03.08.2021 20:17 K dílu: Za západy... teisan

Přečtu si to, ale u verulindy ne...ostatně už jsem ji dříve napsal, že ji k její tvorbě (tedy ani v jejím prostoru) už nemíním nic psát - důvody ani poštu tady nemíním rozmazávat.

03.08.2021 20:00 K dílu: Za západy... teisan

Není špatné...:)

TP

03.08.2021 19:48 K dílu: Za západy... teisan

To je v pořádku, jsou to tvoje věci, jenom bys to měla dávat např. do miniatur - aby si s tím zbytečně nemátla lidi,  kterým ostatně povětšinou radíš..."spíše mini" (nebo tak nějak podobně:).

O čem to celé je (paralela) mě ani tak nezajímalo, hledaj jsem alespoň kousek haiku (senrjú)...kategorie...nikde nic ani ťuk a tak jenom velký údiv nad tím, že někdo kdo dokáže napsat např. "světlušku v pavoučí síti" si není vůbec jistý o čem to je (ne tedy jenom špatné, průměrné, dobré haiku což by bylo normální), ale všechno jenom vyloženě naslepo pokus/omyl a mimo pár naučených a neustále se opakovaných frází z jakéhosi fiktivního a prakticky nikdy neexistujícího haiku manuálu (myšleno obecně)...podstata v nedohlednu.

03.08.2021 13:48 K dílu: Za západy... teisan

I když s trochou toho respektu...

Jak je vidět, tak to pořád stojí na pokus/omyl, protože jinak mi hlava nebere to, že jsi schopna něco takového vůbec vědomě zveřejnit...ne ve smyslu "haiku-chyby", ale ve smyslu haiku ano nebo ne - a to ani ne ve smyslu haiku průměrné, haiku špatné, ať už "jepice"...

Jepice (Ephemeroptera) jsou okřídlená skupina hmyzu, jejíž původ je řazen až do paleozoika (prvohor). Dospělci mají redukované ústní a trávicí ústrojí a převážnou část dne tráví tím, že vyskakují z vodní hladiny směrem k obzoru.

(Wiki)

nebo nějaký ten poetický (pouze a jenom) motýl či ta sbírka citoslovců.

 

31.07.2021 18:20 K dílu: spící teisan

Původně byla "holčička a pusa" (odkazuje automaticky na malé dítě - "holčička" -, proto stačila jenom "pusa"). Po rekonstrukci - z "pusy" uděláme "pusinku", holčičku vypustíme a hned je také jasné, že se jedná o dítě. Výpovědní hodnota nic moc a navíc (už jsem to tady psal - volně):

"Zdrobňování slov a české rýmování je ošidné, protože přiblíží jadrnou střídmost českým veršovaným básničkám, a dodá jim tím jisté slovanské sladkosti."

(Líman)

 

Když už tak (stačí):

 

pod keřem rybízu

s pusou dokořán...

-------------------------------------------------

Dílko postavené na kontrastu - "černé stehy" vs. "usmívá se", tady (takhle napsané) to ale splývá a to ve smyslu, že je chlapec neskutečně rád za ty černé stehy...konečně něco, co si celý život přál, protože ostatní to také mají nebo naopak nikdo jiný to nemá jenom on. Pokud se ovšem usmívá jenom tak (hezký sen), tak "černé stehy" postrádají smysl. Mezi "černé stehy" a "usmívá se" by to ještě něco chtělo.

 

26.07.2021 14:18 K dílu: spící teisan

S tebou je radost spolupracovat - už jenom z toho důvodu, že kolikrát stačí naznačit a na zbytek si už přijdeš sama...ego stranou, haiku pokora :). A tvé oblíbené mini (detaily), např.

 

zas vypadl mi

vlas, když jsem se česala

ráno nad vanou

(cz)

 

 

 

23.07.2021 15:02 K dílu: spící teisan

Tady radši nic - snad jenom k tomu poslednímu (nejmírnější)..."čím víc klacků na oheň tím míň hoří"...už si zřejmě také dospěla k tvorbě obecných hodnocení, k tvorně různých těch pseudopřísloví, popř. aforizmů apod.

18.07.2021 21:50 K dílu: Svet teisan

Aforizmus

stručný vtipný výrok, průpověď, též jako krátká literární forma reflexivního a satirického rázu.

13.07.2021 15:54 K dílu: - 16.s - teisan

Jako senrjú, typický bod a/, ale dobré, vtipné.

TP

09.07.2021 18:19 K dílu: - CX - teisan

3x mravenci je ok., haiku má (samozřejmě ne všechny a ne za každou cenu) působit humorně...opakování - nic nového, tj. nebát se toho:

 

...a mezi stromem a stromem a stromem

barva nebe

09.07.2021 18:09 K dílu: Všemi smysly... teisan

a/ Tak v tom případě bych klidně a drze napsal...(už jsem s latinkou v haiku něco podobného četl).

 

Lampyris noctiluca

prozářila můj pokoj -

letní podvečer

 

a do vysvětlivek (popř. na dotazy) potom ten špekáček, takhle se mi to líbí, dokonce dost.

b/ Pěnkavu nepoznám, takže hrách na stěnu...ale díky za objasnění.

c/ Výborná Issovská haiku poetika...značně obtížné to takhle bezchybně dát dohromady.

09.07.2021 12:59 K dílu: Všemi smysly... teisan

1/ Když pominu světlušku jako reflektor tak "světluška větší" mi  připomíná "...a větší nebo menší špekáček".

2/ Nedovedu posoudit jak vzácné je švitoření pěnkav...v senrju zpívají, co dělají v haiku? Jinak nápad (popř. jenom fikce nebo opravdu skutečnost?) určitě stojí za zaznamenání.

3/ Dobré dílko (tady opravdu haiku), dobře (haikuisticky :) napsané - celá stavba, nic se nehroutí, žádné přitroublé vyluštění a prozrazení tajenky na konci - tedy žádná rádoby hádanka, fajn.

TP

08.07.2021 20:12 K dílu: - CX - teisan

Formálně, ale i obsahově tomu není prakticky co vytknout, jenom je to jaksi moc dlouhé, spousta slov, takový přesně popisující návod co dělat, když potkám - na dvou cestách - zástup mravenců, uvědomit si co je pro to dílko důležité a to určitě není 2x cesta, já bych jednoduše napsal...(mravence vedle sebe, evokují mi společnou cestu jedním směrem a ne chaos).

 

mravenci mravenci mravenci -

dělám delší krok

 

08.07.2021 19:19 K dílu: Jaro teisan

Tak to už je dost za hranou, diskutovat se o tom nedá, ale zkus nick Gora - to je tady taková místní haiku-charita...:).

06.07.2021 19:24 K dílu: Z chalupy teisan

Tentokrát zaujalo...dva komentáře (Magdalene, Norsko 1). Oba dva (jako kritika) velmi dobré - každý trošku z jiného soudku, ale podstata vystižena. Líbí se mi symbolika (podobenství)...

"Beethovena nezahraješ na buben"

a nebo:

tráva

tráva

tráva

15.06.2021 14:59 K dílu: Čihadla teisan

Jistě, teď to alespoň "zneklidní" a začnu pátrat proč "nyní". (jinak cit: Na první čtení takové celkem "obyčejné"). Dále z ich formy do obecna....trylkování pro všechny (nebuď sobec:).

TP

15.06.2021 14:20 K dílu: Čihadla teisan

Marně hledám ten haibun.

Tohle je obecně rozplizlé, protože tam chybí konkrétní zdůraznění toho (fokus), že kdysi něco mohlo být i jinak - jedno jestli v negativním nebo pozitivním smyslu - co se dnes už nekoná. Včera/dnes...tehdy/teď. (Tady např. stačí nyní).

 

Teprve před dvěma dny

jsem přešel tu horu -

nyní je v plném květu

06.06.2021 18:54 K dílu: srnče teisan

Tak mi to nedalo a zapátral jsem... 

"Bez gumových rukavic nesahat.

Po nalezení srnčete se natrhá čerstvá tráva a mládě se opatrně přenese například do lesního porostu, kde je po dobu seče v bezpečí. Starší srnče o sobě při kontaktu s člověkem ihned dává vědět silným pískáním a srna je během chvíle v blízkosti a čeká, až člověk srnče opustí."

------------

"Srnčata, která by nestihla uniknout před žacím strojem, vyhledávají a v gumových rukavicích přenášejí na bezpečné místo, kde si je srna "vyzvedne".

------------

 A jelikož - jak jsem se dočetl - ne jenom myslivci odnášejí, poponášejí atd. v době seče, ale i např. brigádníci (studenti), tak včerejší (dřívější) varianta se mi zdá mnohem kvalitnější, výstižnější.

TP

06.06.2021 18:10 K dílu: srnče teisan

Švindluješ...:) (viz.verulinda)

06.06.2021 18:09 K dílu: srnče teisan

Švindluješ...:)

04.06.2021 17:46 K dílu: Nazeleno teisan

Aha..., ale co má dělat jakási "vedlejší životní cesta" (takhle podané, napsané) v tvém dílku, žeby jakési "haiku moudro" a nebo po vzoru tady jednoho komentáře...

"...má to hluboký smysl, na rozdíl od některých, nic neříkajících haiku, které zde dostávají až 40 tipů."

 

Tím, že někdo dělá to co dělá (a jak to dělá) je snad - a zvláště v haiku - řečeno vše, pokud je to dobře napsané. Nedovedu si představit, že by se haiku mělo psát např. na 10/15/10..., ale alespoň by to bylo ještě více srozumitelné - pro všechny :).

 

 

04.06.2021 16:30 K dílu: Nazeleno teisan

Dobré je "loni" vs. "letos"...takhle to funguje (oboje jako nutnost). Už ale nefunguje tvoje "dopovězenost", kterou ostatně tu a tam vyčteš i jiným (netvrdím, že  neprávem), tedy (a tady) tvoje "vedlejší cesta". Koho to zajímá, je to opravdu nutnost vědět kam ty žáby přenáší, určitě je potom - ty zachráněné - nehází autům pod kola, takže jako haiku/možnost to vidím asi takhle... (a máš tam i to nedořečené, asociace, nutnost "zapátrání", trochu té námahy pro čtenáře atd.). Místo tak může být i např. zrovna).

 

a chlapec...

tak jako loni

přenáší žáby

21.05.2021 16:21 K dílu: Boží Oko teisan

lidské oko...boží oko...vidím...

"nebylo slyšet vlastního slova"...takže si žáby viděla nebo slyšela nebo viděla i slyšela, ale převládalo "slyšela" nebo - a v tom má být ten vtip - že slyšíš, ale přesto zároveň vidíš...tak to je velmi, ale velmi intelektuální dílko.

16.05.2021 19:05 K dílu: - CIX- teisan

snake_01:

"Manýristická spirála"...dobrá, stručná definice (s tvým dovolením budu používat) - ano, je to přesně o tom, co jsem měl na mysli. Je dobré, že jsi prakticky pokaždé pochopil co jsem tím mínil...podmínkou samozřejmě není nutnost souhlasu za každou cenu.

16.05.2021 18:56 K dílu: zamával... teisan

A co teprve tohle...

Motýlí efekt (též známý jako efekt motýlích křídel) je jev, kdy malé změny ve vstupních podmínkách tohoto jevu mohou způsobit velké rozdíly v konečném důsledku. Efekt bývá připodobňován k mávnutí křídel motýla, který tímto činem způsobí hurikán tisíce kilometrů od něj. Tento pojem poprvé použil meteorolog Edward Lorenz 29. Prosince 1979. Je to ústřední charakteristika pro teorii chaosu.

14.05.2021 13:57 K dílu: - CIX- teisan

snake_01...věčný problém - "co tím chtěl básník vlastně říci"...ano, je to Issa.

Co tady k tomu napsali jiní:

"Issa byl vzdálen stovky kilometrů od velkých soch Buddhy v Kamakuře a Naře, musel si tedy na celou scénu jenom vzpomínat, nebo, co považuji ještě za pravděpodobnější, celé si to vymyslel...velká, těžká socha Buddhy kýchne, pták vylétne ven."

Jinak další názory nedám narychlo dohromady, je toho více a hlavně všude možně roztroušené, ale...

"Jde právě a jenom o to, tu překážku západního, lineárního myšlení, ať už se jedná o náboženství (od Genesis k Apokalypse) nebo přírodní vědy (příčina a účinek), překonat."

Tím chci jenom říci, že není třeba v haiku vidět - skoro pokaždé - něco jenom takhle "vznešeného" (i když samozřejmě si to můžeš interpretovat po svém), ale že stejnou hodnotu - u dobrého haiku - má "tvoje beruška na šachovnici" nebo zde citovaný Darmošlap, popř. i tohle...(neboť všude je vesmír :).

 

"našly se brýle"

hlásí obecní rozhlas

 

10.05.2021 19:57 K dílu: náhle zvuk větru teisan

Naprosto přesně pochopeno (II. odstavec), nemám co dodat...tohleto bych takhle nechal (zveřejnění) a jinak nech to uležet (odležet), nikam to nespěchá...

10.05.2021 19:25 K dílu: náhle zvuk větru teisan

Do první linie jsi postavil hned tři pojmy (nebo slova -jedno) a to všechny na stejnou úroveň.

 

zvuk větru

štěrbiny okenic

kuňky v tůní

 

Celé je to rozpadlé, zašmodrchané, čtenář je zmatený...co mělo být nejdůležitější (jako klíčový pojem)...podle mého "kuňky". Tak vezmi kuňky, ty vypíchni a ostatní musí přijít o patro níž - sice se podřídí, ale naopak budou to podpůrné sloupy v pozadí, které celkové vyznění zesílí, ale neměly by to celé překrývat ani stát na stejné úrovni.

10.05.2021 19:07 K dílu: - CIX- teisan

Tady není důležité hodnotit dobré/ špatné, ale - jako celek - zbytečné (na tebe). Dílka postavená jenom na kontrastu nemají žádnou velkou hodnotu už jenom z toho důvodu, že tam nelze mluvit o nějakém přesahu, který většinou postrádají, ale (opět většinou) o vyhledávání atraktivních témat, která se potom stupňují a stupňují až je z toho obyčejný bulvár. Velmi líbivé haiku  z tradiční kuchyně...

 

Z levé nosní dírky

velkého Budhy

vylétla vlašťovka

 

Dobře napsané, vtipné, srandička, ale to všecho jenom k pobavení, nic jiného za tím není (znalci-rozbor) a to samé (podobné) tvoje...škoda. Škoda v tom, abys i nadále takhle pokračoval - jenom atrakce pro masy.

 

Zkus přemýšlet o jiných...např. Darmošlap, haiku až na dřeň, analýzy možné na 10 A4 stránek (a nebo taky jenom na mávnutí rukou nad zdánlivou jednoduchostí).

 

Bezesná noc -

kaštany padají

na obě strany plotu.

 

Tohle semínko smrku,

co jsem chytil,

mi chutnalo nejvíc.

 

18.04.2021 20:47 K dílu: - CVI, CVII - teisan

K dílkům...

i ta!...připadá mi to moc tvrdé a násilné to ukazovací zájmeno a vykřičník v celkovém pojetí dílka, mně by stačilo "i smuteční vrba". Druhé mi přijde spíš jako jedna ze slok nějaké delší básně, což ovšem neznamená, že jsou to špatně napsaná dílka.

18.04.2021 14:49 K dílu: *** teisan

(Jenom tak na okraj a ve zkratce - ozvu se)

Opentlený cvak...(včerejší debata), ale něco zaujalo - co by se mohlo i časem dále vyvíjet jako jedna z možností. Po válce v Japonsku založeno: Modern Haiku Association...Gendai Haiku Kyokai...v něm se zorganizovali básníci, kteří spojili tradiční poetické myšlenky se současnou estetikou, jazykem a filozofií....uvidí se, jak se to bude celé vyvíjet (pokud mezi tím všichni neumřeme :).

17.04.2021 21:21 K dílu: zlatinky na dně teisan

egil...(nejsi srab - všechno v dobrém:)

17.04.2021 21:05 K dílu: - CVI, CVII - teisan

Honza Frolík

Trám v kůlně.

Pavučina.

Oběšený motýl.

Tak to musel být opravdu mezinárodní úspěch. Už někdy před x lety jsem se dočetl...vyvarujte se prázdných hesel, plakativního vyjádření, tři výkřiky v 1.p.

 

Kusamakura...ať se nám to líbí nebo ne tak nic jiného takhle významného ve světě není - zrovna tak jako např. filmový Oscar takže nám, konkrétně mně, zbyly dvě možnosti a to nejenom tady pro tuto situaci - dá se to kombinovat - a to...

a/ Co před tebou, to vezmi

nejdi s tím a nejdi proti

 

b/ Tato hůl je buď dlouhá

nebo krátká

vysvětlil mistr Umón svým žákům

 

experiment - abych něco mohl nazývat experimentem tak musím prvně vědět, že je to experiment, ale vůči čemu, tj. ovládat základy toho původního např. v jazzu znát noty, harmonii, stupnice atd. a potom můžu experimentovat a to zrovna tak v haiku, protože jinak to tam můžu mastit od přísloví přes epigramy až např. po sonety a všechno nazývat haiku-experimentem...kde je hranice mezi neumětelstvím a experimentem?

17.04.2021 20:10 K dílu: - CVI, CVII - teisan

Na ten další tvůj komentář taky odpovím, teď Kerouac...

Mám pár překladů od M. Andričíka a vůbec se mi nezdají tak špatné - např. dvě kočičí:

V ranní námraze

i kočky

našlapují pomalu

 

Jedna za druhou

se moje kočky zastaví

když zahřmí

17.04.2021 19:58 K dílu: - CVI, CVII - teisan

Gora, že občas upozorníš (výměna-miniatura) to jsem si všimnul a výsledek 0, popř. ještě roztrpčení..."to je moje haiku".

I kdybys ty napsala např. vědomě jakoukoli kytičkovanou pitomost na 575 a zveřejnila to v kat. haiku tak máš jistých nejméně 15 t., takže kde nic tu nic...a o to mi prakticky šlo.

17.04.2021 18:57 K dílu: - CVI, CVII - teisan

Gora...měl jsem na mysli okruh Písmáka a jinak - jako sem nakoukne spousta lidí, přečte, uvěří, že všechno - co autor nazve haiku - je opravdu haiku a potom prohlásí "to haiku je pěkná blbost" (nejnověji egil jako cvaky :). Zrovna tak v knihkupectví "Kniha haiku"...je toho málo, prakticky nikdo nic neví, zvědavost, tedy zakoupí, všemu uvěří a hned máš zájem.

A tomu 1-2 za život naprosto nevěřím, protože nelogické...kdyby se někdo tomu věnoval intenzivě pouze např. 40 let tak ho to buď po nějaké době přestane bavit (žádný výsledek), takže žádné nebo...osobní zkušenost...tak po roce haiku studia (a podle talentu) jedno slušné měsíčně. 

17.04.2021 18:19 K dílu: - CVI, CVII - teisan

Ještě snake_01..."aby autoři mohli trochu experimentovat"....můžeš sem něco uvést, co si představuješ pod pojmem "experiment" a co již tady bylo zveřejněno?

17.04.2021 18:10 K dílu: - CVI, CVII - teisan

snake_1: ta průměrná, popř. i podprůměrná dílka...tak to se většinou podaří i těm, kteří jinak píšou dílka výborná (dobrá), protože i výborný spisovatel, režisér atd. někdy ujede a ne všechno od něj má potom špičkovou kvalitu. Zapomeň na Japonce a koukni na součastnost...USA, Německo, Chorvatsko, Kanada, Srbsko a jiné. Koukni na Kusamakuru (myslet si o tom můžeš co chceš), na lokální soutěže, na zahraniční haiku servery atd. Kde je jakákoli zmínka o Češích? Nikde...

Gora: "Z ohlasů mě moc těší, že haiku berou v potaz mladí autoři i lidé, kteří poezii nečtou"...oni neberou v potaz haiku, protože většínou vůbec neví "co to ta haiku je"...systém... "v haiku se sice nevyznám, ale je to pěkné" nebo to "jen dál, tvoř, srdcem vpřed"...takže haiku sem haiku tam, hlavně že se Něco líbí...konkrétně ty bys mohla napsat cokoli a jakkoli, nazvat to haiku a líbit se budeš tak jako tak, takže ta tvoje věta (citovaná kurziva) na mě působí jako "hlavně co nejvíce tipů za každou cenu".

Já osobně tě považuji za jednu z těch kvalitních, tj. 4-5 autorů tady a i když se něco někdy nepovede tak je to opravdu přirozené, ale s tím (a jak) jsi to popsala jsi podle mě naprosto mimo, takový jakýsi soběnamluvený alibismus.

17.04.2021 16:00 K dílu: - CVI, CVII - teisan

K těm původně básníkům, poetům...byly doby, kdy R.Szpuk - Darmošlap (jako naprostý NEhaiku básník) - taky o haiku věděl naprosté prd, no a jak dopadnul...? :)

17.04.2021 15:48 K dílu: - CVI, CVII - teisan

egil...k těm "asijským mudrcům" - Santóka byl vandrák, tulák a pijan a tohle např.:

Vidím dno

mléčné dráhy -

když se dívám nahoru

napsal Kikaku, když se totálně opilý svalil pod lavici a mohlo by toho následovat ještě mnohem více.

17.04.2021 14:50 K dílu: - CVI, CVII - teisan

egil, zajímavý komentář a tak mi to nedalo...to, že někdo zveřejní tady (na Písmákovi) jakékoli dílko v kat. haiku a ještě to nazve haiku zdaleka neznamená, že to opravdu haiku je, takže tvoje "podstatná část písmáckých haiku působí prostě jako cvaky" je naprosto pravdivá i z mého pohledu. Je tady tak 4-5 autorů, které se vyplatí sledovat (nechci jmenovat) a to je tak všechno. Haiku sice může napsat každý (povede se tak jednou za rok), ale psaní haiku je už o něčem jiném...na druhé straně to ovšem také předpokládá připravenost čtenáře, pokud toto není tak hodnocení končí převážně tím...."jé, to je pěkné"..."to máme na zahradě také"..."a dál ?" - atkij :) apod. a tipy skáčou a ostatní poetové (z jiných kat.) se diví jak je to možné.

Troufni si na tenhle útvar a zkus napsat (alespoň pár pokusů), osobně by mě to zajímalo...rozdíl mezi viděným a kritizovaným (tvým názorem, pohledem).

16.04.2021 17:11 K dílu: Skrýše teisan

1: "kočka na lovu" je tvrdé a těžkopádné zrovna jako "Franta u tabule" - proč nutíš kočku, aby byla na lovu...ona ti to snad řekla (zamňoukala), že je na lovu (jde na lov)? Kočka se nemusí vynechávat, ale stačí se ohnat packou, poskočit, mňouknout, jinak je to polopaticky toporné...možností je dost.

2: "dost často jsem četla v haiku datum...", no vidíš a já snad ani jednou, určitě ne v japonských, ale dej sem něco jako příklad (kdysi jsem to např. poradil atkij a jí to tam sedlo). Pokud se něco u jap. vztahuje k nějakému konkrétnímu datu např. k 1.4 a 1.10 jako kigo koromogae (poměrně často používané), tak to jap. nikdy nenapíše jako číslici, vždy jako slovo (znak), ostatně tady šlo převážně o ten budoucí čas a ne o "svátek" jako takový.

16.04.2021 14:51 K dílu: Skrýše teisan

Gora, ona je tady trochu rozmrzelost, že zrovna ty.

16.04.2021 14:23 K dílu: Skrýše teisan

Pokud jde jenom o líbí/nelíbí tak Nelíbí ani jedno, ale to není podstatné. Dva myšlenkové konstrukty hned v tom prvním, tj. "kočka při lovu" a "ukrývají"..."babočka na květech halenky"..."babočka mezi květy halenky".

Ve druhém "měsíc před Jiřím", básník haiku uvažuje o tom, co bude za měsíc, tj. budoucí čas - jeden z nejhorších prohřešků - stačí min. čas a už to je na hraně pokud to není zručně překlenuto.

Celkově velmi neuměle napsané (na tebe)...taková odvaha začátečníka - což by k tobě jaksi nemělo pasovat.

12.04.2021 14:09 K dílu: - CV - teisan

Učebnicový příklad 575 bez zbytečné vaty. Dílko postavené na jemném (vtipném) kontrastu s absencí jakýchkoli atrakcí, kulička se kutálí nikde nedrhne. A jenom jako řečnická otázka - všechno "lehkým perem" nebo "vydřeno"...?

TP

09.04.2021 20:03 K dílu: Dubnově teisan

a2a2a

admirál/ dál...ál/ ál...nazval jsem to rýmem kvůli jednoduchosti, není to určeno žádným haiku-odborníkům, ale pokud se za něj považuješ, tak...

Obecně: Jap. haiku nezná střídání dlouhých a krátkých, přízvučných a nepřízvučných slabik, jednotlivé slovní skupiny se na konci nerýmují, ale haiku si hraje s aliteracemi, asonancemi, konsonancemi, je zde výrazný vnitřní rytmus a zvláštní melodika vyplývající z intonačních možností jap. řeči...atd., tj. např. v transkripci:

asonance: inazuma / kinó wa higashi / kyó wa nishi

shi/shi...ál/ál  (přesně druhý a třetí řádek) - jap. něco jiného než v češtině a to - jak to působí v češtině - zmiňuje právě Líman a na to jsem právě upozornil. Ovšem to nebrání nikomu v tom, aby si ta jednotlivá dílka interpretoval po svém. Tobě jsem odpověděl jenom proto, že jsi tady měl už pár zajímavých komentářů, které zaujaly. 

 

 

 

 

 

 

09.04.2021 15:57 K dílu: Dubnově teisan

Tím třetím dílkem ses ovšem dostala na úroveň:

bla bla bla

bla bla bla -

...a teď - třetí řádek - následuje rozluštění rébusu, hádanky, (aby bylo jasno a čtenář se nemusel zbytečně trápit), popř. následuje rádoby vtipné shrnutí problému, vlastní názor apod., takže pokud něco takového jako vnitřní/vnější monolog tak "rozluštění" by mělo být nenásilně a plynule zakomponováno uvnitř dílka.

Druhé dílko je dětinsky přitroublé (forma ne obsah) a je to přesně o tom jak napsal Líman..."o ošidném českém rýmování a slovanské sladkosti".

První dílko je ok., pěkný příklad na skrytou metaforu, tedy na jeden ze tří zákl. pilířů tvorby haiku, tady za první...TP.

 

26.03.2021 12:43 K dílu: - CIV - teisan

Tak tady nám sice krahujec nesnídá (ani popř. netopýr nevečeří, včelka neobědvá, pes Žerýk nesvačí...), ale na tip to přesto u mě není.

15.03.2021 16:12 K dílu: letokruhy teisan

První opět bezchybné - za to TP.

Druhé - samostatný artefakt, tedy "Studánka Páně" (velké S), ne jakákoli studánka jenom s názvem...ty zdrobněliny:

"Zdrobňování slov a české rýmování je ošidné, protože přiblíží jadrnou střídmost slov českým veršovaným básničkám a dodá jim tím jisté slovanské sladkosti" (Líman)

I když je mi jasné, že tam nebyl žádný obrovský zámek tak pro mě "zámeček lásky" moc přeslazené.

07.03.2021 17:56 K dílu: - CII - teisan

Špatné...

 

07.03.2021 17:48 K dílu: - CIII - teisan

forma: pokud to půjde (hodí se) tak první řádek, verš většinou odpověď na KDE...

obsah: jak Santókovo výborné "stárnutí":

Oholil jsem se,

ale těch vrásek

tak tvoje "smrt" (prázné židle)...oboje výborně "opsáno", tedy ne jenom čistě popsáno, jednoduchá asociace pro čtenáře. Opět nadprůměr tady, umění tvorby haiku.

TP 

09.02.2021 16:00 K dílu: na chalupě teisan

Ať hledám jak hledám tak se mi žádnou, alespoň malou chybku, nepodařilo najít. Téma bych viděl tak na 80% (tedy kat. líbí/ nelíbí) a zpracování (forma) na plných sto. Všechno plyne tak jak má, nic nezadrhává, nečouhá ani ve druhém dílku (společně tečky a kireji), prostě výstavní kousky a to všechny tři.

TP

31.01.2021 15:24 K dílu: dědova teisan

Incognit:

Renga je sice řetězová báseň, ale pochází - výsledek kompletní dílo - od více autorů. Řazeno jako Tanka, tj. 5-7-5-7-7...může mít až 100 slok.

31.01.2021 15:07 K dílu: dědova teisan

Zaujaly také názory:

...miniatury...senrjú...o ničom...takováto poezie se tady lidem líbí ?...

Dá se to brát jako celek i jednotlivě, jako celek bych to viděl tak na 50%, jednotlivá dílka (můžou stát i samostatně) - dobrá na TP, 1. a 4. Aniž bych jakýmkoli způsobem snižoval tuto smutnou událost, ale opět...čím více "přejetých koťátek" v dílku tím více soucitu a tipů bez ohledu na všechno ostatní (kategorie). Takže TP za ta dvě...

28.01.2021 16:35 K dílu: - C - teisan

Dobře postavené, kompaktní (drží pohromadě), bez vycpávek...

TP

24.01.2021 13:50 K dílu: - XCIX - teisan

Je tam toho moc - zahlcenost slovy - (jinak zbytečná užvaněnost :). Haiku se nám tak nějak vytratilo není co rozbalovat, zbyl jenom obyčejný popis. Tady by se taky dalo diskutovat o "Kýč v haiku" ohledně popsané situace - ne tedy jenom ohledně jednotlivých pojmů. Ovšem v rámci celkové úrovně tady toho prostoru...(bez tipu, ale ne na "vyhození").

30.11.2020 18:14 K dílu: začíná... teisan

Tak to jenom nějak tak proběhlo...

Existují dobrá haiku+zajímavý kontrast, tady se dá sice mluvit o zajímavém (nevšedním) kontrastu, skoro až atrakci v našich podmínkách, ale toho haiku je tam nějak málo, ale pořád lepší než např. "těhotná břicha krajin" nebo něco podobného z kapsy ťuťu ňuňu poezie.

TP

26.11.2020 18:52 K dílu: podzim teisan

Každopádně vtipné (i dobře napsané)...

TP

11.11.2020 15:37 K dílu: - XCVIII - + teisan

Není to dobré - ani jedno...tady se dá souhlasit s Voříškem.

02.11.2020 13:46 K dílu: Haiku 2 teisan

Takhle to nepůsobí vůbec přirozeně (4 dílka zveřejněná najednou). Nejprve popíšeš situaci (stav), abys to posléze ještě třetím řádkem navíc definoval, všechno stejně (podobně), tedy na jednou brdo. Přesto první považuji za slušné, třetí za dobré.

TP 

23.09.2020 19:37 K dílu: Kyjovská směska teisan

TP

23.09.2020 19:37 K dílu: kudy? teisan

TP

23.09.2020 19:27 K dílu: kudy? teisan

Jakoby ta současná - nynější, poslední haiku tvorba někomu z "oka" (hlavy, pera, notebooku atd.) vypadla...včetně toho Kyjova...

 

Cestou na Bouřňák

mě předjíždí na Harleyi

ňákej Rammstein.

 

TP

17.04.2020 19:22 K dílu: oddychovka teisan

atkij: Ano, bavíme se u dobrého textu - pokud to nicku simonceli nevadí...

"odosobněním by získalo jiný (místo nového) punc"

Asi takhle...byl jednou jeden výborný český haikusta (spíše beatnik haikuista  než haijin - v tom původním významu slova) a ten psal většinu svých dílek právě "odosobněně", tedy převážně ve 3. osobě. Jako možnost ano, ale pokud je toho příliš, tak to začne potom unavovat - tohle je můj čistě subjektivní názor, žádné pravidlo a na tu konkrétní osobu se to rovněž nevztahuje. Jako tebou navrhovanou možnost je to tedy naprosto správné a dokonce i stručně odargumentované, ale já jsem těch třetích osob docela přesycený, tedy bych to tady nechal v tom původním stavu. Dvě dílka z jeho tvory (náhodně)...

 

Průjezd vesnicí -

ze zahrad vystrčený

ženský zadnice.

 

Už i Havlíček

obecní blázen

má u ucha mobil.

17.04.2020 15:54 K dílu: oddychovka teisan

atkij: proč zrovna pod rozkvetlou, když je nám všem jasné, že "přišlo jaro" (odkudsi)...:).

simonceli: sice jednoduché, ale dobře postavené dílko, naTP snad ještě ani ne, ale cesta správná.

 

14.04.2020 19:02 K dílu: jarní směska teisan

"ztratí jeden rozměr" - souhlasím, přesné, ale já to vidím takhle...home office...lejstra...vyváříš pro rodinu...vyváříš i roušky - pro mě zbytečný mišmaš, výpovědní hodnota dílka ztrácí na síle, tady by stačil kontrast mezi tvojí prací (hrabání se v lejstrech) a nutnému odbíhání kvůli vyváření roušek, ovšem typicky ženský multitasking je nepřekonatelný...(mohl bych ještě dodat ach jo :).

To "přišlo jaro" nejde odbýt jenom pojmem "prvoplánovanost" - je to ještě o něčem jiném, ale to tady nechci rozebírat, určitě si na to časem přijdeš sama.

14.04.2020 16:29 K dílu: jarní směska teisan

Až na to "přišlo jaro" (třetí řádek u "dědy") dobré...jsem toho názoru, že ty už nemáš zapotřebí psát co všechno - někdy - popř. přišlo (jaro, léto, podzim, zima), dá se to přece vyjádřit jinak...i když se jedná o senrjú.

TP

Tady bych ještě vynechal to "i" (vyvářím roušky) - kvůli větší důraznosti.

14.04.2020 16:16 K dílu: Kuchařinka teisan

Právě že senrjú - tak proč ta toporná odcizenost, proč ne rovnou vnučka? Opět ten pokus o 575 za každou cenu.

14.04.2020 15:33 K dílu: Kuchařinka teisan

Tož tak...začíná to polévkou z ulit a končí to:

"Japonec vyvraždil třetinu vesnice, nechal po sobě jen haiku na okně."

 

Zakládám oheň

kouř potěší

člověka z venkova

 

"Dítě míchá polévku" - tak tomu se říká mít ten správný emociální odstup, ta odosobněnost....

 

Dítě míchá polévku -

občan se diví

 

 

30.03.2020 19:30 K dílu: potkávám teisan

"až moc osekané"...taky jsem nad tím ještě trochu popřemýšlel, jistě nejlepší by bylo "na téměř liduprázdné ulici potkávám svého starého dobrého známého", ale tady jde o tu nejjednodušší výrokovou logiku a ne o polopatismus za každou cenu (ohledně domnělé srozumitelnosti), takže za tu osekanost...(tečky dobré)

TP

"Geniální architektura haiku (senrjú)"...jednou se určitě dostaví.

30.03.2020 15:12 K dílu: potkávám teisan

"Potkávám" je tam zbytečně navíc. To, že si "šlape na jazyk" je dostatečný důkaz toho, žes ho musela nutně potkat.

Jinak dobře odpozorováno...

20.03.2020 19:23 K dílu: nouzový stav teisan

S tou pomocí...ty jsi už ten "lehčí případ". Tady (u tebe) není kolikrát nutné to brát řádek po řádku, slovo po slově - tu a tam stačí jenom naťuknout, popř. nějaké to podobenství.

"Srovnávat dvě haiku.." (obtížné). Klidně jsem mohl (tady v tom případě a co jsem tím chtěl říct) srovnávat dílko od K3..."růže-trn-krev"...s haiku od Můry , můj komentář by vyšel nastejno, podstata je úplně někde jinde a pokud ty si sama na to jednou přijdeš - tím líp v rámci tvé tvorby.

Nouzový stav -

na rouškách nakreslené

stejné úsměvy

Taky by šlo nebo ne? (pěkný kontrast)

20.03.2020 16:47 K dílu: Haiku s růží teisan

Až se tady bude popř. i hlasovat, jestli výběr ano nebo ne, tak mi pošlete avi...:).

20.03.2020 16:41 K dílu: nouzový stav teisan

snake...avi

20.03.2020 16:39 K dílu: nouzový stav teisan

snake_01: (reakce na tvůj komentář) - nedalo mi to, ale nakonec my dva spolu v pohodě komunikujeme, takže...(bez ohledu na líbí/nelíbí nebo haiku/senrjú). Jde o příčinu/následek tj., oboje pojmenované v jednom dílku a tedy k aktuálnímu tématu. Srovnej si třeba sám pro sebe dílko od Můry tady s tou první verzí...druhá verze je poslepovaná z návrhů čtenářů, ale přesto velmi dobrá.

První verze atkij - od "nouzového stavu" až (např.  i jinde mohlo by být) "virus"..."karanténa" aj., tedy příčina konkrétně pojmenovaná (jako kigo), zrovna tak následek, tedy typické duální (dualistické) západní myšlení. A Můra napsala (opět jako kigo) "rodinný špacír"...kde je pojmenovaná jakákoli příčina? Nikde - stačily tedy jenom "roušky" a čtenářům haiku je hned vše jasné - bude i později. Je to přesně o tom kiru (žádný překlep) v haiku (jak citovala Gora).

Tím chci jenom říct, že dílko Můry je - co se týká zpracování tématu (současné situace) - již na úplně jiném levelu než ostatní podobná dílka a pochybuji, že bude ještě "překonáno".

 

19.03.2020 16:27 K dílu: Haiku s růží teisan

K3: Příčina (přímé pojmenování - konkrétně) a následek (přímé pojmenování - konkrétně) v dobrém haiku nefunguje...pokud ti to pomůže.

(Konstruktivní kritika...:).

18.03.2020 19:27 K dílu: Haiku s růží teisan

K3..."kam tím míříš"...to je taková zbytečná podezřívavost, nemířím tím vůbec nikam, tj. nehledej v tom něco co tam není.

Je tady naprosto běžné, že se čtenáři pídí po původní verzi a autorky - jako Gora nebo naposled atkij - své původní verze naopak (ještě k novým, přepracovaným) verzím zveřejňují.

18.03.2020 18:50 K dílu: Haiku s růží teisan

K3 - jenom dotaz, nakouknul jsem poměrně později...je to tvoje původní verze - tedy ty naprosto sám bez ovlivnění jakýchkoli připomínek?

18.03.2020 17:50 K dílu: Haiku s růží teisan

Jako pozitivum tady vidím to, že se tady nic nehodnotí, tedy ve smyslu (zjednodušeně) "hodná" růže, "zlý" trn. Ovšem na druhou stranu..."horká plotna - spálené prsty"..."namrzlé zábradlí - přilepený jazyk" apod., čili pouze a jenom "voda je mokrá", což je na haiku  dost málo.

(Napsané - forma - je to ovšem poměrně dobře).

17.03.2020 20:49 K dílu: nouzový stav teisan

No...:)

Podle mě výborné, jak formou tak obsahem (nová verze).

TP

17.03.2020 20:37 K dílu: nouzový stav teisan

To ale ještě neznamená, že bys jednou nemohla být dobrá.

17.03.2020 20:15 K dílu: nouzový stav teisan

atkij - časově usazuj, to je ok, ale usazuj jako autorka haiku a ne jako štamgasti se svými subjektivně-hodnotícími dojmy, tedy konkrétnost a ne abstrakce. Četl jsem výborné haiku o útoku na "dvojčata" v New Yorku a dotyčná (byla to žena) také nenapsala "teroristický útok"..."den hrůzy" (nebo něco podobného jako kigo), ale přímo "September 2001" a všem bylo vše jasné.

17.03.2020 19:28 K dílu: nouzový stav teisan

Pokud trváš na tom, že by to mělo být haiku a ne senrjú, tak tam nemůžeš cpát tenhle senrjú polopatismus "nouzový stav" (kvůli zdánlivé srozumitelnosti) a potom to ještě objasňovat ve smyslu, co že to dělá s ptáky (jsou najednou slyšet)...v haiku to potom celé působí jako naprosté zvojení současného stavu (formy), takže kdyby se to celé slepilo se zde citovaných návrhů - nejsympatičtější jsou návrhy nicku Jarodějka - ("centrum" a hlavně to "jen").

 

V centru města

jen hlasy ptáků

17.03.2020 17:26 K dílu: nouzový stav teisan

Líbí se mi to, ale...

a/ senrjú

b/ subjektivní zhodnocení celé situace sice "povoleno", ale zvrat - příkop, takže co? Srovnej senrjú Můra - skoro identická forma, ale podle tvého "návodu" by to vypadalo:

 

Rodinný špacír

na rouškách nakreslené

stejné - úsměvy.

 

Přesto to tak nevypadá.

 

12.03.2020 20:27 K dílu: zubař teisan

Stačilo "a"...je to živější.

TP

11.03.2020 21:02 K dílu: zubař teisan

Nápad dobrý, trošku víc poetičnosti - tady není nutné to takhle zbytečně osekávat - (více zdůraznit celkovou vtipnost námětu, př.)

 

opět mi říká princezno

náš (můj) zubař Mykola

při nasazování korunky (když nasazuje korunku)

 

Nyní má ženskou.

S tím pěkným ranním pospáváním

je teď konec.

(Senryú Buch)

 

 

 

06.03.2020 20:43 K dílu: Mlýnky II. teisan

Nedalo mi to:

"Viděl bys tu krásu českých horských údolí"

Zvláště potom v okolí bývalých jáchymovských lágrů...:).

 

06.03.2020 18:08 K dílu: Mlýnky II. teisan

Ale už ses na to jednou dívala - co je tohle...?

 

Údolí mlýnků

klapot zvolna utichá–

noc je mrazivá

06.03.2020 16:31 K dílu: než teisan

TP

06.03.2020 16:30 K dílu: Mlýnky II. teisan

Námět (téma) ok, ale ty jsi tohle akusticky "pohybové" dílko přibila hřebíky na zeď a celkový výsledek je cosi staticky toporného.

Přešetl jsem si "zabíjačku" - opravdu výborná - a navíc by se z ní dala vytáhnout nejméně dvě až tři opravdu dobrá haiku, takže toto (zpracování tématu) moc nechápu.

01.03.2020 19:20 K dílu: 29. 2. teisan

Chtěl jsem jenom zabránit nepěkné diskriminaci kachen...:).

01.03.2020 17:30 K dílu: 29. 2. teisan

Moje případná varianta + tvé oblíbené tři tečky - mohlo by být i za labutě:

 

na břehu Oslavy

labutě

...i kachny blíž a blíž

27.02.2020 17:10 K dílu: 26. 2. teisan

Ty jsi holt taková Věra Chytilová českého haiku, ach jo...:).

17.02.2020 16:03 K dílu: Dodatečně ? teisan

Určitě kvalitněji postavené dílko jako senrjú (i když s poněkud již obnošeným tématem) - než mizerie jenom zdánlivě existenciálních haiku mouder.

TP

16.02.2020 17:47 K dílu: Haiku teisan

Jestli ti šlo o to o čem ses zmiňovala (beton, otisky, stopy), tak takhle napsané se ti ovšem moc nepovedlo...ale téma dobré - znám z vlastní zkušenosti.

13.02.2020 23:21 K dílu: nové kozačky teisan

Jenom pro doplnění - otisky podrážky - tj. jenom různorodost podrážky (vzorek) jsem také bral jako jednu z možností, ale opravdu není jedno z nejdůležitějších věcí v haiku přijít za každou cenu na to, co tím "chtěl básník říci".

13.02.2020 17:40 K dílu: nové kozačky teisan

Určitě si se zase (zřejmě nevědomky) posunula - se svým "až v dnešním sněhu vidím" - o kousek dál. Když to např. srovnám s...

 

Teprve před dvěma dny

jsem přešel tu horu -

nyní je v plném květu

(Kiorai)

 

tak tady ten "spor" o min. vs přítomný čas je "vyřešen" po vzoru starých jap. haiku-mistrů, což se v současnosti málokomu povede...tedy výborné. Menší problém nastává s množným č. "sluncí". Jako neexistuje (doposud jsem se v haiku nesetkal) např. s "otisky měsíců" (více měsíců-více sluncí) a argument "ale ono to tak vypadalo jakoby..."  je haiku-argument poněkud, že...:), tak se to dá brát pouze dvěma způsoby:

a/ ne

b/ jako prolomení určité zdánlivé tabu haiku hranice, ale potom se musí počítat s tím, že by tě za to jinde (samozřejmě ne tady) mohli tvrdě zkritizovat a jak jsem již napsal výše zmíněný argument by naprosto neobstál. Pokud bys to uměla popř. i jinak obhájit tak tam to množné číslo nech, jinak to změň na jednotné.

TP

30.01.2020 21:20 K dílu: 25. 1. teisan

Zajímavé na tom ovšem je, že jsem neradil, které tři tečky máš odstranit, no a odstranila jsi ty správné (tedy ty špatné).

30.01.2020 16:25 K dílu: part I. - tikání teisan

Díky tvému zajímavému komentáři v kat. haiku ("rok Krysy"-Gora) jsem ze zvědavosti nakouknul...za třetí ("a já hltala")...TP

30.01.2020 16:09 K dílu: Haiku teisan

"Z prastaré čínské astrologie vzešel před mnoha a mnoha lety čínský horoskop. Má 12 různých zvířecích znamení, jejichž nadvláda se obměňuje vždy po roce. V roce 2020 nad námi bude bdít znamení Krysy. Čeká nás tedy rok kovové Krysy."

"Kovová Krysa je znamení velmi komunikativní a společenské, miluje zábavu a lidi, umí navazovat vztahy a bývá středem pozornosti – a absolutně jí to nevadí."...:)

TP

Nahoru