Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo poradí Emě?

14. 12. 2003
5
0
5067
Autor
Pirka

Jak poznáš, kdy před něčím utíkáš a kdy za něčím jdeš?

 

Ema nebyla ničím. Už skoro měsíc nebyla ničím a pomalu ji to nic začalo dostávat … protože když člověk ničím není, má spoustu času na to, aby o tom přemýšlel.

 

Ema při tom přemýšlení došla tak daleko, že zjistila, že nejenom měsíc, ale vlastně vůbec nikdy nebyla ničím jiným než ničím.

Celých pětadvacet let nic … dobře, pár let z toho byla dítětem – jenže už to dítě jako by bylo předurčené k tomu, aby z něho nic nebylo – zatímco jiné děti si hrály na prodavačky a na doktory, Ema  chodila po lese a poslouchala stromy.

 

Pak z ní udělali školačku, pak studentku, pak odjela sbírat jahody, pak chvíli procházela cizí města s jinými lidmi, se psy a s píšťalkou, pak ji napadlo, že by potřebovala nové boty, tak začala procházet jedno cizí město sama a s drogama, pak nějaký čas zkoušela, proč se to tak dobře prodává, pak to prodala nějakému muzikantovi, co byl známý jejího známého a říkali mu Che, chvilku si s ním pak povídala a asi rok s ním potom žila … to bylo v Londýně, pak odjel Che domů do Calais a Ema přestala být muzikantova holka a odjela sbírat olivy někam do Řecka, pak tam dělala chvilku v recepci jednoho lepšího hotelu (Ema měla talent na jazyky) a všimnul si jí jeden Francouz … vzal ji na víno a ona ho vzala na hašiš … a pak s ním jela do Maroka nakupovat vodní dýmky, šátky a ebenové figurky … pár měsíců prostě jezdila po Africe, zkoušela místní hašiš a spala s Francouzem – no – a do toho jí zavolal Che, že udělal chybu a že jí musí vidět - tak se Ema sbalila, Francouzovi,  řekla, že je jí to moc líto, ale že musí nutně zpátky do Evropy, ale že se určitě nevidí naposled (Ema věřila na reinkarnaci) a sedla na první trajekt … Che byl v Paříži (asi popáté začal studovat žurnalistiku), sraz si dali pod Eiffelovkou … Ema byla v Paříži poprvé v životě a moc míst tam neznala – šli na kafe a pak k Cheovi domů na hašiš a pak se spolu vyspali a vypadalo to, že všechno bude jako dřív, jenže asi třetí den se Ema vzbudila v Cheově posteli a uvědomila si, že už je zase jenom jeho holka a jinak nic a že mu už nikdy nemůže věřit a že vlastně nemůže věřit nikomu a že takhle to nechtěla a jela se vyplakat domů k mamince … Cheovi nechala na stole moc dlouhý dopis, který končil slovy: „určitě jsme se neviděli naposled“, pak chvíli obcházela staré známé a se starýma známýma nové hospody … protože většinu starých zatím, co byla pryč, zavřeli, a potom jela do Prahy, protože doma už  nebylo za co chlastat a špatně se tam sháněl haš, našla si místo v reklamní agentuře (ocenili její talent na jazyky), potkala jiné známé, sešla se s klukem, se kterým kdysi dávno spávala a zjistili, že by bylo fajn scházet se častěji, pak si našla byt, začala vydělávat slušné peníze, a tak si kupovala nové boty kdy chtěla, pak na ulici našla kotě, dala mu jméno Astar, vzala si ho domů, říkala mu Asto a konečně měla pocit, že je samostatná, jenže pak si uvědomila, že je od osmi do pěti uvázaná v kanceláři a tím pádem si nemůže v poledne povídat se stromy, že svojí prací neprospívá nikomu s výjimkou obuvního průmyslu (což jí ovšem přišlo celkem málo) a že se vůbec necítí být reklamní agentkou – a tak s tím sekla 

 

- - -   a potom se jenom tak procházela po městě a věděla, že je ničím, a nevěděla, jak z toho. 

Napadlo ji, že by mohla odjet, třeba na pomeranče, nebo domů k mamince  - - - ale na pomeranče nemůžete jezdit celý život a maminka tady nebude furt, napadlo ji, že ji vůbec nic nenapadá

 

………………………………  K D O   P O R A D Í   E M Ě  ? ? ?


StvN
28. 12. 2003
Dát tip
Já děti miluju. A zvířátka taky.

Kačírek
28. 12. 2003
Dát tip
Ema je především světoběžnice a nezakotvená holka, která neví co chce a nedá pokoj dokud to nedostane. Tak se Emo seber a začni dělat něco, co tě opravdu baví a co máš ráda a nemysli si, že musíš nutně smiřovat národy nebo uzdravovat zástupy, abys něco byla, že stačí jenom bejt prostě lidsky a minimálně užitečná.

Pirka
27. 12. 2003
Dát tip
Pampelin a StvN - - - vy asi nemáte moc rádi děti, co? : ))) ... si myslim, že Ema si potřebuje něco nějak vyřešit - a kdyby si to vyřešila dítětem, dřív nebo později by to stejné muselo řešit to dítě ... ty jo ... ale ono to tak vlastně chodí ... 'esi my nakonec nebudem jenom takové zvířátka ... (!?!)

pampelin
24. 12. 2003
Dát tip
Citově plytké ženy s širokým srdcem...? Jedině otěhotnět. :) tp

Diana
23. 12. 2003
Dát tip
StvN : No jasně! měla by jet k mamince a vynahradit jí ty starosti, které jí nadělala a trochu jí pomoci a udělat jí radost. Díky.

StvN
23. 12. 2003
Dát tip
Tak jsem to nemyslel.

StvN
22. 12. 2003
Dát tip
Diano, milá Diano, něco ti uniklo. ....ale na pomeranče nemůžete jezdit celý život a maminka tady nebude furt....

StvN
21. 12. 2003
Dát tip
Co je na darování života sobeckého? (když teda pominu, že veškeré lidské konání je svým způsobem sobecké)

Diana
21. 12. 2003
Dát tip
Stát se matkou nic neřeší. Zodpovědná žena se stane matkou až má solidní základy a z čeho dávat - tím vůbec nemyslím jen hmotné zázemí. Nevěřili byste, jak rychle najde člověk sám sebe, jak se stane sebevědomým a zodpovědným a dospělým pokud se odhodlá k práci a oběti pro dobrou věc.

Diana
20. 12. 2003
Dát tip
No já to tedy nebudu, kdo Emě poradí. Takové existence jsou pro mne jak bytosti z jiné planety. Jedině.... nu, kdyby potkala někoho, kdo hoří obzvláště silným a krásným ideálem a dokázal ji pro ten ideál získat, pak by měla snad ještě šanci. Příklad: misie, pomoc opuštěným dětem, starým lidem, postiženým, toulavým psům, uprchlíkům, ohroženým druhům, ochrana životního prostředí atd.

StvN
20. 12. 2003
Dát tip
Asi nejlepší radou by bylo stát se matkou.

Pirka
20. 12. 2003
Dát tip
Diana - - - moc pěkné věci všechno ... ale pro Emu by to v její situaci (a nechci to v žádném případě říkat obecně) byla ztráta i toho malého kousku sebe sama, který snad v sobě ještě má ... (si myslim) StvN - - - což by ovšem od ní bylo hodně sobecké ... nemyslíš? (dědičná karma ... a tak ... : ))

ShArKeY
18. 12. 2003
Dát tip
To, že se Ema nebaví je už podle mě její problé. Nikdo neříká, že chodit na různé párty je zábava - taky už mi to leze krkem. Workoholismus třeba není druh zábavy, ale je jenom utíkáním od reality. Alkoholismus je to samé. Já třeba v takových chvílích hodně čtu. Je to relativní. Nikdo nemůže Emě poradit, dokud ji nezná. Rowenna - já jsem taky nihilista, ale nestěžuju si. Takový postoj je podle mě někdy lepší, než totální ctižádost, aktivismus a takové to vzrušení z malých věcí. Člověk si musí umět vybrat, co ho nadchne - ale zase je to subjektivní a ne každý nihilista je jenom to, za co je považován - je i trochu něco jiného - tedy Ema nemůže být typickou nihilistkou...

Pirka
17. 12. 2003
Dát tip
SHARKEY - - - s tou zábavou jsi asi vystihnul podstatu : ) ... ale jinak - je obrovský rozdíl mezi objektivním a subjektivním. Rowena - - - předem - dík : ) ... ona ale spíš než, že by neměla čas se zastavit, má strach se zastavit ... že pod tím vším rejem bude prázdnota a že stromy budou mlčet ... : )

ShArKeY
15. 12. 2003
Dát tip
Podle toho co čtu je Ema talentované a hezké děvče. Sice si jenom stěžuje na to co se jí stalo nebo nestalo - nebo že se neděje prakticky nic, ale to je osud. Ne každá holka má štěstí na to, co Ema prožila - některá ani nevytáhne paty z domu, nikdy se nepodívá do světa a degeneruje. Kouřit haš je v pohodě, všichni umělci chlastají a hulí. Ema si nemá na co stěžovat. Ať si najde nějakou zábavu, má se vcelku dobře.

Rowenna
15. 12. 2003
Dát tip
Ema je typická nihilistka. Pořád čeká, že za rohem, za dalším stromem, v další posteli, v té předešlé posteli, v jiném městě, v jiném lese, bude něco zajímavějšího, že to předtím bylo fajn, to potom bude fajn - a snad už neumí žít současným okamžikem. V tom reji svého života nemá čas se zastavit - vlastně i to kotě i ty stromy, se kterými rozmlouvá, tak trochu fláká. Co se stalo s Astou, co se stalo se stromy? je to dobře napsané.

Andulka
14. 12. 2003
Dát tip
Prvni problem Emy je, ze se nema rada. Druhy problem je, ze si vzdycky vybira tu jednodussi cestu...:-)

Elyn
14. 12. 2003
Dát tip
co by si Ema poradila sama?

Pirka
14. 12. 2003
Dát tip
A která cesta - například - by byla složitější??? A jak chceš mít ráda nic?

Člověk by má vždy nalezne tu zaákladní odpověď v sobě ... v nitru ...

Pirka
14. 12. 2003
Dát tip
Zkuste to brát tak, jako že je Ema naprosto imaginární stvoření - a já nevím, co s ním ... zkuste jí dopsat aspoň větu ... notaaak ... pekne prosim ... a predem dekuji : )

Andulka
14. 12. 2003
Dát tip
no, mit se rada nejde ze dne na den...to je dlouhodoby proces.... staci to zacit tim, ze si uvedomim, ze jsem clobrdik a ze za sebe nesu zodpovednost...staci to zacit tim, ze zacne premyslet proc udelala to a to.....a tak sama dojde k zaveru, ze si v zivote zatim vybirala ty cesty jednoduche, kde se dostane k cily bez prace a pile.....slozitejsi cesta je ta, kde musis hodne dat, hodne pracovat, trva mnoho dele....ale ovoce je za to mnohem sladsi a plodi dalsi ovoce...:-))))

Dero
14. 12. 2003
Dát tip
Inu, já to nebudu ... ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru