Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuze

04. 04. 2004
1
1
2432
Autor
dierana

Nevím, co by vás nejvíce zajímalo, ale ráda bych se vrátila k tématu hraběnky Bathory, pokud obdivujete tuto ženu naší /či spíše slovenské/ historie, nebo ji naopak nenávidíte, prosím vyjádřete svůj názor.

1 názor

Lykaneos
20. 02. 2007
Dát tip
HMM,

Havranka5
03. 05. 2005
Dát tip
Těžko přetěžko, po těch létech se dopídit pravdy o těch událostech v Čachticích. Je tomu již staletí, co je Eržičin zámek srovnán se zemí a z hradu vysoko na skále zůstaly jen polorozpadlé zdi rozhlodané zubem času a povětří. Většina z toho, co víme o Eržice Nádasdy-Bathoryové pochází z Jožova románu. Rozhodně však to, co prováděla údajně s děvčaty poddanské krve, i se svěřenkyněmi původu zemanského, není ojedinělý případ nejen feudální zvůle v dějinách nejen středověku a feudalizmu. Dělo se to předtím s otrokyněmi a zajatkyněmi ve starověku, a dějí se taková zvěrstva dodnes. V každé společnosti rozdělené na elitu a ty druhé, bohaté a chudé. Pro holé přežití člověk obětuje téměř vše. Ono mu nic jiného nezbývá.. Nevidím nic rozumného ani ušlechtilého na uspokojení obdivovat psychickou i fyzickou šikanu provázenou mučením. Zkuste si udělat ze svých nehtových lůžek jehelníček, nebo si nechat odštípat bradavky či rovnou uříznout celé ňadro. Nehovořím o pálení panenské blány kostelní svící, defloraci zvířetem a jiné další chuťovky, co dokáže vymyslet jen ženská závidící nenávist. Jistě, najdou se v populaci zajisté i fajnšmekři, které to vzruší, a to i když se to týká jejich těla, né že se na to jen s rozkoší koukají. Ale ti jsou patologickou vyjímkou. Ty mučené dívky jistě měly zcela přirozená přání lásky a milování, a dostalo se jim místo toho nekonečného řetězce ústrků a zvráceného mučení v přepychových zámeckých komnatách změněných na žalář a mučírnu. Mnohé určitě pod tíhou mučení a šikany se pokusily spáchat sebevraždu. Ono rozdílně se asi dívají obdivovatelé na odstřihávání poštěváčku v televizi, sedíce v pohodlném křesle a chroustajíce chutné bramborové lupínky s česnekem (česnekové kvůli vampýrům), jinak na pitvě a jinak, pokud se jedná o to jejich tlačítko spouštějící výtrysky slastí. Zvědavý je každý a pohled na cizí neštěstí a bolest příjemně mrazí a vyvolává v těle celou řadu reakcí podobně jako všechny ty naoko i opravdu nebezpečné adrenalinové sporty. Pro dnešní obdivovatele se tehdejší události jeví jako úžasná romantika, nikoliv však pro všechny ty dívky, které v tom musely tehdy nedobrovolně žít a nebylo pro ně úniku ani útěchy a vysvobozením byla toliko smrt.

dierana
05. 04. 2004
Dát tip
Vampirezza a čím tě nejvíce fascinuje? Můžeš to trošku objasnit? Co jsi o ní četla, jestli se smím ptát?

Vampirezza
04. 04. 2004
Dát tip
já ji jednoznačně obdivuji...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru