Šarlatáni nebo pomocníci

Každý už jste to asi někdo slyšel. Člověk si zoufá, neví co má dělat a obrátí se na léčitele. A ouha. Nadiktuje si nesmyslnou částku, nabízí zázračné uzravení a jeho metoda zní přinejmenším podezřele (např.

26. 05. 2005
0
0
1746
Diskuse

Nevhodné potraviny

Lidem v přístupu ke zdravému stravování, podle mého názoru, brání 2 věci: Za prvé - informace o tom, co zdravé je a co ne. Je prováděno hodně výzkumů a pozorování. Často se k nám však informace dostávají se zpožděním nebo pokroucené. Stává se také, že výrobci nezdravých výrobků tvrdí, že jsou pro nás nezbytně nutné, a tak nás uvádějí v omyl.

26. 05. 2005
1
3
1919
Diskuse

Žánr fantasy IV.

Historie žánru
Historie fantasy vychází z historie celé fantastické literatury. A tak pokračujme tam, kde jsme předtím přestali, tam, kde se z fantastické literatury vyloupl poslední významný žánr, tedy science fiction.
Zprvu nenápadný žánr - jemuž základní rysy vtiskli před více než sto lety Jules Verne (např. 20,000 mil pod mořem) a H.

29. 01. 2004
3
0
1535
Úvahy

Žánr fantasy III.

Dobro vítězí, zlo je poraženo…. to je přece pro děti
Motivů, které se ve fantasy příbězích vyskytují, je mnoho, ale tím, který se jak červená nit táhne většinou z nich, je věčný boj dobra a zla, pravdy a lži, přátelství a nenávisti. Častým tématem je hledání a s ním související téma cesty. Je velmi vděčné, protože kde jinde než na cestách je možné poznat fantastické kraje a zažít neuvěřitelná dobrodružství.

28. 01. 2004
0
0
2296
Úvahy

Žánr fantasy II.

Podžánry fantasy
Po nutném úvodu popisujícím celou fantastickou literaturu, se nyní budu věnovat samotné fantasy.
Stejně jako pro mnohé jiné moderní věci ani pro fantasy nemáme český výraz, a i kdyby se nějaký našel, myslím, že vzhledem k popularitě cizích názvů by neměl šanci na úspěch. Fantasy znamená fantazii, představivost nebo také výmysl. Popisuje všechno, co se jen v mysli autora zrodí a dává alespoň trochu smysl, a nesnaží se (narozdíl od sci-fi) nejrůznější podivnosti vědecky objasňovat.

27. 01. 2004
0
0
1243
Úvahy

Žánr fantasy I.

Trocha žvatlání na téma fantasy žánr
Úvodem
Fantasy je v dnešní době stále rozšířenější žánr. Zatímco jedni ho hltají po kilech stran, druzí ani pořádně nevědí, že existuje. Snadno se nám může stát, že někomu řekneme pojem fantasy a on se na nás nedůvěřivě podívá, co jsme si to na něj vymysleli za nesmysl. Kdybychom namísto toho použili pojem sci-fi, neměli bychom takové problémy a náš „nezasvěcenec" by pochopil, o čem mluvíme.

26. 01. 2004
2
0
3877
Úvahy

O osudu, sudičkách a osudové chybě

Před dávnými časy, kdy se ještě princové a princezny nebrali zlásky, ale pro rozšíření království, zavládl mezi zeměmi nekonečný boj. Králové vysílali svá vojska do předem prohraných bitev, vojáci umírali a lidé hladověli. Jen králové a vrchnost pořádali bohaté hostiny a cpali se kprasknutí.
Kdesi vjiných sférách, kde to lidé nemohli slyšet, se ozval silně znechucený hlas Matky Přírody.

01. 01. 2004
3
0
1731
Ostatní nezařaditelné

Bouřka

Vodlehlém penzionu na chorvatském pobřeží už druhým týdnem pobývaly české děti na ozdravném pobytu. Organizace Chobotnice, vzniklá před několika málo lety za přispění Červeného kříže a mnohých sponzorů, pořádala každé léto pobyty pro děti a mladé lidi ve věku od deseti do dvaceti pěti let. Chodilo se především koupat na nedalekou pláž, ale kromě toho se hrály mnohé hry, dělaly se výlety do okolí, během pobytu několikrát došlo i na táborák a všechna družstva se vystřídala ve vyjížďce na lodičkách.
Dvanáctiletý Honzík stál u okna a díval se na temné nebe a šumící stromy.

18. 11. 2003
1
0
1689
Povídky

Vánoční pohádka

Vánoční pohádka
„Kdopak mi to loupe perníček. “
„Ále, to jen větříček. “
„No, tohle ti jde dobře. To nemáš, co lepšího na práci, než mi tady ujídat cukroví.

14. 11. 2003
4
0
1215
Pohádky

České famfrpálové mužstvo je parta ožralů

České famfrpálové mužstvo je parta ožralů
Příspěvek Rity Holoubkové exkluzivně pro Denní věštec
Po několika podezřelých vítězstvích českého národního mužstva na mistrovství světa ve famfrpálu je stále jasnější, že to nebude jen tak. Otázkou však stále zůstává, co vtom tedy vězí.
Nejsme si jisti, jestli se na výsledku zápasů nepodílí jejich záliba vpití alkoholických nápojů a užívání omamných kouzel. Exkluzivně pro Vás jsme zjistili, že po posledním vítězství nebyl žádný hráč střízlivý a i vprůběhu roku patří většina znich knejčastějším návštěvníkům nepříliš proslulé čarodějnické putyky U dračího spáru.

12. 11. 2003
7
1
3054
Blbůstky
Nahoru