Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kurzivka o životě

29. 11. 2022
9
6
242
Autor
zeleda

Co vlastně může chtít člověk od života! Když jsem byl malý, tak jsem o tom moc nepřemýšlel. A žil. Když jsem byl na studiích, tak jsem o tom přemýšlel zase až moc. Co bude, až to bude. Až dostuduji, nebo nedostuduji, až začnu pracovat, až budu mít rodinu a děti a co bude dál a dál.

A pak člověk překročí ten osudový práh a vstoupí do života. A musí se starat. O sebe, o rodinu, o druhé. A tím pádem i o společnost. Dlouhá desetiletí. Na velké přemýšlení není moc času.

Ale teď, ve stáří, ten čas je. Je ho fůra. Je však otázkou, jestli nám není dnes takové velké přemýšlení spíš na škodu. Dnešní, nesmírně zarputilí, aktivisté, by vám určitě poradili. Hlavně ti mladí, kteří vědí vše. A lépe. Kdo tápe a neví, nechť se obrátí na jejich moudré weby. Jak být aktivní, jak být společnosti užitečný, jak se česat, jak o sebe pečovat, jak se moderně oblékat, jak se vzdělávat, a dokonce, jak si ještě v tomto pozdním věku užívat sexu. Ještě že nám neradí, kolikrát máme chodit na záchod. Důležité je hlavně být in.

Trhněte si nohou, milí aktivisté! Já chci prostě jen žít. Bez stresu, že něco dělám blbě a že nebudu užitečný společnosti, nebo, nedej bůh, třeba i sobě. Vůči společnosti jsem se napracoval a natrápil už dost. Jako senior chci konečně žít, jak sám uznám za vhodné. Hlavně bez rádoby moudrých aktivistických rad.

Jak jsem už kdysi napsal v jedné své básni:

"Živote, posečkej, vždyť slunce ještě září,  .…"

Tak se podívej, živote, počkej ještě malou chvíli! Tolik toho zase nechci. Vždyť slunce ještě svítí. A jestli na čas zaleze za mrak, nebo se obloha zatáhne, není to na furt. Jednou přece vyjít musí.

 


6 názorů

Alenakar
01. 12. 2022
Dát tip

Vždycky tady byli nějací ti aktivisté. Každá doba a každý režim má své aktivisty, v demokracii má vláda vždy aktivistickou opozici...  Problém ale začíná teprve až tehdy, když mi někdo něco začne násilně vnucovat - a to se mi ještě nestalo. Jehovisté jsou taky "aktivisté" a když nám zazvoní u brány, slušně je pošlu někam.

Myslím, že není nutné si jakékoli aktivisty pouštět k tělu a že ani není nutné s nimi polemizovat. Nechme každému jeho bublinu. 

Dávám típek za diskusní příspěvek a přeju hezký den


vesuvanka
30. 11. 2022
Dát tip

Honzo, moc dobře se mně četlo, a souhlasím :-))), TIP


K3
30. 11. 2022
Dát tip

Tenchle fejeton se mi líbí, je faj. Zdařilý. Ti mladí to ale dle mě taky nemají jednoduché. Přemíra informací a rad jak žít je musí zahlcovat. Těžko se v tom dá asi ve všem orientovat, kor když třeba ještě nemají svůj tak docela ucelený vlastní názor. Dotýkáš se tu i aktivistů, to mi moc nepasuje, nezdá se mi že by nějak moc radili. Spíš ukazují, a je fakt že mnohdy chaoticky, směr. Celkově se mi ale fejeton jeví jako vydařený a je to i prima zamyšlení.


zeleda
30. 11. 2022
Dát tip

Díky, Lído. O tomto tématu jsem toho napsal daleko více. 


Alegna
30. 11. 2022
Dát tip Gora, K3

Hezky ti slunce září. Jak to čtu, jsem ráda, že se toulám venku a ne po chytrých radách na netu :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru