05.11.2013 23:38 K dílu: Výpravčí Véra_Ladisleifsdóttir

DavidPetrik:

Děkuji za kritiku a za čas, který jste mé povídce věnoval. Ráda bych k tomu ale řekla, že o prostředky, které mi vytýkáte, jsem se ve většině případů přímo snažila. Samozřejmě už nemohu posoudit, nakolik to bylo úspěšné.

Ke střídání vypravěčských postav: nevím, zda tuto techniku odmítáte obecně, nebo se vám jen zdá nevhodná/nevydařená v případě mého díla. Mně se naopak líbí představa, že tento postup vnese do povídky trochu jiný náhled.

K opakování slova "žalostný" - ve spojení s "pohledem" jsem opakování využívala záměrně (celá povídka je na opakování čátečně založená, především pohled Výpravčího). Spolu s krátkými větami to mělo sloužit k dynamičnosti a jakési uzavřenosti textu, zvláště v kontextu s duševním stavem Výpravčího. Uznávám, že v posledním případě ("žalostně se mu zalesklo v očích") by už byl vhodnější jiný výraz.

Je mi líto, že na vás postava Výpravčího působí jako karikatura. Snažila jsem se o opak. K tomu měl sloužil i závěr. Jeho cílem bylo ukázat neobvyklou chvíli v archetypické postavě blázna; chvíli, kdy se blázen možná částečně navrací k rozumu. A to "možná" byla otázka, kterou jsem zamýšlela položil závěrem textu.

Ale opravdu moc děkuju; díky kritice (i následnému vlastnímu obhajování) si toho vždy hodně uvědomím

05.11.2013 15:30 K dílu: Výpravčí Véra_Ladisleifsdóttir

Moc vám oběma děkuju za názory! Určitě na tom něco je a až budu mít trochu času, pokusím se to trochu poupravit.

Myslím, že velká část těch slabých stránek je způsobena tím, že jsem si nebyla jistá, jak moc explicitní musím být; kolik toho může zůstat nevysloveno. To se týká třeba těch úvah a otázek o Výpravčím. Lakrov má pravdu, asi jsem chtěla čtenáři vnuknout zvědavost a zájem. Proto taky tolik těch nesouvisejících otázek - chtěla jsem tím vyjádřit, že přesně o takových banálních věcech v těchto situacích člověk nepřemýšlí, že podobný pomatenec většinou vyvolává spíš jen otázky o jeho zdraví.

Ta holčička asi působí moc nepřesvědčivě, máte pravdu. Její pohled jsem tam chtěla dát proto, že jsem trochu experimentovala s prolínání pohledů různých postav a vypravěče. Asi bych se jí ale měla pokusit udělat trochu naivnější.

"Účelová zmatenost" je asi taky důsledkem toho experimentování s různými pohledy a té explicitnosti.

Ten začátek bych se mohla pokusit trochu přeskupit a některé informace vynechat, je pravda, že je to napsané v jiném stylu než zbytek (taky jsem to psala dřív).

Ještě jednou děkuju za konstruktivní kritiku!

Nahoru