Být pánem svého světa.

Být pánem svého světa.
Být pánem světa.
Být pánem.
Být.

26. 01. 2022
4
4
158
Miniatury, hříčky

Mimozemšťani v taláru

Mimozemšťani v taláru
Budova gymnázia měla tvar písmene L, kde prostor mezi rameny budovy vyplňoval dvůr, jehož větší část zabíralo oplocené sportovní hřiště. Byl rok 2004 a my jsme se s Filipem o jedné z přestávek dívali z jednoho z oken jednoho z těch ramen. Hřiště venku mělo povrch složený z betonových bloků. "Vidíš, jak ty bloky schnou různě rychle.

05. 11. 2021
2
3
216
Povídky

Za Invazí do Evropy stál nedostatek MiGů

Za Invazí do Evropy stál nedostatek MiGů
Text je z roku 2014
Za to, co vím o dějinách, vděčím vedle tehdy mizerné výuky dějepisu především počítačovým hrám, knihám a dokumentárním filmům. Všem těmto třem věcem se věnuji dodnes a rád.
Kdysi se v mém pokojíčku o jeden stůl muselo dělit několik koníčků. Nejvíc místa samozřejmě zabíral velký CRT monitor, tehdy mající k plochosti daleko.

22. 09. 2021
0
0
149
Povídky

Básník a kamarád MK

Básník a kamarád MK
Ve svých starých krabicích jsem nalezl také červenou, odlepující se izolepou slepené bílé papíry. Několik áčtyřek na sobě nese titul autora MK a název básnické sbírky „Století bez lásky“. Pod ním se nachází propiskou doplněné věnování mé osobě, s nápisem „v přátelství“ a datem před více než deseti lety.
V dolním rohu je dopsáno „Řazeno pozpátku, jako cesta životem“.

18. 08. 2021
3
0
228
Povídky

Cesta Vzteku – Když zloba a síla jsou řešení

Cesta Vzteku – Když zloba a síla jsou řešení
V dnešní době je módní být hodně sluníčkový a všehomilující a negativní emoce jako zlobu a vztek potlačovat, tajit a předstírat, že je nemáme.
Možná to souvisí s mým testosteronem, který si nechávám pro vlastní potěšení měřit a už několik let ho mám zvýšený, ale já jsem zastáncem života se všemi přirozenými emocemi, včetně těch negativních. I negativní emoce mají svůj účel a mají nám pomáhat – proto jsme jimi vybaveni. Jsme výsledkem více než 5 000 000 let evoluce.

14. 08. 2021
3
3
205
Úvahy

Genialita přetahující se šílenstvím

Genialita přetahující se šílenstvím
„Kdybych tak uměl to, co on, cítil bych se jako. “ myslel jsem si, jda školní chodbou k vedlejší třídě 7. A.
„Čau.

30. 07. 2021
0
4
202
Povídky

Měsíční luk a poslední dobrodružství v Ultimě Online

Měsíční luk a poslední dobrodružství v Ultimě OnlinePříběhy, které vyprávím, mají výpovědní hodnotu jak samy o sobě, tak zejména všechny společně.
Když v roce 1997 otevřela Ultima Online od Richarda Garriotta brány svého na tu dobu obrovského online virtuálního světa, byl to jeden z kroků v historii gamingu, které tento zábavní obor pomáhaly posunout do pozice kde je dnes – kdy videohry vydělávají každý rok několikanásobně více peněz než filmy, populární sport atd.
Hrát hry po internetu byl v roce 1997 luxus a nám, školáčkům na základní škole, kteří jsme slintali nad časopisy jako Level a Score (a Playboy), se o tom nějakou dobu mohlo jen zdát. Rodiče však postupnému nátlaku podléhali, takže se kupovaly drahé počítače, pořizoval se „rychlý“ internet (tehdy ISDN, případně místní WiFi, kabel/UPC měli jen vyvolení lidé na sídlištích a ADSL ještě nebylo vůbec) a poslední, co mnoha z nás chybělo k tomu, abychom mohli hrát placené MMO hry, byla platební karta použitelná na internetu.

28. 07. 2021
0
0
148
Povídky

Vydržet

Je to dlouhé Bože,
ale musím to vydržet.
Je to těžké,
ale co snadné je,

28. 07. 2021
1
1
163
Smíšené verše

Tajemství – Příroda nechce, abys ho udržel

Tajemství – Příroda nechce, abys ho udrželKaždý má nějaká tajemství, která nikomu nesvěřuje. Absolutní většinu tajemství, ať už našich nebo cizích, ale někomu přeci jen časem vyzradíme.
Náš mozek má v sobě jakousi funkci a potřebu sdílet informace, sdílet zkušenosti. Člověk je tvor společenský a lidstvo, jak já často říkám, lidstvo je ve skutečnosti jeden živoucí superorganismus, jehož my jsme jakési buňky.

18. 07. 2021
0
2
227
Úvahy

S novou lednicí spokojen nejsem

Po mé minulé úvaze o problematice LGBT tu mám další závažné téma. A totiž - mám novou lednici a nejsem s ní spokojen.
Teď si jistě říkáte – „Jak je to možné, Davide, jakto, že s ní nejsi spokojen. Pověz nám to.

04. 07. 2021
2
3
221
Fejetony

Správné konce

Správné konce
Jsem tu s bleskovou úvahou.
Čas od času, když se něco závažně nedaří a já o tom dlouze přemýšlím, objeví se ve mně myšlenka – „To dopadne špatně. “
Když se odhadovaný výsledek dosavadního vývoje, i když k němu přičtu všechnu další snahu a energii, které budou vynaloženy, rovná neúspěchu. Když se zdá, že tenhle projekt, tenhle cíl, tahle snaha musí skončit neúspěšně.

25. 06. 2021
0
1
179
Úvahy

Robinson Crusoe, domov a bezdomovci

Robinson Crusoe, domov a bezdomovci
Teď jsem to počítal a došel jsem k číslu deset. Stěhoval jsem se desetkrát. Z toho čtyřikrát kvůli rodičům, šestkrát sám a vystřídal jsem celkem čtyři země.
Během této série stěhování jsem kromě dechberoucí životní moudrosti ( :) ) nasbíral také všelijaké více či méně užitečné věci.

05. 06. 2021
1
1
202
Úvahy

Když už nemůžeš dál, soustřeď se jen na nejbližší budoucnost

Před několika lety jsem, jako mnoho jiných, narazil na YouTube na Jordana Petersona, kanadského psychiatra a filozofa. V lecčem je na mě příliš konzervativní a zpátečnický, za což je také napadán, ale v řadě věcí mě jeho pohled na život zaujal. V jednom videu radil, aby se člověk v kritické situaci, kdy už neví kudy kam, aby se soustředil jen na příští chvíle.
Když jsem tato Petersonova slova poslouchal, bylo to pro mě něco velmi cizího.

29. 05. 2021
7
5
356
Úvahy

Zvonění – Doba rozbitá

Zvonění – Doba rozbitá
„Dobrý den, tady kurýr, nesu vám nákup, zkoušel jsem zvonit. “
„To je divný, nějak jsem to neslyšel. Tak počkejte, já vás pustim. “
To jsem ještě nevěděl, že nejen, že zvonek nezvoní, ale ani bzučák nebude bzučet.

19. 05. 2021
2
2
264
Povídky

Nehledej svou duševní diagnózu, hledej štěstí

Množství duševních poruch a diagnóz ve dnešní době natolik nabobtnalo, že když se o to začnete trochu zajímat, zjistíte, že na každého něco z toho sedí.
Vlastně celá psychologie a psychiatrie je založená na tom nacházet na lidech něco, co se zdá být pravda. Úspěch těchto oborů je založen na tom, že musí tu diagnózu nacházet. A tak dnes už není nikdo, kdo by při bližší analýze nějakou poruchu neměl.

01. 05. 2021
3
12
515
Úvahy

Porno versus hry

Text je z roku 2016. Zážitek je z roku 2002.
Ne, nebudu se pouštět do úvah o těchto dvou formách zábavy a jejich odlišnostech. Místo toho povyprávím jeden zážitek z mé puberty.

27. 04. 2021
2
1
218
Povídky

Přijít o vlasy, ne o rozum

Než jsme měli doma internet, matka kupovala a dostávala různé časopisy. V obýváku jsme měli stolek s poličkou, kde se ty časopisy válely. Mezi kouzla té doby patřilo, když jsem měl čas se jen tak povalovat na pohovce a koukat se kolem. Vážně.

24. 04. 2021
5
5
288
Úvahy

Úspěšnost modlitby 75 %. Kdo z vás to má!

DRAK
Stáli jsme na tramvajové zastávce na Palackém náměstí. Sledoval jsem tramvaj přijíždějící po nábřeží od Výtoně. Je to dlouhá rovinka s mírným stoupáním. Čekal jsem, až se číslo nad kabinou zvětší do čitelné velikosti.

06. 04. 2021
6
5
256
Povídky

Zklamaný snílek, versus člověk orientovaný na své cíle

Všichni máme sny. Nemyslím sny ve spánku, myslím životní sny. Naše touhy a představy, čeho bychom chtěli dosáhnout, co bychom chtěli zažít, kým bychom chtěli být.
Je to lidské, mít sny.

04. 04. 2021
4
7
405
Úvahy

Renta

Renta
Vytahujíc peněženku z kapsy, nahmatal, jak je z vnitřní strany opět mírně vlhká. Znechuceně ji odhazuje na stolek a jde se převléknout. Proč se s ní ještě tahá. Opravdu potřebuje mít v kapse tu tlustou, upocenou věc.

02. 04. 2021
0
2
163
Povídky
Nahoru