Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O klíčích

Výběr: Print
18. 09. 2004
13
1
7206
Autor
Zbyhoň

To zarouhání proti latině jsem si nemohl odpustit :)

Kdy se stává člověk člověkem? Při početí, případně narození, jak tvrdí filozofové? Nikolivěk, pravím. Nestane se to ale ani ve věku příliš pozdním, tím ceremoniálem není složení maturity ani získání řidičáku. Je to mnohem méně nápadné. Dítě je společností uznáno homem sapiens právě ve chvíli, kdy si vybojuje právo nosit klíče. A tím myslím Klíče, nejen pouhý klíč. Osamocený umolousaný klíč zavěšený na šňůrce kolem krku je totiž toliko známkou milosti rodičů a obrys klíče pod tričkem nikomu nad devět let prestiže nepřidá.

   Takové Klíče, to je docela něco jiného. Čím víc jich je, tím lépe. Každý z klíčů na kroužku značí samostatnost, svobodu, nezávislost a jedny dveře, na jejichž svobodné otvírání jsme si vydobyli právo. Ruku na srdce: Kdo z nás nenosí na svém hrdém kroužku ani jeden zbytečný klíč? Klíč od pokladničky, od skříně nebo od nejzapomenutější komory sklepa. Každý, kdo si sám sebe považuje, navěsí na svůj kroužek co nejvíc klíčů, jakkoli nepotřebných, neboť jsme člověky tolikrát, kolik jich máme.

   Tučný svazek klíčů je nesporně prostředkem společenského uznání. Kdo by se nechtěl zavděčit bohatě oklíčenému člověku? Vždyť takový má jistě spoustu přístupů kamkoli. A hlavně- buď je velice důvěryhodný, nebo velice movitý. Obě možnosti jsou nejlepšími předpoklady pro navázání dobrého přátelství.

   Vlastně mě napadají jen dva případy, kdy je mnoho klíčů ve svazku na škodu. Jedním z nich je obyčejná ztráta. Nikdy totiž nevíte, zdali to třeba nebyla krádež. Není moc zábavné měnit pro jistotu třeba čtrnáct zámků. I kroužek s pouhým polovičním množstvím klíčů pak může přinést mnohou nepříjemnost, jak se přesvědčila nejedna Modrovousova žena.

   Někdy mohou masivní klíče naopak zachránit život. V každé třetí detektivce se dočteme o anglickém lordovi, kterého stříbrná tabatěrka v náprsní kapse zachránila před jistou kulkou do srdce. Proč by to nemohly být klíče? Ty dokonce ve srovnání s tabatěrkou jeví jistou progresivitu. Nosí se totiž obyčejně v přední kapse kalhot, vpravdě nedaleko jistých partií. Zatímco tabatěrka chrání generaci aktivní v době výstřelu, klíče se zároveň pokrokově starají o pokolení, které má teprve přijít.

   Pochopitelně i klíče samotné mají mezi sebou určitou hierarchii. Klíč od zaprášeného kamrlíku se stydlivě krčí vedle honosného klíče k novému Mercedesu. A není jistě náhoda, že klíčovými osobnostmi politické scény jsou právě ti, kteří mají klíče, v našem případě klíče od korunovačních klenotů.

   Jsou ale i výjimky, instituce, kterým jsou klíče putna. V tomhle ohledu mě nedávno dosti zklamal okresní soud. Když mi napsali: „Dostavte se klíčení“, považoval jsem to za dobře míněnou radu některé sekretářky. Přestože jsem ovšem před soudcem náležitě pocinkával kroužkem svým i svazky vypůjčenými, nesetkalo se to s pochopením. Když cynickým hlasem pronesl rozsudek, musel jsem pozvednout kapesník klíčkům.


1 názor

Ještě jsem trošku čekal nakouknutí do tvojí oblíbené historie, kdy byly klíče opravdu znakem majetnosti a nosily se na viditelném místě. Fejeton bravurní.

Empty
02. 01. 2005
Dát tip
opět skvělé:-)))

Arien
29. 09. 2004
Dát tip
:)) já si tam nechávám jenom jeden, od skříňky z brigády... je maličký a vedle haldy kovu nejde vidět... jo, eště se mi ho nechtělo sundat a už ani nevim, kde je ten zámek, ke kterému patří btw já měla SVŮJ devítiročný klíč na růžové nebo ostře žluté šňůrce (už nevim) a byla sem na něj hrdá! jo, ťip

Vaud
27. 09. 2004
Dát tip
Skvělé! Množství klíčů, které nosím po kapsách vyvolává dojem, že bydlím přinejmenším na středně velkém hradě. Několik svazků pohromadě mi nekompromisně stahuje kalhoty, což je nyní moderní. Přesto se jich nevzdám. Mohl bych je použít například v sebeobraně. Třeba abych někomu zlomil klíční kost..

Zbyhoň
25. 09. 2004
Dát tip
a2a2a: Nejsem si jistý, jestli jsem dotaz pochopil, ale pokud nemá nějakou ironickou či jinou vrstvu, sekretářka mě samozřejmě pozvala "k líčení " :)

Zbyhoň
25. 09. 2004
Dát tip
a2a2a: Nejsem si jistý, jestli jsem dotaz pochopil, ale pokud nemá nějakou ironickou či jinou vrstvu, sekretářka mě samozřejmě pozvala "k líčení " :)

a2a2a
25. 09. 2004
Dát tip
nebývám ironický, to bych nedal tip, jen jsem si zavtipkoval - sekretářka a klíčení nového života, fejeton se mi přece líbil

Yossarian
21. 09. 2004
Dát tip
líbí se mi, jak je to napsané, ale nelíbí se mi to jako fejeton já mám klíčů 11, téměř na všech barevné rozlišovače, a na toho půl kila v kapse hrdý nejsem ani náhodou, jenomže co dělat, když všechny potřebuji!

ondrech
21. 09. 2004
Dát tip
hhhustý, nemám slov. krásně pravdivé, čtivé.***

a2a2a
20. 09. 2004
Dát tip
výborný nápad, který je ve druhé části zbytečně rponěkud rozmělněn úvahou o její ztrátě, ale pak se znovu dostává ke své pointě. Myslím však, že svazek klíčů není důvodem k dobrému, ale k "dobrému" nebo výhodnému přátelství, i když i to je sporné. Ale jinak hodně vtipné. Dotaz, neměla ta sekretářka od soudu na mysli, že tě pozvala ke klíčení ? - Za vtipný nápad - tip

Andulka
19. 09. 2004
Dát tip
dobre neopsane tema, prijemne cteni...:-)

Print
19. 09. 2004
Dát tip
Dobré téma, dobře a chytře nspsáno!*

Zbyhoň
19. 09. 2004
Dát tip
Akordiku: Dyť říkám v prologu, že jsem neodolal a ponechal to schválně ve špatném tvaru :) Myslíš, že bych to nenašel v latinském sešitě? A stejně si myslím, že v ablativu by to bylo ještě jinak:)

f_moll
19. 09. 2004
Dát tip
aha, takže k tomu bylo to zarouhání - víš, ono nebylo poznat, na co to přesně myslíš. ablativ do toho nepleť, ten s tím nemá co do činění v "počeštěném" tvaru :)

Téma dobrý, to je fakt. Dost možná, že by z toho šlo vytlouct něco víc, trochu to prodloužit, ale i takhle je to good. I když jenom good. Já jsem teda v tohle tom mimo mísu. Mám klíče všeho všudy čtyři. Dva od bytu, jeden dole od vchodu do paneláku a klíč od schránky, kam si chodim pro noviny. Paku už nemám nic a upřímně nezávidím těm "klíčníkům", kteří tahají po kapsách ty kila - vydíš, zrovna tohle by se tam dalo nějak vtipně rozepsat. Ale i přesto... Tip

A ještě klub.

Dero
18. 09. 2004
Dát tip
Jako obvykle - velmi dobrý fejeton, čtivě zpracováno ... *

Krimi
18. 09. 2004
Dát tip
Hodně zajímavá teorie :o) TIP

pozorovatel
18. 09. 2004
Dát tip
Každý klíč značí také zodpovědnost a společenskou uzavřenost. Jak absurdní, že nošením klíčů si uzamkneme svět. Fejeton je dobrej, jen nevim, jestli dostatečně aktuální, protože se od klíčů čím dál více odstupuje k jiným elektronickým zázrakům, který stejně nefungujou. V poslední větě máš chybu. "musel jsem pozvednou" - pozvednouT! *

Elemmírë
18. 09. 2004
Dát tip
Velmi.. velmi dobré :-) TIP

f_moll
18. 09. 2004
Dát tip
akorát se homo skloňuje hominis, tedy se stáváš hominem sapiens..:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru