Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O paprsku a kameni

24. 04. 2004
4
0
1391
Autor
Lyrel

Slunce má mnoho dětí-paprsků, které hřejí a laskají dobrou Zemi po tváři, protože Slunce samotné je veliké a jistě by ji sežehlo. Ale jeden z paprsků byl velmi neposedný. Příliš dlouho se zdržoval na Zemi, i když ostatní už dávno spaly za kopcem. I stalo se, že se paprsek ztratil.
Bál se tmy a hasl v ní. Tu potkal starého lampáře. "Kampak, paprsku?" zeptal se. "Ztratil jsem se a hasnu, člověče," řekl paprsek. "Och, to je velmi smutné. Pojď, schovej se do mých lamp a do ohně," řekl lampář. Hup! Skočil paprsek do lamp a do ohně a ty se rázem dvakrát rozzářily a zkrásněly. "Běda, celý jsem se tam nevešel!" řekl paprsek, rozloučil se šel dál.
Šel a šel a potkal květinářku. "Kampak kampak, paprsku?" zeptala se květinářka. "Ztratil jsem se a hasnu. Potkal jsem lampáře a schoval se do jeho lamp a do ohně, ale celý jsem se tam nevešel," odpověděl paprsek. "To je ale smutné. Schovej se tedy do mých očí a do květin!" Hup! Skočil jí paprsek do očí a do květin a tak se lidské oči a květiny rozzářily a rázem třikrát zkrásněly. "Běda! Celý jsem se tam nevešel!" vzdychnul paprsek a šel dál.
Šel a šel a potkal kámen, co ležel v prachu u cesty. "Kampak kampak, paprsku?" zeptal se kámen. "Ztratil jsem se a hasnu. Potkal jsem lampáře a schoval jsem se do jeho lamp a do ohně. Potkal jsem květinářku a schoval se lidem do očí i do květin, ale celý jsem se tam nevešel," řekl paprsek. "Řekl bych, že je to smutné, ale já potkal zlého člověka, co kope do kamení, když mu leží v cestě a to mi přišlo smutnější. Jestli ovšem chceš, schovej se do mně. Jsem sám a potřeboval bych přítele," řekl kámen. Hup! Skočil paprsek do kamene a ten se rázem stokrát rozzářil. Náhle vypadal docela jako hvězda. A paprsek se v něm úplně schoval.
Když jde chlapec prosit o dívku, nese jí prstýnek zrovna s takovou hvězdou. To proto, aby nezapomněla jaká musí být láska. Pevná jako kámen a hřejivá jako paprsek.

j_i_r_i_k
12. 05. 2004
Dát tip
Krásné to je, to rozhodně... Ovšem svět, kde "chlapci chodí prosit o dívky"... No, Atlantida možná existovala, kdo dnes ví? A ještě si dovolím trochu zauvažovat - vezmeme-li celý příběh v kontextu závěru: Paprsek, který poté symbolizuje polovinu lásky, se nejdříve snaží schovat v ohni, ale nezdaří se - to je možno chápat tak, že funkce muže coby zaopatřovatele a ochránce (oheň chránil proti dravé zvěři) rodiny již není tak důležitá, žijeme přece v rovnoprávném světě. Poté se snaží schovat v květinách a očích, ovšem opět se nevejde. Jako by se autorka snažila naznačit, že květina a čistý pohled plný lásky nestačí k získání srdce dívky. Na závěr se dovídáme, že jediná správná cesta je přes šperk, ovšem ne kvůli ženské marnivosti, ale kvůli vyšší symbolice. Je na každém čtenáři, ať si příběh přebere po svém a vezme si z něj, co uzná za vhodné :)...

Lasy
28. 04. 2004
Dát tip
závěr je brilantní . . . Lasy*

Nenymir
27. 04. 2004
Dát tip
a nejkrásnější je pohádku žít pánové čtěte pozorně:o)

vesuvanka
26. 04. 2004
Dát tip
To je tak krasna pohadka, paprsek a kamen Moc se mi libi, zejmena jeji zaver. Je velka skoda, ze je tak malo ctena. Netusim, jak by se dala vice zviditelnit. Davam alespon veliky TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru