Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V koupelně

21. 06. 2004
0
0
2407

Bastardě několika šuplíků. Léto, vítej.

V koupelně

 

Ve vaně se kromě lahváčů nepochopitelně chladilo i červené víno v plastové lahvi. Syrová nezařízenost místnosti příjemně studila. Na večírcích stejně nejvíc miluju koupelny. Jsou většinou relativně čistý, nezakouřený, je tam klid a pokud je pití ve vaně, čas od času se někdo staví. Navíc oplývám přesně tím druhem zvědavosti, kterou ukojí cizí zubní kartáčky, špinavé ručníky a vlasy v odtoku umyvadla.

----

Kytice růží na kuchyňském stole působí jako pohled tunelem do úplně jiné kuchyně.

„Já už sem na tom normálně tak blbě, jo, že si i sám kupuju kytky“ artikuluje Tomáš pečlivě a o to hůř.

Dnes je bez klobouku. Na hlavu si náš pirát uvázal šátek.

----

Jako poslední dorazil Jonáš. Asi třicetiletý, smrtelně znejištěný buzík se zbytky lupénky v obličeji.

Oslavence líbal dýl než bylo třeba a mně se udělalo mdlo. Registrovaný partnerství klidně, hoši, ale proč se na to mám koukat v pátek večer v reálu? O několik hodin později ze sebe „Jonda“ udělá totální trosku, v přehrávači začne točit přiteplalý disko ze speciálních klubíků, a všem klukům z mejdanu se začne houpat žaludek. Vychutnáváme si s Marií pocit, že tentokrát to nejsme my, koho bude otravovat největší loser večera.

----

Víno nezbylo než pít z modrobílého porcelánového šálku. Když underground tak underground. Sedla jsem si na mokrý okraj vany. Cítím, jak mi wranglerkami mi na stehnech prosakuje voda. Bosá chodidla opatrně pokládám na špinavé dlaždičky.

----

Hluboko po půlnoci jsem ztratila přehled. Několik lidí odešlo, cigaretový dým zhoustnul a muzika přitvrdila.

Čenda pobíhá se sklopenýma ušima.

Čtvrtého jointa nabízeného Kubasem jsem poslala dál. Michal se na mě chápavě usmál černými pahýly, které mu ze zubů zbyly. Když má za sebou někdo návyk na heroin, je preventivní péče o chrup asi to poslední co řeší.

Ze standardního mejdanového bordelu na kuchyňské lince vylovím komiks. Zarudlýma očima nevěřícně zírám na obrázek hovna, které si na záchodě čte noviny.

Vyrušené polekaně zvedá zahnědlé pařátky a cosi křičí.  Na další stránce drozd a pila z amerického seriálového kultu. Vycpaný zlatý Buddha nabízí doutník. „Havrani“ řídící pohřební vůz jsou dva papoušci. Půlryba s roztrženými zády. Horečně obracím stránky a přemýšlím, co je na nich doopravdy a kde pracuje moje vlastní vylepšená chemie.

„No to je fakt hustý…“ zaprská mi za uchem. „Vidiš tu krávu?“

Prst s černým nehtem ukáže na obrázek nakopávané želvy s utrženým krunýřem.

Zahodím komiks a snažím se neotáčet. Cestou do koupelny minu dva obrovské barevné bobky Lucie a Majla. V červeném a žlutém tričku vypadají jako reklama na Master Card.

----

Pomalu a pečlivě si myje ruce. To je teď ta nejdůležitější věc na světě. Pokud ji zvládne, nic se jí tady nestane. Nekonečně dlouho nastavuje teplotu vody. Teď mýdlo. Jedna ruka, druhá. Správně. Třeba si pak dá i tu čtvrtou cigaretu. S umytýma rukama vonícíma mýdlem může všechno.

„Můžu?“ mihne se jí za zády modré tričko a ze zad jí vyrostou a obejmou dvě silné paže. V zrcadle nad umyvadlem čtyřruký tvor s jedinou hlavou.

Na odhalené šíji ucítím mužské strniště a pak rty. Krk těsně pod vlasy, jeden obratel po druhém, skoro do půlky zad. Vystrkují hlavy, povykují, chtějí ven.

Po dvaceti minutách a hektolitru vody jsem dokonale vykostěnou rybou bez páteře. Mýdlo, které se za poslední půl hodinu zmenšilo o polovinu putuje čtyřmi dlaněmi. Potom dvěma. Za zad a rozcuchaných vlasů mi za kalhoty stéká voda.

----

„Dluží ti mejdlo“ říká v kuchyni pirátovi a ukazuje na mě mokrým prstem.

 

 


crayfish
18. 08. 2004
Dát tip
Syrový, přesný, vtahující. Skvělý. Souhlasím s StvN - změněný nazírání osob je inspirující, ale mělo by mít aspoň trochu řád. Kdyby se třeba jako leitmotiv prolínalo celým textem... Takhle to vyhodí čtenáře z tempa a přinutí ho, aby se o odstavec vrátil, jestli něco nepřehlídl.

a proč by to mělo mít řád? a co když tam je, jenom ho nevidíš? asi nejsem nadarmo vyznavačka Davida Lynche...:)

crayfish
18. 08. 2004
Dát tip
Nerozumíš mi. Chtěl jsem říct, že je ta scéna trochu jako pěst na oko. U Lynche jsem ten pocit nikdy neměl. Ale třeba je to jen můj problém, to je jasný. :-) Jako celek se mi povídka líbí MOC.

Jo, chápu, ale ta povídka je v zásadě lineární, žádný časový přehozy tam nejsou,,, jsou tam jenom hrátky s první a třetí osobou, ale to je spíš jenom takovej ornamentík, dá se to číst asi i bez toho, i když by to pak vyznělo jinak... nezamotala jsem se do toho?

ulita
16. 08. 2004
Dát tip
avi

jakej film, Kryťáku?

Kryton
16. 08. 2004
Dát tip
nelinearni casovou posloupnost najdes vsude mozne... Pulp Fiction, Amores Perros nebo 21 gramu, jen co si takhle v rychlosti vybavuju... ve filmu si to snaz spojis dohromady, v povidce si musis hodne domyslet a to mate...

Kryton
24. 07. 2004
Dát tip
to tvoje hrani s casy a osobami je hrozne matouci... film je neco jinyho...

avi

StvN
21. 06. 2004
Dát tip
Dobré psaní. Skutečně. Ale nakonec v koupelně se mi zdá, že jsi popletla osoby. Pomalu a pečlivě si myje ruce. atd.

Nepopletla :) (a díky)

StvN
21. 06. 2004
Dát tip
Pak tomu nerozumim. Nejdřív si ona myje ruce, pak k ní kdosi přistoupí a nakonec na odhalené šíji ty ucítíš mužské strniště. To nedává smysl, nebo ano?

Něco jako schizofrenie? Baví mě si hrát s časy a osobami, být chvíli uvnitř a chvíli vně... takový sex s autorskou licencí.

avi

StvN
21. 06. 2004
Dát tip
Proti tomu nic nemám, ale nemělo by to mít nějaký řád? Použiješ to na pár vět na konci díla. Jinak v tom nevidím nic dobrého. Myslím, že píšeš dobře na to, aby ses potřebovala dělat zvláštní tímto způsobem.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru