Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Vrtáčkovi a Vrtačce

30. 07. 2004
5
9
3008
Autor
leenai

Nějak se mi ztratily odrážky, ale vy to snad pochopíte, ne? :)

To si takhle žili, byli v jedné bedně na nářadí Vrtáček s Vrtačkou. Byl to šťastný pár, na zdejší poměry – haštěřivé matky i podložky nevynechaly den, aby si pouhým hloupým rýpnutím nezačaly předlouhou hádku a šroubováky sváděly kruté boje o necudné šroubačky…

Vrtačka každé ráno budila manžela do práce, připravila mu snídani (nejraděj měl dubové dřevo, pěkně proleželé, asi tři roky staré) a neopomněla mu vyčistit nástavec, aby se hezky lesknul a vrhal prasátka. Vrtáček byl však pěkný mrzout. Obzvláště brzy poránu. Na Vrtačku se sotva podíval, zhltnul, co mu připravila a už si to odvrtal pryč. Jediné, co jejich manželství udržovalo bez hádek, byla nekonečná trpělivost a láska Vrtačky. Vrtáček to snad nikdy nemyslel zle, jen prostě neměl náladu… Obvykle se už domů vracel celý rozjařený a dovedl si s Vrtačkou, znuděnou z celého dlouhého dne rutinní práce, hodiny povídat.

Jenže Vrtačka pořád nebyla spokojená. Její zaměstnání ji ani trochu neuspokojovalo – koho by bavilo celé dny jen tupě vrtat díry?! – a tak trochu manželovi i záviděla jeho práci v televizi.

Jednoho dne nespokojenost ve Vrtačce vzkypěla a ona už nemohla dál. Vrtáček přišel domů nějaký vzteklý, ani nevěděla proč. Její oblíbené jídlo (březovou fošnu na divoko) celé ztrhal, prohlásil, že je to blaf a nechápe, jak jí to může roztáčet a pak ne, že by se odvrtal uklidnit do nějakého koutu a začal jí projevovat trochu vděčnosti za uklizení jejich fochu, či za to, že vůbec něco k večeři přinesla a nenechala ho shánět dřevo samotného, jak to všechny její kamarádky doma dělaly, -ne!- on si prostě zůstal trčet uprostřed police a překážel a neodůvodněně hudroval a vůbec si na Vrtačce vyléval vztek. Měla toho plný nástavec. Rozhodla se, že nic takového už trpět nebude, že odejde. A to taky udělala! Sebrala si pár svých pilin a ani Vrtáčka nepozdravila na rozloučenou.

Odvroubila si to naštvaně a podrápala při tom celou pečlivě vydrhnutou podlahu. Jakmile měla jejich bednu z dohledu, začala se cítit se báječně. Bylo přeci jedno, kam se vydá! Někde se musí vždycky uchytit! Štrádovala si to dál, vrtala kolem ostatních ponků, provrtala se až pod schody dílny a vypadla dveřmi pro kočku ven. Ach! Jak byl ten svět nádherně velký! A kolik skvělých zážitků sliboval! Žádné upocené ruce jejího majitele… Ne! Už nikdy víc!

Celý den si jen tak nazdařbůh vrtala po parku, ani si nezašla na oběd, jak jí bylo skvěle ze vší té volnosti.

Ale pak přišel večer. Když se začalo stmívat, padl na Vrtačku strach. Co si tu venku tak sama počne? Vždyť se tu v noci pohybují všemožné nestvůry! Co když jsou ty pověsti o Pisklovy, strašném hlodavém bohovi, pravda?! Co když ji celou ohryže??! Co když jí zničí její skvělou pleť? Bude navždy odsouzena k ostudě? Takový bude její trest za to, že chtěla trochu štěstí? Chvěla se strachy i rozhořčením. To by přeci nebylo fér! Nikomu nic neudělala, není proč ji trestat! Ona celý život Vrtáčkovi posluhuje, ne on jí! Rozhodla se, že se za žádnou cenu nevrátí. Nemůže se jen tak podvolit a vrátit se k němu. (I když nejdřív musela potlačit ten malinký hlásek, který jí našeptával, jak se jí po tom trumberovi začíná stýskat…)

Rozhodně by to pro ni bylo ještě horší – dopustit, aby si myslel, že si nestojí za svým. A tak se dál loudala parkem, ale už to pro ni nebylo takové potěšení. Zanedlouho ji obklopily stíny. Vrtačka se ostražitě rozhlížela na všechny strany.

Támhle! Za tím klacíkem něco je! Vidím oči!!! myslela si vystrašeně, ale nikdy nic doopravdy nenašla. Netrvalo dlouho a byla už samým strachem vyčerpaná. Nástavec už se jí točil pomalu, pomaličku a ona se zdrceně šourala k nejbližšímu stromu. Neviděla ani na krok, když konečně dorazila do chlácholivé náruče jeho kořenů. Stulila se tam, odepjala nástavec a složila si ho k sobě do náruče.

Vál studený vítr. Cosi zlého v dálce zachrčelo. Všechno kolem ožívalo divokým nočním životem. Proč jen nešla k nějaké kamarádce? Proč si nezkusila najít práci v garáži naproti přes ulici? Proč jen zůstávala tady venku? Proč vlastně opouštěla Vrtáčka? Vždyť ani nebyl tak špatný, jen prostě nevěděl, jak jí dát najevo, že ji má rád… Začalo pršet.

A přestalo až k ránu. Snesla se studená mlha a všechno kolem halila do lepkavého ledového mléka. Vrtačka se třásla, neviděla ani na vrut od sebe. Byla úplně sama. A jedině ona sama si za to mohla. Kdyby ještě měla sil, plakala by, ale za celou tu noc proplakala už tolik oleje, že jí teď neukápla ani kapička. Tak tam jen ležela a mrzla, dokud se mlha alespoň trochu nerozptýlila a ona se nemohla vydat na cestu. Nevěděla kde je, ani kam jde. Chvíli ji to děsilo, chvíli jí to zas bylo jedno. Cítila smutek, byla opravdu nešťastná, že si s Vrtáčkem nepromluvila a že se mu alespoň nepokusila vysvětlit, co jí vadí. Vždyť chudák bez ní ani nevstane! A co když bude spát víc dní? Možná, že ho kvůli tomu vyhodí z práce! Co to jen provedla…

Ani nevěděla, jak dlouho se parkem potácí. Mlha se už zvedla, ale vtíravá zima jí ve spojích zůstala. Cítila se unavená a vyčerpaná. Musela se ovšem zase nějak dostat zpátky domů! Musela probudit Vrtáčka! Musela si s ním promluvit… Vrtala si to neochvějně dál. Potkávala šťastné, zamilované páry – matičky, podložky, šroubováky se šroubovačkami, hřebíky a šroubky (i když ti na ní sprostě pořvávali a vůbec byli neurvalí a protivní jako vždy), dokonce potkala i nějaké vrtáky a vrtačky! Jen je apaticky míjela, ani tu zahořklost už neměla sílu projevit.

Zrovna zahybala kolem nohy lavičky, na rozcestí Tří trav, když do ní vrazil nějaký šílenec, shodil ji a celou ji zamazal od bláta.

Kdo si myslíš, že jsi! chtěla se na něj rozeřvat, ale slova jí zamrzla v ústech. Dívala se do blátem zamazané tváře svého Vrtáčka! Nemohla tomu uvěřit! Vrtáček se z šoku vzpamatoval první.

“Krucilinko!” tak totiž Vrtačce rozněžněně říkával, když spolu ještě chodili, “Já… Když ses večer nevracela, měl jsem strach… Vrtal jsem tě hledat, ale ni u jedné kamarádky jsi nebyla… Všechny na mě byly tak zlé… Já nevím, co jsem provedl. Nemohla by ses vrátit domů? Prosím, zlatíčko, strašně mi scházíš!

Když to Vrtačka slyšela, tak se zastyděla, že uvedla Vrtáčka do takové situace, když vlastně za nic nemohl. Však takhle dobře si většina nářadí nežije! Za tak skvělou práci, jakou má on, by někteří dali všechno, co mají! Neměla si proč stěžovat, vždyť on ji má rád… A tak se jen trochu začervenala a zaklesla se do svého manžela, zašeptala mu, jak ho miluje a vydala se s ním zpátky domů. Byla ráda, že to dopadlo takhle a ne hůř.

Když se dvojice šťastně vrátila domů, ošetřil Vrtáček Vrtačce její nástavec i pleť, celou ji promazal a ona pak celá utahaná s úsměvem na tváři usnula. Všechen ten nepořádek, co Vrtáček nadělal, prostě ignorovala – však bude mít ještě spoustu času to napravit!

Od té doby už se Vrtačka na Vrtáčka nezlobila, že ji trochu přehlíží, protože si uvědomila, že nikdo nemůže být dokonalý. A byla šťastná, že má takového úspěšného a milujícího manžela. Za rok už se jim narodilo malé Vrtáččátko, nad jehož postýlkou Vrtačka vyvrtala nápis: ‚Všude dobře, doma nejlíp‘. Už věděla, že je to pravda.


9 názorů

fajo
22. 02. 2007
Dát tip
fakt nemas zac)))

leenai
22. 02. 2007
Dát tip
fakt dík :))

fajo
22. 02. 2007
Dát tip
to nevadi ani zamak..aj vrtaky si kupim..vidiove))na rozcesti Tri trav:)

leenai
22. 02. 2007
Dát tip
=D hlavně kotel staré =D

fajo
22. 02. 2007
Dát tip
no,kazdopadne-rano si musim ist kupit vrtacku)))..fakt skvele.........)

leenai
22. 02. 2007
Dát tip
děkuju, u téhle drobnosti bych to nečekala :)

fajo
22. 02. 2007
Dát tip
funtasticke:-€

leenai
08. 10. 2004
Dát tip
Grimmy já nerada... :( Ale když jsou trošku upravený, aby nebyly tak surový, tak jsou ty pohádky prostě klasika a já na pohádkách celkem dlouho žila... :))

Jinny
07. 10. 2004
Dát tip
Zábavný, umíš vyprávět a to je strašně důležitý. Jinak jsou ale stejně nejlepší mrazivý pohádky od Grimmů ;)

Jinny
07. 10. 2004
Dát tip
Zábavný, umíš vyprávět a to je strašně důležitý. Jinak jsou ale stejně nejlepší mrazivý pohádky od Grimmů ;)

Petr_Pan
18. 09. 2004
Dát tip
Tak to jo...:-) V tom případě viz. zpráva členům klubíku - těšíme se na Tebe :-))

leenai
09. 09. 2004
Dát tip
ja nejsem doma ja sem v Norsku! :) Obcas ukoristim net na chvilicku... :)

Petr_Pan
08. 09. 2004
Dát tip
MMch - copak děláš doma? :-)

leenai
07. 09. 2004
Dát tip
dik ya vsechnz informace i za kritiku, moc se to hodi... dikdikdik

Petr_Pan
04. 09. 2004
Dát tip
Júúúúúúúúúúú :-) Tak - nejdřív k tomu zmatku tady... Dolente, beatrice> Pokud zařazuje člen klubu SVÉ dílko a zaškrtne ( označí ) POUZE V KLUBU, naběhne to jako diskuze - na omluvu Leenai bych uvedl jen to, že jsem jí to určitě neřekl, že jsou tady informace o tomhle hodně blbě dostupný a pak podaný + že jsem tohle samý udělal taky - v Klubu přátel literatury o hnusu v nás a kolem nás a pak se musel dílem od starších a dílem z oficiálních informací odtušit co a jak. johanne> Souhlas, i když - trošku dělám, že se zlobím, žes vynesla takový soud aniž bys to dočetla - přibližně od poloviny se mi to zdálo lepší - začátek je ovšem opravdu nepohádkový... Leenai> K dílku ( konečně ): Nejvíc se mi líbil odstavec, ve kterém vrtačka usíná pod stromem - to je krásně vykreslený... Trošku se mi nelíbí závěr ( jako mravní ponaučení a takové až vzdávání se vlastního já protože někdo - zvl. tahání do toho úspěšnost partnera mi chvilku přišlo jako podivnou kritikou dnešní společnosti a tímhle směrem mi závěr hodně nesed ) ale má něco do sebe ( občas je potřeba udělat něco silného, abychom si ujasnili některé věci, které bychom jinak s těží probírali )... Je to pohádka ojiném světě, pohádka o tom, že člověk by si měl jít za svým cílem, i když vlastně třeba neví, co chce - proč ne :-) Dávám TIP + NIKDY nzaškrtávej POUZE V KLUBU - nejen u svých dílek - prostě vůbec - pokud to uděláš třeba i u jiného dílka, nestane se z něj sice diskuze, ale takový příspěvek se ( systémově ) nepočítá za aktivní činnost v klubu a to je trošku škoda, když už aktivní jsme :-))

leenai
31. 08. 2004
Dát tip
jaká diskuze?????

johanne
30. 08. 2004
Dát tip
milá Leenai, kdyby měla být v klubu každá pohádka, co jich tu je, tak... není to zas tak špatný, nedočetla jsem to sice celý, nemám teď čas, ale nijak zvlášť mě to netáhne vracet se... jsou tu lepší pohádky asi bych to vyřadila

Dolente
27. 08. 2004
Dát tip
Lee co blbneš s tou diskuzí????? To je schválně????

Dolente
10. 08. 2004
Dát tip
tak tohle je fakt vostrý, squííík, já se z toho zvrtnu, teda zvencnu :o) Mně se to fakt líbí, je to dobře uhozený. Takový dílka se mně líběj dycky :o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru