23.04.2017 12:07 K dílu: Staré lásky fárum

děkuji :-) opraveno

07.07.2012 14:38 K dílu: Ztracené přátelství fárum
i tak díky Ještěrčí králi, že nejsi namyšlený
01.07.2011 17:06 K dílu: Kritika kritiky fárum
Dobrá, o tom, že to může fungovat v praxi psal REKA jiné empirické ověření nemám. Těžko o tom vézt takovouto teoretickou diskuzi. Možná jsem tedy přehnal ono slovo nesmyslné. Myslím onen systém založený na výměně, který tu již několik z vás popsalo. Samozřejmě v tomto vámi popsaném systému také jistý smysl shledávám.
01.07.2011 10:11 K dílu: Kritika kritiky fárum
No, zdá se, že podle většiny z vás je důležité, aby autor dostával nesmyslné odezvy a tím bylo životu učiněno za dost. Tím pádem, ačkoli nesouhlasím, své snahy v tomto směru přerušuji. Temnářko, odpovídat nebudu, protože si myslím, že většina věcí, které jsi zmínila, byly již v diskuzi probrány. Promiň, ale děkuji za odezvu.
30.06.2011 13:49 K dílu: Kritika kritiky fárum
Tak, abych alespoň z části dodržel slovo. Původně jsem myslel, že budu promýšlet hlouběji nový koncept, ale ukazuje se, že by to asi stejně nemělo žádné extra výsledky. Navhrnu tedy jen něco, co by dle mého názoru trochu vylepšilo ten starý a pouze zde. Tedy kromě arény, hlavního seznamu děl atp. by existoval odkaz, který by se jmenoval anonymní kritika. Při prohlížení tohoto koutku by se nezobrazovalo žádné jméno ani toho, kdo píše kritiku ani autora. Každý uživatel písmáku by měl za den možnost udělit pouze jedno doporučení (podobné tipu). To však pouze za předpokladu, že napíše kritiku dlouhou alespoň 150 slov pod dílo. Také by mohl jednou denně udělit nedoporučení, ovšem opět za podmínky, že svůj názor vysvětlí kritikou dlouhou alespoň 150 slov. Ještě by mohl zaškrtnout možnost, netuším, co dílo vyjadřuje. Pak by samozřejmě nemusel vysvětlovat nic. Toto doporučení, nedoporučení a netušení by bylo paralelní tipům a výběrům. Pro toho, kdo by hledal díla v tomto koutku by byly viditelné pouze kritiky odsud. Nikoli kritiky, které byly napsány jinde (resp. obvyklým způsobem). Pokud by čtenář byl již spokojen s tím, jak dílo ohodnotil (nemusel by udělat nic). Tak by směl dílo odkrýt. Tím zobrazit všechna jména, všechny kritiky atd. Toto dílo by ovšem čtenář musel vidět poprvé. Pokud by se na něj díval již jinde, pak by jej nemohl v koutku anonymní kritiky hodnotit. (Na to, kdo dílo viděl atp. by pro počítač mohl sloužit seznam, který zde tak jako tak je.) O zařažení do anonymní kritiky by musel autor stát při vkládání díla. Nevýhodou je samozřejmě to, že by to možná moc lidí nepoužívalo. Další nevýhodou je vytržení díla z kontextu. Takže by sem mohli přispívat jen ti, co mají pocit, že se to jejich dílu nestane.
29.06.2011 16:35 K dílu: Kritika kritiky fárum
StvN do mých soukromých věcí nikomu z vás vůbec nic není a nechápu, proč bych se o nich s kýmkoli měl bavit. Nehledě na to, že Tragicus konstatoval, co jsem zač a ani se nenamáhal o tom diskuzi vézt. Já vážně nechápu proč bych měl odpovídat někomu, kdo je přesvědčen, že jsem vůl. To zkrátka nemá význam. Diskusí s takovým člověkem bych se nikam nedostal. Stejně tak dobře nechápu, co tím sleduje tragicus. Nějak si spolu prostě naprosto nerozumíme a naše idee se neprotínají v žádném bodě. Proto nemá význam dále vézt jakoukoli diskuzi. Je to jen ztráta mého volna. Stejně tak jako jeho. Je myslím lépe, že jsem nám tento čas ušetřil. MDavy to jsem nečekal, že se nemůžete dočkat :). Nicméně docela zvažuji, jestli by další práce v tomto směru nebyla jen marněním mého a vašich časů.
29.06.2011 09:21 K dílu: Kritika kritiky fárum
Nenapsal jsem Tragicovi vůbec bez rozmyslu. Nechce se mi prostě poslouchat lži a trapné domněnky, které jsou naprosto mimo realitu, např. že studuji vyšší ročník ekonomky, nebo podobně. Nedomnívám se, že je mojí povinností být laskavý k aroganci.
28.06.2011 22:53 K dílu: Kritika kritiky fárum
MDavy Ne, vážně, znovu podtrhuji, že o moji osobu opravdu nejde. Netoužím po více kritikách. Obecnost v tomto směru znamená, že mně se zdá, že tato situace takto funguje pro více lidí, než jen pro mě. Nicméně nikde jsem neřekl, že tento názor sdílí více lidí. Obecnost tedy znamená nikoli to, že si to myslí více lidí. Jedná se mi o zamyšlení nad nějakou stránkou písmáku jako celku (v tomto směru obecnost). Ano, napsat někomu: "pindičky", něco znamená, znamená to aroganci pisatele. Myslím, že je možná lépe takovouto kritiku raději nebrat vážně. Něco si z toho brát, to (opět jen dle mého názoru) raději ne. S tím, že vytrhávám autora z kontextu anonymitou souhlasím. Nechci, aby lidé psali více kritik, chtěl bych vytvořit prostředí bez osočování, kdy si tvůrce kritiky rozmyslí, co chce napsat. To bude nucen, pokud bude psát a nebude tušit komu. Byl bych rád, aby si druhý uvědomil, že píše člověku. S tím "je to opravdu jen ..." moc nesouhlasím. Je sice možné vybírat si, ale to jen do určité míry. Člověk je zajímavý také proto, že si dokázal upravit prostředí, ve kterém žije, ale tohle je opět můj názor a možná ještě pár evolučních biologů :). Není dobré se jen přizpůsobovat. Někdy je třeba vystoupit z řady a říct svůj názor. Vymyslet vychytanější postup atd. Navíc tato idea s trhem je možná právě to, co se mi nelíbí. Možná právě takovéto uchopení zdejších snah, které snad směřují k umění(ty snahy), mi přijde jako kdybych provedl svatokrádež (opět jen můj pocit). Proto navrhuji jiný postup, kdy bude možné nejen kupčit.
28.06.2011 22:23 K dílu: Kritika kritiky fárum
Hele tragicu, tvůj text nebudu ani dočítat. Nemám prostě chuť se s tebou zahazovat.
28.06.2011 10:53 K dílu: Kritika kritiky fárum
Jojo, děkuji. Budu nad tím dumat :)
28.06.2011 10:27 K dílu: Kritika kritiky fárum
StvN opravdu mi nejde o osobní motivy. I když nikdo bez toho, aniž by něco sám vnímal jako problém, nemůže postavit kritický názor. Jenom ještě podotknu, že se mi nezdá, že bych měl problém někomu cokoli osobně napsat. To i vzhledem k tomu, že se zde nevyskytuji příliš často, jak už bylo zmíněno. Dříve jsem se pohyboval spíše na poezii, ale ta bohužel zanikla. Právě proto, že jsem zde moc nebyl, tak se mi zdá, že dokážu v jistém smyslu (pouze v jistém smyslu, nikoli obecně) mít nadhled a být nestrannější. Proti tipování v podstatě nic nemám, rozhodně bych tento proces nijak neomezoval. Jenom vím, že to nekoreluje s kvalitou. Ano, přijde mi, že mnoho lidí má problém s psaním skutečně nestranných kritik. To, že mnoho lidí má problém s psaním nestranných kritik vyplývá už jen z této diskuzi samotné. S tím, že přistupuješ k autorům různě, podle věku a jejich předchozích děl s tím nemohu, než souhlasit. Pokud toto opravdu poctivě děláš, pak klobouk dolů. Nicméně toto by bylo i nadále umožněno. Aleši opět jsme se asi špatně pochopili. Renomovanému autoru to samozřejmě, kvůli jeho zkušennostem a tomu, že si vyslechl již ledasco, jedno bude. Nicméně nebude to možná a pouze někdy jedno pisateli, i když to třeba nedá hned najevo.
27.06.2011 21:44 K dílu: Kritika kritiky fárum
Rozhodl jsem se, že na základě této diskuze se pokusím vytvořit ještě jeden poněkud pozměněný návrh a přesněji jej vysvětli. Bohužel to stihnu nejdříve ve čtvrtek. Tedy vám zatím všem velmi děkuji za diskuzi. Především bych chtěl poděkovat autorům Reka a Jinovata za velmi konstruktivní názory.
27.06.2011 20:46 K dílu: Kritika kritiky fárum
Myslím, že anonymní soutěž neodpovídá přesně tomu, co myslím, ale děkuji za doporučení.
27.06.2011 20:44 K dílu: Kritika kritiky fárum
Omlouvám se za nepřesnost. Záměrně jsem použil slovo líbivost, protože si nemyslím, že by počet tipů něco říkal o skutečné kvalitě a ani místním kritikám nepřikládám velkou váhu. Proto jen líbivost. (to i za předpokladu mého systému) Kritici, admini, atd. budou nadále existovat, také zavedení autoři (ty jsem označil v tomto kontextu za vyšší vrstvu), ale já nebudu vědět komu kritiku píšu. Jenže nakonec se kritiky tak jako tak zveřejní, resp. je ta možnost. Mohlo by pro jedince být trapné shodit renomovaného autora kritikou typu: pindičky... atp. Je nyní jasné, co myslím? Že se snažím rozšiřovat a nikoli omezovat?
27.06.2011 20:36 K dílu: Kritika kritiky fárum
Já jsem toto navrhoval jako alternativu, ne jako hlavní proud. Oblíbení autoři atd. by zůstali zachováni. Samozřejmě, že systém lze v tomto případě snadno obcházet. Třeba dvojím nickem, ale předpokládám, že by to moc lidí nedělalo. Samozřejmě, že by bylo možné do díla napsat vlastní jméno atd. Stejně jako je možné si sám dávat tipy atp., ale proč bych to dělal? Cíl měl být dozvědět se něco trochu nezaujatého o svém díle. Z čtenáře se stává kritik, pokud se k dílu vyjádří. Pro začínající mohou být některá vyjádření klíčová a toho se po pravdě docela bojím.
27.06.2011 20:09 K dílu: Kritika kritiky fárum
Autor si udělá lepší představu o líbivosti svých děl, ačkoli vytržených z kontextu. Nebude muset vézt zmíněný handl o kritiku. Jeho pozice nebude zatížena jeho minulostí ať v dobrém, či ve zlém. Díky neexistenci onoho handlu nebude docházet ke "kupování" odezvy příjemnou kritikou. Naopak při psaní bude kritik muset být obezřetnější a více se nad dílem zamyslet, aby nenapsal něco nepříjemného někomu z "vyšších" vrstev. Tím pádem se možná sníží množství povrchního odsuzování nováčků.
27.06.2011 19:45 K dílu: Kritika kritiky fárum
Já bych o to např. docela stál, abych mohl pod libovolným, nejen svým dílem, vézt diskuzi nezatíženou negativními jevy, které jsem popsal. Myslím, že pár dalších by se asi také našlo. Nevím, jak se na to dívá většina, asi spíše negativně. Nicméně by toto mohla být alternativa pro několik.
27.06.2011 19:22 K dílu: Kritika kritiky fárum
Ano, pokud tam přijdu jako někdo, kdo si nechce příjemně počíst, ale ohodnotit nějaké libovolné dílo pro někoho, kdo o to stojí. Nicméně znovu zopakuji (již po třetí), že souhlasím s tím, že vytrhnout dílo z kontextů může nadělat velké problémy. Jinak výstižná metafora.
27.06.2011 18:59 K dílu: Kritika kritiky fárum
Aleši, vznětlivý nejsem, jen mám asi jinou představu o tom, co je to argument. Navíc se domnívám, že tržním principům, rovným příležitostem atp. rozumím možná lépe, než tragicus, ale tohle řešit je právě naprosto mimo mísu. Nebo řešit jestli jsem či nejsem vznětlivý, to sem prostě vůbec nepatří. Stejně jako sem nepatří to tvé povídání o tom, co tímto sleduji. Tvůj primární předpoklad, že nepíšu to, co si myslím atd. Přijde mi, že ty a tragicus mluvíte úplně o něčem jiném než já. Vystihl pravdu? ... na takovém spojení samotném už je vidět, že se nedokážeš oprostit od vlastního náhledu a zkusit se podívat na věc mojí optikou. To, že něčemu nerozumím, by autor měl hlouběji vysvětlit. Jenže já jej pochopil, proč si myslí, že dané věci nerozumím. Nicméně mně nejde o sbírání, jakýmsi handlem, pochlebovačů ani mi nejde o autora. Šlo mi o dílo samotné. Chápu však, že dílo nelze od jeho autora, doby a kontextu zcela odtrhnout. Chápu také, že často získávání jakéhosi uznání spočívá spíše v nalezení obdivovatelů, ale kritérium objektivity je při hodnocení taktéž velmi důležité. Tedy tato rovná příležitost, v tomto kontextu, nebyla pro autora, ale pro jeho dílo. Dám ti tedy nakonec také radu, vzhledem k tomu, že ty jsi mi jich již pár poskytl. Pokud chceš s někým diskutovat a skutečně hledat kompromis, tak je důležité i poslouchat.
27.06.2011 16:37 K dílu: Kritika kritiky fárum
řeko, velmi děkuji
27.06.2011 16:33 K dílu: Kritika kritiky fárum
@tragicu ty si vážně příliš věříš. Argumentace typu, že něčemu nerozumím je prostě spozdilá, pokud nedokážeš, proč bych tomu neměl rozumět. Myslel jsem, že jde o literaturu. Nicméně jste mi vysvětlili, že tomu tak není, proto jsem svůj návrh sám odvolal a také proto, že uznávám, že tímto nápadem je dílo vytrženo z kontextu. Nechápu, co víc chceš. Chceš mi dokázat, že jsem naivní blbec? Průměrný komunistický zbabělec, který se chce schovat v anonymitě? Sám sebe ukázat jako hrdinu, který po té, co skončila diskuze rýpe do druhého, protože přiznal, že jeho přístup byl naivní? To, že jako argument používáš ono neustále omílané klišé o komunismu... klišé o průměrnosti ... Vždyť se sám schováváš za horu klišé. Jinovatův text byl namyšlený, ale bylo na něm vidět, že to namyšlené ego je reflektováno kritickým myšlením. Toto v tvém případě neshledávám. Já také mohu říct, že to co píšeš je v jistém směru zbabělé (třeba mohu napsat, že se bojíš objektivity a toho, že bys přišel o svou "pověst") Ne, skutečně kvalitní a dobré věci handlem nejsou, ale k tomu možná jednou dojdeš sám, možná ne. To abych ti na oplátku dal taky nějaké "tatíkovské" rady. S avízem tvůj fárum
27.06.2011 00:12 K dílu: Kritika kritiky fárum
@tragicus I Kenedy prosazoval rovnost příležitostí. Tvá optika není moc pro mě. Podle mě o nesmysl nejde. Naopak o podstatnou věc. Handl nemám rád. Zvláště ne v tomto případě. Jinak ano, můj přístup je řekněme naivní. S řešením pro ?zbabělce? ... :) tolik si nefandi
24.06.2011 14:59 K dílu: Kritika kritiky fárum
pičo
24.06.2011 14:01 K dílu: Kritika kritiky fárum
Po uvážení musím přiznat, že na tvém názoru je velký kus pravdy.
24.06.2011 13:26 K dílu: Kritika kritiky fárum
Děkuji za názor, ty jsi ten, kdo pravděpodobně těmto věcem rozumí a kdo má konečné slovo, proto nebudu svůj názor dále aktivně prosazovat. Já osobně si nemyslím, že poezie je pro vyjmečné, pokud tím myslíš lidi, možná pro vyjmečné příležitosti. Každý má svou poetiku. Ano, anonymitou vytrhnu dílo z kontextu, ale získám tak zase jinou kvalitu. Ostatně souhlasím s tím, že páteří písmáka by měla být díla, která anonymní nebudou. Možná je ale pravdou, že po takovéto nové anonymní možnosti by nebyla poptávka.
24.06.2011 13:01 K dílu: Kritika kritiky fárum
Já ale přece nechci nikoho nijak omezovat! Naopak chci přidat další možnost!
24.06.2011 13:00 K dílu: Kritika kritiky fárum
Toto nabubřelé vyjadřování jsem použil obecně pro některé kritiky. Nikoli pro tuto Honzykovu kritiku. Závěry nevyvozuji z této jedné věci. Toto mi přišlo jen jako zajímavý experiment, na němž by bylo možné demonstrovat jev, který se zde pouze někdy, dle mého názoru, vyskytuje. Tento jev jsem popsal a navrhl řešení. Nic víc, nic míň.
24.06.2011 12:39 K dílu: V neviditelném čase fárum
mě se líbí práce se zvukomalbou.
24.06.2011 12:37 K dílu: Kritika kritiky fárum
Ovšem, aby nedošlo k nedorozumění, tak ani ten tvůj názor z 8:19 nezavrhuji. Sám jsem anonymitu u té své metody, jako nevýhodu napsal. Nicméně mě poněkud zaráží, že většina z vás se soustředí na podružné detaily. Výroky o množství příspěvků byly spíše pro odlehčení.
24.06.2011 12:17 K dílu: Kritika kritiky fárum
souhlasím s názorem, který jsi napsal v 11:50, nikoli s tím z 8:19. Je také mimo pro spoustu stromů nevidět les.
24.06.2011 12:00 K dílu: Kritika kritiky fárum
ano, vždyť já s tebou naprosto souhlasím, právě proto jsem toto psal. Uznávám, že metoda, kterou navrhuji nemusí být funkční, ale mohla by být alespoň jakousi alternativou. Právě o tom jsem s vámi chtěl diskutovat.
24.06.2011 11:48 K dílu: Kritika kritiky fárum
to jsem netvrdil, rekord by spočíval v tom, co jsi samo napsalo třeskuté a kruté norsko. Na tak málo kritik ročně taková odezva pod dílem ehm ... To je skoro, jako kdyby byla obrovská pokrývka sněhu tam, kde vůbec nesněží a je nad nulou. Nicméně s tebou souhlasím dsné seveřansko, že tato věc je spíše pro dona Kýchota.
24.06.2011 11:39 K dílu: Kritika kritiky fárum
No pánové, myslím, že takto dlouhou diskuzí pod dílem se možná ani vy pochlubit nemůžete. Takže se mi možná podařilo dosáhnout rekordu? :) Nicméně vaše reakce dosti odbíhají od tématu. Pokud jsem vás však dobře pochopil jde vám o toto. Každý autor by si měl "zasloužit" ohlasy svých děl tím, že bude na písmáku aktivní. Proto se vám nelíbí, že by nováček zde mohl přijít ke kritice jako slepý k houslím. Je to tak?
24.06.2011 11:33 K dílu: Shromáždění k přítomnosti fárum
co se týče doby, tak mi překonané nepřijde
24.06.2011 11:25 K dílu: Kritika kritiky fárum
dobře beru, ale vytrhl jsi ta slova z kontextu, ale to je myslím pro věc vedlejší.
24.06.2011 11:20 K dílu: Kritika kritiky fárum
Experimentátorovi děkuji za odezvu asi jako jediný, zatím, napsal konstruktivní vyjádření. Nicméně nefunkčnost v jistém směru ještě neznamená, že by věc musela ztroskotat úplně. Minimálně by něco podobného mohlo fungovat jako alternativa...
24.06.2011 11:16 K dílu: Kritika kritiky fárum
@ Forrest Gump pokud je někdo profesionál, tak se obecně soudí, že je to jeho práce. Takže to tak docela něco jiného není. Navíc to úplně moje práce není, ale to je myslím vedlejší. Octopus není kritik, tedy by měl mít trochu skromnosti a nehodnotit text pouze na základě pěti odstavců. O tom, že jsou díla šmahem odsuzována, jsem hovořil i v textu, kde jsem to takto nezobecnil a tvrdil jsem, že je to pravda jen někdy. V textu jsem příliš vlídnou kritiku také odsuzoval. @aleš-novák takovéto chytání za slovo, když jsem se tobě osobně několikrát pokusil vysvětlit, oč mi jde? Své věci tu sdílím prostě z toho důvodu, abychom si společně mohli o těchto věcech poklábosit. Ale pokud ve mně chceš vidět někoho, kdo tímto žebrá o trochu pozornosti, tak si posluž.
24.06.2011 10:29 K dílu: Shromáždění k přítomnosti fárum
vyjádřil jsem se pod kritiku kritiky
24.06.2011 10:28 K dílu: Kritika kritiky fárum
Odpovím nejprve na otázku vkusu. Samozřejmě je pravda, že je zde mnoho autorů a každý má vlastní pohled. Nicméně zdá se mi, že zde přeci jen jsou jakési převažující tendence. V tomto směru jsem schopen vyjádřit se pouze vágně, protože toto jaksi pramení spíše z intuice. Co je však podstatné. Díla onoho plebsu jsou zavrhována často bez rozmyslu a to mi přijde někdy trochu jako škoda. @Forrest Gump 1. Nic o tom, kdo je kritik a kdo ne jsem neříkal. 2. Byl jsem upozorněn na fak, že jsem na AMATÉRském serveru. Pokud Octopus není kritik jen těžko si může něco podobného dovolit souvisí to s bodem 1. Já osobně opravuji práce studentů, či bakalářské práce... čtu je celé. 3. Myslím, že důvody, proč jsem takto postupoval, jsem částečně vysvětlil. Bylo to především pro ověření, jestli někdo bude schopen danou věc docenit. Nečekal jsem zázraky, ale alespoň odezvu, která se dostává mým věcem... Jinak v tomto bodě s tebou do určité míry souhlasím. Dle mého názoru patří konkurenční prostředí na burzu a zde nemá, co dělat misstře.
24.06.2011 09:11 K dílu: Kritika kritiky fárum
inu, možná jsem se špatně vyjádřil. Tím kastovnictvím jsem myslel právě ty patricie a plebeje, nikoli zájmové skupiny. Takovouto strukturu jsi ovšem sám připustil viz výše. Myslím, že ostrá kritika není, ty nickysto ty sis asi moc šlehnul checheche. Takovéto řeči ničemu neprospějí a nedivím se, že pak kdokoli má chuť odejít. Myslím si tedy, že kladeš na autora příliš silné předpoklady. Dle mého názoru tvrdé konkurenční prostředí patří na burzu nikoli sem. Objektivita v literatuře neexistuje, s tím souhlasím. Právě proto je třeba vymýtit kastovnictví, aby k této objektivizaci nedocházelo. Toto kastovnictví v podstatě dosazuje jakýsi etalon dokonalosti. Shrnutí: abychom nemohli mluvit o objektivitě, je třeba zvýšit objektivitu. Snad je jasné, že toto není tautologie.
24.06.2011 08:50 K dílu: Kritika kritiky fárum
Takže se nesnažit? Metoda, kterou navrhuji může pomoci minimálně objektivitě. Já po nikom přece nechci skutečně kvalitní kritiku. Sám nevím, jak se taková píše. To, co bych rád, je pouze snaha třeba o přátelštější atmosféru a třeba trochu větší objektivitu, která nebude zatížena kastovnictvím. Pojďme se bavit o tomto!
24.06.2011 08:42 K dílu: Shromáždění k přítomnosti fárum
Např. již první tři verše a spekulace o zbošťování člověka. Kdy člověk sám sebe staví do pozice boha a naopak bůh vypadá jako člověk. Nebo samotné spojení věřit v člověka může vézt k zamyšlení. Skutečně tomu tak dnes je. My věříme v sami sebe. Téměř se spousta z nás považuje za dokonalé. Je třeba revidovat tento obraz. Nicméně již jsem zmínil, že jsem tak trochu vybíral tuto báseň proti vkusu zdejších.
24.06.2011 08:36 K dílu: Kritika kritiky fárum
ad aleš novák. Díla by posléze autora měla. Navržený postup by pomohl zvyšovat objektivitu. S handlováním moc nesouhlasím. Opravdu jsem se takhle mezi patricie dostat nechtěl. Tento pokus měl sloužit pouze k tomu, aby byl citován zde! Po pravdě řečeno ani o to nestojím, jsem tam, kde jsem a jsem tak spokojen. Jediné, oč mi jde je napomoci skutečně kvalitním hodnocením. Kdybych toužil po slávě, tak bych sem rozhodně nepsal a věnoval se něčemu naprosto jinému. Nejsem tak naivní, jak se ti možná zdá.
24.06.2011 08:17 K dílu: Kritika kritiky fárum
Ještě přidám drobnou poznámku. Myslím, že pokud někdo chce psát kritiku, tak by se měl do značné míry povznést nad svou osobní libost k danému tématu. Spíše třeba pomoci autorovi s cílem, o kterém si myslí, že autor má. Námět se nemusí líbit, ale to vůbec neznamená, že by ta báseň byla špatná. Prostě, pokud někomu báseň nesedne, tak se nedomnívám, že by ji měl hned šmahem odsoudit nějakým bonmotem, protože si často ani neuvědomí, co v ní všechno může být. Toto poselství, ostatně, je hlavní náplní toho pojednání shora.
24.06.2011 08:01 K dílu: Kritika kritiky fárum
V prvé řadě, bych chtěl poděkovat za diskuzi. Ad Rajmund tímto pokusem jsem pouze chtěl podpořit svou argumentaci nešlo mi o vtip. Dle mého názoru, pokud opíšu část z přebalu pak nelze mluvit o účelovém nasvícení. Ad Octopus nešlo mi o objevnost. Nic o ignoranství těch, kterým se to nelíbilo jsem netvrdil. Moje myšlenky směřují naprosto jiným směrem. Spíše ke kritice zbytečně nabubřelého vyjadřování některých místních. ad Forrest zakrytí jmen čtenářů dle mého názoru má také smysl, protože kritika některých představuje vyšší autoritu, jenže pokud si přečtou prvních pět odstavců (viz pravděpodobně níže), pak lze těžko o nějaké dobré kritice hovořit. Ano souhlasím s tím, že jsem báseň, tak trochu záměrně, vybral proti zdejšímu vkusu. Nicméně i tak bych předpokládal, že jako místní nickysta se jí dostane alespoň menšího ocenění. Alespoň stejného jako k mým dalším věcem. Neznamená toto trochu zkostnatělost, proti které by se mělo bojovat? Ještě jednou všem díky.
23.06.2011 10:09 K dílu: Nezaplaceno fárum
Inu přeji brzké uzdravení básníku. :) A připojuji varování, ani dobrý rytmus na komplu neprospívá. Možná naopak špatný rytmus vede k rychlejšímu odtažení očí od monitoru.
21.06.2011 15:55 K dílu: nevyprávět fárum
jemná poezie, jako vždy s citem pro slovo.
21.06.2011 12:35 K dílu: MIRROR/Zrkadlo fárum
Toto dílo si dle mého názoru zaslouží hlubší pozornost. Je to skutečná báseň v próze. Prolog je na mě poněkud pompézní a dvojjazičný název mi přijde trochu zbytečný. Jinak to má však zajímavou atmosféru.
20.06.2011 22:15 K dílu: Entropická fárum
ano, ale je snažší ji hledat v mlčení
20.06.2011 18:41 K dílu: Útěky fárum
Ale no tak, snad nebude tak zle. :) Odpouštět se musí, ale je pravda, že by o to ten druhý měl stát.
20.06.2011 18:37 K dílu: Bez názvu 83 fárum
Musím říct, že to má něco do sebe. Taková spousta pustých výkříků. Jakoby nějaká noční můra. Dohromady mi to připomíná tanec šamana po požití nějaké drogy snažícího se oživit polomrtvou dívku. Kdy ovšem autor je šaman i ta dívka.
20.06.2011 18:27 K dílu: Fraktály fárum
Vzhledem k těm předešlým strofám si nejsem zcela jist, jestli by mi tohle skřípání sedlo :), ale jsme různí.
20.06.2011 16:41 K dílu: Deja vu fárum
pobavilo :)
20.06.2011 16:38 K dílu: V poli bílých máků fárum
V podstatě je to výčet, ačkoli milý. Je to hezké, ale to proto, že ten výčet je hezký. Má to příjemnou atmosféru a nic ji nekazí, to je jistě příjemné, ale nejde jít dál? hloub? Nějakou podrobností, která tenhle poněkud přeslazený rámec nějak prosvítí?, nebo zatemní? Možná by se to hodilo více do kategorie: jen tak pro radost...
20.06.2011 16:30 K dílu: Fraktály fárum
Zajímavé, jenom mě název navnadil na něco zcela jiného :). I když je pravda, že slovo fraktál se k celku zvukově hodí. Vyvolalo to v mně představu hořícího světa, kdy se z člověka snadno stane bestie.
20.06.2011 12:39 K dílu: Nemohu zapomenout fárum
Jinak ale také hluboce oceňuji pravdivost daného textu. Někdy mi přijde, že pravdivost je to nejpodstatnější u jakéhokoli díla.
20.06.2011 12:32 K dílu: Nemohu zapomenout fárum
Jeffe, CorrimsonTom myslel pravděpodobně něco podobného jako já. Na druhou stranu, když se budeš snažit o novost a neotřelost budeš muset počítat s tím, že ti lidé nebudou moci z počátku rozumět. Jinak omlouvám se, že jsem z neznalosti věci zralou ženu považoval za slečnu.
20.06.2011 12:06 K dílu: generačná fárum
Inu, nepřijde mi to jako hříčka. V tomto smyslu asi především slovní, tu jsem tam nenašel (slovensky však neumím). Ani jinou hříčku tam však nevidím, nějaká hra se symboly, významy ... Také si nemyslím, že je to útvar miniaturní. Miniatura hříčka, to bych dal pro něco malého a mazlivého, vesele hravého. Zdá se mi, že pointa tohoto díla však taková není. Nebál bych se toto dílo dát do kategorie smíšených veršů.
20.06.2011 11:59 K dílu: Nemohu zapomenout fárum
ano, souhlasím s tebou Jeffe, ale city lze vyjadřovat i jinak. Nicméně asi to Tvou slečnu potěšilo a to je to hlavní. Na mé kecy pak můžeš hodit bobek :)
20.06.2011 11:56 K dílu: Máslo fárum
:) člověče máš zase pravdu :)
20.06.2011 11:54 K dílu: generačná fárum
Líbí se mi, že vlastně až závěr mi dal klíč. Navíc klíč, který v sobě nese velice zajímavé poselství. Nicméně si dovolím nesouhlasit s kategorií.
20.06.2011 11:23 K dílu: Panna fárum
ano, máš pravdu, i s tím bude by to dávalo dobrý smysl. Díky za nápad, možná předělám:)
20.06.2011 11:21 K dílu: Máslo fárum
Jasné, ale pro mě by blbůstka měla mít šmrnc a ten tak trochu ztrácí délkou (dvě strofy s tím podstatným?). Leč jak píšu nápad se mi líbí.
20.06.2011 11:19 K dílu: Panna fárum
děkuji za námitku. Po pravdě řečeno nejsem v tomto případě schopen rozpoznat rytmickou odlišnost a to na tom se sluchem nejsem úplně špatně, i když ani extrémně dobře. I když ty asi spíš máš na mysli zvukovou shodu, že? Nicméně kdybych to změnil, tak bych změnil smysl. Bílé okvětí mělo představovat panenství a to by pak nedávalo dobrý smysl, ale ještě jednou dík.
20.06.2011 11:02 K dílu: Nemohu zapomenout fárum
V mlčení bývá daleko větší hloubka. Slova jsou až vulgární.
20.06.2011 10:57 K dílu: úryvok z výdychu fárum
ano na dnešní konzum je to složité a čtení vyžaduje trpělivost, ta už se dnes nenosí. Místo ní se používá zapomnění.
20.06.2011 10:54 K dílu: Kdo jsem ? fárum
hmmm mě to překvapilo. Sice bych to sám ještě piloval. Slova na mě působí dětinsky, ale za to, že jsi zápisník nemohu neudělit tip :)
20.06.2011 10:35 K dílu: Vystupte prosím fárum
inu není to dle mého názoru o nic horší, než většina věcí tady. Místním se prostě jen nelíbí používání tvrdých slov. První strofa mi ovšem přijde velmi pěkná. Někteří si asi myslí, že pocit, aby byl opravdový, tak musí být takový lehce zaprděný. Jenomže agresivita je jednoduše naše součást a ostatně taky nám pomohla přežít až do dnes. Za první strofu dám tip. Taky mi přijde zajímavé začít každý řádek velkým písmenem. I když jsem v tom hledal nějaké další "technické" poselství. Něco jako mezopotamie, jestli znáš.
20.06.2011 10:23 K dílu: Entropická fárum
Toto je velmi dobrý nápad, ačkoli je první řádek pro mě poněkud odpudivý. Takové lehce jalové konstatování. Nápad a provedení se mi opravdu líbí.
20.06.2011 10:19 K dílu: Máslo fárum
Inu psát o másle, to se mi líbí. Taky mám raději normální máslo, než margarín. Jenom mi to přijde zbytečně dlouhé. Na tu délku by toho tam mohlo být přeci jen víc.
20.06.2011 10:16 K dílu: Sekularizovaná snídaně fárum
Tak tohle je fakt prča :) Btw. já tam žádný problém s rytmem neshledávám.
20.06.2011 09:57 K dílu: stačí fárum
velmi se mi líbí. Ano hledání druhého. Jako dvě planety co se věčně přitahují a odpuzují a kolem sebe se točí.
20.06.2011 09:40 K dílu: omotaným fárum
propracované. Někdy s Teskem vzpomínám na poezie.cz
20.06.2011 09:35 K dílu: Nemohu zapomenout fárum
To, co se autorovy stalo, je jistě skvělé, nezbývá mi, než tiše závidět. Také však musím říci, že v tomto případě jde o popis téměř hollywoodského stylu. Nechtělo by to přeci jen něco trošku nosnějšího? Něco více hledajícícího? Chápu, že se autor chtěl vyjádřit, ale po pravdě řečeno, přijde mi to trochu povrchní. Kdybych byl ona slečna možná bych nebyla naprosto nadšená. Asi bych musela položit doplňující otázky. :) Jinak ale přeji hodně štěstí, co se vztahu týče.
20.06.2011 07:42 K dílu: Shromáždění k přítomnosti fárum
to v něm vysvětlím, ale bude to v jiném duchu, než by se dalo soudit
19.06.2011 21:34 K dílu: Shromáždění k přítomnosti fárum
nečekej :)...
17.06.2011 14:22 K dílu: Vulgární Askeze fárum
Ano, tvůj přístup se mi líbí.
17.06.2011 13:35 K dílu: Vulgární Askeze fárum
je třeba si lehnout pod bílí prapor a nevzdávat to :). Já nevím 44710. Já osobně příliš nevěřím na to, že se člověk může v tomto směru dostávat někam výš a stát se lepším. Jistě je dobré naučit se své (ne)myšlenky vyjadřovat tak, aby říkali to co si myslím, cítím blbnu ... a touto cestou se asi lze dostat dál, ale podřizovat se nějakému schématu? To, že tady někdo něco píše vůbec neznamená nějaké dogma (tím netvrdím, že to tak někdo myslí). Jednou se čte to, jednou ono. To co četl člověk v roce 1950, tomu dnes nikdo nerozumí a staří lidé už nepřijmou to dnešní. Uznávám, že místní kritici nepíší třeba špatně a možná, že styl se autorovi opravdu zlepší po přečtení kritik ... možná. Jenže většinou se dobrý autor projeví tím, že si vyštěká své místo na uznání. Přidám tip, za to, že se nebudeš podřizovat schématům, ale jen sobě
17.06.2011 13:19 K dílu: Sonet o smyslu života fárum
no pěkné je, že je to rodinné téma, to mě překvapilo. Jsem taky docela rád, že Norsko úpí :) K poslední větě by se podle mě dala vézt pěkná diskuze. Celkově to ovšem vyznívá ne zcela jasně. Tedy přijde mi to takové neotesané, ale to by se mohlo doladit.
17.06.2011 12:56 K dílu: Dnešní fárum
Přijde mi to dosti jiné, než co jsi psala dříve. První strofa je velmi moudrá.
17.06.2011 12:40 K dílu: Mají mě rádi fárum
sakra, dyť je to naopak paráda. Prostě štětka jak má bejt. Pleju na ty kurvy, co se musí starat o rodinu a proto ... bla bla bla Proto je to takhle barevný, vždyť to sedí!
17.06.2011 12:27 K dílu: Pumlíč! fárum
:), twl fuck ftipný. Jenom kurva nevim esly to někdy nejni krapet zu fíl
17.06.2011 12:19 K dílu: Rutina fárum
Toto, když jsem četl, tak mi bylo jasné, že je to od ženy. Zvláštní, že to jde někdy tak snadno poznat. Poměrně se mi líbilo, i když asi by někdo mohl namítnout, že chybí "ozvláštnění." Leč někdo by zase mohl ..
17.06.2011 10:52 K dílu: Jan Palach fárum
není nezbytné slabiky sjednocovat, to je jen třešnička na dortu
22.05.2011 18:19 K dílu: PRŮVODKY PRAHOU fárum
Jo tohle se mi líbí. Mně se líbí poezie, řízná jako rány kladivem, nebo vrtání zbiječkou ...
22.05.2011 18:11 K dílu: Těžkosti fárum
jop to se mi líbí.
18.05.2011 17:39 K dílu: Panna fárum
zdá se podle rekcí, že jsem u čtenářů nedocílil toho, co jsem chtěl, ale zase na druhou stranu admin kritik mi snad ještě nenapsal :)
03.04.2011 09:57 K dílu: fárum
dobré
31.03.2011 21:35 K dílu: Bohužel? fárum
taky mi přijde dobrá, ale někdy toho je trochu moc
31.03.2011 21:32 K dílu: fárum
Docela by mě zajímalo, jak vznikla tvá přezdívka
30.03.2011 09:30 K dílu: Mezi dvěma nic fárum
co je bez chvění, není pevné
27.03.2011 19:17 K dílu: Mezi dvěma nic fárum
:-)
27.12.2010 14:23 K dílu: vnitřní stěhování fárum
vtipné
29.03.2010 17:18 K dílu: vyjmutý fárum
no použil jsem asi trochu blbé vyjádření. Spíš sem měl na mysli, že si každý vytvoří svůj hodnotící žebříček a pak podle něj hodnotí, sám se snaží dostat ve svých věcech na tomhle žebříčku nahoru. Samozřejmě obecně vzato a hezky zrelativizováno je tenhle žebříček blbost. Nicméně to nemění nic na faktu, že jsem absolutně a brutálně nejdál až někde u sám sebe.
29.03.2010 12:11 K dílu: vyjmutý fárum
Díky za kritiky a komentáře. Jenom mi přijde zajímavý, že každý mi dává radu podle toho, jak sám píše:). Každý, kdo se někam dostaně totiž asi předpokládá, že je dál.
21.11.2009 20:28 K dílu: fárum
musím říci, že si zde získanou chválu opravdu zasloužíš. Máš talent a současně dost pokory pracovat tak, jak nejlépe umíš. To si zaslouží můj obdiv. (Ten, co Ti dneska chrněl na kanapi)
21.11.2009 20:21 K dílu: O přání fárum
tohle mi přijde moudré, krásně zpracovaný jednoduchý námět, zvláště první dvě strofy. Nicméně trocha naděje mě osobně přece zbývá a tak se rád zatím spokojím s přízraky, ostatně Tebe toho čeká snad ještě víc:)
21.11.2009 20:15 K dílu: Podzimní fárum
jó jó, podzimní náladovky mám rád, stejně jako plodzim
21.11.2009 20:12 K dílu: 1945 fárum
no jo ten kostelík jsem si včera prohlížel. Celkem jsi sám sebe dobře vystihl, když jsme včera mluvili o Tvé tvorbě. Myslim si, že bys o sobě příště ale neměl mluvit v tak negativním světle. Trocha zdravé sebedůvěry, každému jenom prospěje. Přemek
10.07.2009 08:10 K dílu: Kolem nás fárum
Ve skutečnosti jsem on. A tohle bylo trochu jako snaha o emapatii :), ale díky moc. Jsem rád, že to dosáhlo toho, čeho mělo.
Nahoru