Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žánr fantasy II.

27. 01. 2004
0
0
1245
Autor
Vallery

další pokračování mojí \"Trochy žvatlání\"

Podžánry fantasy

Po nutném úvodu popisujícím celou fantastickou literaturu, se nyní budu věnovat samotné fantasy.

Stejně jako pro mnohé jiné moderní věci ani pro fantasy nemáme český výraz, a i kdyby se nějaký našel, myslím, že vzhledem k popularitě cizích názvů by neměl šanci na úspěch. Fantasy znamená fantazii, představivost nebo také výmysl. Popisuje všechno, co se jen v mysli autora zrodí a dává alespoň trochu smysl, a nesnaží se (narozdíl od sci-fi) nejrůznější podivnosti vědecky objasňovat. Její hranice jsou tam, kde jsou hranice lidské představivosti. A lidská představivost je údajně bezbřehá (já už ale pomalu začínám pochybovat).

Uvádím několik nejčastěji se vyskytujících pojmů, které se týkají fantasy.

Heroic (hrdinská) fantasy je jedním z podžánrů fantasy. Je zaměřená více na boj, než na výskyt magie a čarodějnictví. Typickým příkladem jsou dobrodružství barbara Conana.

High (vysoká) fantasy není příliš ujasněný termín. Často se používá pro fantasy, která se nesoustřeďuje jen na napínavé scény a boje, ale spíše na sílu a poselství příběhu, na jeho mýtický rozměr. Takový příběh má své promyšlené pozadí, na němž autor dále staví. V tomto pohledu je high fantasy například Tolkienův Pán prstenů.

Science fantasy je dnes příliš nepoužívaný pojem pro příběhy stojící na pomezí sci-fi a fantasy. Jde například o popisy budoucího světa, který se navrátil do feudalismu, nebo o využívání magie v science fiction (o technickém světě, kde vedle laserových mečů existují i čarovné prvky). Svým způsobem by se za takovou fantasy dal považovat i začátek knihy Čarodějem sobě navzdory. Její děj se sice odehrává ve světě kouzel, ale v samém začátku je to jen jedna z dalších planet, kam se hlavní hrdina dopraví supermoderní lodí budoucnosti.

Sword and sorcery (meč a čarodějnictví) hodně splývá s heroic fantasy i s fantasy vůbec. Označuje dějové příběhy, v nichž hraje hlavní roli drama, boj a magie. Často je používán pro fantasy zaměřenou více na děj a napětí než na myšlenky a detailnější propracování fantastického světa. Řekla bych, že tento podžánr je nejrozšířenější.

Toto dělení není veškeré, které existuje. Můžeme se setkat ještě například s rozdělením na mužskou a ženskou fantasy, kde mužská je hlavně bojovná a dobrodružná a ženská má příměs romance, je o lásce, přátelství, vztazích (známou představitelkou takové fantasy je André Nortonová).

Navíc existuje spousta doposud nepojmenovaných podžánrů, směsí nejrůznějších směrů. Například detektivka, která má fantasy kabát. (Ve světě, kde na rozdíl od toho našeho existují vlkodlaci a jiná podobná havěť, je pak zápletkou zjištění, kdo spáchal vraždu.) Takovým způsobem píše například Simon Green se svými příběhy o Jestřábovi a Rybářce. Pokud bych chtěla líčit všechny směsové žánry s prvky fantasy, bylo by to na knihu a ne na několikastránkovou práci a navíc bych asi unudila i ten zbytek čtenářů, kterým se až dosud úspěšně dařilo neusnout. Nyní se podíváme na fantasy trochu blíže.


bezmozek
27. 01. 2004
Dát tip
A komu je vůbec tohle dlouhý poselství?

StvN
27. 01. 2004
Dát tip
Dobrý. Kvalita stále stejná. Ale taky mě napadá otázka, proč to vlastně píšeš, když o tom bylo psáno už tolikrát. Možná pro ty nezasvěcence.

ShArKeY
27. 01. 2004
Dát tip
Tohle není úvaha...

Vallery
27. 01. 2004
Dát tip
ShArKeY: Já vim. (podívej se do prologu k prvnímu dílu)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru