Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hodný pes neštěká

30. 10. 2003
6
0
1901
Autor
Hody

Hodný pes neštěká

 

Dnes jsem o vlas unikl smrti. Stačilo málo a bylo by dočista po mne. Dostal bych to do břicha nebo do hlavy a řeknu vám, skutečně jsem k tomu neměl daleko. Jenže kulky mě dneska celej den míjely, jako bych na sobě měl ceduli: “Zákaz vjezdu.” Ale popořádku. Aby jste byli v obraze, je hodně důležitý kam to dostanete. Když do hlavy, dá se říci, je to v suchu. Zkrátka sebou škubnete o zem a máte to za sebou, žádný kecy, žádná bolest. Nic. Prostě sichrovaka. S klukama v ubikaci jsme se shodli, že tenhle způsob zásahu je nejlepší a veskrze i docela přijatelnej. Když vám kule provrtá lebku, je to jako když myšlenky nasednou do vlaku a třeba se ještě kouknou po okolí. Celý podělaný vědomí na tisíce cárů červenýho hnusu. Skoro jako když to přežene s pitím. Nikdy bych nevěřil, že člověk má v hlavě jenom krvavý zvratky, ale teď jak to tady vidím, zdá se mi to už docela normální. A říkám vám, je vždycky lepší se vyzvracet než se svíjet s bolavým břichem. Tak jako tak, skončíte v příkopě.

Málem se to dneska stalo i mě.

V rotě osmačtyřicet je nás dvanáct chlapů. Je nás zkrátka dvanáct. Víc vám, obávám se, neřeknu. Co chcete slyšet o smečce vlků, když sami chodíte po dvou, a nevíte nic o tom, jak vlci žijí? Když nevíte, jak chutná horká krev, jak pálí omrzlina, jak volá měsíc. Jak vám mám vyprávět o klucích z naší jednotky, když vím předem, že nic z toho nepochopíte? Ale upřímně, myslíte si, že vám budu vůbec něco vyprávět? Naivky! Nejsem vaše babička! A když už jsme u vaší babičky, dal bych ruku do ohně, že zrovnatak ani ona by vám nic nevyprávěla. Rozhodně ne vám, kdyžtak jen sama sobě. Řekněte, cožpak vás nikdy nenapadlo, když jste očima přisátí na jejích vrásčitých ústech slintali do čalounění, že vlastně vůbec nemluví k vám? Že jste jen záminkou, aby se mohla ponořit do svých vlastních vzpomínek, aby je mohla formulovat v slova a nikdo ji neobvinil ze samomluvy? Že jen nahlas sní a vaše kučery hladí zrovnatak jako srst kočky na klíně? Tak to vidíte. Jste mi jen záminkou. A tak zřejmě skrze toto stávám se já vaším nepřítelem.

Nepřítelem také proto, že vám budu zpupně vyprávět věci, které nechcete slyšet.

Ale budete číst dál.

Protože musíte.

Protože ošklivé věci vás v nitru přitahují. Protože sami jste v nitru oškliví.

A protože vás zajímá, jak jsem dneska málem přišel o svůj smradlavej kejhák. Nebo lépe řečeno, zajímá vás, proč jsem o něj, ksakru, nepřišel.

Slunce pražilo. Poušť šedivejch trosek. Kdysi tu bývalo město. Kdysi tu rostly stromy, běhaly děti, kdysi tu poštolky rdousily holuby. Dneska šedočerná výheň. Na zemi střepy. Podél zdi dvanáct chlapů osmačtyřicátý roty. Těžký kvéry v rukou, prsty na spoušti. Pot a olověná koule jediný myšlenky připravená hluboko v zející hlavni. A ticho. Jen v dálce štěkající kulomet a ozvěny jeho vysokýho hlasu. Nic neobyčejného. Jako by to ani nebyl kulomet, ale obyčejný pes a vy lidé procházející vesnicí.

Zničeho nic rafan zaštěkal docela blízko. A to jeho zaštěkání proniklo tichem jak ostří žiletky. Rychlý řez přeťal všechny struny a klavír zadrnčel faleší, když se paličky rozlétly na všechny strany. V odpověď vyšlehly plameny. Symfonie vesnické kutálky vybouchla ve famózním patru. Jak havrani stoupající prudce k obloze. Kulky se zakously do Petra Ivanova. Viděl jsem přesně jeho obličej. Chcete vědět, jak se tvářil? Zvířata!

Petr Ivanov. M 2256, 21 let, černé vlasy, hubená postava, jizva na tváři. Šest litrů krve, třista gramů chleba každý den, trocha vody, pět cigaret. Hodnost desátník. Žádné problémy. Žádné až na jeden. Spal na palandě pode mnou. Nohy mu smrděly jako by je měl celý plesnivý. Puch k nesnesení. Idiot, proč musel spát zrovna pode mnou? Teď už nebude. Dostal to do břicha.

My ostatní jsme se kryli za betonovou zídkou. Ivanov se za ní z druhý strany svíjel. Cejtil jsem i přes tu zeď, jak mu v křeči tuhnou prsty a jak po nich stéká horká krev. Mezitím palba pokračovala. Automat mi škubal v ruce. Zkáza chrlila své hněvné slzy skrze jedenáct zbylých hlavní. Dvanáctsettřicet výstřelů za minutu. Dohromady třináct a půl tisíce kulek. Dům z kterého nás kulomet napadl zmizel v oblaku šedivého prachu a úlomků zdiva. Pod prstem jsem cítil zatracenou sílu.

Když dal Prokopof znamení a my nechali hlavně odpočinout, zaštěkal kulomet znovu. Nepřítel měl barák, zdálo se, dobře zajištěný. Zatímco jsme stříleli, chystal se a teď tomu jednomu psisku dalo za pravdu ještě alespoň pět dalších. Naše betonová zídka přišla o svůj původní rantl a její vršek se rozprskl jako šrapnel. Krčili jsme se u země a nad námi hvízdaly volňásky do pekla. Nebylo kam se hnout.

Konečně palba ustala. Zřejmě se teď pokusí napadnout nás z boku. Prokopof poslal Jureviče, aby zjistil kudy unikneme. Jurevič, co měl dělat, přikrčil se a zmizel za rohem. Nikdo po něm nevystřelil. Čekali jsme. Pot mi stékal po čele. Chtělo se mi sundat přilbu a otřít se. Kruci, nešlo to. Člověk si ani nemůže otřít čelo, když chce. Musím říci, že tohle mě tady trýzní ze všeho nejvíce. Naštěstí pro tu chvíli, měl jsem v náprsní kapse cigaretu. Zapálil jsem si. Prokofov se na mě podíval. Ale já pohledem neuhnul a on toho nechal první. Prokofov je starý máslo. Čekali jsme dál a já kouřil.

Na modré obloze zářilo slunce. Přimhouřil jsem víčka a v slzách který jsem v očích kvůli prachu měl takřka neustále, viděl jsem sluneční paprsky docela slité, jako v kapce rosy.

V tom najednou do mě strčil Balutin a že prej po ulici jde parta našich. Nahnul jsem se mu přes rameno a skutečně. Dvacet chlapů v roztaženém trojstupu pročesávalo cestu, kudy jsme předtím šli i my. Řekl jsem si: fajn, posila. Ale zase tak fajn to nebylo. Ti kluci zřejmě neměli o kulometným hnízdě ani tušení a jako na promenádě šli mu přímo naproti. Prokofov, když je viděl, nevěděl najednou co si počít. Mlčky se nás zeptal. Přirozeně jsme odmítli. Nejsme volové, abychom si kvůli cizím nechali ustřelit hlavu. Tak kruci, co teď? První tři nebo čtyři řady už byly nepřátelskýmu kulometu na mušce. Jak jen mohli přehlédnout mrtvého Ivanova? Jak jen mohli, ale je to hloupá otázka. Docela jednoduše, zkrátka. Je mi jasné, že to nechápete, ale je to skutečně docela jednoduché.

Kutuzov najednou dostal nápad. Otočil hlaveň vzhůru a vystřelil jednu dávku do nebe. Snad se leknou. Ale automat ani nestačil doznít a kulomety se rozštěkaly jako o závod. Zase jsem nic neviděl, ale bylo mi jasné, jak to tam vypadá. Úplně stejně, jako kdekoliv ve městě, když kulomety vyštěknou ze zálohy. Zavládne zmatek a chlapi to většinou odnesou do jednoho. Docela se divím, že od nás kulky pokousaly jen Ivanova. Vlastně, byla to asi náhoda. Asi ano. Náhoda.

Přes zeď se přeneslo hbité tělo a jeden z těch nešťastných kluků udělal před námi kotoul. Byl to určitě jeden z našich, pamatuji se, že měl na kapse jmenovku Sušin.

Jenže bůhví, co mu to vjelo do hlavy, jak nás uviděl, zvedl hlaveň a s výrazem naprosté hrůzy vystřelil. Z hlavně vylétly kulky přímo proti nám. Ten okamžik, kratší než mžiknutí oka byl pro mne velmi nepříjemný. Ale měl jsem štěstí. Dostal to jen Balutin a Purněv. Dávka dohasla. Sušin na nás koukal pohledem, jaký jsem ještě neviděl. Vsadím se, že kdybychom byli elitní komando nepřátel v neprůstřelných vestách, nebo kdybychom všichni seděli v tanku, nemohlo by v tom jeho pohledu být ani způlky tolik děsu. Okamžik bylo ticho. “A do prdele,” řekl konečně.

Tohle řekl a znovu zmáčkl spoušť.

Zdá se vám to jako hloupost, ale on to skutečně udělal. Zmáčkl spoušť.

Zeď za námi se pokryla krví. Sušin pálil jako pominutý a přitom křičel jakoby vraždil sám sebe. Hlavu měl odvrácenou a řval. Vůbec se nedíval, kam střílí.Automat mu v ruce poskakoval, jako splašený. Konečně mu došli náboje. Další zásobník nenasazoval. Padl na kolena a tvář schoval do dlaní. Slyšel jsem jasně, jak pláče. Kulomety za zdí zněly z veliké dálky...

Až teď jsem si uvědomil, že ležím na zemi. Kluci z jednotky kolem mně byli mrtví, nebo se v bolestech svíjeli. Ale mě se nic nestalo. Zkrátka se mi nic nestalo. Vstal jsem. Vím jasně, že jsem měl otevřenou pusu. To si pamatuji. Taky si pamatuji, že Sušin v tu chvíli poslepu hmatal za opasek a rukou, která se šíleně chvěla, hledal pistoli. Měl jsem dojem, že ji chce pro sebe. Přistoupil jsem k němu. Za zdí pálily kulomety, ale já si jich nevšímal. Nějak mne bylo jasné, že teď mne zezadu kulka nezasáhne.

“Co jsi to udělal?” zeptal jsem se.

Sušin okamžitě nechal pistoli a ruce přitiskl na uši. Z úst se mu vydral nejasný sten. Zopakoval jsem svojí otázku. Sevřel křečovitě prsty a rval si vlasy. Pak se převalil na bok a schoulený jako embryo naříkal.

Popuzeně jsem se na něj vrhl a chytl ho za ruce. Příliš se nebránil. “Co jsi to udělal?” zařval jsem. On také řval. Řval: “Nic. Nic.” Dal jsem mu pěstí. Myslím že jsem mu tím zlomil nos. Byl jsem skutečně nepříčetný. Chtěl jsem ho vzít a přinutit jej pohlédnout na to, co způsobil. Chtěl jsem ho pak zastřelit. Naštěstí se ale po mé ráně pěstí vzpamatoval a přestal řvát. Otevřel oči. Měl je rudé a lesklé od slz. “Sedni si!” řekl jsem mu a on si sedl a opřel se o zeď.

Posadil jsem se vedle něj. Hleděl do země a špinavým hřbetem ruky si otíral tváře. Nemohlo mu být víc, než dvacet. “Víš co jsi udělal?” zeptal jsem se.

“Ano,” řekl odevzdaně. Stále ještě se celý chvěl.

Chvíli jsme mlčeli. Viděl jsem, že kluci jsou na tom všichni hodně špatně. Prokopof ležel s děravým břichem přímo proti nám a díval se na nás. Nebyl jsem si jistý, jestli je ještě naživu.

“Proč?” uniklo mi z úst náhle.

“To nevím,” řekl Sušin. Hlava mu klesla mezi ramena. Znovu ji zvedl ale hleděl pryč ode mě, na zeď po které stékala krev. “Myslel jsem, že nejste naši.”

Chtěl jsem namítnout, že máme přeci uniformy, ale neměl jsem sílu dohadovat se. Uniforma mi přišla tak závratně nepodstatná. Sušin však pokračoval: “Myslel jsem, že vy jste po nás stříleli. V první chvíli jsem uniformy nerozeznal.” V první chvíli. Zuřivost ve mně vzkypěla. Chytl jsem jej pod bradou a přinutil otočit hlavu. “V první chvíli?”

Přitakal.

“A co potom?”

Mlčel.

“Potom jsi stiskl spoušť podruhé!”

“To není pravda!”

Sevřel jsem jej pod bradou.

“Zastřelte mne,” řekl

Teď jsem mlčel já.

“Proč mne nezastřelíte?” vybouchl, ale cosi se v něm zlomilo a on se znovu rozplakal:“Dobře, ano. Zmáčkl jsem spoušť podruhé. Ale to jen proto, že..,” zarazil se.

“Co?”

“Zmáčkl jsem spoušť po druhé.”

“Proč?”

“Raději mne zastřelte!”

“Mluv!”

“Nemáte cigaretu?”

Současně mě napadly dvě myšlenky. Tu černou jsem bůhvíproč zavrhl. Sušin si zapálil a chvíli kouřil. Cigareta se mu třásla v ústech i v ruce. Bylo to jeho jediné štěstí. Kdyby kouřil klidně, asi bych se už neudržel.

“Proč mne nezastřelíte?” zeptal se znovu. Měl jsem pocit, že by si to skoro přál.

“Nevím,” řekl jsem. “Asi chci vědět, proč jsi vystřelil podruhé.”

“Proč?”

“Proč.”

“Zkrátka. Asi... Proboha, proč mě nezastřelíte?” Neodpověděl jsem mu a on chvíli přemítal. “Už jste se někdy bál uvěřit?” řekl nakonec. “Bál jste se někdy pohlédnout do zrcadla? Už jste někdy zmuchlal obraz, který jste namaloval?”

“A tím se hájíte?” Uvědomil jsem si, že mu vykám.

“Ne,” řekl klidně. “Nehájím se.” Už neplakal.

“Ne? Tak proč...proč o tom mluvíme? Proč nemám stisknount spoušť prozměnu já?”

“Udělejte to!”

“Protože je ve mě nenávist?”

“Protože ve vás není. Kdyby byla, necháte mne naživu.”

Pečlivě jsem si jej prohlédl.

“Nevážíš si života?” Zase jsem mu tykal. Já si ho taky nevážím, rozhodně ne toho tady, jestli mi rozumíte. Beztak tady to žádnej život není. Tady je jen smrt. Ale vážím si vzpomínek. A ty bez života jen těžko můžou existovat. Jen kvůli nim teď žiju. A nechci umřít, abych je neztratil.

On ale řekl “Ne” a já cítil, že to zřejmě myslí vážně. Že ty jeho vzpomínky tou poslední pozbyly ceny. Jakoby ten svůj obraz posledním tahem zničil kompletně. A teď tu seděl, bylo mu sotva dvacet a chtěl po mě, abych ho zastřelil. Jak hloupé.

Nevěděl jsem, co si počít. Tohle bylo neštěstí.

Devět životů měl na svědomí a přesto, kruci, za nic nemohl. Válka je zvěrstvo a my tady se zvířatům podobáme. Neštěstí je, že jsme při tom všem stále lidé. Pro mě za mě klidně bych Sušina oddělal a nejradši bych oddělal i sebe, jen kdybych si tou kulí z hlavy nevystřelil taky svoje dětství, svoji maminku v slunečním oparu absolutního štěstí, svoji rodinu, svou ženu kdesi daleko. Přísahám bohu udělal bych to s chutí. Ale nejde to.

“Vstávej Sušine,” povídám mu. “Půjdeme.”

Nad náma ale stál Jurevič. “Jak se to stalo?” zeptal se s opravdovým zděšením v hlase.

Sušin řekl: “Já jsem je postřílel.”

Jurevič na mě pohlédl. Pokrčil jsem rameny. Náhle sebou trhl a namířil automat na Sušina. Zasobníky na něm zachrastily. “Je to pravda?” vykřikl nervózně. Hlas mu přeskočil.

“Jo,” odvětil Sušin. “Udělal jsem to.”

“A on?” zeptal se Jurevič.

“On nic.”

“Vy jste se zbláznili!” Hlaveň automatu se rozkývala. Nahoru, dolu, nahoru, dolu. “Udělal jsi to, nebo ne? Co jsi vůbec zač? Proboha, tak proč tu jen sedíte? Proč tu jen sedíte?”

Jurevič měl nervy v kýblu. Dostal jsem z něj strach.

“Ptal jsem se ho, proč to udělal.”

“Tak proč?”

“Spletl se.”

Hlaveň automatu se obrátila na mě.

“Já vás varuju!”

“Na to nemám, co bych ti řekl,Jureviči.”

“Milutine!” slyšel jsem výhružně své jméno.

“Jureviči.”

“Milutine!”

Jurevič o krok ustoupil. Obličej mu zčistajasna zesinal. Byl bílý jako křída.

“Kvéry na zem! Položte svý kvéry na zem! Honem!” řekl potichu, skoro šeptem.

“Zbláznil ses?”

“Žádný kecy!”

Představil jsem si, jak by to dopadlo. Jurevič nikdy nebyl velkej kámoš. Odvedl by nás před oficíry, pak válečnej soud, vleklý vyšetřování. Neměl jsem na to. V týhle zatracený, hnusný výhňi, v těhle podělanejch troskách starýho města. Krucinál, vážně jsem už neměl na to, aby mne ještě vlekly před válečnej soud.

“Polib si!” řekl jsem a jak jsem to řekl vrhl jsem se stranou a z automatu vyšlehl plamen. Jurevič se skácel. Beze slova. Vstal jsem. Jurevič zůstal ležet. Louže krve pod ním se zvětšovala. A slunce pražilo pořád stejně, potil jsem se pod helmou a na zádech a všude a ta blbá louže se pořád zvětšovala. Teprve po chvíli mi došlo, že jsem ho picnul já. A udělalo se mi zle. Chudák si ani nevystřelil. Možná ani nechtěl, možná se mu to zaseklo. Bůh ví. Každopádně jsem měl kliku, jak se říká. I když, víte, spíš jsem měl zatracenou smůlu, aby jste mi rozuměli. Mohl jsem to mít za sebou a bylo by po problémech.

Hodil jsem si kvér na záda a zapálil si cigaretu. A louže se pořád zvětšovala. Málem jsem do ní šlápl. I z cigarety mi bylo na nic. Zahodil jsem ji. Napadlo mne, že bych do tý louže mohl stoupnout schválně, ale neudělal jsem to. Znovu totiž promluvil Sušin.

“Měl jste mě zastřelit,” řekl. Otočil jsem se. Přede mnou seděla troska. Taková nespravedlnost. Taková do nebe volající nespravedlnost. No posuďte sami. Takhle to zkrátka nemohlo zůstat. Cokoli jsem v tu chvíli chtěl říci, vešlo se do jedinýho pohybu ukazováčkem. Jeho tělo sebou třikrát škublo a zvadlo.

O tomhle už nemá smysl mluvit.

I když pochybuji, že něco jiného smysl má.

Podemnou v tu chvíli leželo jedenáct mrtvol. Krev z jejich těl se v prachu mísila. Na obloze svítilo slunce. V dálce štěkal kulomet. Nemá smysl o tom mluvit, protože o tom mluvit nedovedu. Chápejte, nejsem básník a pánbů mi do vínku nedal takovou schopnost. Neumím mluvit otevřeně o věcech na který se mi ani nechce myslet.

Zkrátka dlouho jsem tam nepostál a sotvaže mi to nohy dovolily, otočil jsem se a šel jsem pryč.

Bylo mi z toho na nic. Pod helmou jsem se potil a tak jsem si ji sundal. Když tu nebyl žádnej Prokopof, neměl jsem vlastně důvod ji nosit. Šel jsem prostředkem bejvalý ulice, kde kdysi rostly stromy, běhaly děti, a poštolky rdousily holuby a slunce nade mnou zářilo a obloha byla bez jedinýho mráčku. Co já vím, proč mě na tý otevřený ulici nikdo nezastřelil. Snad, že jsem neměl helmu. Viděli to a řekli si, že přesně to chci. A proto to neudělali. Prostě mě nechali, abych se trápil. Svině! Co si budeme namlouvat, jsou to svině!

Dorazil jsem k našim pozicím. Major Batušjev, když mě viděl, nechal si mě předvolat a v teatrálním výstupu mi vylíčil, že chodit bez helmy je zakázáno, že tím ohrožuji sám sebe a tím i jiné, že je to vlastně koldokola sabotáž proti armádě, že se tím pokouším o dezerci a já nevím co ještě. Jako trest mi uložil dva dny tvrdýho vězení a sníženej příděl tabáku na dva tejdny dopředu.

Teď sedím v cele, je tu tma a v celku i chládek, slunce svítí jen malým otvorem. Píšu, protože co jinýho bych měl dělat. Píšu a dopsal jsem a je mi líto, že už vám nemám co říci a že den už končí. Vím, že až mě z cely pustěj, všechno začne znova. Znova mě poženou do výhně šedivý pouště, kde budou štěkat kulomety a létat prach. Automat mi znova v ruce poskočí a já budu znova pod prstem cítit zatracenou sílu. Pod prstem sílu a u srdce slabost, protože dneska jsem zabil Jureviče a taky Sušina. Je mi jasný, že to nechápete, že to chápat nemůžete a taky že nikdy nebudete. Je mi to jasný, protože vy jste to nezažili. Je vám akorát zle, když to čtete a já vás chápu. Ale můj je to denní chleba. A nemůžu si pomoci. Opravte mne, jestli se pletu, klidně mne opravte. Přísahám Bohu, pletl bych se rád, ale žádný smysl v tom nevidím. Krucinál, dal bych cokoli, kdybych jej směl poznat.

Sejmul jsem parťáka Jureviče, ale dva dny v lochu mám za to, že jsem si sundal přilbu. Dva dny ve stínu a v bezpečí. Zdi jsou pevné v rozích čekají pavouci. Konečně bych si mohl otřít čelo, ale nepotím se tu. Mám na sobě jen zelenou košili a kalhoty bez opasku. Bez opasku a v tom jediném ten smysl rozeznávám. Ale v ničem jiném. Jen v tomhle.


Petr_Pan
23. 02. 2004
Dát tip
Naprosto v pořádku Obrovský TIP za dílko pro autora

Petr_Pan
23. 02. 2004
Dát tip
avi

Fidunka
23. 02. 2004
Dát tip
Tak tohle má naprosto bezchybnou pointu a zpracování...(zrovnatak?:) Líbí a to dost, ačkoliv jindy mě tenhle námět nikdy moc nelákal...****

MeTB
22. 02. 2004
Dát tip
Ja a zaklubal jsem si, je to tak v poradku? Do RND. Dobry klub. :-) Tom Ps: +AVI

MeTB
21. 02. 2004
Dát tip
No, pane jo. Úvod do psychologie frontového vojáka. Blahopřeji k dobře odvedené práci; nenudil jsem se, ba co víc - četl jsem jedním dechem; líbí se mi, jak jsi do sebe zamontoval začátek a konec pomocí pár obrazů; je to dobře napsané a je v tom i přidaná hodnota - myšlenka. Ten povzdech, že zabil parťáka, ale dva dny dostal za sundání přilby, mi velmi připomněl Hlavu XXII - tu část skoro na konci, kdy zabásnou Yossariana, i když jeho parťák ve stejném pokoji zabil holku. No a snad bych ještě vytkl, že tohle téma (tím myslím absurditu *válečného stroje*) už bylo popsané a zpracované mockrát - takže jemná neoriginalita. Každopádně tip (tady dokonce TIP). Tom

StvN
31. 10. 2003
Dát tip
Líbí se mi, jak to máš propracovaný. Z mýho pohledu je to kvalitní dilo a máš za něj můj obdiv.

Rozervanec
30. 10. 2003
Dát tip
co rici? modlim se aby to bylo vymyslene ... libi se mi dialog se ctenarem...to je velmi pusobive...presto jsem nasla par hluchych mist...nejprve kdyz popisujes zacatek prestrelky, a pak se mi zda zbytecne dlouha pasaz otazek a odpovedi se Susinem...proc strilel...... mozna se mylis i v tom, ze to nikdo nepochopi a ze to cteme jen proto, ze nas pritahuje hnus, zlo a nasili....opak je pravdou...hodne sil do dalsich boju..:c)))) *

to je úchvatný. Sice bych tam, já hnidopich, nějaký chybky našla, ale seru na to! °°°°°°°°°°

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru