Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zlatá deska

31. 08. 2004
14
0
5432
Autor
StvN

        ?Kde je táta?? zaškemral asi pětiletý chlapeček. ?Mamí!?

         Žena zavřela dveře lednice, do které uložila jídlo pro pracujícího manžela a vyšla před dům, kde trucovitě pokřikoval její syn. ?Vájo, táta má práci.?

         ?Nemá,? rozkřikl se chlapec, ?viděl jsem ho jít ke kolotočům.? Vája ukazoval směrem za město. ?Má si hrát se mnou, ale teď si hraje s cizími.?

         Žena si jen povzdychla. Poklekla za zády smutného dítěte, objala ho kolem krku a dala mu pusu na tvář. Kdesi za kopcem rachotila muzika kolotočářů, návštěvníci ujídali cukrové vaty a perníková srdce. V párech hleděli k napřaženému obzoru, kde se slunce ukládalo ke spánku. Matka trpělivě konejšila zklamaného syna a sama s obavou svírající žalostné srdce očekávala návrat svého miláčka. Avšak za necelých deset minut odeslaná zpráva jí řekne, že se na noc domu nevrátí, že je mu to líto, ale tentokrát jde o velkou věc.

 

         Zcela obyčejný, průměrně vyhlížející muž v tričku a bundě čekal ve frontě na horskou dráhu. Samou nedočkavostí propotil jízdenku tak, že se mu téměř vpila do dlaně. Konečně se zapnul do popruhů a přiklopil před sebe ochrannou mříž. První vozík se dal do pohybu a za ním jako ocas dřevěného hada následovala celá řada klepajících se útulků pro duše. Tak malý si připadal, tak se bál. Bylo mu líto ženy a dítěte, kteří budou poprvé spát doma sami. Alespoň si myslel, že je mu to líto. Naneštěstí na rodinu nemohl v klidu ani pomyslet. Okolí parku se rozmazalo jako obraz na mokrém plátně a jemu se před očima znovu odehrávala dnešní bouřlivá diskuse o osudu lidí a země, možná celé rasy a celé Země a možná nějaké jiné země, která se jako poklad zavřený v truhlici utápí v propasti kosmu. Jeho dnešní trápení začalo docela nevinnou scénou. Jeden z dlouhého seznamu astronomů objevil nové těleso ve sluneční soustavě.

 

         ?Povaha tělesa je zatím neznámá. Patrně je složeno z těžkých kovů, ale více nevíme. Co známe zcela přesně je jeho dráha. Míří k Zemi,? přednášel svou zprávu uhlazený astronom.

         ?Dobrá. A je to tak důležitý objev, že bych o něm měl vědět i já?? ptal se tehdy naivně.

         ?Řeknu to přesněji,? pravil astronom s výrazem proroka. ?Míří na Zemi.?

         ?Jak je daleko??

         ?Prolétá kolem Marsu. Bude mu trvat několik měsíců, než dosáhne gravitačního pole Země.?

 

         Nařídil rutinní sledování s prioritou jedna. Za svého působení takových těles bylo asi dvanáct. O několik měsíců později vystřídal uhlazeného astronoma starší pán s knírem. V hlášení stála zajímavá věta: ?Bez vnějšího zásahu se těleso za dvaadvacet dní zřítí na Zemi.?

         ?Na první pohled je to špatná zpráva,? tvrdil astronom, který jenom těžko potlačoval veselí. ?Ale ujišťuji vás, že pravda je naprosto nečekaně příjemná.?

         Poslouchal zprvu zaujatě, později spíše zklamaně, protože čekal jako malé dítě, že dostane hračku a on zatím dostal hlavolam, který bude muset stejně vyřešit úplně sám.

         ?Těleso je veliké asi jako nejmenší družice, která nyní obíhá Zemi. Dalším společným rysem je jeho původ. Bylo vyrobeno uměle. Je to jednoduchý přístroj uzpůsobený k cestě vesmírem za jediným účelem ? přeprava nákladu.?

         ?Jaký náklad veze??

Astronom se ulekl. ?To nevíme. Ale dá se předpokládat, že nějaké poselství. Nikoho ani nenapadlo (to co mě napadlo teprve teď), že by to mohlo být nebezpečné.?

?Na nákladu konec konců nezáleží. Zachováme se podle předpisů. Víc možností stejně není.? Téměř okamžitě se většina špičkového zařízení pro sledování, shromažďování a zpracovávání informací o vesmírných tělesech na Zemi a na oběžné dráze zaměřila na detailní pozorování cizího tělesa. Několik významnějších satelitů muselo být přesunuto bez možnosti jejich zpětného zařazení do stálého provozu, ale to se dalo oželet.

 

Nakonec se s úspěchem zjistilo, že nebezpečí útoku nehrozí. Těleso ve svých útrobách neslo zlatou desku. Na řadu přišel další astronom.

?Měli bychom to zničit,? vyhrkl bez ohlášení. Jeho šílený pohled svědčil o tom, že je nejlepší.

?O tom se s vámi nebudu bavit. Vaši zprávu si přečtu. Můžete jít.? V příští hodině svolal poradu několika významných osob, poslal pro něco k jídlu a začalo jednání jehož předmětem bylo rozhodování o zákroku na cizí těleso.

?Celý problém tkví v tom,? tvrdil šéf inženýrů, ?že nemáme a bohužel ani neumíme vyvinout techniku, kterou bychom těleso pohybující se takovou rychlostí zachytili.?

?To je k smíchu,? poznamenal prezident a všichni se zasmáli.

?Chceme-li těleso získat,? pokračoval inženýr, ?musíme spoléhat na jeho konstrukci a nechat ho dopadnout na Zemi.?

?Kam?? Zněla jednoduchá otázka.

?U nás to není. Dokonce by nedopadlo ani do žádné z hustě obydlených částí planety. Přesto by byly škody nevyčíslitelné. Stamiliony obětí, znečištění a?? muž který mluvil se rozhlédl po všech přítomných. ?Není vyloučeno, že by se při dobrých podmínkách nestalo to, co kdysi vymýtilo dinosaury.?

?Co to sakra znamená, dobré podmínky??

?Pane prezidente,? začal omluvně onen pán. ?Těžko se to vysvětluje, ale pravděpodobnost je padesát procent. Jde především o to, jak by se lidstvo zachovalo. V ideálním případě bychom se s pohromou vyrovnali, ale museli bychom spolupracovat. Všichni.?

?Jiná možnost?? Prezident na sobě nedal nic znát.

?Můžeme to zničit. Nebude nás to v podstatě nic stát. Zachráníme miliardu životů, ale??

?Ale přestřihneme jediný drát vedoucí k jiné živé planetě,? řekl konečně prezident, který se nyní řítil ohromnou rychlostí po nedokonalých kolejích horské dráhy a rozmýšlel, jak se zachovat. Bude stejný, jako předchozí prezidenti, kteří mysleli jen na svůj národ? Měl štěstí. Amerika byla na opačné straně dopadu a to byla velmi příznivá zpráva. Nejjednodušší řešení bývá také to nejlepší, tvrdí zlaté pravidlo. Nejjednodušší je těleso zničit a tvářit se, jako by se nic nestalo. Ale co on o tom vlastně ví? Třeba je to prosba o pomoc ohrožené planety, ohrožené civilizace. Vezme si na svědomí osud neznámé planety a jedné veliké civilizace, která byla schopna před tisíci lety poslat do vesmíru takové těleso, nebo nechá pomřít pětinu veškerého obyvatelstva své vlastní rasy? Koho má zachránit?

Skutečně se cítil jako zachránce. Jako Bůh, který rozhodne, kdo zemře a kdo přežije. Jeho pohled směřoval k nebi, které i při takové rychlosti zcela klidně odpočívalo na sítnici jeho oka. Kam se dostali s takovým náskokem? Jistě již cestují ke hvězdám. Určitě nás navštíví, pojedou se podívat po stopách zlaté desky, aby zkontrolovali, jak se zachovala jedna zlobivá civilizace, jak se zachoval jeden jediný muž, který ji držel minutu v rukách.

Rozhodl se. Sestoupil na zem, odpověděl na několik přátelských pozdravů a šel domů na večeři. Žena i syn Vájo byli překvapeni, ale nenadávali. Měli ho rádi.

Druhý den ráno podepsal rozsudek jedné velké civilizace. Cizí těleso bylo zničeno v odpoledních hodinách středoevropského času.

 

V blízkosti hvězdy pojmenované cizím jazykem prováděla průzkum mezihvězdná průzkumná loď neznámého jména a podivné, nepozemské konstrukce. Sluneční soustavě byla nejblíž, takže se o zničení Zlaté desky dozvěděla jako první. Netrvalo dlouho a zástupce jedné veliké civilizace obývající desítku planet rozhodl a vyslání vojenské flotily s cílem ochránit vlastní rasu. Zástupce dlouho přemýšlel pod neznámým stromem hledě na nebe zvláštní barvy a zvažoval rizika. Jedná se snad o nepřátelský akt? Potom by měl chránit sebe a svou rasu a zaútočit jako první. Jedná-li se o nedorozumění, měl by se zachoval velkoryse. Se západem neznámé hvězdy se do vzduchu rozptýlil zvláštní zápach žluté rostliny a on se rozhodl. Neriskoval. Zvolil nejjednodušší možnost. Podepsal rozsudek jedné malé civilizace a nechal zničit cizí těleso.


Lasy
18. 05. 2005
Dát tip
je to tak - jednoduchá řešení nemívají zpravidla dobré konce . . Lasy*

j_i_r_i_k
15. 10. 2004
Dát tip
Mno, ta myšlenka se mi hodně líbí, stejně jako jakýsi vyšší pricip v povídce obsažený, odhlédnu-li od asociace na Krajní meze, přijde mi to i relativně originální... Ale jinak Ti nevěřím... Nevěřím, že těleso velikosti nejmenší družice obíhající Zemi by dopadem způsobilo zánik lidstva, nevěřím, že by nebylo možné je případně zpomalit či odklonit a pak zachytit, nevěřím, že by několik měsíců jen tak čekali a pozorovali, aniž by padlo jakékoliv rozhodnutí, nevěřím, že by to těleso zpozorovala jediná země a ostatní by byli kosmicky slepí, nevěřím, že by o postupu rozhodoval jeden člověk, dokonce ani moc nevěřím tomu, že by identifikovali, že je v kontejneru zlatá deska... Ty kulisy jsou prostě naprosto špatné, ano, možná jsi chtěl poukázat i na diktátorskou politiku USA, ale šlo by to uvěřitelnějším způsobem, vše by se dalo napsat mnohem uvěřitelněji, takhle to na mě působí tak nějak žes měl nápad a honem jsi mu ušil nějaký kabátek, který ho sice zahalil, ale tak úplně nepadne...

StvN
15. 10. 2004
Dát tip
Jo, je to tak. Dlouho jsem přemýšlel, do čehu tu myšlenku obléknout a je pravda, že jsem nezvolil tu nejvhodnější možnost. Už jsem to začal i přepisovat, možná se to tu objeví, snad to bude uvěřitelnější. Dík.

j_i_r_i_k
15. 10. 2004
Dát tip
Dej vědět, bude-li to, rád si počtu...

Alojs
11. 10. 2004
Dát tip
hodně dobré - teď už vím, čí dílka si tady pročtu :-) Skloubení současné politické situace (to USA je jasné) se sci-fi? proč ne? a ta pointa je prostě dobrá... nečekal jsem ji.

StvN
11. 10. 2004
Dát tip
Děláš mi radost.

Alojs
11. 10. 2004
Dát tip
a na ten tip jsem zapomněl, no jo :-)

StvN
11. 10. 2004
Dát tip
To je maličkost.

MeTB
09. 10. 2004
Dát tip
Poslyš, vzpomněl jsem si tuhle, když jsem se díval na oblohu, na tuhle povídku a napadlo mě, že sis na sebe tou velikostí blížícího se tělesa ušil zajímavou past. :-) Aby způsobilo opravdovou katastrofu, musilo by měřit pár set metrů v průměru; ovšem kdo by stavěl sondu velkou pár set metrů v průměru (nota bene když ta obsahuje jednu zlatou desku)?. Tedy buď je objekt větší a není to sonda, nebo je menší a nezpůsobí katastrofu; obojí je ovšem v povídce nezbytné. (je tu ještě možnost, že mimozemštané jsou skuteční obři nebo megalomané, ale...) Hopla. ;-) Tom

Vespa
07. 10. 2004
Dát tip
Neobhajuj to. Nejde ti to!

StvN
07. 10. 2004
Dát tip
Nebuď tak přísná.

Vespa
07. 10. 2004
Dát tip
Promiň, ale to říká ten pravej. :o)

Vespa
05. 10. 2004
Dát tip
Můj názor: Tak takhle, až na pár faktickejch chybek, trochu magořiny a vůbec, je to fajn. Dobře, kecam, začátek je trochu mizernej (nemám ráda takový to přibližování se čtenáři pmocí šťastné rodiny a i když to ostatní asi považují za plus, já nemůžu), bohužel byl asi nejlepší z celýho výtvoru. Sci-fi prostředí ti taky nejde, máš ho strašně umělý, o věrohodnosti nemluvě. Jediný co je na týhle povídce dobrý je pointa. Jo a poznámečka na závěr, máš horší dialogy než já a to už je co říct. (dyť ti tvoji vědci byli spíš nějací amatérští pozorovatelé hvězdiček...)

StvN
05. 10. 2004
Dát tip
Jé, jak ty můžeš mít větší pravdu než já? Dobře, v celý týhle věci šlo o pointu. Zpracování je debilní, ale to je tím, že tohle se dá zpracovat na tisí různých způsobů.

Tragicus
30. 09. 2004
Dát tip
To jsem rad.

StvN
29. 09. 2004
Dát tip
Ja ti verim, bez obav.

Tragicus
25. 09. 2004
Dát tip
Libila se mi pointa ... Kdybych rekl, ze je skvele, ze si mysli, ze zachrani svuj narod, ale stane se opak, a predstiral bych, ze jsem to necetl v odpovedi na kritiky, citil bych se hloupe, protoze jsem to cetl a stejne by mi nikdo neveril, ze jsem to necetl ... Kdyz ale reknu, ze jsem to tam cetl, ale doslo mi to jiz pred tim, stejne mi to nikdo nebude verim, ale alespon budu mit dobry pocit, ze jsem rekl pravdu. Ano, doslo mi to. Pointa mne prekvapila, cekal jsem, ze ji neznici kvuli zlatu. Coz byl mozna ucel. Opet ctive :

Hody
22. 09. 2004
Dát tip
Ahoj StvN, jsem rád, žes o sobě zase dal vědět. Až se trochu stydím, jak si ke mě nekritický, ale děkuji. Co se týče Tvojí povídky, važně se mě líbila. Jestli je neoriginální posoudit nedovedu, protože sci-fi zrovna často nečtu. Koneckonců neoriginalita někdy není na škodu. Líbil se mi každopádně morální problém, který jsi nastínil- připomnělo mi to Raskolnikova, který zvažuje, zda-li by měl Newton právo zabít 50 lidí, aby se jeho objevy dostaly světu. Protože jsem byl zvědavý, jak se rozhodne Tvoje postava, četl jsem jedním dechem. Myslím, že se rozhodl dobře. Naopak nečlověk na cizí planetě asi neměl všech pět pohromadě - což nevěděl, jaké škody by na Zemi napáchala Zlatá deska? Co se týče technické části tvé povídky, myslím, že je dost přestřelená. Těleso menší než družice nezničí polovinu Země ani omylem, prezident na poti mě taky zrovna nenadchnul, ale rozumím, že přesně tohle je Tvůj styl. Beru ho :-) Měj se,H. Za moralitu *T

StvN
22. 09. 2004
Dát tip
Neoriginalitu mi přisuzují čtenáři, kteří si z povídky berou právě tu katastrofickou část a potom jde rozhodně o profléklé téma různých drtivých dopadů, ale věřím, že tu část, která zaujala tebe, originální je. Techniku jsem vážně přestřelil a rozhodl jsem se to předělat, abych ukázal přístupnost rozumným argumentům.

Hody
22. 09. 2004
Dát tip
Dobrý, předělej to, myslím, že to rozhodně stojí za to!

StvN
21. 09. 2004
Dát tip
Dobrá msta.

Jeanne_6
19. 09. 2004
Dát tip
zaujalo.tip

ssalpy
14. 09. 2004
Dát tip
Nápad je dobrý. Některý věci nesmyslný. Napsané tvým stylem.... a ten je skvělý :-).

Solitary
10. 09. 2004
Dát tip
nevysvětluj, nech čtenáře, ať si to domyslí sám.. pak je to moc komplikované, kostrbaté.. Jen naznačuj.. Máš ale nápady :)

StvN
09. 09. 2004
Dát tip
Možná jo a možná taky ne, vzhledem k tomu, že to většina čtenářů chápe nesprávně. Ale nelíbilo, tak budiž, ty jsi šéf.

Gunhead
07. 09. 2004
Dát tip
k tomu jak je to napsaný se vyjadřovat nebudu, nejsem žádnej odborník jako někteří výše uvedení šťouralové, ale k tomu o čem to je se vyjádřit chci... Je to nářez, myšlenka tam rozhodně je a rozhodně to nepatří mezi klasický sci-fi spotřební odrhovačky...připadá mi to jako z šuplíku od C. Clarka... sice by to určitě šlo napsat líp, ale... *

StvN
07. 09. 2004
Dát tip
Napsal jsi to dobře. Dík za pochopení.

Plopez
06. 09. 2004
Dát tip
První dva odstavce slibný, pak to v až příliš všeobecné atmosféře (vědec, prezident, astronom, muž..žádná jména) spěchá ke konci. Postavy přestávají dýchat. Myšlenka na úkor příběhu. Stejně všeobecný jsou i ufoni, což je škoda, protože jména jako Krull, Zirgun, Lalaiitneii...cokoli.. koření každou SF povídku. (Vája je dobrý jméno).

StvN
06. 09. 2004
Dát tip
Jména by to ještě více znepřehlednila. Používám je jen, jsou-li nezbytná a tady nebyla. Nepíšu ságu a máš pravdu, jde především o myšlenku. Je mi líto, že to, co je autorovi nejcennější, je čtenářem nejvíce zatracováno.

Blackadder
05. 09. 2004
Dát tip
Semeno: "Nejjednodušší je těleso zničit a tvářit se, jako by se nic nestalo. Ale co on o tom vlastně ví? Třeba je to prosba o pomoc ohrožené planety, ohrožené civilizace. Vezme si na svědomí osud neznámé planety a jedné veliké civilizace, která byla schopna před tisíci lety poslat do vesmíru takové těleso, nebo nechá pomřít pětinu veškerého obyvatelstva své vlastní rasy? Koho má zachránit?" Já jen tvrdím, že tenhle načrtnutý námět mi přijde zajímavý a stálo by za to ho rozpracovat. STVN: Jak máš donutit čtenáře přemýšlet? Pointa mi došla a určitě jsem nebyl sám (samozřejmě by se daly navozovat různé analogie třebas na současnou válku v Íráku, a proti arabákům vůbec, kdy se řežou dvě kultury, aniž by o sobě věděly něco víc a snažily se pochopit, respektovat atd...) , jenže vytýkáno ti přece bylo, že sis kvůli ní upravil realitu tak, že ti to čtenář prostě nesežere. A to je ten průšvih.

StvN
05. 09. 2004
Dát tip
Tome, ty nezklameš. Tady mě spíš zaujal nápad, zpracování je nic moc, to vím. Přesto bych zo toho chtěl mít takovou normální sci-fi povídku, takže se chyby budu snažit opravit. S tvým závěrem souhlasím, ale potíž je v tom, že to jde jenom jednou za čas, jenom když se "něco" nahromadí. No nic, uvidíme se. Zdar.

MeTB
03. 09. 2004
Dát tip
Zajímavý námět. Moje postřehy: Jak lidé zjistili, že uvnitř tělesa je zlatá deska? Proč by těleso, které je velké (cituji) „asi jako nejmenší družice, která nyní obíhá zemi“ mělo způsobit ztrátu stamiliónů životů? Domnívám se, že nejmenší družice, která nyní obíhá zemi má maximálně pár metrů v průměru a takový objekt (jakkoliv by jeho srážka se Zemí měla jistě nepříjemné důsledky pro živočichy v blízkém okolí) by neznamenal větší hrozbu. Něco by se vypařilo v atmosféře, něco by se ulámalo a zbytek by sice dopadl (neočekávám, že by se neřízený objekt trefil do vhodné sestupné dráhy), ale Drtivý dopad by to nebyl. Je zvláštní, že nikoho nenapadlo, že by objekt mohl skrývat nebezpečný obsah. Člověk, když něco nezná, reaguje obvykle strachem – a odtud je myšlenka na potenciální nebezpečí co by kamenem dohodil. No, to s prezidentem, jeho synkem, manželkou, šíleným vědcem a závěrem přikládám celkovému ražení povídky, které mi přijde tak nějak parodické; jenže je to pro mě parodie asi taková jako Pátý element – dokud mi někdo nepotvrdil, že jde o parodii, nebyl jsem si jistý a říkal jsem si, proč je to takové, jaké to je. Závěrem: Četl jsem teď od tebe v krátké době Bílou pouť a Zlatou desku. V prvním díle hodlám dále pátrat, v druhém ne. Pro mě jsi silnější v reflexích, v introspektivních vizích, v mystičnu, než ve sci-fi; zkrátka líbí se mi, když do toho šoupneš obrazy své mysli, nad kterými mohu přemýšlet, ne když je to takhle vyložené. Tom

ECHO
02. 09. 2004
Dát tip
Styl mi připadá velmi jednoduchý, až mě trochu překvapilo, že je to tak trochu z pohledu prezidenta, čekal bych delší věty se složitější strukturou :-) Nápad je dobrý. A trochu toho pravopisu: "že se na noc domů nevrátí" "Co známe zcela přesně, je jeho dráha" "Za jeho působení takových těles bylo asi dvanáct" "začalo jednání, jehož předmětem bylo" "muž, který mluvil, se rozhlédl" Celkově nadprůměrné, ale už jsem od tebe četl lepší.

Semeno
02. 09. 2004
Dát tip
Blackadder :Ale oni snad nevolají o pomoc, nebo jsem se špatně soustředilo? Já vím že tohle opakování umocní dojem, tím že se rozhodli stejně, ovšem, vždyť ten prezident nerozhodl o osusu jedné civilizace(tedy pokud nemyslíš lidskou), on nechal jen zničit přepravní těleso. (ano, rozhodl tím o osudu lidského povědomí o mimozemských civilizací) tedy mluvím o: Druhý den ráno podepsal rozsudek jedné velké civilizace. Cizí těleso bylo zničeno v odpoledních hodinách středoevropského času. + Zvolil nejjednodušší možnost. Podepsal rozsudek jedné malé civilizace a nechal zničit cizí těleso. To přece není to samé. Ovšem, omlouvám se že kritizuji něco ..asi nevadí,........no,.možná.. ne, nechám to tady. Nastavil sis vlastní měřítko,...fajn vědět, že to tak neberu jen já. Tudíž mi nepřipadá nadprůměrná, ovšem vyzdvihuji její jednoduchý jazyk. :o)

Semeno
02. 09. 2004
Dát tip
a

StvN
02. 09. 2004
Dát tip
Tudíž mi nepřipadá nadprůměrná, ovšem vyzdvihuji její jednoduchý jazyk. Díky. Fakt, člověk se od tebe dočká samé lásky. Dero - já mám tu smůlu, že mě lidi soudí podle sebe Marty73 - šílenství je správný příměr. Sloh na to nevypadá, ale vlastně o nic jiného ani nejde. Dík. guy - škoda jen, že si ode mě nepřečteš něco vážného. Helga - to říkáš vždycky (Melí mi pohledem slíbila dopis, cha) a2a2a - pan prezident je tam od samého začátku. JAK MÁM PŘINUTIT ČTENÁŘE PŘEMÝŠLET?!!! A nakonec zklamání z pointy. V tom je přece celý fórek. Oba se zachovali na chlup stejně. Není to skvělé, když si člověk myslí, že jedná správně, že zachrání několik milionů obyvatel vlastní planety, ale přitom jedná tak, že ji odsoudí k záhubě? Pročpak si to čtenář sýám nepředstaví? Copak to musím napsat do písmenka?

Dero
02. 09. 2004
Dát tip
StvN: Taky jsem teď publikoval a narazil jsem stejným způsobem. Nic si z toho nedělej.

StvN
02. 09. 2004
Dát tip
Četl jsem některé kritiky. Zkusim i dílo, ale jak tě znám....

Marty73
01. 09. 2004
Dát tip
Tohle je jednoznačně na tip. Pro mě se to celý odehrává v šílenství jedince i civilizace zároveň v trochu nepřehlednym guláši, ale i to věřím že je záměr. Myslím, že to převyšuje obvyklou úroveň povídek na serveru. Bohužel i mojí.

guy
01. 09. 2004
Dát tip
Četlo se to moc dobře. Oceňuju především, že se ti v klasicky rozestavěných kulisách podařilo vytvořit novou nadhodnotu. Asi to není ten nejšťastnější příměr pro literární dílo, ale v dnešní nadprodukci příběhů stejného zaměření se mi jeví příhodným.

Android
01. 09. 2004
Dát tip
"Jeho šílený pohled svědčil o tom, že je nejlepší." -pro tuhle hlášku stálo za to, si to přečíst! :-) Zbylá jiskra nápadu je zneškodněna psaním pro směšně nelogickou pointu.

Seregil
01. 09. 2004
Dát tip
Parádná próza...*t

Helga
01. 09. 2004
Dát tip
Pouštíš se do zajímavých věcí. Ještě si to maličko nechám projít hlavou, i ty reakce jsou zajímavé. Jdeš tudy, kudy chceš. Šťastný člověk. Snad jen - mohlo by to být delší, abych více přivykla.

a2a2a
01. 09. 2004
Dát tip
Obávám se, že zápletka není zcela původní, původní je domýšlení toho, co by se stalo, když cizí těleso zničíme. Jazykově vcelku plynulé, ačkoliv jsou tam drobnosti, jako např. z ničeho nic se tam objevuje prezident, chlapec se podle mne nerozkřikuje, to patří hloupým dospělým, zbytečně silná slova jako žalostné srdce, apod. Také závěr ve vztahu k naší Zemi je zbytečně popisný, prezident v takové situaci se rozhodně necítí jako zachránce, zvláště pak, když ještě nerozhodl a nezná výsledek, ale nejspíš by se nejraději odpovědnosti vzdal. Přesto kladně hodnotím snahu autora vyjádřit se k otázkám všeobecným i to, že text vcelku dobře plynul a byl i napínavý.

pozorovatel
01. 09. 2004
Dát tip
Napsaný dobře, proti tomu nic nemám. Cosi (nevímco) mi to připomínalo.... Velmi dobrý, ale větší nápaditost tomu trochu chybí a snad i volnost. Proto se mi tu moc líbila jeho rodina a Vájo. Že ty se bojíš, abys povídku nepřepláskal spousty nápadů? Bylo to asi těžší, ale zas osvěžující. Je i důležitý se k čtenáři přiblížit a k tomu účelu funguje právě ta rodina tvou zpracovaná.

Blackadder
31. 08. 2004
Dát tip
Sakra, to je moc dobrej námět! Opravdu mě zajímalo, jak to dopadne, což se mi tu moc často nestává. Ale pointa to trošku kazí... je vynucená, nevěřím jí... nevěřím, že ten emzáckej prezident vydal rozkaz zničit Zemi jenom proto, že lidi zničili tu Zlatou desku. Přece mu mělo dojít, jaký škody by mohl dopad toho jejich poselství způsobit... A komunikaci moh navázat spoustou jiných způsobů... bezpečnějších a šetrnějších... Ale nápad to je jako z nějakého sci-fi románu... vlastně jsi to tam i sám načrtnul, cizí civilizace volá o pomoc a lidstvo se rozhoduje, jestli pomůže, (jestli vůbec dokáže pomoct!) za současné technické vyspělosti! To se mi líbí. To se mi moc líbí!

Dero
31. 08. 2004
Dát tip
Tipnu to, protože se to moc dobře četlo. * Ale nevěřil bych Ti ani čárku (Tys do té dokonalé psychologie postav tak zabředl, žes i v této oblasti udělal pár solidních lapsů). Máš štěstí, že to není jen tupé sci-fi. Máš smůlu, že tady málokdo ocení všechny ty skryté narážky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru