Dny a noci

Jsme uvězněni šesti stěnami a nemáme kam, ani jak bychom mohli utéct. Jen chodíme po místnosti a čekáme, až naše těla spadnou v mrákotách k zemi a dají nakrátko zmizet trápení duše. Jenže to by bylo až příliš jednoduché. Něco takového se skoro nestává.

05. 06. 2011
4
10
2277
Povídky

Bolesti masa

Snad to byla jen náhoda, že byly jeho nohy jen o něco málo pomalejší, než by bývalo stačilo k tomu, aby mu neujel poslední autobus, že sledujíc noční oblohu, zahýbal na rozích ulic, aniž by věděl kam, že došel až sem, že za ním kdosi vykřikl, že se otočil a spatřil, nejenže tam nikdo není, ale že tam chybí i jeden z domů, jež tam dřív stával – – A že se k němu potom vrátil.
Snad to všechno byla jen pouhá náhoda. Jenže on tu teď stejně musel stát – sledovat trosky a vidět v nich tu původní pevnou a hřejivou zeď, o niž se tehdy opřeli. A líbali, až se nakonec vzali za boky a šli dál.

02. 03. 2011
1
5
1173
Povídky

Amatérské autorské čtení

Vážení Písmáci,
rád bych Vás pozval na Amatérské autorské čtení, jež se odehraje v pondělí 28. 2. 2011 vprostředí literární kavárny Café 09 v Moravské zemské knihovně v Brně, tentokrátes podtitulem -"snění". V literárním bloku a následné diskuzi se Vám od 19.

25. 02. 2011
2
8
1515
Události

Necizistence

. myslel si, že tomu všemu může utéct, a tak otevřel ty těžké vchodové dveře a vyběhl ven do jarní mlhy. A chvíli po něm i žena, jež na něj volala: Tak počkej přeci, počkej, to se nějak spraví, věř mi, tak dlouho, dokud ji nedošel dech a jí nezbylo nic jiného, než sledovat, jak ho pomalu ztrácí v bílé tmě, před níž se ještě naposledy otočil a koukl na ni. Na ni, kterou poznal zrovna dnes
když se probudil v nemocničním pokoji, nevěděl, kde je, ani jak se tam dostal, a jen v jakémsi polo-bdělém stavu pozoroval slunce, jež prosvítalo skrze žaluzie, mezi nimiž se na chvíli objevily obličeje třech jemu nejbližších: jeho žena, dcera a syn.

11. 02. 2011
5
18
2842
Povídky

Noční host

Výběr

Již nedokážu pochopit, natož vyjádřit, jaká ohromná bláhovost mne musela popadnout, že jsem té noci, a vůbec kdykoliv jindy v tomto miléniu, mohl očekávat za zdmi neznámého lidského příbytku pomoc a ne jen čistý a upřímný výsměch. A snad to bylo nad síly mého chápání i tehdy, když jsem to páchal – když se klouby mých rukou poprvé a potom i podruhé dotkly starých oprýskaných dveří, z nichž se odlouplo několik malých částeček laku, a vyloudily jemné zaklepání.
Ozval se štěkot psa a po chvíli i vzdálené, temné dunění, jež se neslo z onoho domu jak z nějaké chladné hlubiny. Udělal jsem pár kroků vzad a napjatě čekal.

29. 12. 2010
9
23
3085
Povídky

Mrtví v nás

Se západem slunce a příchodem tmy se zužuje svět. Každou chvílí je menší a menší, až z něj zůstanou jen malé ostrůvky pod světly lamp, dva vysílače na kopci, tisíce hvězd a jedna zářivá obrazovka televize, jež dokola bliká obývákem. To jen těchto pár věci a nic víc, zůstane k pozorování člověku, který se rozhodl překonat noc a neusnout.
Jenže ty hvězdy tam jen nehybně visí a viset budou i zítra a stejně tak i oba vysílače a noční program televize, na který se stejně nikdy nedalo dívat.

25. 11. 2010
8
30
3643
Povídky

Naše monology na čas

Jediné dvě přesně dané věci jsou příjezd a odjezd, mezi nimiž je už všechno dílem jen tvé svobodné mysli - avšak i tak jakoby tiše podléhá těm dvěma číslům 10:00 a 18:00. Každou sobotu. A nic víc.
Každý nerozvedený se ničím takovým nemusí řídit, může své děti vidět, kdy chce.

28. 10. 2010
10
33
3878
Povídky

20 10 BRNO - hledá autory

Co je to 20 10 BRNO.
20 10 BRNO je nově vznikající studentský projekt, jenž chce dát mladým brněnským tvůrcůmmožnost se prezentovat před širokou veřejností. A to pravidelným pořádáním kulturních večerů, na nichž se sejdou jak literáti, hudebníci, fotografové, grafici, tak i sochaři, performeři, filmaři, či divadelní spolky a postupně vystoupí.
Proč.

04. 10. 2010
0
18
1983
Události

Plody tak vysokých topolů

Výběr

Emil F. je jedním z lidí, kteří nemají rádi spánek. Důvodů k tomu mají mnoho, Emil F. má však jen jediný: spánek mu ze života, který mu už i bez toho připadá jako žalostně krátký, užírá každou nocí další a další až příliš bolestný kus.

25. 09. 2010
10
24
3741
Povídky

My tady chcípnem!

Dveře těžce zaduněly.
„Tak vylezeš ven. Nebo to mám vykopnout. “ ozval se z jejich druhé strany hluboký hlas Emilova otce, „Slyšíš.

11. 08. 2010
10
24
4400
Povídky

Tam

Z nebe tak krásně modrého, že by byl člověk nejradši přímo uprostřed něj a navždycky si zplna užíval jeho božské barvy, i ze zářivě bílých oblaků, co po něm pomalým klidným tempem majestátně táhly ve vší své neoblomné jistotě, ukusovaly z obou stran dvě dlouhé řady domů jako kruté neúprosné čelisti tak obrovská sousta, že z celých nebes nechaly lidským očím kráčejícím tam dole ulicí jen maličký uzoučký proužeček. Dokonce i to bájné slunce, jehož paprsky odedávna sytí svým teplem a radostnou povahou všechno živé, bylo těmi štíty zatlačeno v tak nedohlednou dáli, že mohlo dávat těmto místům, i navzdor jarnímu poledni, jen ubohý nuzný nádech večerního šera.
Jiří si tu připadal jako v nějakém zatuchlém korytě, po jehož dně se musí plahočit společně se všemi ostatními splašky, jelikož nemá kam jinam uniknout: z obou stran neprostupná řada zavřených vchodových dveří, nebe vysoko, kam nedoskočí - kam se nikdy nedostane, a pod nohama asfalt se zaschlým flekem krve – ani naskrz něj nebylo cesty pryč.
A navíc všude kolem jakýsi prach, co ubírá barvy naprosto všemu, až všemu nechá jen šeď.

29. 07. 2010
10
25
3580
Povídky

Ať děláme, co děláme...

Bylo to pět minut, co ji tu tak našel: ležela na zádech s na stranu vyvrácenou hlavou, z jejích prázdných očí sršela nepřítomnost, paže měla doširoka rozpřažené a všude kolem toho se válely celé hrsti bílých prášků. Jako první zavolal záchranku. A pak ji dal napít sklenice osolené vody, aby se vyzvracela přesně tak, jak mu řekli. Avšak pouhá sůl byla pro její bezvědomé tělo málo a tak ji začal dávit svými prsty, až se konečně zadařilo a pár bílých, rozleptaných pilulek dopadlo v terči žaludečních šťáv na chladný obklad kuchyně.

28. 06. 2010
7
20
4206
Povídky

Němá zpověď červeného míče

Ludvíkův pradědeček býval básník, kterému nikdy nevyšla vlastní sbírka. V pár almanaších, novinách a časopisech sice byl, to ano, avšak samostatnou knížku věnovanou jenom jemu, tu mu nikdo nikdy nevydal. Zvlášť na konci života, po letech ustavičné tvorby by zrovna tento fakt mohl leckoho nepěkně zdeptat, avšak to ne tohoto muže, ten žádné zklamání ani křivdu necítil - psal, protože musel, básnil z potřeby a přetlaku, nikoliv z touhy po tom být vytištěn.
Snad po něm to Ludvík zdědil.

13. 06. 2010
2
4
2084
Povídky

Do plamenů pro lehkost

V lese je zakázáno rozdělávat oheň, což však zcela ignoroval muž držící krabičku sirek. Jmenoval se Karel Leichman. To ten to tu zapálil. Na suchém jehličí přímo mezi stromy.

08. 06. 2010
1
6
1721
Povídky

Vyhlídka na staré kamení

U kraje malé, bezvýznamné silnice, po níž za celý týden přejede jen pár aut, stálo již odnepaměti odpočívadlo s překrásnou vyhlídkou, k němuž se zrovna teď rozhodl sjet nejen jeden, ale hned dva řidiči protijedoucích vozů, co by se zde jinak jen obyčejně minuly přesně tak, jako tisíce aut po celém širém světě každou, každičkou vteřinou.
Motory již nehučely v plných obrátkách. Zdejších míst se zhostilo zvláštní ticho, které jen občas vyrušilo odskočení štěrku zpod pneumatiky. Slunce se opíralo do předních skel, odkud se odráželo do všech stran v razantních záblescích, čímž zakrývalo oba obličeje sedící hluboko v temném interiéru tak neproniknutelnou rouškou světla, že nebylo možné poznat ani to, zda-li tam za volantem naproti sedí žena, nebo muž.

22. 05. 2010
1
5
1783
Povídky

Radši potichu

Dnes se stala zvláštní věc,
když se na můj jazyk snes,
ztěžka: atom našeho prvního polibku.
Co si ulpěl na tvých rtech

20. 05. 2010
1
9
1427
Smíšené verše

Řekneš mi už konečně pravdu?!

Když se Jiří vzbudil, Lily ještě spala. Opatrně tedy vylezl zpod peřiny, tiše si oblékl tričko a po špičkách kráčel pryč. Měl v plánu svou lásku opustit, aby ji potěšil snídaní do postele.
V prostřed pokoje však náhle zastavil, jelikož slunce, jehož paprsky se prostupujíc střešním oknem měnily v sychravém vzduchu místnosti na bílý pruh světla, utvořilo svým jemným dopadem na Lilyinu hebkou kůži tak nádhernou podívanou, že nebylo možno pokračovat dál, dokonce se ani hýbat nebo myslet.

22. 04. 2010
6
15
2743
Povídky

V básních tečky nikdy jsi nečetla

Má milá, musím říci, že jsi zcela podrobena chlebem.
A ve vlasech zamazána jedním plátkem šunky,
kterou si naprosto určitě nedáš - už nikdy.
Zpíváš mi o kráse, o nádheře recituješ

12. 04. 2010
1
16
2147
Smíšené verše

Pomalu mizí

Výběr

Páchne tu zatuchlý smrad truchlivosti, vědecká naděje dezinfekcí a realita, v suterénu schovaných, mrazáků. Až člověka zamrazí.
Bude mrtev.
A chodbou dětského oddělení dál potáhnou holé hlavy.

18. 03. 2010
4
56
4502
Povídky

Velký soud malých vrahů

Vzpomínám si, kdy to bylo poprvé. Dali mi do rukou pistoli - už si ani nedokážu vybavit kdo, byl jsem ještě dítě -, a já ji chytil pevně malými dlaněmi, přiložil k velkému vláčnému pupku, jenž se s dotekem hlavně celý škubl, zmáčknul spoušť a div mi výstřel neurval mé slabé netušící ruce, zdrásal to bílé břicho v cáry plandající rudé tkáně. V okamžiku bylo po všem a jedinou vzpomínkou na celý lidský život se stal kus nehybného masa a louže zpátky v zem se vsákající krve. Celý lidský život… teď tomu říkám lidský život, ale tenkrát to pro mě byla jenom věc.

15. 03. 2010
0
1
1836
Povídky

Vysoko v oblacích

Vysoko v oblacích
Ó, jak moc krásně je mi,
když dotýkám se prsty nebe.
A i když přitom padám k zemi,

20. 02. 2010
6
7
1461
Vázané verše

Vilém

Pro svoji charakteristiku jsem si vybral postavu Viléma, obávaného lesopána z básně Máj Karla Hynka Máchy.
Kdyby chtěl člověk jedním slovem vyjádřit charakter tohoto rozervance, řekl by nejspíš jen: „Žárlivec“. A to skutečně obrovský. Vždyť kdo jiný by dokázal z lásky ke své milé zabít jejího milence a za chvíli pak v cele smrti veškerý její cit popřít.

06. 02. 2010
0
6
7896
Ostatní nezařaditelné

Doneste to prosím Béatrice Favre, doktorce ze Saint-Martial

Umíš jména všech mých kostí, svalů a šlach. Znáš skladbu krve v mých žilách a mapu, kterou tvoří pod mou kůží. Tu pak dělíš na tři vrstvy: pokožku, vazivo a škáru. V nich s klidem najdeš kořínky chloupků, vlásečnice, tělíska nervů a potní žlázy.

29. 01. 2010
4
3
1731
Miniatury prozaické

Proč se pravda s časem mění?!

Člověk si tam stojí za barem, pouští do repráků svou oblíbenou hudbu, poslouchá objednávky z vysokých židlí, nalije panáka rumu, jindy zas zelenou nebo whiskey, podává cigarety a brambůrky, točí piva a skládá je na tácy, které už ke stolům nosí někdo jiný. Ani hnout se nemusí ten člověk. Dokonce se za ním musí chodit i zaplatit - takzvaně na bar, takže má všechny dýška jenom on. A koukni se na to, teďka ho ještě někdo pozval na panáka.

26. 01. 2010
5
7
1733
Povídky

Proč se lidé bojí matematiky?

Při pokusu odpovědět mne hned zarazí: co je to vlastně „bát se matematiky. “ Kde vytyčit hranice strachu, jehož příčiny hledám. Začnu u pocení před testem a skončím u panické hrůzy; či bude správné začít u pouhého učení se na písemku. Ano, i to je svým způsobem strach z matematiky.

11. 01. 2010
1
38
3974
Úvahy

Jen nám špiní akvária

Boty jdoucí malou loukou zastavil až Čmelák. se nedá rozšlápnout, aniž by člověka nezdusilo Svědomí. však nepláče nad podrážkou plnou Brouků. tisíc nemá pro lidskou duši žádnou Cenu.

10. 12. 2009
1
8
1666
Miniatury prozaické

Spasitel u zábradlí

Byli k němu zády, jen jedna mu zírala zpříma do očí. To pro ten pocit na konečcích prstů, proklouznutých dlaní, jenž ji ranil na duši. Zrádče, lháři. Ty hajzle.

06. 12. 2009
0
3
1662
Miniatury prozaické

Malá smrt

Na břehu modrého moře jsou miliony malých kamenů. Od zrnek písku až po oblázky, které čas teprve skolí. Nabral jsem dlaň, v mase tak hrůzně nepatrnou, abych je vůbec uviděl. Jeden byl zelený s bílými puntíky, druhý s pruhem a další byl docela malinký.

05. 12. 2009
1
4
1651
Miniatury prozaické

Jakou roli hraje původ autora?

Myslím, že to bylo v září, co jsem se poprvé dozvěděl o knize "Bílej kůň, žlutej drak" a jejím úspěchu v soutěži Knižního klubu. Tato informace se dokonce dostala na nástěnku učebny ČJ, která je poctěna změnou jednou za režim. Devatenáctiletá Vietnamka Lan Pham Thi se stala mladičkou hvězdou Knižního klubu, její kniha pak dobře prodejným kusem. O knize jsem si přečetl jen pár stručných obsahů a komentářů, které jsem našel na různých webzinech.

27. 11. 2009
2
79
5737
Diskuse

Alois Bílek, alkoholik, pacient, prozaik

Jmenuji se Alois Bílek a jsem alkoholik. To je dobře, pane Bílek, že to dokážete říct. Je mi čtyřicet tři, mám po rozvodu, žena mne nenávidí, děti by mě nejradši viděly mrtvýho, jsem ztracenej. Nebuďte tak pesimistický, až se to s Vámi vyřeší, vše se jistě změní.

25. 11. 2009
8
29
4592
Povídky

Ve zpětném zrcadle

Bylo to před půl rokem, kdy shledal pohled do zrcadla za odporný: stál tam čtyřicetiletý barman beze snů, bez ženy, bez dětí, zájmů, cílů či koníčků. Muž, jenž celé noci nalévá, a když se pak před polednem vzbudí, jen prachobyčejně bloudí vlastním bytem, bez zájmu, v apatii. Až do čtyř dýchá aby neumřel, a potom, když odbijí hodiny čtvrtou, stojí zas za barem. Všechno pořád dokola.

24. 11. 2009
1
3
1695
Povídky

Moje dlaně

Z mých dlaní sálá teplo, cítím ho celé dny, nejde ho zahnat ani necítit. Je tu se mnou, na čele, loktech a nohou, všude kam je položím, tam je, tam ho cítím. Rozběhnout se s nimi co nejdál od těla, nechat je ofukovat větrem; jako pták neschopný letu proběhnout celé pole, necítit jejich horko na zbytku své kůže, to bych si přál. Jejich žár však začne pálit je samotné, pak není kam utíkat, před čím se skrývat.

16. 11. 2009
3
4
1875
Miniatury prozaické

Stanice

Měním své vyhřáté coupé za déšť, vystupuji. Jdu úzkým betonovým pruhem, jenž se plní lidmi. Za chvíli jsou už všude kolem, jdou stejně rychle, stejným směrem, stejnou cestou, míří pod stejnou střechu; ale i přesto mezi nimi trpím. Kopou, naráží, dupou, mačkají, vedou.

04. 10. 2009
1
12
2472
Miniatury prozaické

Velká soutěž

Pan E. veřejně vyhlásil, že celý svůj majetek - osm továren, přes třicet činžovních domů, dvě firmy a tři banky -, dá člověku, kterému se jako prvnímu podaří umřít naopak: jeho tělo navždy zmizí a zůstane po něm duše.
E. si však byl jistý, že kdyby se to někomu náhodou povedlo, tak stejně neskončí bez majetku jako žebrák; E.

28. 09. 2009
0
0
1588
Miniatury prozaické

Jehla

V domě tiše zapraskalo. Za chvíli se schodištěm spustila skleslá postava. Karel byl člověk, který nosil tíhu svých myšlenek na zádech, byl. Byl spisovatel a do této secesní vilky s krytým bazénem se přestěhoval, aby našel sílu na další román; už musel změnit prostředí.

05. 09. 2009
0
5
1754
Povídky

Č a R

Poklop k půdě se zdvihnul a oči padesátníka Marka spatřily zaprášené panorama jeho dětství a jiného odpadu doby. Vehnalo to do něj nostalgickou náladu stejně tak jako prach do vlasů. Za nějakou chvíli vešel i Luq. Byl to Markův robotický pomocník - kamarád a schody mu dělaly jistou potíž.

14. 08. 2009
5
15
2867
Povídky

Čtyři polotragédie jsou dvě celé

Tragédie spermie, která přišla nazmar, je vlastně poloviční tragédií smrti člověka celého. Tragédií světa pak v počtech není smrt, ale nenarození; smrt je jenom komedie a pláč. .

09. 08. 2009
0
8
1661
Aforismy

Kostka

V Domě kuriozit a zrůd byla vystavena černá kostka. Když se na ni člověk podíval z jedné strany, tak viděl černou kostku, ale v okamžiku, kdy ji pootočil, uviděl zase jen černou kostku. Byla to právě ta obyčejnost, která byla - mezi vší podivností -, tak moc kuriózní.
Lidé ji však pořád otáčeli a hledali na ní něco podobného tomu, jako u toho kvádru, ze kterého se při pootočení vyklubalo klubko ocelových tyčí.

22. 07. 2009
3
7
1607
Aforismy

Obaly

Dívali se navzájem do svých očí a museli přitom mrkat. Mluvili spolu a museli kvůli tomu vydechovat, hýbat ústy a jazykem. Tekly jim sliny, když si museli cpát jídlo do úst. Hladili se a cítili, jak jim pod kůži jezdí šlachy.

21. 07. 2009
2
2
1686
Povídky

Scopos

Dívám se.
Starší paní a její dcera sedí na pohovce a sledují televizi; mlčí. Dcera po chvíli povídá: „Jo tohle jsem ti ještě neříkala. Pamatuješ si na Kláru Růžičkovou.

14. 07. 2009
0
16
2728
Povídky

Auto

Naše duše se srážely na oknech automobilu, kde tvořily třpytící mrtvé krůpěje; tvář po nich klouzala dolů, zatímco já bojoval sám se sebou o vědomí. Prohrál jsem a ucítil bolest, - hlava nezaujatě sjela, kosti se v krku zpříčily -, a já získal vědomí nazpátek; nepřítel na chvíli polevil – vyslal onu bolest, aby mohl vzápětí, v dalším souboji znovu vyhrát. A znovu. A znovu.

30. 06. 2009
0
13
3455
Povídky

Obálka

Obrázky jedné normostrany



30. 06. 2009
0
3
1947
MIMO

Kniha

Mladíkovy oči hltají každý řádek, každé písmeno; je více tam, než v reálném světě. Autobus brzdí, jeho hlava se mírně předklání, vzápětí se však zase vrací zpět. Žena stoupá po schodech, usedá na sedadlo vedle mladíka. Teprve po chvilce si mladík uvědomí její přítomnost; vedle příběhu knihy mu hlavou, pouhým okrajem jeho mysli a vnímání, běží malé dilema: na další zastávce vystupuje, bude ji muset vyrušit, dovolit se jí, poděkovat, nechce se mu; čte dál.

20. 06. 2009
5
12
2704
Povídky

Pán

Před třemi měsící přivezli muže, kolem čtyřicítky; byl v bezvědomí, ikdyž nebyl nijak zraněn. Teprve vyšetření CT odhalilo důvod – mohla za to rakovina mozku. V tomhle případě se nemuselo čekat na souhlas rodiny a tak ještě toho dne mohla začít operace – byl jsem tehdy zavolán k odborné asistenci neurochirurgovi.
Za dva dny se pacient v pořádku probral z narkózy a byl propuštěn domů.

11. 06. 2009
1
4
1978
Povídky

Věčná čerň

Vzbudil jsem se schoulený v koutě. Všude je tma. Chvíli vzpomínám, kde jsem to asi včera usnul; a pak se už naučený nazpaměť vydávám do místnosti s jezírkem – musím si po dlouhém spaní odskočit. Jezírko je dlouhé asi dvakrát tolik, co měřím já; z jedné strany je ohraničeno pevnou skálou, za kterou se přebytečná voda ztrácí kamsi dolů, tam chodím konat potřebu.

08. 06. 2009
0
9
2885
Povídky

Čechova kronika kosmická - díl I.

21. prosince 2112:
Nepíšu o tomto dni, že bych snad byl postižen zálibou v roztodivně krásných datech, ale z jiných důvodů, které se vám pokusím vylíčit.
Snídal jsem, bylo ticho a tak jsem si zapnul, na našem multimediálním zařízení pro vzdělání a zábavu, ranní program. Zběsilou informačí smrští jsem byl informován o havárii kompresní přepravní lodě CVX_27, neshodě několika státníku na konferenci skupiny H13, dalším posunu v oblasti šlechtění lidských orgánů na levném ogaru, pár lokálních zkratech, jedné havárii chladící věže a nové houpací postýlce pro dětský domov, darované od vysílající stanice.

17. 05. 2009
0
3
1993
Próza na pokračování

Víno a spirálky

Nad čelem manželské postele visel svatý obrázek, na posteli byla jedna peřina, na zemi ležel shozený polštář, ve vedlejším pokoji byl muž, u nohou měl otevřenou láhev, na stole pak krabičku cigaret, zápalky, poloprázdnou sklenku červeného vína a právě vedle ní ležela jeho ruka dřímajíc cigaretu.
Seděl tam v křesle, hleděl na nebe a jen jeho dech rušil to mrtvolné ticho. Nic se nedělo, dlouho se nic nedělo, když najednou si muž povzdychnul, natáhnul ruku a vzal si zápalky. Až teď jsem uviděl, co na nich bylo připsáno propiskou, stálo tam: „Můj malý hřbitůvek.

17. 05. 2009
2
8
2275
Povídky

Doktor to podepsal, za Vás...

Celé sáhodlouhé řady zamilovaných tu v okovech byly spoutány.
A když najednou přišel další a navždy zapadl do okovů, z davu se ozvalo:
„Blbej Faust, že. “.

05. 05. 2009
1
2
2021
Aforismy

Život v sektu

Vesele jsme křičeli, hráli na babu, když přišli, maminka s tatínkem, a vyřízli bratříčkovi jazýček. Do pusy pak vložili růžovou vatu. Už nikdy nebude po večerech zpívat.
Dívali jsme se na televizi, zpívali se Svěrákem, když přišli, maminka s tatínkem, a vydloubli sestřičce očička.

03. 05. 2009
1
10
1880
Ostatní nezařaditelné

Hoří. A?!

„Dobrý den, co si přejete. “ pověděl prodavač.
Prý dobrý den a přitom nám už šestnáctým dnem hoří obloha.
„Kde to jsme.

02. 05. 2009
2
12
2465
Povídky

Umřeli

Umřel mi dědeček, šel jsem do kostela a kněz mi řekl, že jeho duše je v ráji.
Až do noci jsem oslavoval.
Umřel mi pes, šel jsem do kostela a kněz mi řekl, že žádnou duši nikdy neměl.
Až do nevědění jsem zapíjel smutek.

27. 04. 2009
4
6
1837
Aforismy

Cukrárna Pravda

Seděli tam a spletené ruce měli, náhle s chutí, zakousli se do rakviček.
Leželi tam, bez hlavy a bez nožiček, jeho bývalá, její bývalý.
Stáli si tam a vášnivě se líbali, něžným polibkem, krví nasáklí.

19. 04. 2009
1
6
1973
Aforismy

Sklo

„Cvak,“ odbíjí hodiny vteřinu. Sedím a pozoruji profesora. Dnes poznávám ihned, tohle je sen. Pozoruji, protože poslouchat se nedá.

13. 04. 2009
0
4
2310
Povídky

Jednou v noci

Kolem zněla hudba a všichni okoli tančili, také jsem poskakoval. Sklonil jsem hlavu, abych si viděl na nohy, které se jen pod přímým dohledem nezamotávaly, jedna do druhé. Sklonil jsem hlavu a uviděl její krásné nohy v červených silonkách, jak tančila přímo přede mnou. Někdo do mne v zápalu toho divokého tance žduchnul a já jsem na ni jen s velkou obtíží nespadl.

04. 04. 2009
0
8
2903
Povídky

Posezení

Vidím ho. Sedí si tam na zábradlí, popíjí láhev piva a civí na mě. Vítr pod jeho nohama vláčí opadané listy, začíná být chladno. Jemně prší, kapičky deště přistávají na lesknoucí se lahvi, občas si ji, rukávem sáčka s vyšitou trnitou růží, jen tak otře, dodá nový lesk a pak - zase jen sedí a pije.

29. 03. 2009
2
7
1950
Povídky

A4

Vzduch tu nese pach počítačů, ten podivný mix zatuchlosti, prachu a tepla, tu nevětranou, nedýchatelnou, smrtící směs podkreslenou monotóním hučením větráčků. Celou místnost osvětluje jedna žárovka zavěšená na dvou pokroucených drátech, bez lustru či ozdobných krytek, skoro vůbec nesvítí, a proto je celá místnost zahalena ve tmě, jen jediné světlé místo je stůl přímo pod žárovkou. Na stole leží jen monitor a dlouhý displej s číslem. Číslo na displeji je obrovské, asi největší které jsem kdy viděl, a zmenšuje se tak pomalu, že se snad nikdy nedostane k bájné nule.

27. 03. 2009
8
22
4038
Povídky

"Něco"

Bylo to kdysi dávno. Něco. A najednou jsem stál. Nademnou svítila bílá koule papírová, a podemnou stínil, na dřevěné podlaze, jsem já.

27. 03. 2009
1
11
2536
Povídky

Život

Moc . málo .

27. 03. 2009
2
6
2136
Aforismy

Qeuilathi

Kapitola první: Probuzení
Nabral jsem vědomí a ležím, jen klidně ležím. Ten pocit toho, že jsem, je tak krásný - cítím vůni větru, já dýchám. Vítr mi však voní jinak, tak podivně, jinak než před chvílí.
Člověk se probudí a pozná ten krásný okamžik, svěží tělo a čistá mysl, pak se zamyslí nad tím, kde je, jak dlouho spal.

27. 03. 2009
0
0
2016
Povídky
Nahoru