel školy, maminky spolužáků, vedoucí z přilehlé večerky a vedoucí z odlehlé večerky, diktují své požadavky na náhradu škody. A tak ať se snažíte jakkoli, jak plynou dny, týdny, měsíce a roky,  ta objetí jsou tak nějak den ze dne míň a míň vřelá.

     Nějak nevím, ale pořád mám celkově takový pocit, že ta objímací metoda asi nefunguje na všechny stejně. Některé lidi se pokoušíte obejmout, ovšem dostane se Vám vysvětlení, že to vlastně děláte blbě „ oni přece  chtěli, abyste je objímali z lásky k nim, o v š e m  Vy, to děláte jen z lásky k sobě!!!“ a můžete být vlastně šťastni, že Vám to včas vysvětlili, že to pojmenovali.   Někteří za Vámi přicházejí, aby Vám donekonečna, nejlépe 24 hodin denně sdělovali „ že JE nemá kdo obejmout, nikdo JIM nerozumí, nikdo JE nechápe“ , aby pak, když se rozhodete je obejmout VY,  „ před Vámi zdrhli na pustý ostrov“, protože přece  se  JIM nemůže stát nic horšího, než být chápáni.

     Tak někdy koncem června koukám na to dítě a říkám si, že by už asi potřebovala koupit podprsenku, no a tak, když se vrátila z tábora, šly jsme na to. Koupily jsme hned 3, docela drahá záležitost, člověk by za ty peníze pořídil i plno jiných potřebností, a co,  měly jsme radost, myslela sem si.  Tedy až do včerejška jsem si to myslela, to jsem šla do skříně hledat náhradní ponožky. Pořád ne a ne žádné najít, tak jsem zašátrala do hloubky a našla, 4 další podprsenky,  a já nějak neměla sílu ji obejmout.

     Nevím kdo, ale asi nás tak někdo rozdělil do těch dvou skupin, ta jedna objímá a ta druhá se nechává objímat. Tu jednu tvoří ti silní, kteří vydrží a snesou všechno, tu druhou ti slabí, citově deprivovaní, kteří dokonce rozhodují i o tom, kdy „mají otevřeno“ a jsou ochotni přijímat.

     Rozhodně požádám  o „přestup“, nevíte , kde se to dělá?

 

 


Manuria
29. 09. 2003
Dát tip
:-))) *

Modona
19. 09. 2003
Dát tip
Děkuju za Vaše úvahy o za tipy a tobě Lyryku za první čekanky:-)

zvedavec
25. 08. 2003
Dát tip
Zaujímavé! Avízo prišlo od JOHANI, ďakujem. To poznám tuším veľmi dobre tiež: Neobjímeš - vyvoláš sklamanie, zlízneš si to, samozrejme na niečom celkom inom. Objímeš, dostaneš pocítiť, že to, čo robíš, je vlastne blbosť (ja som blbec, keď sa tak detinsky správam - ešte i také priznanie vyšlo napovrch, že kedysi keď ho objímali, tak celý čas sa NAVONOK zlostil. Keď som sa spýtala, tak ty si nechcel byť objímaný? tak odpoveďou bolo: Ale chcel som, to len tak navonok. ) Tak potom objímať, či nie?

StvN
25. 08. 2003
Dát tip
Ano, ale ne často.

Johani
22. 08. 2003
Dát tip
dobre sa mi to čítalo a dobre nad tým premyšlalo. Diki. Jo :-D

Bacil
21. 08. 2003
Dát tip
StyN: já bych z osobní zkušenosti se svými dětmi taky viděl terapii objetím z jiného úhlu pohledu, ale tohle je Modonin pohled, a nadto literárně zpracovaný. Nechápu proto v tomto kontextu snahu hledat v tom nějakou "věcnou správnost".

StvN
21. 08. 2003
Dát tip
Sama jsi psala, že to nefunguje, alespoň tak jsem to pochopil. Takže děláš něco špatně. Každopádně terapie objetím je krajní případ použitelný u dětí, které nejsou v té chvíli sto poslouchat a propadají záchvatům. Svoje děti nemám, ale vím, že s většinou lze mluvit.

Modona
21. 08. 2003
Dát tip
StvN není to jen o záchvatech, je to třeba i o pocitech vlastní zbytečnosti kompenzovaných jinými způsoby.Co dělám špatně, na to se snažím přijít už těch 5 let, i o tom byla tahle "zbytečná" úvaha, o tom, že řlověk tisíckrát poklesne na mysli a taky v kolenou.

chicoria
21. 08. 2003
Dát tip
Je to perfektní-)

Bacil
20. 08. 2003
Dát tip
Modonko, nemyslím, že nastane chvíle, kdy bys nebyla schopna něco napsat, ledaže by Ti amputovali... ale to nechci přivolávat

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
Bacílku, myslíš hlavu?:-)))))

Nevímkdo
20. 08. 2003
Dát tip
začneš objímat i když se ti nechce - ( dceru s hysterickým záchvatem - nejraději bys jí zabila, syna s rozbitým kolenem - tisíckrát mu můžeš říct že si má na brusle vzít chrániče, tchýni - ale maminko, jsně že se dožijete vánoc, kamarádku - kolikrát už jsi jí řekla ať se na svého o 18 let mladšího milence vykašle, svýho manžela - přišel ve tři v noci notně obveselen a teď je mu zle - aspoň mě obejmi !!! Tak prostě objímáš, pak už ti to ani nepřijde a nejlepší na tom je, že aniž bys si o to říkala, začnou lidi objímat tebe ........ tip

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
Určitě se dá donekonečna objímat:-) zejména ty, kteří "škodí" nevědomky a nebo aspoň jednou do roka, třeba na vánoce, projeví lítost..............:-))

Stevenson
20. 08. 2003
Dát tip
velice "potrebne" zamysleni..ale vetsine ten prestup jde rychleji.. a i bez dotazniku z vyboru.-) viz Zly Jimak ale si myslim, ze to prislovi "Vseho moc skodi" ma i tady sve opravneni, stejne jako to o ohybani stromlu a komi, ktereho muzes privest k vode, ale neprinutis pit.. T.

Bacil
20. 08. 2003
Dát tip
Tu taky :-)))

Stevenson
20. 08. 2003
Dát tip
a.. jeste jsem chtel dodat.. jednu zkusenost..bohuzel i vlastni.. vlastni Výchovné .. Když chrochtá, dej žrát praseti a budeš z něj mít macka.. Když škemrá, vyhov dítěti a vychováš si … klacka.. sorry, mozna trochu prehnane??

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
Steve nepřehnal:-)

StvN
20. 08. 2003
Dát tip
Líbilo by se mi to, kdybych s tim jen trochu souhlasil. Terapie objetím, jak říkala jedna psycholožka funguje jinak a za jiným účelem. Tahle úvaha je o ničem, protože nevychází z uvažovaní, tedy přemýšlení, ale z impulzivního konání, čili instinktu. Zase jsem zlej.

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
Tohle ale není vědecké pojednání, je to moje úvaha vycházející nejméně z 5-ti leté praxe a taky, bohužel, konzultacemi s odborníky.

Modona
20. 08. 2003
Dát tip
StvN ale jinak tvé kritice nerozumím. Tahle úúvaha je moje a proto je k něčemu, konec konců jako většina všech úvah, to za 1), za 2) terapie objetím má fungovat "za účelem" , n a p ř. . pokusů o odstranění citových deprivací. Za 3) řekla bych, že tato má úvaha, pokud hovoříme o mé úvaze, vychází z přemýšlení a nikoliv již z impulzivního chování.

Nostradamus
19. 08. 2003
Dát tip
dobré! *

KayTee
19. 08. 2003
Dát tip
Moc krásná myšlenka! *

Bacil
19. 08. 2003
Dát tip
A přece je potřeba nepřestat objímat - navzdory...

pegasík
19. 08. 2003
Dát tip
:)

Modona
19. 08. 2003
Dát tip
Ahoj Bacile:-)) a ahoj všichni:-))

nin
19. 08. 2003
Dát tip
parádně napsaný ***

alim
19. 08. 2003
Dát tip
provokuju k zamysleni a dosts dobre...proto rozhodny t*:-))

Yfča
19. 08. 2003
Dát tip
:o)*

Modona
19. 08. 2003
Dát tip
Mile jste mě všichni překvapili:-) netušila jsem, že jsem ještě něco schopna napsat.

Yfča
19. 08. 2003
Dát tip
Tys nás také potěšila, takže je to fifty fifty... ;o)))

Zly
19. 08. 2003
Dát tip
:-)) je na to taky pořadnik, fasuje se na vyboře a dost dluho se čeka, bo tam maju plno*

Modona
19. 08. 2003
Dát tip
Zly: Ha, můj rodný přízvuk:-))))))

Hester
19. 08. 2003
Dát tip
***

Yossarian
19. 08. 2003
Dát tip
dobrý

katugiro
19. 08. 2003
Dát tip
moc hezké *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru