Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Můžeš"

09. 04. 2004
10
0
4280

Věnováno Anně, aniž bych tušila proč.

"Můžeš"

 

 

Měla toho dost.

Nestihla několikátou uzávěrku v pořadí, na všech aspoň trochu rovných plochách se kupily hory papírů, přežraný a přitom pořád nenasytný diář hystericky zahodila do kontejneru. Už si ani nevzpoměla kdy viděla naposled své přátele, u rodičů nebyla několik měsíců.

Třepily se jí vlasy, lámaly nehty. Už neměla ani kruhy pod očima, měla jen kruhy, ve kterých se jí občas podařilo zahlédnout oči.

 

A ještě ke všemu ji teď tohle velké černé auto unášelo někam, kde se bude muset celý víkend usmívat až ji rozbolí obličej. Kde bude poslouchat a říkat věty bez obsahu. Kde po ní polezou uslintané děti.

 

Společenská povinnost je jedno z nejstrašlivějších slovních spojení, ten střet svobody a autority, kdy teče krev a dělají se podlitiny aniž by se mne kdokoliv dotkl.

 

Jeho ruka jí spočívala na stehně a ona přesně věděla, co to znamená.

("Budou milí, uvidíš.")

Prohlížela si jeho profil - taková malá cestovní důvěrnost při stoosmdesátikilové rychlosti.

Stříbrný kroužek. Lícní kost přesně obtažená pruhem vousů. Řasy mu spolužačky záviděly už na základní škole.

 

Jednou jsem neodolala a zlehka je přetáhla řasenkou. Když jsem viděla co jsem provedla, okamžitě jsem si plivla na rukáv a rozmazala mu maskaru kolem očí.

 

"Volal jsem tvý mámě, abych poděkoval za ty půjčený peníze. Sesypala na mě tolik řečí o tom, jak je to samozřejmý a vpořádku, že jsem se vůbec nedostal ke slovu. Absolutně mě neposlouchala."

 

"No a? To je jako kdybych já chtěla, aby tvoje máma poslouchala mě."

 

Dorazili jsme na první předměstskou křižovatku.

"U tebe?" Zeptal se s hlavou vyvrácenou doleva.

Z pravé strany se vyhoupl kamion s přívěsem. Dala mu ještě pár metrů, pak si opřela hlavu, položila svou dlaň na jeho a zavřela oči.

 

"Dobrý. Můžeš."


crayfish
18. 08. 2004
Dát tip
Taky řešení... :-) Pro mý vlastní stupidní chápání bych ale víc rozvinul¨důvody. Trochu mi chybí motivace, i když ji samozřejmě tuším. :-) Jenže si ji nedomyslím z textu, ale z vlastní zkušenosti. Prostě by se mi to asi víc líbilo delší, no. :-) tip

ulita
16. 08. 2004
Dát tip
a ještě :)

That´s my cup of tea. T*

blueberry
22. 06. 2004
Dát tip
Konec je fakt síla, na tu pohodu předtím... Celou dobu to na mě působilo jako idylka. Máš pěkný styl, trošku Ti to tu prošmejdím :-)

StvN
21. 06. 2004
Dát tip
Líbí se mi, jak píšeš, ale nechápu konec. proč?

Kryton
21. 06. 2004
Dát tip
au! :o) avi :o)

guy
07. 05. 2004
Dát tip
setsakra mrazivě podaný ... ***

drfaust
22. 04. 2004
Dát tip
Koukám tady na pohled vybombardovanýho kostela z Coventry... před cca sedmi lety mi ho poslala Markéta... jen zdi... najednou jsem si uvědomil, jak moc se mi chce brečet... bydlíme v tak krásným místě... samý stromy... skrz žaluzii bojuje se mnou slunce a do dalšího rána už se nevejdu máš pravdu neodejdou

drfaust
21. 04. 2004
Dát tip
tenhle život znám

ulita
13. 04. 2004
Dát tip
*

Bebitka
13. 04. 2004
Dát tip
bezvadná věc! sice bych vynechala tu úplně první větičku, ta je taková... polopatická... a trochu urážlivě zřetelně dává najevo, co hrdinka prožívá, ačkoliv by na to čtoucí přišel rychle sám... jinak fakt skvělý! a takový... návodný? a teď, protože mám krizi středního věku, si jdu obléct oranžové maskáčové triko, koupit model porsche a stříbrnej kroužek... ale to je z trochu jiný sekce... pročež se mírně omlouvám těm, který tohle ale vůbec nezajímá... ;-)

Flammea
11. 04. 2004
Dát tip
No,rozhodně mě to zaujalo-v dobrým!*

beat: to je v pohodě :) ten vtip neznám, ta mikropovídka je čistá zkušenost :) (teda trošku nedotažená)

Miki
09. 04. 2004
Dát tip
To se mi líbilo.

Elyn
09. 04. 2004
Dát tip
zkrat..... zajímavě slepený střípky... jen moc asi nechápu ich formu, která se občas vloudí neznámo proč... že by ošklivý sen?

fungus2
09. 04. 2004
Dát tip
Je to zajímavé. TIP

Bea: Starej? Mně by docela zajímalo, kde jsi se s tím ještě potkala...

JiKo
09. 04. 2004
Dát tip
Už sem tu podruhé, protože jsem neměl zformulován názor. Střed je OK - slušné vykreslení obrazu děje - čtivé. Teď k obsahu: začínáš tím, že hl.p. teprve začíná mít dost všeho a tak se mi pointa zdá jako příliš neuvěřitelná a její důvody mělké. Také zde chybí aspoň náznak jejích vnitřních pochodů. Takto to vypadá spíš jako vtip, není to ucelené a uzavřené přes zjevnost pointy.

třeba je to tak, že to strašně dlouho a strašně pomalu bobtnalo a exploze přišla během dvou hodin...

JiKo
09. 04. 2004
Dát tip
"Začínala toho mít dost" nebudu tě přesvědčovat

to je v pořádku, já to neberu jako přesvědčování... Je fakt, že první verze zněla "Měla toho dost" ale teď už to nebudu přepisovat...

JiKo: tak jo... ale výjimečně :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru