Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Život vážně není fér...

10. 02. 2004
10
0
4163
Autor
kindly

 

Zrovna nedávno jsem jela autobusem, četla si v klidu noviny a těšila se, jak se doma pořádně najím a lehnu. Když v tom ke mně přistoupil člověk, který mi asi na zlomek sekundy ukázal jakýsi průkaz. „Nejspíše revizor.“ Řekla jsem si. Ani jsem se neobtěžovala podívat se mu do tváře, vytáhla legitimaci, ukázala mu jí a pokračovala dále ve čtení. Jenže ten člověk se ode mne nehnul, tak jsem složila noviny, konečně zvedla hlavu a neodpustila si: „Ještě něco?“ Jenže nade mnou stála stařenka a vyděšeně na mě hleděla. „Já si chci jenom sednout.“ V ruce svírala odznak, který nejspíše znamenal, že stařenka může kdekoli, kdykoli a kohokoli vyhodit z místa, které si sám vybojoval. „Vždyť tu všude máte spoustu místa, nemůžete si sednout třeba tady?“ Zasyčela jsem na ni a ukázala prstem úplně prázdnou dvoj sedačku. „Ne, chci být u okna na téhle straně.“ Zkoušela moji trpělivost babka a strčila mi znovu odznak asi pět centimetrů před obličej. Musela jsem se kousat do jazyka, abych jí neřekla něco ošklivého. „Jistě,“ křečovitě jsem se usmála, „ pro vaše pohodlí všechno.“ Vstala jsem a přesedla si na místo, které jsem chtěla vnutit babce. Ta jenom odfrkla něco ve smyslu: „To trvalo.“

Pěkně jsem se usadila, ještě rudá vzteky nad bezprávým, které se tu děje a chtěla pokračovat v četbě, když jsem si uvědomila, že jsem nechala noviny na sedátku u babky. Pomalu jsem otočila hlavou a uviděla, jak si ta bába čte MOJE noviny a spokojeně přitom pomlaskává. „Ehm…prosím vás paní, tohle jsou moje noviny.“ Snažila jsem se o zdvořilost a slovo MOJE jsem vyslovila co nezřetelněji. „Opravdu?  To jsou mi věci.“ Odvětila stařenka a dál si v klidu četla. „Ale já chci ty noviny! Chci si je přečíst! Jsou moje a já jsem vám je nepůjčila. A jestli mi je nevrátíte, řeknu řidiči, ať vás odtud VYHODÍ!“ pomalu jsem začínala zvyšovat hlas. „Řidič je můj manžel.“ Řekla babka a vycenila svojí nablýskanou protézu. Měla jsem toho tak akorát dost. Natáhla jsem se přes uličku k babce a noviny jí vytrhla z ruky. „Díky.“ Vyštěkla jsem na ní a začala si konečně číst. Asi po minutě se babča ozvala znovu: „Měla byste se nechat ostříhat, máte vlasy velmi neupravené. A koupit si pořádné oblečení, v tomhle nechodíte po ulici, že ne?“ starala se. „Až budu chtít váš názor na moje vlasy, dám vám vědět a věřte, že víc, než váš názor, mě zajímá názor kávovaru! A co se mého oblečení týče, jsem s ním spokojená. A teď mě laskavě nechte číst.“ Řekla jsem poněkud výhružným tónem. „No dobrá, byla to jen otázka. Mám ještě jednu. Máte chlapce?“ – „Do toho vám, myslím, nic není!“-„Je to poslední otázka.“ Řekla a zamrkala na mě. „Takže, když vám jí odpovím, dáte mi pokoj?“-„Jo.“-„Tak dobrá, ano mám!“ Tímto jsem hovor považovala za ukončený. „A je ten chlapec pěkný?“ nedala se. „Neříkala jste, že mi dáte pokoj?“ poznamenala jsem drsně. „Jistě.“ Lekla se až mírně nadskočila, ale dala pokoj.

Cesta byla opět příjemná, já si v klidu četla, ona se díval z okna. Nic ten klid nemohlo pokazit, snad jen: „Projděte dům do všech koutů, najdete stín a jen stín.“začala zpívat, nejdříve po tichu, potom více a více nahlas.„Můžete toho laskavě nechat?“ obořila jsem se na ní. „Tak zpívejte taky.“ Navrhla mi mile. „Ne, díky, CHCI si číst a CHCI mít u toho klid.“ Stařena mě pomalu doháněla k šílenství.

Autobus se začínal pomalu blížit ke krajnici a čím dál více zpomaloval, až zastavil úplně. Řidič vyšel ze své kabinky, rozhlédl se po všech cestujících a pomalu začal: „Tak vážení, autobus se nejspíše rozbil a nevím, jestli se mi to podaří vůbec opravit. Náhradní autobus tu může být tak za hodinu, možná víc. Takže, já se na to jdu podívat a potom vám dám vědět, jak na tom jsme.

Samozřejmě se po chvilce vrátil se zprávou, že s autobusem nic neudělá. Dívala jsem se napravo, nalevo, ale všude jen pole, dlouhé a rozbahněné. Jediná cesta byla po silnici, ale domů jsem to měla ještě přes pět kilometrů.

„Život prostě není fér.“ Vzdychla jsem. „Myslíte?“za mnou stála ta stařenka. „Zase vy? Jdete mě vyhodit z místa, kde stojím, protože máte odtud lepší výhled na krajinu?“řekla jsem trochu pobaveně. „Ne, já si stoupnu vedle vás.“ –„Klidně si stoupněte sem, já jdu totiž pryč.“ Nabídla jsem jí. „A kam byste chodila? Domů to máte přes pět kilometrů….“ Řekla jakoby nezávazně. Otočila jsem se a viděla, jak jí blýsklo v očích. „Jak to víte?“ řekla jsem trochu podezíravě. „Bydlím kousek odtud. Nechcete zajít na čaj? Dělám výborný čaj.“ Chlubila se. „Fajn, ale nebudete si zpívat.“-„Dobře.“ Souhlasila.

„A jak se vlastně jmenujete?“ zeptala jsem se , když jsme se vydaly na cestu. „Já jsem Milada, Milada Růžová.“ Odpověděla. Nemohla jsem si pomoct, ale z toho jména se mi strašně chtělo smát, ale jak jsem se snažila smích potlačit, narůstal do obřích rozměrů, až jsem vybuchla smíchy a nešlo to zastavit. „Promiňte, já se omlouvám. Nechci vás urazit. Jenže jak to bylo Růžová?“ A další obří výbuch smíchu. Naštěstí měla paní Růžová smysl pro humor, a tak se začala smát taky.

Když jsem se asi po dvou minutách konečně uklidnila. Začala mi paní Růžová vyprávět, o tom jak se zná s mojí babičkou a tetičkou a já nevím s kým vším. Konečně jsme dorazily do domku, kde bydleli manželé Růžoví. Byl malinkatý, ale uvnitř velmi útulně zařízený.

„Musím říci, že máte vkus.“ Pochválila jsem jí. „Já vím.“ Odpověděla skromně a zapálila svíčku uprostřed stolu. Celá kuchyně byla sladěná do žluté barvy, každý detail hrál svou roli a vznikl z toho opravdu dokonalý efekt. Na jedné stěně sušila květiny. „Co je tohle za kytku?“ zeptala jsem se. „To je moje drahá, velmi vzácná květina. Dělám z ní manželovi čaj, když nechci, aby měl večer na něco chuť. Víte jak to myslím.“ Poučila mě a mrkla. „No, tak to je docela praktická kytka…“ podotkla jsem.

„Tak tady to je.“ Stařenka položila dva veliké hrníčky na stůl. Sedla jsem si a chtěla se napít, protože čaj nádherně voněl, ale nejdříve jsem se musela ujistit: „A z čeho je tohle?“ - „Tohle je z Fenyklu obecného. Fenykl má posilující a vyživující vlastnosti podobně jako mateřské mléko. Má uklidňující, utišující účinky a působí zejména na jemné, tvárné a klidné povahy. Pomáhá otevřít se lidem, kteří trpěli strachem, nedostatkem lásky a péče.“- „Já jsem netrpěla nedostatkem péče!“protestovala jsem- „To ne, jen nedostatkem lásky.“- „To není pravda!“ obořila jsem se. „Ne?“ nedala se. „Jak dlouho už to je, co jste spolu nebyli nikde venku?“-„Týden.“ Odpověděla jsem jistě. „Ano týden, ale já možná nemluvím o Adamovi…až ti konečně dojde o kom mluvím, tak tě nechám být. Do té doby, mě budeš chodit navštěvovat každou středu, hodí se ti to?“ oznámila mi své rozhodnutí, jako by se nechumelilo. „Ne.“ Vstala jsem a chtěla jsem odejít, ta ženská je cvok-honilo se mi hlavou. „Počkej, chci tě naučit, tomu co umím já. Toužím po tom, abys byla mojí následnicí, já tu už dlouho nebudu, proto chci, aby se mé vědomosti jen tak neztratily. Rozumíš mi?“ podívala se na mě, slzy jí zakalili oči. Nemohla jsem jí říci ne, nešlo to. Najednou vypadala vyčerpaně a jakoby zestárla o dvacet let. „Tak teda příští středu, platí?“ řekla jsem místo toho. „Platí.“ Podala mi ruku a stiskla ji tak pevně, jak bych od ní nikdy nečekala. Rozloučila jsem se a vrátila se zpět k autobus, zrovna přijížděl náhradní. Ne, omyl, nepřijížděl, ale odjížděl. To se musí stát jenom mě! Autobus mi ujel, další jede za dvě hodiny a navíc jsem slíbila, že se naučím rozeznávat nějaký kytky. Já, která nepoznám pampelišku od petržele. A sakra, začalo pršet. Život prostě není fér.

 

 

 

 

 

 


vesuvanka
28. 04. 2004
Dát tip
I mnese to dobre cetlo, zpocatku byla atmosfera deje dusna, temar se schylovalo k bouri, ale pak se vyjasnilo. Zajivava myslenka. Jsem take pro dalsi pokracovani a davam tip

hippiesanda
31. 03. 2004
Dát tip
čte se to krásně, POKRAČOVÁNÍ!!!!:))))))*

kindly
29. 03. 2004
Dát tip
není líná, jen je jako já :)

Lee
27. 03. 2004
Dát tip
dočetla a to je dobré znamení :) ve většině souhlasím s předsouhlasícími a hlavně v tom že je useknutý závěr tak nějak do nikam... chce to něco dál jinak to je docela líná slečna, když je jí zatěžko dojít 5 km ((c:

horák
15. 03. 2004
Dát tip
určitě by to chtělo hodně překopat, ale o kvalitě svědčí to, že jsem se v pohodě dočetl až do konce, tipnu, jo?

Jiljí
01. 03. 2004
Dát tip
******* Chci pokračování! PO - KRA - ČO - VAT! PO - KRA - ČO - VAT! PO - KRA - ČO - VAT! PO - KRA - ČO - VAT!!!!:)))

Jeheheman
27. 02. 2004
Dát tip
Jo, jsem taky pro pokračování..

Andulka
20. 02. 2004
Dát tip
- hm...nejprve povidka vytvari neprijemnou, dusnou a hadanou a nastvanou atmosferu. Ctenar se divi, proc se hlavni autorka nesebrala, a mlcky nesedla na jine misto. Proc se neustale nechala vytacet takovymi malickostmi? A pak, ze by sla k nezname zene domu na caj...?????? Ale libilo se mi, jak si dokazala vytvorit tu babcu. Stara osamela zenska, ktera se nudi a je ji smutno. Taky se mi libilo, ze si na konci dala hlavni hrdince srdce -> ze si rekla, kdo vi, jaka babca bude ze me, co mi to udelaji, kdyz k ni obcas na ten cas prijdu...:-)*

kindly
16. 02. 2004
Dát tip
to záleží na tom, jak moc bude pokračování žádané...

Michalka222
16. 02. 2004
Dát tip
Já bych taky chtěla pokračování.... prosííím :-) tip

yoyo
16. 02. 2004
Dát tip
Tak a máš to. Pokračování MUSÍ být!!! :-)))))

yoyo
15. 02. 2004
Dát tip
Tak tohle se mi líbilo. Ale chtělo by to pokračování. *

Bering
12. 02. 2004
Dát tip
tak trochu jsem čekal na konec a byl velmi zvědav, co z toho vyleze a musím říct, že mě ten závěr ani nenadchnul, ale ani nezklamal. přesto dávám tip

chicoria
12. 02. 2004
Dát tip
Vsadím se, že se z růžovéí stařenky vyklube čarodějnice, tip:-)

SilverArrow
11. 02. 2004
Dát tip
Já nevín, mě kdyby takhle nasrala tak bych s ní nikam nešel, nebo šel a pak bych jí umlátil.

SilverArrow
11. 02. 2004
Dát tip
Já nevín, mě kdyby takhle nasrala tak bych s ní nikam nešel, nebo šel a pak bych jí umlátil.

PetrB
11. 02. 2004
Dát tip
Je to čtivé ale mám pocit, že také trochu nereálné. Snad příliš velké zlomy v ději.

Jeheheman
11. 02. 2004
Dát tip
Stylově se to fakt přinejmenším hodně zlepšilo.. A děj taky zajímavý, málokdy mě nějaká povídka baví až do konce. Dobře se to čte a to se u povídek chce v první řadě. Fakt pěkný*

kindly
11. 02. 2004
Dát tip
Díkes za kritiku...

Dero
10. 02. 2004
Dát tip
Je to promyšlené, slohově spíše slabší, ale zato čtivé ... pokračování bude? ***

Bezinka
10. 02. 2004
Dát tip
...četlo se to pěkně...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru