Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Revoluce, která se nekonala - Matrix Revolutions

11. 11. 2003
11
0
5166
Autor
ulita

Nechci vás moc odradit, takže stručně.

Revoluce která se nekonala - Matrix Revolutions

 

 

Zatímco po Matrix jsem nechtěla odejít z kina a před Reloaded jsem měla stupidně sváteční pocit, Revolutions jsem chtěla mít konečně z krku.

Bratři Wachowští mohli celý "třetí díl" sestříhat do čtyřiceti minut a klidně ho promítat za lehce zvýšené vstupné spolu s Reloaded.

Slibovaný "konec" jako nutné doplnění "začátku" ukazuje, kam až může vést tvůrčí křeč a opojení počítačovými efekty.

Revolutions ze všeho nejvíc připomíná malou dívenku, která se nečekaně a tajně dostane k maminčině šatní skříni a šperkovnici: tamhleto krajkové kombiné bude skvěle vypadat s lyžařským svetrem, tenisky doplníme hedvábným šálem, šňůra perel se bude skvěle vyjímat vedle dřevěných korálků  a vše završíme maminčinou oblíbenou rtěnkou - čím víc, tím líp. Výsledek je možná vizuálně zajímavý, ale moc nechápete co to všechno vlastně znamená.

Jestli vás ze všeho nejvíc na Matrixu bavilo pendlování okůžované trojice Nea, Morpeha a Trinity mezi systémem a realitou, pak budete zklamaní: Revolutions se odehrává hlavně v dobývaném městě lidí.

Válka lidí a strojů v posledním díle skutečně skončí, otázkou je, jestli kvůli dvěma zajímavým scénám a třem dobrým záběrům stojí za to na ten konec čekat.

V titulcích avizovaná megabitva je opravdu úchvatná, ale proč si tvůrci proboha neodpustili ta nejhorší bitevní klišé včteně toho, jak přitroublý pěšáček dokončí misi za svého kapitána rozsekaného sentinely? Nebo toho, kde bok po boku bojují dvě přítelkyně a jedna z nich to šeredně odskáče, zatímco druhá se v závěru setká se svým vyvoleným??

Při pouti Nea a Trinity si nelze (opravdu nelze!) nevybavit prostřední díl Jacksonovy ságy, Dvě věže: Frodo a Pipin alias Neo a Trinity putují k Hoře osudu alias do Města strojů, aby ukončili válku, nebe je nízké, lítají blesky, věže hrozivě trčí, jeden z nich misi nedokončí a Sauronovo ohnivé oko nahradila čísi kovová ústa.

Závěrečný boj Nea a agenta Smithe v dešti je úchvatný, pokud vám přijde úchvatná bojůvka dvou promáčených netopýrů.

Samotný konec celé ságy a jeho vyznění je dost nejdenoznačné a interpertací je hned několik, ale paradoxně to považuji za nejlepší moment Revolutions: i když ho možná bratři Wachovští nedořekli proto, že nevěděli jak.

Laťku, kterou si nastavili když do děje přivedli Architekta, nepřeskočili ani nepodlezli.

Prostě jen tak prošli kolem ní a doufali, že přes armádu sentinelů, několik tlakových výbuchů a hustý déšť si toho nevšimneme.

Docela škoda.

 


ulita
25. 11. 2003
Dát tip
StvN: v mnoha filmech, a právě proto je to přece klišé, ťunťo :)))

StvN
25. 11. 2003
Dát tip
Konkrétně. Pudlíku.

ulita
24. 11. 2003
Dát tip
StvN: "nebál se motivu lásky"...? bez ohledu na to, co tu mezi námi proběhlo, víš doufám jak vypadá klasická hollywoodská produkce??? :)

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Klasická h. produkce se zarytě drží jednoho tématu. V Matrixu je láska, akce, filozofie, dlouhé a nudné dialogy, vtip, sci-fi. Zkrátka více rovin.

Vinki
24. 11. 2003
Dát tip
StvN: kazdem americkem filmu je laska, dobra, at tam je, ale nemusi to do nas porad tak hustit. Kdyby tam nechali jednu dve sceny, ok, ale takhle? Ax jo. Ale tesim se na to IMAXu :).

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Mě se to líbí. Myslim, že téma lásky a míru mezi stroji a lidmi je vznešená a povyšuje sci-fi nad obyčejné střílečky a mlátičky. Láska do života patří a ta jejich je moc romantická. Proč ne? Nemáš rád holky? Do IMAXu půjdu asi ve čvrtek.

Vinki
24. 11. 2003
Dát tip
Mam rad holky, prestoze me obcas dost nici :). Ja mam na mysli lasku N+T, vzdyt je uz je opruz. Porad dokola se opakuji... a vis co je to romanticka laska? Jestli to soudis podle americkych filmu... IMAX nekdy v sobotu :).

ulita
24. 11. 2003
Dát tip
Na to jsem právě narážela - na to, že vztah N plus T kopíruje většinu myslitelných klišé, oceňuju odvahu tvůrců nechat Trinity zemřít (myslela jsem, že to bude Morpheus), ale proč to proboha podělali tou strašlivou scénou, kdy se ti dva loučí????

ulita
24. 11. 2003
Dát tip
avi

Vinki
24. 11. 2003
Dát tip
Protoze by to jinak tlusti amici nepochopili... navic si odpovedela sama - klise. Navic stejne vlastne nevime, co se N stalo... mozna ze je asi i mrtvy, coz by vysvetlilo, ze i T je mrtva, ale v tom filmu je tolik veci (obcas i nelogickych), ze na to proste neprijdeme :)

ulita
24. 11. 2003
Dát tip
Vinki: uhodil jsi hřeb na šišku, podle mě je to celý docela zajímavej film, kterej má jeden velkej handicap už od začátku - průměrnýho američana coby cílovýho diváka, na těch filozofickej pesudohláškách z Reloaded to podle mě bylo vidět nejvíc... nechci amíky jak národ nijak podceňovat, nakonec je to velmoc a to hovoří za vše, ale co si budem povídat, že jo??? :))) Jo a myslím, že Neo je mrtvej, a Neo č. 7 je na cestě...

Vinki
24. 11. 2003
Dát tip
Tak to mas se spousto filmu, vem si jen nejake artove dilko a bez se na nej podivat do americkeho multiplexu. Nemas sanci, nenajdes ho tam... Nee, 7. neni na ceste, viz. konec Revol, kdy se potkali Architekt a Vedma :)...

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Bože. To neni film pro amíky. Nic nevíte, jasný? Koukněte se například na < a href="http://www.eyeline.cz/?thematrix"> tohle. . Jinak milostnej motiv neni klišé. Jediné klišé, které jsem pozoroval, je to ve výtahu. V kolika filmech každý z dvojice minimálně jednou zemřel?

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Sakra. Blbě. Tak znovu. co?

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Teď se pojďte o nečem bavit.

StvN
23. 11. 2003
Dát tip
Vinki - ale to je na Matrixu skvělý, že to není jednostranný film a nebál se motivu lásky. Neni to bezduchý souboj. jerzy - jak chceš svůj výrok, že trojka klesla hluboko podpořit? Máš nějaký jiný, konkrétní argument?

Vinki
22. 11. 2003
Dát tip
Ja sem na Revol odmitl cist vsechny recenze, takze se mi v hlave neprevalovaly nesmylne a bezpredmetne otazky. Sel jsem do kina a snad jedine, co se mi opravdu nelibilo byla klise hrdinskych filmu a neustale opakovani love story N+T. Jeste si na to skocim do IMAXu, abych to videl opravdu velke. A komentare tady jsem necetl :).

ulita
22. 11. 2003
Dát tip
Vinki: taky nic nečtu, dokud to nevidím na vlastní voči :)))))

drfaust
21. 11. 2003
Dát tip
Solaris Přesmyčka smyčka s pamětí A stěna přijala tvoji kresbu Nahmatal jsem objímku rozpálené tělo kde cívka má láska hřála Provazy svěšené - čekající až přiřknu jim obsah Věže světlušky naroubované na oči jak řasy šlépějí na našich společných ulicích Vždy jsi jen má kresba v inkoustu na listu nitka a šev dne - odvrácená strana Tohoto světlo je svědkem iluze jakobys žila v buňkách tmy epilog: Taková malá odpověď na téma sci-fi:)

pozorovatel
21. 11. 2003
Dát tip
Právě jsem byl na Matrix Revolutions a neodpustim si sem něco nenapsat. Nepřečetl jsem si tu úplně všechny kritiky a tak se případně omlouvám. Asi tak jediné, co mi trochu vadilo, byl druhý díl, ale na který zapomínám a odpouštím po shlédnutí třetího, který mě naprosto uspokojil a obdaroval ještě něčím navíc. - Snad žádná z cén mi nepřišla laciná(případně samozřejmě vysvětlím, pokud bude zájem). - Myslím, že je to film, u kterého se musí hodně přemýšlet a chápat, čehož si asi nejvíc cením. - Bible. Ta kniha mě několikrát napadla při sledování filmu. - Konec se mi zdá jako velmi povedený a přesný. Nemám proti němu žádných námitek. Bylo tam snad vše - závěrečné pochopení, smíření se, obětování se a tím i splnění poselství. - Čeho si velice vážím, je ztvárnění počítačového světa a programů v něm. Nejsou tu bráni jako neživí, ale jako srovnatelné s člověkem. Proto ten mír. Bylo by podle mě špatně, kdyby jeden z protivníků(lidé v. stroj), byl naprosto zničen. - To, jestli Neo zemřel nebo ne, mě ani nenapadlo, protože mi to přišlo nepodstatný. Jeho poselství skončilo. Třetí díl stavím vedle jedničky, i když mi připadají trochu odlišný.

cekal jsme od matrixu 3 mnohem vice a tajne doufal ze se dostane alespon na /nebo radeji nad/ uroven dvojky, ale tredi dil klesl hluboko nekam mezi utahany akcni filmy s prvky ruzove knihovny... jinak filosoficky podtext: s cim vlastne nakonec novym prisli nasi bratri W.? uvodni otevrenou myslenku zcela zabili /nebo-li otazku - jak to tedy je?/, jen programy se "naucily" mit vztah k pojmum :) trochu malo /viz R.U.R stary pres 60 let/ ze vsechno kladne ma i svuj zapor? bylo to o konsensu a spiralovitem kruhu? a proc by mely mit stroje lidske mysleni? myslim ze se s timhle tematem dalo udelat mnohem vic - castecne dvojku a hlavne celou trojku si uz cucali z prstu, mrzi me to, shodili tim celou trilogii nekam kam nepatri, nebo tedy uz patri... k recenzi: mno videl jsem to hodne podobne, ale to vis sama moc dobre :)

Seregil
19. 11. 2003
Dát tip
Řečeno bylo hodně... já z trojky zklamaný nebyl... ale za recenzi tip... je napsaná subjektivně... a tak to asi má být...

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Můj skromný názor na kritiku jakéhokoliv díla je, že tomu musí kritik rozumět. Což se nepovedlo. Je snadné strhat film, který ti nic neřekne. Takže jen doplním. Matrix není jen film. Je to svět. Nedá se chápat bez souvislostí. Bez znalostí filozofie, viz Platonova jeskyně, bez znalosti Bible! Pro Antoanetu. Reloaded a Revolutions byli vymyšlené společně s jedničkou matrixem. Pro Javerta - hlavní myšlenku ti podstrčí pod nos, a tebe nejvíc zaujme lžíce. Tak je to také s hlavním nepochopením matrixu jako díla. Divák je ohromen, popřípadě zaslepen vizuálními efekty a zapomíná sledovat děj a přemýšlet. Vsadím se, že nevíte, kdo je ten chlapec, který nakonec zázračně otevře bránu č.3. Proč taky, když se dá kritizovat i bez znalostí. Jo, to se po vás v jiných filmech nechce, souvislosti. Dero - Neo zemřel. Mám za to, že stroje jeho tělo umístili na čemsi podobném pomníku. Zmínka o tom, že se s Neem ještě setkáme má souvislost s rozhovorem s architektem ve dvojce. Neo se bude rodit pořád dokola, je to systémový nedostatek. Náročným přeju pěkné proplouvání kinematografií a my primitivečkové se budeme dál pitvat Matrixem, dokud jej celý nepochopíme. ulito - přečti si někde jak vypadá recenze, tohle je výkřik zklamaného děcka

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
StvN: přečti si můj prolog k Matrix-Reloaded, platí to i v tomhle případě, jen jsem to možná měla napsat. A kdo je teda ten chlapec co otevřel bránu 3?

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Hrstka vysoce subjektivních dojmů. Ha! A na tom chceš stavět. To je směšný. Vážně. U tohodle filmu platí víc než kde jinde, že o něm musíš něco vědět. Znáš Animatrix? Je to ten kluk na skejtu, co skočil ze střechy.

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
Nic na ničem nestavím, na vysoce subjektivní dojmy mám právo - ostatně Písmák nění o ničem jiným. Měla jsem z toho filmu nějakej dojem a chtěla jsem ho napsat, tak jsem to udělala, nemusím mít filmovou vědu abych napsala co si myslím. restekp!

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Veřejný projev by měl mít úroveň. Snižuješ akorát sama sebe.

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
Ty neprudíš úroveň, ale to co si o tom filmu myslím. Spoustě lidí se ta "recenze" líbila - což samozřejmě nic neznamená - ale jsem v klidu v tom, že by moje "projevy" neměly "úroveň".

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Samozřejmě, když recenzuješ na základě mylných fakt, tak mě to štve. Protože ti zjevně nejde o recenzi filmového díla, ale o zthání Matrixu, což je nová móda, poněvadž lidé už jsou takoví, že nemají rádi dokonalost.

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
nevím jaká mylná fakta máš na mysli, ale pokud ti Matrix-Revolutions připadal dokonalý, tak ti tvůj názor fakt neberu...

ulita:vypadá to, žes někomu šlápla na bábovičku :)

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
poslední dobou se moc nekoukám pod nohy, ale pokusím se s tím něco udělat :)

to bude fajn... nikdy nevíš v kterém úhledném písku dříme Jing a Jang :)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Kdyby ten film za nic nestál, nestál by ti ani za tuhle recenzi.

drfaust
18. 11. 2003
Dát tip
StvN: Na základě jakých mylných fakt? Shlédnutí daného filmu je snad omyl? Ty přistupuješ k Matrix jako k určitému světu, ke kultu; to ovšem neznamená, že to tak musí dělat všichni. Konkrétně pro mě je to jen film, nic víc a nic míň. Můj názor anebo například názor autorky je steně oprávný jako tvůj, přestože třeba mě žádné počítačové hry nezajímají.... Každý to vidíme ze svého úhlu pohledu, se svým předporozuměním... StvN napsal: Můj skromný názor na kritiku jakéhokoliv díla je, že tomu musí kritik rozumět. Čemu musí kritik rozumět? To by jsi měl opravdu vyjasnit. Myslíš, že třeba autorka nemá estetické cítění a neuvědomí si, že právě sleduje velmi zajimavý záběr,... kamera? Neuvědomí si, že daný střih přišel příliš brzy? Neuvědomí si, že výkony herců jsou přespříliš afektované... to vše například. Možná autorku dobře znáš a víš, že všechny tyhle záležitosti filmové estetiky nechápe a neví o nich, a proto není schopná napsat fundovanou recenzi na film. Možná ji ovšem neznáš a pak mi není jasné, kde jsi vzal formulaci, že tomu "kritik nerozumí". Navíc tady asi nejsme v prostředí, kde by se takové fundované recnze psaly. Tož napiš svou... jak to vidíš ty. V tom ti přece nic nebrání, věřím že ani Ulitě to nebude vadit.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Recenze psát neumim. Proto je nepíšu. Jsou tu vhodnější kategorie, ze kterých mohla ulita volit. Přístup k filmu: nemám rád detektivky, to ale neznamená, že jsou špatné. Proč ses na to díval, když je to takovej brak? Jo a smiř se s tim, že když chceš kritizovst film, měl bys o tom něco vědět. Proč taky ne? Jaký by pak byl rozdíl mezi těmi, kteří ví a těmi kteří pouze kritizují? Je mi jasný, že tady se nedočkám žádané úrovně, protože si zakládáme na amterismu. Původně jsem myslel, a myslím si to pořád, že tu jsme, abychom se učili. Ne abychom tlachali o blbostech. Copak jsme ve školce, abychom se hájili vlastní nedokonalostí?

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
StvN: neřekla jsem, že film nestál za nic, a přestaň mi už konečně něco cpát, jestli jsem se dotkla tvého fanouškovského ega tak sorry, ale já ten film viděla takhle a konec! drfaust: dík :)

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
ulita: Promiň, budu teď mluvit jako velký fanoušek, ale myslím si, že v lecčem má StvN pravdu. Taky mám ten pocit, že jsi film příliš nepochopila, že Ti unikají souvislosti. Neupírám Ti právo napsat recenzi. Neupírám Ti právo napsat svůj názor. Ale když v recenzi vlastně ani nenaťukneš myšlenku filmu, návaznosti na předchozí díly, filosofické otázky a úvahy ... pak si myslím, že recenze je jednoduše špatná a že Ty osobně film příliš nechápeš. Na druhou stranu obdivuji Tvoji odvahu napsat recenzi na M3 po jediném shlédnutí ... které jsi navíc chtěla mít co nejdříve z krku ... já bych si to netroufl, nedokázal bych do relativně omezeného prostoru vměstnat ten houf myšlenek a pocitů ... proto taky recenze nepíšu, ale to neznamená, že je nemohu - také jen čistě subjektivně - hodnotit. P.S. Prosím, neber to jako napadání, jen a pouze jako negativní kritiku.

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
Dero: já tomu úplně rozumím, jen mě trochu naštval ten přístup, který jsem za tím vycítila, v kostce asi: "Nejsi od nás, nechápeš to, nic nepiš" Přístup, který jsem použila je jeden z mnoha - povrchní a cynický a zběžný, jako já :))))

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Piš dál ... ;) 4. Matrix už nebude ... ;)))

ulita
18. 11. 2003
Dát tip
Jseš si jistej? :)) Já myslím, že neměla být ani dvě a tři, Matrix byl geinální věc a z Reloaded a Revolutions už jen cítím snahu vydělat a svézt se na vlně... a kecům že to Andy a Larry původně zamýšleli jako trilogii prostě nevěřím.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Nalijme si čistého vína - já taky ne. Ale na druhou stranu - vysvětlilo to mnoho otázek (myslím tím M2 a M3), nehledě na fakt, že to jsou pořád excelentní filmy ... ;)

REDH0T
18. 11. 2003
Dát tip
...ulitu nechte na pokoji, napsala to dobře. Dodnes jsem zůstal nekritickým obdivovatelem jedničky, ale řekněme si na rovinu... Dvojka a trojka jsou sračky...

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
REDH0T: Everything has a purpose ...

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
REDHOT - podle čeho tak soudíš? Napsat o něčem, že je to sračka nic nevypovídá o kvalitě onoho souzeného, ale o kvalitě tvé, celkové. Zatím nikdo z kritiků nepředložil ani jeden inteligentní názor. Pořád jenom sračky. Nic jinýho z vás neleze. Připadá mi, že se nebavíme o filmu, ale o tom, kdo z nás je větší haur.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Tak se pojďme bavit o filmu ... mým názorem je, že M: Revo je důstojným zakončením perfektní trilogie ... a mohu argumentovat. Opět.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Nejen důstojným. Čekali jsme stupidní masakr a zatím jsme dostali civilizovaný mír. Podcenili jsme bratry, protože jsme po jedničce Matrixu čekali, že se bude točit pouze kolem soubojů ve virtuální realitě. Chápu, že skutečnost mohla mnohé zklamat. Avšak bratři se vyšvihli a film zakončili rozumně, opravdově a uvěřitelně.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Naprosto souhlasím. A za celou trilogii naťukli tolik témat k zamyšlení ... vodili nás za ručičku, aby nás pak pustili a nechali nás přemýšlet ... proto miluji Matrix ... BTW: Já osobně jsem čekal větší roli od Karla Poppera - chlapce (The Kid) (Animatrix, 9 díl, The Childs Story (myslím)), než že jen bude vozit náboje, nasedne do APU a otevře bránu. On měl být něco extra. Jako první, který se sám probudil z Matrixu bez pilulky ... ale možná je to tak i lepší.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Taky jsem ho poznal a popravdě, s ním je to jako se vším v Matrixu. Matrix je natolik "reálnej", že nám tímto způsobem ukázal, že ačkoliv je ten chlapec v podstatě nadanější než Neo, tak nemá šanci, protože se dostal do prostředí, které mu neumožňuje vyniknout. Matrix je pro mě jinej svět, ale tyto můstky spojující náš svět s ním, jsou, ač nenápadné, dost podstatné.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Tak, tak ... velmi mě zaujal ten konec ... Yea, Sati, what a nice sunrise ... you did it? Mhm ... I did it for Neo. Celý Matrix byl vlastně celou dobu jen o pocitech a lásce ... a ta strojovost nás od tohoto poznání jen odrazovala.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Jo, byla to hra. Žádnej happyend, ale přátelské potřesení rukama. Něco jako šachová partie. Nemohlo to dopadnout jinak.

drfaust
18. 11. 2003
Dát tip
StvN: Já se bavil o recenzi!!! Nevím jaký sračky jsi z mého projevu rozluštil...? To mi opravdu pověz, když už jsi z mé předchozí otázky utekl, teď to chci slyšet. Kde a jaký sračky?

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
No, spíše potřesení rukama z nouze ... stroje by se nezastavily, kdyby nebylo Smithe ... viz. Second Reinassance. Po něčem takovém - být stroj - tak jsem taky naštvanej.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Stroje nebyly naštvaný. Jen se bránili. Když přišli na to, že obrana nestačí, dali se do útoku, ale lidstvo nevyhladili.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Second Reinassance ... stroj ve vládní budově. (vypadal hrozivě :)). We'll give you new world and we'll take your's. Its our will. A vyhodil do luftu celý město. Chápu naprosto přesně, že stroje nebyly agresory ... ale po tom všem, co jim lidstvo udělalo, mstily se. Počátek lidských emocí ve strojích. Je vidět, jak tam pistvají lidi a zkoumají emoce. A na těchto pokusech postavili Matrix. Stejně tak, když se ten hlavní stroj v 01 rozřikl na Nea, že nepotřebují jeho pomoc. Myslím, že byly naštvaný, co Ty?

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Přímo pod tebou mám reakci na recenzi. Pokud zaškrtnu kategorie recenze, čekám seriozní práci. Když chci psát subjektivní názor z plachého shlédnutí, zaškrtnu třeba diskuse, nebo já nevim. Každý měcíc čtu recenze na všechny fantastické filmy, vím jak má taková recenze vypadat. Tolik k pojmu recenze. Jsme na písmáku a hodnotíme styl a kvalitu provedení textu pod jistým označením. Z toho vycházím. Pak tedy napíši svůj názor. Tento text má k dobré recenzi daleko. Nic víc, nic míň. Takových kritik jsem naspal hodně. O sračkách jsem mluvil v jiném souvislosti k jiné reakci.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Je pravda, že stroje se nechovaly pouze jako stroje. Ten hlavní mě dostal. Byl arogantní, ale inteligentní, vypočítavý, ale čestný. Zvláštní. Jak říkám, kdo nečetl Neuromancera, bude to mít s Matrixem těžký.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Jistě, stroje trpěly takovou averzí vůči lidem, že by bylo pod jejich úroveň i lhát - což je jedna z čistě lidských vlastností, na kterou lidi taky dojeli ... Viz .. Oracle: Have I got your word? Architect: Who do you think I am? A human?

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Odku máš ty dialogy. Neříkej, že si je pamatuješ.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Pamatuju ... čestné pionýrské. ;)) Jak jsem psal výše ... můj zájem o Matrix hraničí s fanatismem. Snažím se ho pochopit ... protože je to jeden z mála filmů, ve kterým může člověk nacházet stále něco nového. A v neposlední řadě miluji sci-fi ... ;)

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Měl bych dotaz ... kdo myslím, že je ve skutečnosti Seraph? Jakou má funkci v Matrixu? Stráží to nejdůležitější, to víme (tj. Budoucnost, ne Vědmu), ale kým je, byl ... ? Je velmi populární, zdá se ... ve trojce ho v podstatě každý zná.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Pamatuju si, že zajímavým způsobem na Serapha reagoval Smith, ale už nevím jak. Nevim jak ty, ale já to viděl zatím jen jednou.

drfaust
18. 11. 2003
Dát tip
Milý StvN: 1. Nepochopil jsem, že mluvíš ke mně. Já jsem ulitě recenzi pochválil, protože si myslím, že je napsaná dobře. 2. Jestli chceš vědět jak píšu recenze já, podívej se na mou recenzi filmu: Kapky deště na rozpálených kamenech. 3. Přístup k filmu... A tenhle soud o mně podložíš čím? Odkud sis to vycucal? To asi to tvoje zaujetí rpo fantastické filmy nebo co? Co mi to tu podsouváš? 4. Proč ses na to díval, když je to takovej brak? A jako na co? Přečti si reakce pod recenzí a budeš vědět jak se věci mají. 5. Jo a smiř se s tim, že když chceš kritizovst film, měl bys o tom něco vědět. Tak a dokud bereš to, že o tom něco nevím?! 6. Původně jsem myslel, a myslím si to pořád, že tu jsme, abychom se učili. Ne abychom tlachali o blbostech. Copak jsme ve školce, abychom se hájili vlastní nedokonalostí? Kdo hájí vlastní nedokonalosti? Asi zřejmě ty. Já se tu zajímám především o poezii a rozhodně jsem schopen dostatečné sebekritiky a rozhodně jsou mi názory některých zdrojem poučení. Vskutku mě nenapadlo, že to patřilo mně.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Seraph: I've beaten you once before. Smith: Yes, thats true, but that time there was only one of me. Stejně tak zajímavé uvítání u klubu Hel: Stráž:Oh, it can't be, the one no-winged himself. A Merovingian: Mero: Oh, little traitor, Seraph himself, are you coming for your reward, Seraph? To je podezřelé ... kdo je Seraph? Nemůžu na to přijít. Ale je svm způsobem něco víc než kdokoliv jiný kromě Nea ... už jen proto, že chrání vědmu. Napadlo mne, že by mohl být něco na způsob antiviru, který zmutoval na "pouhý" residentní štít Vědmy ... ale ... :(

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Nepatřilo to tobě. Je to psané ve druhé osobě, ale patří to ulitě. Vyložil sis to špatně. Podívej se na jednu maličkost, poetiku a pak se hádej. ...., abychom se hájili vlastní nedokonalostí. (Já) vs. Kdo hájí vlastní nedkonalosti? (Ty) Možná je ten text na tebe příliš složitej, protože ty se zabýváš především poesií a já píši moc dlouhé věty, ale doufám, že ještě poznáš ve větě podmět. Přiznávám, tohle rýpnutí je unfair, ale aspoň je vidět, jak snadno dochází k nedorozumnění. Nechci na tebe útočit, a jelikož to tak vyznělo, čekám na ostrou protikritiku. Omluvy nepřijímám.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Jsi šílenec. To si jako pamatuješ celej Matrix nazpaměť? Jo, ale už si vzpomínám. Nejvíc mě zarazil ten zrádce. Musel bych o tom popřemýšlet. Stejně se na to chystám do IMAXu.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Jsem šílenec ... nicméně jen do Matrixu. Pamatuji si jen to nejdůležitější. V Brně IMAX nemáme ... to mě štve. ;)

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Škoda. Ono to stejně bude za dvě kila.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Tak to je docela pálka ... ale lidi stejně budou chodit ... to dá rozum. Takové novoty ... to za starých časů nebývalo. ;) Nicméně, v IMAXu jsem už byl ... v Anglii. A právě proto bych ty dvě stovky klidně obětoval.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Já je taky obětuju. Ta bitva bude famózní.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
To bude. Škoda, že ji neuvidím. ;) A co takový superbrawl - už kvůli tomu anime stylu ... ;)

drfaust
18. 11. 2003
Dát tip
StvN:Nepatřilo to tobě. StvN:Přímo pod tebou mám reakci na recenzi. A pod mojí reakcí skutečně tvá je. Bohužel, asi by tvojí větší srozumitelnosti prospělo, kdybys uváděl na koho reaguješ. StvN:Omluvy nepřijímám. ???? Podmět? Chlapče, chlapče... Tak například: Ulita:neřekla jsem, že film nestál za nic... ?:) Chudák ulita.... Vskutku mě nenapadlo, že bych udělal něco, za co bych se musel omlouvat. Nemám slov. Avíza už nechci.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Já raději tu bitvu. Ale souboj bude taky gut. Potíž je v tom, že oni to pro IMAX musejí přetočit bez rychlých sekvencí a střihů, tak jsem zvědav, jak to dopadne.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Citlivko. Já myslel rozdíl mezi těmi větami. Hájíš sebe vlastní nedokonalostí, nebo hájíš nedokonalost. V tom je rozdíl, o tom jsem mluvil. Ale nechme toho. Tohle je poslední.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Jj, tak si to užij. A pak nezapomeň napsat, jaký to bylo. ;) Zatím se měj.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Zdar.

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Až na to, že by postavy a děj nedávali smysl. Film má filozofický podtext, ale snad jsi nečekal, že z toho udělají filozofickou přednášku. Říká ti něco pojem sci-fi? Pak je to jasné.

Dero
18. 11. 2003
Dát tip
Už nemám sílu se dohadovat. Ukaž mi lepší sci-fi. Co se filosofie týče ... je tam a nemám pocit, že nějak chaoticky. Protože, když odhlédneš od všech těch jmen, zjistíš, že Matrix nám chtěl jen něco říct, nechtěl parafrázovat filosofické ideje i když v nich viděl mnohou inspiraci. Stejně tak byl inspirován stylem anime - a v tomto stylu tam byl vlastně pořádně jediný souboj - a přesto to nikomu nevadí - věděl už od začátku (no, možná od Animatrixu :)), že to tak je. Opravdu si myslím, že je teď svým způsobem módní M2 a M3 ztrhat jako komerční balast - a to především těmi, kteří umí jen slepě papouškovat po někom, kdo to nepochopil. A i kdyby byly točeny jen z komerčních důvodů, tak to nemění nic na mém náhledu na filmy, nebudu proto předpokládat, že jsou automaticky horší.

Krel
17. 11. 2003
Dát tip
Jen k recenzi:-) Frodo a SAM!!!! putují k hoře osudu:-) jinak na Matrixu jsem byl...a musím říci, že nejvíc mě nadchla hudba, když běžely závěrečné titulky ta se totiž doopravdy povedla...

pozorovatel
16. 11. 2003
Dát tip
Ach jo. Ještě jsem na tom nebyl, ale sám jsem už po dvojce čekal, že to bude slabší. Přesto všechno na to půjdu. I třeba kvůli těm několika minut. Podle mě to stojí za to(doufám).

Jerome
15. 11. 2003
Dát tip
nevím, matrix jsem neviděl ani jeden, snad jenom přípomínka že k hoře osud neputoval frodo s pipinem, ale se samem...ale to jenom takový rýpnutí :)

Danny
15. 11. 2003
Dát tip
hmmm... trojku jsem viděl a očekával jsem od ní víc. takže k recenzi tip*

Prokletí
15. 11. 2003
Dát tip
Ono je to těžký, jednička byla moooc pěkná, cyberpunková atmosféra a tak. Mňamy. Dvojka by se dala sestříhat do dvaceti minut, trojka též, náznak čytřky je dost nechutný. ale šel jsem na trojku, pokoukal jsem na pěkný efekty a věděl jsem, že jstli budu hledat víc, nenajdu. Proč si kazit dojhem z pěkně (řemeslně) udělanýho filmu? Nechám to na Vás ;o) m.

Kati
14. 11. 2003
Dát tip
už dlouho čekám na recenzi od některého z Písmáků, 3 jsem zatím neviděla, tudíž nebudu dělat závěry ačkoli jsem se z mnohých recenží přesvědčila že to nebude žádná velká podívaná, přesto po shlédnutí 2 mi přijde tak nějak nutné vidět to do konce (i kdybych toho měla litovat) což asi zřejmě budu... ale jak jsem říkala nebudu předbíhat... Recenze sama o sobě se mi líbí.(ale jelikož už jsem jich četla tolik, byly tu i výstižnější ale zase složitěji napsané) tato je jednoduchá na pochopení, poměrně dobré obraty... jo líbí se mi to. Všimli jste si že nejde napsat názor jednou větou???

REDH0T
14. 11. 2003
Dát tip
Jsou filmy a autoři, kteří dokáží změnit svět a nasměrovat myšlenkově kinematografii na několik let dopředu. (např. Wells, Kubrick, Spielberg, Tarantino) Derivátů myšlenek se chopí velká studia a další režiséři jen odvozují a rozmělňují původní kaši. Wachovští jedničkou Matrixu nesporně otevřeli 21. století kinematografie. Dále však začali vykrádat sami sebe. Hledat myšlenku tam kde už není - nelze... ani dvojka a ani trojka nestojí za nic...

ViNiL
12. 11. 2003
Dát tip
Hm, tak jsem tenhle film bohuzel taky videl. Inspirovalo me to k poslani nasledujiciho e-mailu kolegum... --- Ahoj, pokud patrite k tem, kdoz na Matrix 1 koukali s jistymi rozpaky, Matrix 2 povazuji za dosti tragicky film a o Matrixu 3 se domnivaji, ze to bude pekna sracka, pak mam pro vas dobrou zpravu. Skoro jste se trefili. Matrix 3 je totalni megasracka. Predstavte si vykradeny druhy dil Duny od Franka Herberta, vykradenou obrazkovou bibly pro deti od 3 let, trochu zopakovanych slabych pasazi z Matrixu 1 a 2, to vse za hudebniho doprovodu naprosto vykradene Carminy Burany od Orffa, jako zoufaly sladak, proti kteremu je serial "Tak jde cas" strhujici akcni drama plne necekanych zvratu. Tak to je Matrix 3. Musim priznat, ze navsteva kina nakonec nebyla tak strasna. Podarilo se mi vysypat popcorn, trochu se mi vylila cola a uprostred projekce mi zacal zvonit telefon. Jen Bonpari jsem bohuzel zapomnel doma. P.S. Proc vam to pisu? Doufam, ze tahle negativni recenze vas prinuti na to jit do kina. Nechci byt jediny blbecek, ktery za to vyhodil devet petek P.P.S. Na promitani si s sebou vezmete nejakou brozurku od Jehovistu, mate-li. Poslouzi vam misto programu.

drfaust
12. 11. 2003
Dát tip
ViNiL: ...a kde jsi za to dal devět pětek? Já bych chtěl taky ušetřit...:)) Ulí&Rimmer: Co je to za film? Rimmer: My inteligentní diváci....:))))))))) Ach jo Není tu někdo, kdo by chodil do Ponrepa?

Rimmer
12. 11. 2003
Dát tip
drfaust: To byla ironická nadsázka. Ten film je animovaný :)

drfaust
12. 11. 2003
Dát tip
aha:)

drfaust
11. 11. 2003
Dát tip
* t Film jsem neviděl. Tip je za recenzi.

Jeheheman
11. 11. 2003
Dát tip
Do kina nechodím, dík za důvod:o)*

jakobych to viděl

rainman
11. 11. 2003
Dát tip
viděl jsem to...vystihlas to dobře *

Dero
11. 11. 2003
Dát tip
Aťsi to zní třeba arogantně ... ale je vidět, že Matrix opravdu příliš nechápeš. Když už jdeš do kina s pocitem, že to "chceš mít konečně z krku", pak Ti podle mne nepřísluší takový film vůbec recenzovat. Přiznávám, že jsem zapálený fanoušek Matrixu, to ano, ale na druhou stranu - upřímně - jak by sis lépe představovala třetí díl? Jednička a dvojka nadhodily tolik otázek, které musely být chtě nechtě zodpovězeny, proto občas děj v očích některých diváků stagnoval, avšak pro fanoušky byly takové okamžiky k nezaplacení. Finální souboj - superbrawl - je naprosto dokonalý - a tím nemyslím jen technologicky. Předpokládám, že máš alespoň základní znalosti anime. Viděla jsi Ghost in the Shell? Animatrix? Tak přesně toto měl zavěrečný souboj evokovat. Souboj dvou sil. Za poslední - vůbec jsi nenakousla otázku filosofie, která se prolíná celou trilogií, což mne mrzí, protože právě na ní leží celé to kouzlo Matrixu ... pakliže se na Revo chceš dívat jako na akční film, Tvá volba, nicméně špatná. Z mého úhlu pohledu je Matrix: Revolutions důstojným zakončením veleúspěšné ságy. P.S.: Konec je víceméně otevřený kvůli chystané MMORPG hře Matrix: Online.

Dero
11. 11. 2003
Dát tip
Eh, pardon, s oním "ságy" jsem se trochu moc rozjel ... samozřejmě trilogie ... :))

ulita
11. 11. 2003
Dát tip
dík za názor :) o filozofii se zmiňuju v recenzi na Reloaded, to co tam tvůrci předvedli (a jakým způsobem to prezentovali) mně odradilo od toho pátrat po nějakých hlubších myšlenkách ve třetím díle. přiznávám, že nejsem pravověrný fanoušek, byť Matrix považuju za naprosto geinální film (tím víc jsem zklamaná z pokračování) - ale to mi přece v napsání recenze nemůže bránit, dejme tomu, že zastupuji řadového diváka, myslím že je to legitimní. jsem si vědoma toho, že to co jsem napsala se může zdát povrchní, hlavně těm, kteří každý díl viděli několikrát, ale člověk přece nemusí být fajšmekr, aby napsal jak to na něj působí. A když jsme u toho, zajímala by mně tvoje interpertace závěru Revolutions. :))

Dero
11. 11. 2003
Dát tip
Ne, já jsem neřekl, že to, že nejsi pravověrný fanoušek, Ti brání v napsání vlastní recenze z pohledu "normálního" diváka ... já jen říkal, že, pokud jsi k filmu přistupovala s despektem, tak bys ho neměla recenzovat, v tom je rozdíl. :) Co se filosofie týče, pro tu jsem Matrix miloval, přesněji, miluji, protože zasahuje do hloubky takovým způsobem, že otevírá mnoho témat k přemýšlení ... stačí se jen pozorněji dívat. A má interpretace závěru - řekl bych, že Neo nezemřel, tedy duševně, že ten hlavní stroj (Deus ex Machina) ho nějak začlenil do kódu Matrixu (Everything has a purpose), čímž by se vysvětlovalo jeho sebeobětování (Smith ho nemohl porazit - Superbrawl is a duel, where nobody can win) ...

Javert
11. 11. 2003
Dát tip
Proboha, filosofie se prolíná celou trilogií? A kde se vzala? Žádnou jsem neviděl... nebo je filosofií lžíce, která není? Nebo není filosofií lžíce, která je? Opravdu člověk nemůže pochopit film, aniž předtím viděl tucet kreslených postaviček a hrál nějakou počítačovou hru?

ulita
11. 11. 2003
Dát tip
Dero, Javert: filozofování jako takové lze najít i na pytlíku od sušenek, nějaké myšlenky v Matrix určitě jsou, ale v postatě kopírují Platona (všechno tu už bylo!) a navíc dost laciným způsobem. S prominutím si myslím, že Amíci jsou na některý věci dost tupý...

0/5 věřím že je to o ničem, ale to mě od návštevy kina neodradí :) I tak díky...

Antoaneta
11. 11. 2003
Dát tip
Film jsem videla. Prijde mi, ze cim vic dilu, tim je to horsi. Nejvic se mi vazne libila jednicka a nemyslim si, ze potrebovala pokracovani. Je to o tom, ze autori si rekli, ze by na tom mohli vydelat...

Rimmer
11. 11. 2003
Dát tip
Já viděl jen první díl. Odradil mě dostatečně. Recenzi proto nejsem schopný posoudit z toho nejdůležitějšího hlediska, ale jako literární útvar se mi moc líbí. Hezké obraty a příměry. *tip (Tenhle týden se chystám na "Hledá se Nemo". My inteligentní diváci hledáme oduševnělou kinematografii...)

ulita
11. 11. 2003
Dát tip
Nemo je skvělej, a údajně má být s vydařeným dabingem... dej vědět :) (a počkej na konec titulků! :))

Rimmer
11. 11. 2003
Dát tip
Tak jo. Počkám :) Fuka v Cinemě vyzdvihoval originál a dabingu se obával, ale já se na něj těším. Myslím, že jsem ještě neslyšel Ivana Trojana dabovat.

gASK
11. 11. 2003
Dát tip
Matrix Revolutions jsem ještě neměl možnost shlédnout, takže hodnocení filmu nechám stranou, jinak sdílím ulitčin názor ohledně trojky = taky se nemůžu dočkat, až to budu mít za sebou a jaksi mimochodem doufám, že bude lepší než pro mne nijaká dvojka (upozorňuji, že jsem s oběma prvními díly i reáliemi okolo obeznámen dostatečně a i přesto se mi zdá, že dvojka kulhá hóóódně daleko za jedničkou:)........radši se zaměřím na styl napsání týhle recenze - rozhodně je to pěkně stvořený, některý srovnání a popisy jsou více než dobrý a i když mám z celku takový rozpačitý dojem...ještě se sem vrátím o víkendu, až budu mít trojku konečně za sebou:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru