Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

bez názvu

03. 01. 2004
3
1
2496
Autor
Twardowski

 

Zrodil jsem se v aréně, kde proti sobě stáli dva věrní soci: jeden nekonečně starý, druhý nekonečně mladý. Zrodil jsem se z chvění vzduchu způsobené řinkotem železa. První, co jsem dokázal rozpoznat bylo hlediště. Ó… jak jsem byl šťastný! Myslil jsem , že to já jsem ten, kvůli komu byly všechny ty věčně pozorující oči svolány. Viděly každičký můj krok a četly každičkou mou myšlenku (Jak? Když člověk myslí – tančí; a oni byly jediní, kteří onen mikrotanec dokázali vnímat). Miloval jsem je za to, protože jsem se cítil velkým! Činili mě velkým! Vážil jsem si jich a proto jsem si musel vážit i sebe.

            To však netrvalo dlouho – některé z oči se přibližovaly a jiné vzdalovaly. Co se to děje! Vždyť já přestávám být středem! Plynu! Vzdaloval jsem se jako vlna ze svého zdroje.

            Chtě nechtě jsem musel připustit, že to nejsem já, kvůli komu byly oči svolány. Ba – ony mě vůbec neviděly! Ohlédl jsem se a tam je spatřil – dva soky, z jejichž souboje stále vzcházeli mě podobní, pomalu se vzdalující od středu.

            Ale co bude semnou? Vidím, že plynu a také před sebou vidím dřevěnou rudou bariéru arény, která ji vymezuje. Obávám se, že do ní narazím (ba: jsem si tím jist!) Když jsem byl stvořen, vím to, měl jsem dost síly, abych ji rozdrtil a tak se šířil do nekonečna, ale od té doby jsem příliš zeslábl. Už to nedokáži, bude to můj konec! Budu to já, kdo se naším rázem rozdrtí.

 

Historie? Neexistuje! Je poloha zbraní a k ní mohlo vést mnoho cest.


1 názor

alternic
13. 04. 2007
Dát tip
* *

katugiro
15. 01. 2004
Dát tip
jazyk nejazyk, jako povídka mi to přišlo nudné... :)

Twardowski
06. 01. 2004
Dát tip
Craerassy: Ano. A právě, když se tomu učíme, učíme se i jazyku, kterým je to vyjadřováno.

pozorovatel
05. 01. 2004
Dát tip
A o to mi právě šlo. Já svojí kritikou myslel něco jiného a ty si z toho vyčetl něco jiného. Může za to nejspíš věta:"...a nebo tě pochopí až budoucí generace, což je mi ale asi úplně jedno:))" Nic bych nenamítal, kdyby na konci byl vykřičník, ale já tam dál připitomělýho smajlíka. Připouštim, že ta věta byla blbá a že jsem jí tam ani nemusel dávat, ale dal. Vždy se snažím být co nejstručnější a tak se mi pravidelně stává, že paradoxně připíšu nějakou totální koninu. Já jsem nějak pochopil tvojí povídku a zajímá mě, jestli si to tak také myslel, protože mě to zajímá. Nemyslím, že by tato povídka neměla být pochopena. Ztratila by tím pro mě kus své kvality, zůstala by jen forma či ta melodičnost. Rád bych věděl, jestli mé nedostatečné pochopení, bylo mým zaviněním nebo špatnou či nedostatečnou srozumitelností tvé povídky.

Twardowski
05. 01. 2004
Dát tip
pozor.: Ale to se ti právě snažím vysvětlit. Ty nemužeš povídky nikdy pochopit špatně. Tvé pochopení je vždy zcela SPRÁVNÉ. Povídka sebou nenese interpretaci. Druhá věc o které jsem mluvil - cesta k cíli není vždy nutně pochopení. Pochopení je až cosi druhého. Když jde malý kluk po ulici, prochází kolem něj mnoho hezkých žen a nevšimne si jich. Vnímá je, ale nechápe svůj vztah k nim. Jsou v jeho zorném poli, ale "nevidí je". U muže je to jinak, protože pochopil svůj význam (jejich význam)... Cre.: Vím :-)

Craerassy
05. 01. 2004
Dát tip
Jenže vývoj člověka neprochází jen dvěma stadii. Ten malej kluk vnímá ženu jako ženu, starší kluk jako hezkou ženu a další a další ji vnímají pokaždé jinak..objekt zájmu, touhy, starší muž jako vzpomínku a starý muž jako znovu malej kluk ... obraz, co patří do krajiny...Je těžké rozumět, když ani netušíme, kdo je ten druhý, jak přemýšlí, co ho zajímá, trápí, rozveseluje.... Dáváš těžké otázky, Twardowski.:-)

pozorovatel
04. 01. 2004
Dát tip
Pochopil jsem, že on je historie, která pomalu zaniká a slábne. Ten konec mě znejistil. Znamená to, že za válku nemůže jen historie, minulost? Jedno vím jistě, že jsem tomu dokonale neporozumněl. V takovém případě je buď chyba ve mně nebo v tobě a nebo tě pochopí až budoucí generace, což je mi ale asi úplně jedno:))

Twardowski
04. 01. 2004
Dát tip
pozorovatel: neobávej se připustit, že i v tvé době žijí lidé, kteří toto dokáží pochopit! Co je to za vlastnost, kterou předvádíš tím, že zosobňuješ "svou dobu"? Neznám ji. Velká chyba je tomu, že člověk chce rozumět. Nedokážeš se zaposlouchat do kázání aniž by jsi mu rozuměl. Nezdá se ti latina melodická? Ach.. v čem všem může být melodie!

Twardowski
04. 01. 2004
Dát tip
Cre.: no! kdo byli?

Craerassy
04. 01. 2004
Dát tip
Tak Ty mě chceš týrat, že jo. Tak jo. Já bych řekla, že Zrození a Stáří...ach jo...každý si to můžeme vyložit po svém a Ty to víš...:-)

Armand
03. 01. 2004
Dát tip
*!

Twardowski
03. 01. 2004
Dát tip
ch: bohužel jsem od něj ještě nic nečet (to abych byl upřímný :-)

fungus2
03. 01. 2004
Dát tip
Rozhodně zajímavé. TIP

Craerassy
03. 01. 2004
Dát tip
Říkáme zajímavé...možná proto, že nerozumíme...kdo byli oni dva? Zrození a Život? Kdo byli?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru