Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bůh

04. 01. 2004
7
0
2648
Autor
Twardowski

Věříte mi, že Bůh je cestou? Metodou dějin, aby byly uskutečněny člověkem? Nebo lépe řečeno: interpretací člověka potřeby dějin plynout? A věříte, že pak musí být ztracen? Že potom musí být zorné pole rozšířeno?

 

Stál jsem tam naprosto promočen a neschopen pohybu. Stesk mi stékal po tváři, smutek čepýřil vlasy. Obloha byla zcela zatažená, pokrytá černými bouřkovým mraky, které nedovolovaly proniknout slunečnímu světlu, takže jsem ani nemohl stanout před zrcadlem a spatřit vlastní podobu. Zatím nepršelo, ale každým okamžikem pršet začít mohlo.

            Tu se na obzoru objevilo jasné světlo a dal předmětům kolem mě stíny. Žasl jsem nad tou krásou. Nikdy jsem nic takového neviděl. Jakýsi hlas mě volal vydat se za tím – dotknout se toho, pohladit ti, či tomu alespoň poděkovat, projevit náklonnost. Nejdříve jsem se obával, že je to zlý duch – světluška co svádí do bažin z pohádek mé matky, ale ani toho jsem se neobával – nenašel jsem nic, co bych opouštěl, co bych svou smrtí mohl ztratit. Vyšel jsem.

            A šel jsem tou smutnou, zpola osvětlenou krajinou dlouho. Mnoho kopců, řek a lesů jsem zdolal aniž by se světlo stalo intenzivnějším či větším – byl přede mnou nad obzorem stále stejný svítící bod. Zatím jsem mu věřil a přisuzoval ty největší vlastnosti. Učinil jsem ho nejvyšší bytostí a svým cílem – nazval jsem ho cestou a mým smyslem jít tu cestu. Občas jsem volal a ptal se, co je zač, modlil se, aby mi odpověděl, ale to byla jen hra (přiznávám: zkoušeni, zkoušení jeho) a byl jsem rád, že neodpovídá, protože můj Bůh nikdy neodpovídá! Kdyby odpověděl, dost možná bych se i zalekl a ze své cesty sešel, protože bych ho pokládal za zlého ducha.

            Víra však vyprchala. Za všechny ty dlouhé roky chůze se ani trochu nezvětšil, ani trochu se nepřiblížil. Přestával jsem věřit jeho skutečnosti. A když jsem zvolal: „Běž pryč! Kdo žádal cestu? Kdo chtěl jít od nikud nikam? Já ne! Zmiz““, zmizel. Trochu jsem se otřásl chladem a hlavně strachem, ale pak jsem si uvědomil, že zmizel už dávno (a snad i proto jsem ho zapudil)! Jaké však bylo mé překvapení, když jsem oči spustil z toho jediného drobného bodu, který se za ta léta naučily přeměnit ve své zorné pole? Já stál v krajině světla! Na louce se zelenou trávou, poblíž šumícího potoka a zpívajících ptáků.

            Poděkoval jsem tomu podivnému poutníkovi.


je to opravdu zajímavé a moc se mi to líbí, dávám Ti tipa :o) ***

johanne
06. 03. 2004
Dát tip
úžasný * myšlenkově mi to místy připomíná exuperyho :) dovolím si malý citát z citadely :) ...nedotkl jsem se Boha, ale bůh, který dovolí, abychom se ho dotkli, není už bohem. stejně tak jestliže vyhoví modlitbě. poprvé jsem pochopil, že velikost modlitby spočívá především v tom, že na ni nepřichází odpověď... gramaticky - "každým okamžikem pršet začít mohlo", "Jakýsi hlas mě volal vydat se za tím"... zní to trochu šroubovaně :o a celkově - líbí se mi to moc moc, tisknu :))

katugiro
15. 01. 2004
Dát tip
tohle je fajnější... * u prologu jsem se hodně zasekával... bůh metodou dějin, potřeba dějin plynout :)

815_0
10. 01. 2004
Dát tip
Pivicko - dík, za zařazení dílka - opravdu dobré ! :-) Nejkrásnějším okamžikem pro Boha je chvíle, kdy si uvědomíš, že žádného Boha nepotřebuješ. TIP

gASK
08. 01. 2004
Dát tip
Zajímavé zamyšlení:) Pointa je vynikající, zaslouží *tip za všechny ty významy a myšlenky... Igor_Indruch: Dobrý příměr:) Musím si to zase pustit...

pozorovatel
05. 01. 2004
Dát tip
Ale tohle je správná interpretace. Napsal jsem přesně to, co jsem si myslel. Mě to prostě zajímalo, tak jsem se zeptal. Myslel jsem, že se něco nového dozvím. Chápu, co pod slovem "správný" myslíš. Až tak jsem se nezamyslil, když jsem to psal.

Milena
04. 01. 2004
Dát tip
To nejsou světlušky, ale bludičky!!! A matčiny pohádky jsou také tvoje pohádky. Jo. Pán je tvoje naděje, to platí pro každého a neber to jako klišé, tyhle věci se nevyplatí podceňovat.

fungus2
04. 01. 2004
Dát tip
Velmi dobré!! TIP

pozorovatel
04. 01. 2004
Dát tip
Nějak se nedokážu k tomu pořádně vyjádřit a vlastně ani nevím, jestli jsem to správně pochopil. Pokud tedy odehnal od sebe to světlo(Boha), došel pochopení? Já tedy věřící jsem(a kdo taky v nic nevěří?) a jestli chcete, tak v Boha, ale určitě ne ve společného Boha s někým. Já vůbec nerad používám pojem Bůh, protože si pod tím hned každý představí něco jiného(a o tom to vlastně je).

Twardowski
04. 01. 2004
Dát tip
po: A právě to je to kouzla onoho slova! Připadá mi, že se stále hrozně bojíš toho, co si myslíš. Což skutečně nedokážeš svou interpretaci považovat za dostatečně "vážnou", aby jsi ji nazval správnou? (což nevíš, jaký význam má to slovo? Které dívky jsou považovány za správné!)

To mi připomnělo jednu epizodu s Futuramy - znáte někdo Futuramu? V tom díle vystřelí Bendera (takového hodně svérázného robota) do vesmíru a jednoho dne se tam na něm usadí pidilidičkové, kterým se žije docela dobře, dokud si jich Bender nevšimne a nezačne s nimi komunikovat. Oni ho okamžitě začnou uctívat jako boha a Bender, kterému není cizí žádná špatnost, toho začne nejprve jaksepatří zneužívat - donutí je vyrábět chlast jako obětinu pro něj atd. Nejdřív si libuje, jak to s nimi krásně zkoulel, ale pak si všimne, že lidičkové, kteří musí do úmoru makat aby vyrobili dostatek chlastu pro Bendera, hynou jako mouchy. Tak se v něm hne svědomí a chce to dát nějak do pořádku, ale kdykoliv zasáhne, způsobí jenom další katastrofu. Nakonec mu nezbývá než se bezmocně koukat, jak se lidičkové, kteří se nakonec rozdělí na dvě znepřátelené náboženské frakce, navzájem vyvraždí. Je z toho pěkně zdrcený a jak tak dál putuje bezcílně vesmírem, dorazí k opravdovému Bohu. Dá s ním řeč a vypráví mu, jak byl také bohem. Bůh ho k jeho překvapení chválí, že si napoprvé nevedl zas tak špatně. Bender se ho potom ptá, co by tedy takový správný bůh měl dělat. "Musíš to dělat chytře," povídá Bůh, "když budeš dělat příliš mnoho, stanou se na tobě lidé závislí a to bude jejich zkáza, když nebudeš dělat nic nebo příliš málo, ztratí víru. Když najdeš tu správnou míru, nebudou si jisti, zda existuješ nebo ne. A to je pak ono. :-)

Pivicko
03. 01. 2004
Dát tip
To je zajímavý, strašně zajímavý.... (¨dovolim si klub, jo?)

Twardowski
03. 01. 2004
Dát tip
Klub? Jistě, budu rád.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru