Mezi bizonem a vlkem

Pod šalvějovými vrchy hrbatícími se před bronzově rudými stěnami skalisek se popásalo stádo divokých bizonů, a jiné stádo hasilo žízeň pod vrchy ve švitořivých vodách rozkladitého alkalického potůčku, klestícím si svou cestu sosnovitým zátarasem, nad nímž se rozpínal prostor temně vyhlížejího oblouku travnaté hůrky, k vodní úžlabině strmě sestupující. Zdvíhala se vysoko nad vodou a po stranách prosperovala vytáhlými osikami, lemujícími obě její úbočí. Byla to suchá hora prostá jakékoli vegetace, kromě zvadlého býlí a zmírajících tvarů vysychajících osik, jediné opravdové zeleně mimo cedr, pnoucí se půl míle proti břehu tůňky, na straně napájejících se zvířat. Jen se to tam hemžilo žíznivými bizony, vděčně polykajícími přehřátou valící se tekutinu, ale vlk sešlý hladem a slídící na osikovém kopci s prudkým chtíčem spolykat všechny tyto velikány, zatoulaný od smečky a s nekalým úmyslem kolem čenichající, si z toho mnoho nedělal.

29. 12. 2019
0
0
211
Miniatury prozaické

Hříšná velbloudice

Zrudla před ním, kdykoli se ocitla ve třídě. V kterékoli místnosti. Byl všude, proklesťoval si cestu do její mysli a to ji rozptylovalo. Ruce, kterýma se opíral o bradu, toužila cítit na sobě.

17. 09. 2019
3
5
521
Povídky

King Severní Ameriky

Prvotřídní indiánské jídlo,
Severní Amerika - jejich sídlo.
Yellowstone i Wyoming
- místa, kde žije ten king.

16. 09. 2019
0
3
379
Vázané verše

Bulharská kuchyně

Mezi zdravé kuchyně patří ona, pozor, již zvedá se opona, a divadlo, právě začínaje, ujasní vám všechny její taje. Sýr feta: Na Balkáně vyráběn jsem s velkou ráží, lidé si mě v naší zemi velmi váží. Kaškaval: Jsem představitel ovčího, kravího, nebo smíšeného sýra, v Bulharsku mě pokládají za bohatýra. Kiselo mljako: Jsem jogurt, který obsahuje důležité bakterie.

15. 09. 2019
1
4
356
Vázané verše

Balada o žralokovi

Na sluncem pozlacené plážitrpytí se zrnka písku;pod tíhou zlatavých paprskůlekníny jsou tam na stráži. Sucho, dusno k zemdlení,padne i pluk v brnění. Lámou se, klesají do moře,jež nepění. Klidná je voda, ztichlá, teplá,příhodná pro krev, jež brzičko tekla.

14. 09. 2019
1
6
610
Vázané verše
Nahoru