Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Petr a Marie

07. 10. 2003
3
0
1639
Autor
Perchta

Janovi

 

     V Betlémě se narodilo děťátko. Krásná Marie porodila dceru. Dali jí jméno Susana. Susana byla krásná po Marii, ale moc vážná. Ráda přemýšlela. Věděla všechno nejlíp. Marie ji šíleně milovala, šla tam, kam chtěla jít její dcera. Postupně se k nim přidávalo čím dál víc lidí. Židům se zdálo, že je Susana všem pro smích, zavřeli ji jako tulačku do vězení a rozhodli se, že ji pro výstrahu nechají Římanům ukřižovat. Marie doufala, že to neudělají, nebylo zvykem křižovat dívky. Jenže se to stalo.

     Petr byl římský voják. Díval se na zoufalou Marii, která trpěla víc, než Susana na kříži.  „Odneste ji, ať se na to nemusí koukat!“ křičel Petr a myslel na to, že by bylo nejlepší Susaně proklát srdce kopím, aby už netrpěla. Ale Marie se vzchopila, řekla Petrovi, že chce na kříž místo svojí dcery. Petr jí to nedokázal odmítnout. „Susana bude žít,“ blouznila Marie na kříži. Petr byl jako šílený. Nakonec rozhodl za všechny: „Utečeme.“ Třetí den ráno sundali Marii z kříže a utekli všichni tři.

     Jiný římský voják později zapisoval jména ukřižovaných. Věděl, co se stalo, ale přece nebude psát do Říma, že někdo v provincii utekl z kříže. Takže napsal do seznamu i Susanu. Trochu to popletl a napsal to pozpátku: „ISUS“.


Žíně
18. 10. 2003
Dát tip
Perchta: ono je to, Žíně, celý o lásce Žíně: Perchtičko, žádná blasfémie, i kdyby z jejího textu láska jenom tekla, nemůže být již ze své podstaty a svého významu nikdy o lásce.

Perchta
18. 10. 2003
Dát tip
No ale co je to pak rouhání, vyznání lásky?

Žíně
18. 10. 2003
Dát tip
??? nerozumím. Vždyť jsi to už přece napsala výše: rouhání je znevažování něčeho, co je hodno úcty, i když ne zrovna třeba pro tebe, ale pro jiné třeba ano. Nevím, proč by vyznání lásky samo o sobě mělo být rouháním. Pokud ale napíšeš příběh o lásce za cenu znevážení něčeho, co je jiným lidem svaté, pak dochází k rozporu. Podívej se, Perchtičko, pro mnoho lidí je biblická zvěst evangelia a velikonoční události největším důkazem boží lásky k člověku. Pokud budeš psát příběh o lásce a přitom ho vystavíš na znevážení jiné lásky, dokonce pro mnoho lidí té největší lásky, která jim kdy byla prokázána, tj. Ježíšovy oběti na kříži, pak je tebou popisovaná láska nevěrohodná a falešná. Prostě nemůžeš budovat lásku na nelásce. A vůbec, já se tady snažím vysvětlit něco pro mnoho lidí nevysvětlitelného a přitom mám pocit, že ty to moc dobře chápeš, jen se snažíš provokovat a já blbec se nechám vždycky nachytat. :-)

Perchta
18. 10. 2003
Dát tip
víš co, já to všechno podepisuju :-)

Žíně
18. 10. 2003
Dát tip
:-)) Tak to už tam máme dva podpisy, jako na smlouvě.:-))

Žíně
17. 10. 2003
Dát tip
Nemám rád blasfémii.

Perchta
17. 10. 2003
Dát tip
blasfemie: knižně urážení, znevažování něčeho, co je hodno velké úcty, rouhání óóó, dělají Židi, když nevědí co říct, a já říkám, buď vesel, a tomu, kdo se rouhá, dodávám: nerouhej se, budeš rohatej! :-)* ono je to, Žíně, celý o lásce

Žíně
17. 10. 2003
Dát tip
budeš rohatá:-)

Rowenna
15. 10. 2003
Dát tip
***********

Perchta
15. 10. 2003
Dát tip
/o/o/o/

Albireo
13. 10. 2003
Dát tip
Hezký apokryf! Tip

Perchta
13. 10. 2003
Dát tip
Lyryku, díky! Albireo, děkuji, nikde na netu jsem nemohla najít, co to vlastně je apokryf; i když jsem tak nějak tušila, raději jsem nahlédla do akademického slovníku: apokryf: 1. biblický spis nepojatý do kánonu církví uznaných biblických spisů 2. nepravý, podvržený, nepůvodní spis, literární podvrh 3. literární útvar tematicky využívající obecně známého motivu, alegoricky nebo parodicky konfrontovaného s novým výkladem. No tak něco takovýho to mělo být, :-)

Perchta
13. 10. 2003
Dát tip
avi

Lyryk
12. 10. 2003
Dát tip
velmi milé .-)

Perchta
09. 10. 2003
Dát tip
Četli: aner_y, Cejvik, chicoria, Dash_707, Dero, Fionka, Liszt, Lukri, Marthin, Nugetka, zdravim všechny :) trochu jsem to přepsala, avi

Perchta
08. 10. 2003
Dát tip
Dero, udělal jsi mi radost, kéž ti úsměv vydrží co nejdýl. Těch ošklivých věcí je moc.

Dero
07. 10. 2003
Dát tip
:) Musím se usmívat, pardon ... :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru