Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Záhadná zmizení aneb ponožkožrout

17. 11. 2003
23
7
3925
Autor
Aleya

Spletla jsem se...vrcholem mého díla je toto :o). A pražákům se neomlouvám, zaslouží si to!!!;-) Tak, když sem to sem dávala zapomněla sem zmínit jednu podstatnou věc - toto dílo by nikdy nevzniklo, nebýt mé geniální sestry Estel - například čím by bylo něbýt pražského žargonu, že :-D?

Domnívám se, že je mou povinností vůči společnosti upozornit na jeden nevyřešený světový problém, který zasahuje do životů nás všech. Ovlivňuje osudy těch nejchudších, avšak poznamenává i mocnářskou elitu.

            Dotýká se nás všech, protože každý z nás nějaké má, anebo alespoň měl (s výjimkou kmene Hotentotů a křováků z jihovýchodní Afriky).

            I já sama mám s tímto problémem bohaté zkušenosti. Řádí i v naší domácnosti, stejně jako v domácnostech vás všech, i když si to někteří z vás nechtějí připustit. Ale teď přišel čas, abyste se postavili tváří v tvář kruté pravdě - on je tady s námi, a to už od pradávna, nebo alespoň od té doby, co lidstvo začalo nosit ponožky.

            Ano, jak už možná někteří z vás uhádli, je to ponožkožrout, v některých částech republiky přezdívaný rovněž fuskomls, nebo v pražském žargonu ,,takovej ten divnej týpek co prostě ty ponožky žere, no“. Postupně si povíme něco o jeho výskytu, základních projevech a vztahu lidí k němu.

 

Popsat místa jeho výskytu je jednoduché – vyskytuje se prostě všude. Někteří lidé si sice myslí, že se jim ponožky neztrácejí, ale to jsou rodiny, ve kterých ponožkožrout žere jenom celé páry a proto si toho nikdo nevšimne.

Teď by měl správně následovat popis jeho vzhledu, ale to bohužel není možné, protože nějakou neuvěřitelnou náhodou ponožkožrouta ještě nikdy nikdo neviděl.

Za účelem polapení ponožkožrouta a možného pozdějšího vědeckého výzkumu byly zkonstruovány důmyslné pasti, jejichž princip byl podobný jako u pastí na myši – ovšem místo sýra byla jako návnada použita ponožka.

Bohužel ponožkožroutova inteligence zřejmě značně převyšuje inteligenci myši domácí a proto se nikdy nenechal nachytat na tento starý laciný trik, který jsme již mohli vidět v mnoha amerických filmech, např. v Sýr nebo smrt, Ementál, má vášeň, Zemřít pro sýr, a v neposlední řadě i v trilogii Pán Sýrů (Společenstvo Eidamu, Dvě Nivy a Návrat Hermelínu) na kterou tématicky navazoval epos Sýrmarillion.

Selhaly i nástrahy v podobě ponožek napuštěných jedem. V jednom z případů došlo dokonce k tragédii, když se jedna otrávená ponožka nedopatřením dostala do pračky mezi ostatní špinavé prádlo a celá rodina později pomřela na následky vdechování jedovatých výparů ze svého sice čistě bílého, ale kontaminovaného spodního prádla.

 

Ponožkoroutovy základní projevy jsou jen dva, ale o to zásadnější.

Za prvé: Ponožkožrout, jak už vyplývá z jeho samotného jména, žere ponožky. Proto není vhodné ho podezírat ze zmizení jiných předmětů nebo osob z vaší domácnosti. Pokud vám zmizela tchýně, neobracejte se s tím na ponožkožroutology, ale spíš na vlastní svědomí a vzpomeňte si, kam jste ji zakopali.

A za druhé: Ponožkožrout sežere ve většině případů jen jednu ponožku z páru, takže pak vznikají tzv. ,,jednušky“, neboli v pražském žargonu ,,prostě takový ty ponožky, ke kterejm nemůžeme najít druhou“.

Tento jev se většinou vysvětluje tím, že je ponožkožrout barvoslepý. Výjimečně zkonzumuje i celý pár, k čemuž zřejmě dochází tak, že i když obvykle žere jen ponožky volně rozházené po bytě, občas se dostane i do šuplíku, kde má většina lidí celé páry ponožek zabaleny do tzv. „pucek“.

 

Jak už jsem poznamenala v úvodu, někteří lidé ponožkožroutovu existenci zatvrzele odmítají a vymýšlejí si jiné, často bizardní teorie o tom, co se to vlastně s jejich ponožkami děje. Různí lidé si například mysleli, že jejich domácnosti po večerech navštěvuje   kleptoman-fetišista, který ponožky odnáší a poté s nimi v soukromí provádí něco, co zde nelze ani napsat.

Jiní se zase domnívali, že zmizelé ponožky prostě někdo vyhodil do odpadků, ale považte, který duševně zdravý člověk by něco takového dělal?

Přímo alarmující je případ pana N. z Prahy 5, který vytrvale popíral existenci ponožkožrouta a o svých ztracených ponožkách prohlašoval, že: ,,Nó, vono se to při praní asi ňák sekne v tý pračce a potom jak sebou ten buben mele, jó, tak to tam zapadne do ňáký malinkatý dírky nebo co a už to tam prostě zkejsne.“

O tomto troufalém prohlášení se dozvěděl přední český ponožkožroutolog Dr. Ing. Adolf Podkolenka a byl jím pohoršen natolik, že poslal do bytu pana N. tým odborníků, kteří na místě rozebrali pračku na součástky, ale bohužel žádná z pohřešovaných ponožek nebyla nalezena. Zato bylo zjištěno, že poruchy chodu pračky nejsou způsobeny „zkejslými“ ponožkami, ale topným tělískem, které bylo obaleno silnou vrstvou vodního kamene.

Pan N. sice i nadále popíral existenci ponožkožrouta a dokonce soudní cestou vymáhal náhradu škody za zničenou pračku, ale doufám, že alespoň vás se mi povedlo přesvědčit o tom, že ponožkožrout existuje a představuje pro lidstvo reálnou hrozbu, stejně jako například skleníkový efekt nebo zbraně hromadného ničení. 


7 názorů

Aru
28. 06. 2021
Dát tip

právě že tající ledovce ho tím ochlazují, takže jednou se ten proces oteplování prostě obrátí a budeme mít zase ledovce v Krkonoších :D


bixley
28. 06. 2021
Dát tip

Inu, globální oteplování oteplí i Golfský proud.


Aru
28. 06. 2021
Dát tip

bude bude, Golfský proud slábne, jednou se lidi v Evropě dočkají zim jako v Kanadě :D


bixley
28. 06. 2021
Dát tip

Aru,ona stejně za chvíli žádná zima nebude... :-)


Aru
28. 06. 2021
Dát tip

i v zimě? a co když pak se budou krást rukavice :D


bixley
28. 06. 2021
Dát tip Aru

Řešení vidím jen jedno: nenosit ponožky. Už je ostatně lidstvo na dobré cestě, jsou tu propagátoři bosochodectví!


Fajnový! Už jsem četla jednu moc zajímavou TEORII. Tuším, že existuje i nějaký klubík (ztracených ponožek), ale to bych možná kecala...

Zaprděnec
18. 12. 2004
Dát tip
ha ha ha skvělej fejeton :-) *

navážeč
19. 07. 2004
Dát tip
ve stopařově průvodci po galaxii je myslím nějaká taková ´vaha, že musí bejt někde ve vesmíru planeta, na který jsou všechny ty propisky, který se ztratěj... nenaleznou. a pak si vzpomínám na básničku o strašidle, co žere kapesníky... rozhodně je takovejch příéšer dost.

Zbyhoň
26. 06. 2004
Dát tip
Nu, což o to, Sýrmarillion a tchyně mě pobavily, ale celkově mi to připadá dost násilné. Sýrmarillion je hodně dobrý, jenže ta cesta k němu byla neuvěřitelně šroubovaná a odbočující od tématu (ponožkožrout- návnada-myš-sýr-filmy-Sýrmarillion: dobrý vtip, ovšem daleko víc ztrácíš tou spoustou nic neříkajících slov, než se k němu dostaneš.) Ani název „ponožkožrout“ se mi moc nelíbí. Je příliš nasnadě a není v něm vtip. Myslím, že by se té potvoře dal vymyslet i přiléhavější název.

Aleya
26. 06. 2004
Dát tip
ale já jsem ten název nevymyslela! to je zcela běžně používané slovo (aspoň u nás)

Sandra
22. 04. 2004
Dát tip
*

Nicollette
22. 03. 2004
Dát tip
hezká kritika od rozhněvaného muže, opravdu... bezva, máš na to, to je vidět.....***

amber
23. 01. 2004
Dát tip
Aleyo, a na trhak roku " Posledni zavan tvaruzkuv" jsi ve filmove akademii zapomnela :-)). Libilo.

finarfin
13. 01. 2004
Dát tip
... už jen za ten Sýrmarillion :-) *

cherubinka
28. 12. 2003
Dát tip
Je to vzkutku velmi kvalitní dílko. Poslední dobou jsem se nikde tak nezasmála, jako při jeho čtení. Myslím, že máte velký talent.Jen tak dál..

Arien
28. 12. 2003
Dát tip
Aleyko, já vtipně psát neumím a sama jsi mne viděla, jak jsem se válela smíchy, když jsem četla TOTO. Nevím, jestli to je vrcholem tvé tvorby, ale rozhodně se neztratí:)))

gASK
17. 12. 2003
Dát tip
Já si rád smlsnu na dorbým fejetonku, ale tenhle je přímo geniálnííííí:))) Tohle jse skutečně vrchol a díky Ti zaň, bude se mi lépe usínat s úsměvem.....********

Rowenna
18. 11. 2003
Dát tip
:-) téma už sice hodněkrát probírané, ale přesto vtipné.

Consuela
17. 11. 2003
Dát tip
*

Jeheheman
17. 11. 2003
Dát tip
..... . ... :: :: : : : : :: : : : ::::::: :: :: :: ::

Jeheheman
17. 11. 2003
Dát tip
Jinými slovy, supr :c)))))))))))))))))))))))))))))))))) che che, já na něj věřím T

REDH0T
17. 11. 2003
Dát tip
...ono samo :o)

Afro
17. 11. 2003
Dát tip
Kdybych tu neseděl bos, protože nemůžu najít žádnej pořádnej pár tak bych se u toho zasmál

Anni
17. 11. 2003
Dát tip
Nelze nesouhlasit. Jen existence fuskožrouta je ještě vhodně doplněna černou dírou v pračce v každé domácnosti...

Anni
17. 11. 2003
Dát tip
*

Dero
17. 11. 2003
Dát tip
Jo, tak to se mi líbí a to jako hodně moc ... ;) *** + */** (PS: Brněnští starousedlící děkují za zmínění pražáků v tomto textu :)

Je to určitě jeden z mála fejetonů tady na Písmáku, který se dá číst a čtenář z něj může mít i dobrý pocit. V několika místech se od plic zasměje a někde mu to nedá a zapřemýšlí, jestli to tak se ztrátami jedné ponožky opravdu není. V několika pasážích přibližuješ čtenáři domácký život, což je dobře, vtáhne to do děje, ale myslím si, že by tam z tohoto prostředí mohlo být klidně více. Ale to není hlavní problém. „Bohužel ponožkožroutova inteligence zřejmě značně převyšuje inteligenci myši domácí a proto se nikdy nenechal nachytat na tento starý laciný trik, který jsme již mohli vidět v mnoha amerických filmech, např. v Sýr nebo smrt, Ementál, má vášeň, Zemřít pro sýr, a v neposlední řadě i v trilogii Pán Sýrů (Společenstvo Eidamu, Dvě Nivy a Návrat Hermelínu) na kterou tématicky navazoval epos Sýrmarillion.“ - Tento odstavec se mi zdá navíc. Především: „mohli vidět v mnoha amerických…“ Působí to na mě příliš jednoduše, lacině. Proč převádět názvy filmů do „sýrofilmů, když o nich text přeci vůbec není. Na mě tato pasáž působí jako vyplnění hluchého místa, ale kdyby zde nebyla, naprosto nic by se nestalo. „Selhaly i nástrahy v podobě ponožek napuštěných jedem. V jednom z případů došlo dokonce k tragédii, když se jedna otrávená ponožka nedopatřením dostala do pračky mezi ostatní špinavé prádlo a celá rodina později pomřela na následky vdechování jedovatých výparů ze svého sice čistě bílého, ale kontaminovaného spodního prádla.“ - Hned následující odstavec. Nezdá se ti, že je tato část až příliš absurdní (není v textu jediná). Ano, určitě si říkáš jak se ti tahle pasáž moc povedla a co ti do toho kafrám, ale pravda je trochu někde jinde. Já sám jsem psal naprosto stejně. Pokud možno co nejvíce pobavit čtenáře. Po krátké konzultaci s osobou více než povolanou jsem se však dovědě tato slova: „Také jsem psal něco podobného. Třeba s kamarádem jsme si psali povídky na pokračování a vymýšleli si do nich pokud možno co nejvíce bizarností, a pak jsme se tomu strašně smály. Když jsme to však dali profesorce a prosili ji o její názor, řekla že nám to sice může připadat směšné, ale na ni to neudělalo příliš dobrý dojem“. Asi takhle jsem se to dozvěděl. A musím uznat, je to pravda. Je jasné, že tady na Písmáku nejsou tolik nároční lidé. A především je zde velmi nízký věkový průměr. Proto je zde takovýto odstavec vítán. Ale někde jinde, nevím nevím… „Pan N. sice i nadále popíral existenci ponožkožrouta a dokonce soudní cestou vymáhal náhradu škody za zničenou pračku, ale doufám, že alespoň vás se mi povedlo přesvědčit o tom, že ponožkožrout existuje a představuje pro lidstvo reálnou hrozbu, stejně jako například skleníkový efekt nebo zbraně hromadného ničení.“ - Proč do dobře zvládnutého fejetonu nakonec tahat zbraně hromadného ničení. Přijde mi to jako necitlivá přehnanost. V dnešní době navíc získávají tato slova jiné dimenze, než tomu bylo před třemi lety. Takhle to ve mně vyvolalo spíš rozpačitou grimasu, než závěrečný přetrvávající úsměv. Asi si řekneš, že jsem se rozepsal jak blázen. A také, že ti jen vytýkám. Ale je to z toho důvodu, že se mi tvůj fejeton zalíbil. Je na něm vidět plno výborných nápadů, ale také mnoho nedodělaných či poněkud zkažených věcí. Určitě stojí za přečtení. Proto také tipuji a jsem zvědav na další tvůj výtvor. Tip (ne úplně zasloužený, ale viz výše)

Aleya
17. 11. 2003
Dát tip
rozhněvaný_malý_muž: jo, ve většině svých výtek máš asi pravdu a děkuji ti za ně. Ale ten Sýrmarillion jsem si prostě nemohla odpusit :o).

Andulka
17. 11. 2003
Dát tip
dobry napad a ma to vtip!:-)*

Yossarian
17. 11. 2003
Dát tip
viz r.m.m, ale shrnuto krátce, je to dobrý, dokonce dost, ale slušelo by tomu míň přeplácanosti, zbytečně moc věcí v jednom, základní téma je oukej, taky si tipnu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru