Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nový Písmák

27. 02. 2023
15
50
2187
Autor
Olda

Tak nakonec nástin nové verze Písmáka zde: https://novy.pismak.cz

A možná budou i další novinky :-)


50 názorů

K3
před 2 měsíci
Dát tip

Nešlo by dát seznamy děl vždy na celý předešlý měsíc? Kvůli nominacím. Alespoň povídky a miniatury prozaické. Děkuji.


Libertus
před 7 měsíci
Dát tip

Zase jde o peníze? Já myslel, že některé hodnoty se koupit nedají? Ani za peníze. 


dadadik
před 9 měsíci
Dát tip

Lapezko, když se tomu pověnuješ, přijdeš na to.. nic těžkýho, ani složitýho


lapezka
před 9 měsíci
Dát tip

Díky novému písmáku jsem nechodím protože se tu vůbec neorijentuji a poslat své dílo nedokážu ani poslat nejsem moc technický zdatná. lapezka


dadadik
29. 03. 2023
Dát tip

pro mě byl vždy písmák modrobílej... .)


64T.B.S.
24. 03. 2023
Dát tip

Moc se přimlouvám za toto uspořádání  Písmáku - líbí se mi barevně, uspořádáním a srozumitelností i pro ty, kteří z práce na počítači mají nedostatečnou.

Děkuji


Fouraix
21. 03. 2023
Dát tip Gora

já bych raděj ten úplně původní kabátek. modernost střev jest mi jedno, ale ta nejstarší škola webdesignu (relativně, jasně že byly i starší za mosaicu, ale to nebyl net masový ani trochu) měla moc do sebe.snad by to přivolalo i tehdejší atmošku, i když to je asi naivní :)


Silene
18. 03. 2023
Dát tip Aru

. seznam sbírek na (starém) písmáku

. seznam klubů na (starém) písmáku

(Vím, řešilo se jinde, což je myslím relativně jedno. Podstatné aktuálně je, že dosud s nimi lze pracovat, pokud někdo něco potřebuje.)


Silene
18. 03. 2023
Dát tip

Nuž, práce za pochodu, jako při jiných zdejších historických obměnách. Tj. např. sbírku jsem si momentálně bez problémů založila, funkčnost zatím vcelku zachována, pouze aktuálně scházejí přístupové lišty a přehledy pro uživatele a podobné funkční serepetičky, tudíž leda po paměti, např. z autorské stránky majitele klubu.

K stávajícím klubům i k založení nového se lze dostat ekvivalentním způsobem.

Zda příslušné hračky Olda plánuje obnovit nebo nikoli, samozřejmě netuším. 

Temporary Road.

Průsvitnost ID je stará vesta.

Lentilky, no... jeví se sloužit na avatar.

Všeobecně potom souhlas s Luzz, co se týče druhého dechu.

Chtělo by to refresh. Stále bych byla zejména pro zrušení redakcí, neboť v současnosti už postrádají někdejší smysl, ale jich se možná stávající provozovatel vzdát nechce, že zrovna ony relativní součást zaběhané tradice? Nevím. Každopádně škoda, pokud opravdu nelze aspoň zkusit ještě i jiný myšlenkový směr.


Gora
17. 03. 2023
Dát tip zzlatý, Kočkodan

Kamamuro, vřelý dík, že jsi mi po několika letech, když "hovoříš" o jakési Goře, poslal avízo. Pokrok v myšlení, dík.

Jinak ovšem omletá písnička...


Kamamura
17. 03. 2023
Dát tip Lerak12, Delahaye

V devadesátých letech byl Písmák jistě ambiciózním projektem - pamatuji se, jak se v té době programovalo, na koleni a s nadšením. Nicméně čas se mezitím nezastavil, a Písmák díky tomu vypadá jako reznoucí veterán na dvorku jakési vesnické usedlosti. 

Pamatuji se, jak snad v listopadu 2021 tehdy ještě redaktor Bačkovský slíbil, že do kategorií bude zařazen "Dadaismus" místo stupidní kategorie "Blbůstky" (nesporný znak bytostného amatérismu), jak plynuly měsíce, a jediné, co se stalo bylo, že Bačkovský napsal jakési Goře, která v zjevně dobrém tradičním bafuňářském stylu spojuje potřebu všechno řídit a kontrolovat s naprostou neschopnost cokoli dokázat napsala Bačkovskému zpátky, ať napíše jakémusi "Oldovi", který má za ta dlouhá léta zjevně jiné starosti, a nestalo se nic.

Jasný příklad pokročilé organizační nekrózy, symptomaticky se projevující v Bačkovského absurdní, od reality odtržené víry "že to jednou bude" a v nezájmu administrace serveru o odezvy uživatelů a snahu o jakákoliv, byť i inkrementální zlepšení. Písmák má řadu naprosto fatálních chyb, například anglické slovo pro "spánek" spolehlivě zhroutí vkládání jakéhokoli v příspěvku a libovolný, i smazaný dokument nebo koncept je kdykoliv přístupný komukoliv, kdo zná jeho "ID", příšerné nekonzistence v parsování a kopírování neviditelných formátovacích znaků, atd. 

"Nový Písmák" je snaha skrýt tyto chyby, jakož i postupující mrtvolný rozklad (bez slyšitelného zakvílení zmizely kluby i sbírky), pod nátěrem v podobě nového rozhraní (což komicky připomíná snahu některých stařen zakrývat znaky postupujícího stárnutí makeupem), nicméně nové GUI je prostě ošklivé - Olda, jako starý matador aktivistického stylu programování zřejmě nechápe, že schopnost psát kód automaticky neznamená i schopnost navrhnout použitelné GUI - "lentilky jsou" jsou příliš velké, nenesou žádnou informaci, zasahují do okolního textu a vůbec působí rušivě. Temné schéma je k ničemu, protože autor zřejmě nezná základní typografickou poučku, že lidské oko není schopné ostřit na rozdíl v modré barvě, takže modrý text na černém pozadí (nebo žlutý na bílém) je prostě nečitelný. 

Nejhorší ale je, zjevně mizí i možnost vkládat grafické prvky a editovat styly textu, a že se příspěvky, které tyto prvky obsahují rozpadnou na rozsypaný čaj, což je prostě akt vandalismu směrem k textům, u kterých vizuální stránka hraje roli. Zmíněné funkce byly snad poslední výhodou proti konkurenčnímu Poetizeru, který má narozdíl od Písmáku funkční mobilní podobu a je po vizuální i funkční stránce mnohem "čistší". Písmáku typycky chybí i fulltextové vyhledávání, možnost použití "hashtagů" pro dynamické kategorie textů, atd. 


Delahaye
14. 03. 2023
Dát tip

Ahoj .. nechci být staromilec, stejně je nejdůležitější obsah .. ale jednu drobnost bych měl .. ty lentilky tam jsou proč? :-) Ze všeho nejvíc mi to evokovalo Outlook a toho mám za celý den plné zuby ..


Janina6
06. 03. 2023
Dát tip Gora, K3, Kočkodan, Benetka

Mně se líbí Písmák, jaký je, ale od toho "oznámení konce" mi už stačilo dojít, jak by mi chyběl. Takže momentálně jsem pro jakýkoli Písmák. Stejně jsou nejpodstatnější lidi.


Gora
06. 03. 2023
Dát tip Janina6, Karpatský knihomoľ, K3, a2a2a, zzlatý

Současný Písmák mi připadá dostatečně přehledný na rozdíl od nové verze, ale některé změny z nového bych brala. Jen názor konzervativní uživatelky, jinak jsem samozřejmě ráda za pokračování v činnosti.


zzlatý
06. 03. 2023
Dát tip

Možná tomu nerozumím, ale napadlo mě, že bychom se od Britů měli učit, co je tradice. Abych byl upřímný, nový písmák se mi nelíbí. 


Luzz
05. 03. 2023
Dát tip

hezký, zajímavý řešení. technikálie neřeším, beru to jako pracovní verzi.

ale obávám se, že pokud se nezmění struktura uživatelů, tak kýžená revitalizace ani restart neproběhnou; že ani nový vizuál, ani nové funkce samy o sobě nové a svěží uživatele nepřitáhnou.

je to jako když člověk rekonstruuje byt - ale po rekonstrukci zapomene vyvětrat... otevřít dveře i okna.

ale pokud vyjde najevo, že moje obavy byly liché, budu ráda.


Kočkodan
02. 03. 2023
Dát tip Gora, gabi tá istá, Benetka

I já jsem rád, že si zřejmě nebudu muset balit svoje kočkodanovské švestičky a bušit na vrata nějakého jiného literárního serveru. Rychle se mi tady zalíbilo jako praseti Bivojovi v pokojíku babičky (Š. & G.) a odchod by nebyl dalek psychické zabíjačky. Tož se již odvažuji poděkovat a připojit smajlík s výrazem ulehčení. :-)


Jednapoetka
01. 03. 2023
Dát tip

Jsem ráda a děkuji,    že  Písmák bude pokračovat...Jen nevím, kde se nyní přihlašovat...Zda na starém či už na novém... 


Dagmaram
01. 03. 2023
Dát tip Benetka, Alegna, Kvothe, Kočkodan, Gora

Jupí písmák žije

lepsi literarni platforma stejne neni

vidim to na mobilu, ty barevny lentilky by mohly byt mensi a stejneho tvaru

ale mozna, ze na pc to tak je...

kazdopadne jsem rada, ze zvitezil vznik nad zanikem

DIKY


Norsko 1
28. 02. 2023
Dát tip

Milý Oldo, nový kabátek to ale nespraví. To chce cihly


Janina6
28. 02. 2023
Dát tip

To vypadá na novou naději :)


Gora
27. 02. 2023
Dát tip Muamarek

Nový Písmák jsem měla na novém prohlížeči, Seznam jej nebere, takže omluva... ale už mám i tam novou ikonku, Danny, moc díky!


Danny
27. 02. 2023
Dát tip

Gora: ještě bacha, klikni na to pravým a pak mu řekni, ať otevře v nové záložce nebo okně. Nastavil jsem, aby se to otevíralo v novém okně, ale nějak mi to ignoruje.


Danny
27. 02. 2023
Dát tip

Gora: nemělo by tě to nutit znovu se přihlašovat, já jsem na novém písmáku zůstal přihlášenej, převezme to údaje z původního webu, pokud tedy správně otevřeš ten odkaz a ne v novém prohlížeči. Možná to děláš špatně. Tady ti vytvořím klikací odkaz: https://novy.pismak.cz/ klikni na něj a měla bys zůstat přihlášená. Olda to poslal v prostém textu a možná jsi to otevírala nějak příliš složitě, že se použila nová instance prohlížeče a heslo nezůstalo zachováno. Když klikneš na to, co jsem ti tady podtrhl, neměla by být nutnost se přihlašovat znovu.


Gora
27. 02. 2023
Dát tip

Aha, zmátlo mne, že se nemohu /na staré heslo/ přihlásit, zkusím nick k soutěžím, jestli má lepší heslo - pak možná zahlédnu víc. Díky, Danny...


Danny
27. 02. 2023
Dát tip

(ad heslo: mně to normálně "sežralo koláček" ze starého Písmáku a zůstal jsem přihlášenej, nevím co udělala Gora jinak že jí ne. )


Danny
27. 02. 2023
Dát tip

Gora: nad Tipama jsem taky bádal, nahoře u díla jsou označeny piktogramem hvězdičky a číslem. Výběry se tuším vysvítí jinou barvou.


Danny
27. 02. 2023
Dát tip

Vlastně nový frontend ke stejné DB jestli tomu rozumím dobře. Zatím jen nástin, že? Nenašel jsem tam třeba ještě nástroj jak vyhledat konkrétního autora podle jména, taky autorská stránka není, formátování kritik... ale mě se to kecá když nejsem webař ale skriptovač a dříve i C++ firmwarista :)  Jednou po mě v Honeywellu chtěli abych udělal web, mně přišel uživatelsky přátelskej ale oni se v něm nevyznali, takže na UI/UX mám hodně "programátorský" pohled a není radno mě brát v tomto vážně. Díky za spoustu práce, kterou tu věnuješ a budu se těšit, až se ta nová verze zdokonalí.


Alegna
27. 02. 2023
Dát tip

novy.pismak - to mluví za všechno, co se konce/pokračování týče.


Gora
27. 02. 2023
Dát tip

Moderní kabátek/v angl. jazyce/, perex u děl, tipy a výběry ne/zachovány? Rubrika Moje pro publikování/úpravy zatím také neobjevena. Asi proto, že své původní heslo nemohu užít k přihlášení... takže bude nutné je změnit...

Je za tím však hodně práce /a ještě bude/, díky!


Benetka
27. 02. 2023
Dát tip

Vizuálně/graficky jiné. A přesto týž. Pokud se bude změna týkat pouze tohoto tak jsem za. Ovšem myslim že tak jednoduché to zas až tak nebude... Či?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru