Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

T'sert

13. 11. 2004
5
0
3895
Autor
leenai

měl by mě napadnout nějaký kloudný prolog... třeba.... ehm... už vím! \'Čti mě!\' jak to bývá u některých programů... :))

Na rukou krev mají, v očích zášť

-čeká věčnost vás a temný plášť,

v duši zloba, v srdci jen zrada

-smůla v patách a msta se vkrádá.

 

Třísnění hnusem, lepení zlem

-kůže jak kniha, ten první vjem,

vždy jste jim silou radost brali

-stejná síla zakletí halí.

 

Kdo miloval, snad

zabije,

pokání soudcem

meči je.

__________________________________________________________________________________

 

“Podívej se na mě.” zašeptal, ale pohledu se mu nedostalo.

“Proč dnes mlčíš?”

Postava, ke které se marně tiskl, se ani nehnula.

“Víš, jak jsem se na tebe těšil?! Nemohl jsem celý den myslet na nic jiného.”

Ticho.

“Dnes jsem ti koupil takovou maličkost!” prohodil nadšeně, když si vzpomněl na malý balíček, co ho tlačil v kapse. Vytáhl podlouhlou věc zabalenou v sametu.

“Na! Rozbal to!”

Spod pláště se vysunula ruka v kožené rukavici a opatrně přebrala balíček. Chviličku se potýkala se svou neohrabaností, ale pak se jí podařilo otevřít víčko odhalené krabičky. Uvnitř ležel překrásný stříbrný náhrdelník. Rukavice přes něj lehce přejela a pohladila přívěsek – maličkou klícku, uvnitř níž byla uzamčena černá perla.

“Tak pověz, líbí se ti? Chtěl bych ti ho připnout, jsem si jistý, že se na tvém krku bude božsky vyjímat! Je to pravá vzácnost!” dorážel zvědavě.

Neozvalo se nic, ale oslovená krabičku rychle zavřela a schovala do kapsy.

“Proč to děláš?!” vzkřikl poplašeně, “Nechceš ho nosit?! Nelíbí se ti?!”

Šaty nervózně zašustily, krabička se znovu objevila na světle. Dotyčná však přívěšek nenabídla svému příteli k připnutí, ale sama ho vyňala a spolu s rukou se ztratil za clonou pláště. Z kápě při připínání vypadla kadeř vlasů. Vzal ji lehce do ruky a snažil se ji vrátit zpět za ucho. Odhrnul přitom látku, už byl velice nervózní a nechápal, co se děje.

Zděšeně zakřičel a odskočil od lavice, na které seděli. Kápě se po krásných, měděných vlasech pomalu svezla až na záda. Tam, kde kadeře končily, se však objevil hnus. Tvář plná boláků a hnisu, šedivá, snad i plesnivá. Podivný tvor sebou poplašeně trhnul, tím se uvolnila i spona pláště. Na světlo se dostaly hrubé, ale čisté šaty, do nichž bylo oblečeno tělo, se kterým obličej v nechutnosti nemohl soupeřit. Mrtvolně šedivou hruď měla dívka plnou škrábanců a oděrek, strupy zalité čerstvou krví, jak se sponou řezala ve svém marném snažení skrýt se zpět do stínu pláště. Svému zjevu tím však jen ubližovala, postupně ztratila jednu i druhou rukavici, zahlédl dlouhé drápy vypučelé z jinak tvarem pěkných, úzkých prstů dívčí ručky. Nejistým strachem se probudil netvor v dívce, z hrdla se ozvalo chrčení a úpění. Tělo nevydrželo nápor neuvolněné energie, hlava se zvrátila dozadu a z ochablých úst vyšel hluboký, ublížený řev.

Ustupoval, pomalu a třesouce se, klada nohu za nohu, až ho blízký strom odmítl pustit dál. Vytřeštěně na ni zíral a nebyl schopný vydat ani hlásku. Přestala se snažit schovávat své ohavné tělo pod plášť. Zhluboka oddechovala a chrčela, nahrbená a připravená ke skoku. V tmavých očích se jí zračila hluboká bolest, tam se však nepodíval. Celý se třásl, zděšeně těkal očima, až to nevydržel a vyzvracel se. V hlubokém předklonu a za zvuků mnohem horších, než vydávala jeho společnice, se potácel někam pryč, zakopl a spadl, vymáchal se ve vlastních zvratcích, ale nepřestával unikat z toho místa.

Stála a dívala se za ním, pomalu se jí uklidňoval dech, pohnula se až když jeho následný úprk nebyl ani slyšet. Popadla plášť a znovu se jím zahalila, nezapnula jej však.

Z hrdla se vydral chrčivý zvuk slov pronášených hlasivkami, které nemohly být lidské…

“Zklamala jsem. Už zas!”

Setřela slzu a rázně se otočila zády ke kalužím zvratků na pěšině k městu, na krku se jí zahoupal řetízek, ve chvilce kov zčernal a perla se pomalu začala protáčet ve svém vězení.

Z lesa se ozvalo vrčení, vešla mezi stromy a po několika krocích jí k boku přiklusal orvaný vlk se stopami zaschlé krve v kožichu.

“Jednou nás někdo zabít musí. Neměj strach, my máme čas…”

Dívka v odpověď na hořký výrok jen smutně sklonila hlavu.

Bok po boku se pak ztratili v lesních tmách.


leenai
03. 12. 2004
Dát tip
Syb... Hihi, dík.. :) Petr.. jo, už jsem si fšimla... :) Škoda, některý možná i stojí za to... :)) možná... :))

Petr_Pan
03. 12. 2004
Dát tip
Tak já je - možná - časem dočtu .. :-)

Petr_Pan
27. 11. 2004
Dát tip
Promiň - povídky nečtu - ale - to už asi víš ..

Sybian
27. 11. 2004
Dát tip
Leenai :o) to jsem rad. Mimochodem! Ja vlastne zapomnel uplne na tu nejdulezitejsi vec, co jsem chtel predtim taky poznamenat ... ( to je ale kokos, ten Sybian ) ... vyrok: "jednou nas nekdo zabit musi. Nemej strach, mame cas ..." - tak to jsem uplne zustal uzasle koukat (no dobre, spis zirat). To stoji za to. Poklona :o) G.

leenai
26. 11. 2004
Dát tip
Je mi líto, že jsem se strefila do dne, kdy se objevilo víc nechutných dílek, protože tohle je moje prvotina, kdy jsem se odvážila pustit do vod temnoty... Děkuji vám všem, jak je mou milou povinností... :) Sybiane... Chápu, chápu, chápu... přesně vím, co myslíš tou tadaaaatadata FA! :))))))) Nechtěla jsem to, záměrně... Nedokážu vysvětlit proč, sem jsem to vsunout nechtěla... Ale jinak se s něčím takovým potýkám... co se slovosledu týče, jednoduchost vět byla taky záměrem a to z jednoho jednoduchého a prostého důvodu - nedávno mě sprdlo více lidí, že moje pohrávání si se slovy je příliš složité, tvorbě brání a že při tom působím jak napůl zpuchřelej dědek - spisovatel... tudíž jsem se tentokrát vzdala svého hraní :) které jinak miluju a vzdát se ho mi dalo opravdu zabrat... Příště se nebudu omezovat a klidně si propojim čtyři různý pády s inverzí, to teprv uvidíš... :) na to jsem machr... :)))) (o tom by mohla Dol vyprávět... :)) A nakonec.... Díkkkkkkkkyyyyyyyyyyyyy :))) Jsi moooc milej, ani o tom snad nevíš... :))

Sybian
25. 11. 2004
Dát tip
Leenai, myslim, ze mas v sobe neco, co se urcite vyloupne jako jadro ze slupky. Jestli je nekdo zhnusen nejakym slovem/slovy, pak snad jen ... nectete to vice. Ja zhnusen vubec nejsem, jen spis si myslim, ze vetsiho kontrastu by to chtelo dosahnout. Morbidnosti a hruzy, ale jeste hroznejsi umistit jen na par mistech, do desiveho kontrastu s predchozim treba dvou, tri vetnym souvetim ... ukolebavajicim a chlacholivym (nevim, jestli to rikam srozumitelne) ... takhle ti to vsechno splyne v docela slusne temno, ale nema ostre bodajici omracujici vyrcholky a hlubiny. Dal, jedno slovo mi tam ale nesedne vubec... slovo "energie" ... vymyslet jiny obrat, rict to jinak. Pak jeste ... take mam v oblibe rozvite bohate vety. Ale prerus je obcas. Jednim slovem, dvema. Vis jak to myslim? Abys narusila rytmus, aby to jenom "neodsypavalo". Vezmi si nejakou pisnicku treba ... kdyz je v ni porad stejny rytmus (dum dum dum ...) tak ... no aspon podle mne nema takovy naboj a takovou pritazlivost, jako kdyz se mezi dum dum dum najednou z niceho nic vyloupne ostre pronikave ta tadadaaa. K tomu spis asi radsi rovnou priklad: Svému zjevu tím však jen ubližovala, postupně ztratila jednu i druhou rukavici, zahlédl dlouhé drápy vypučelé z jinak tvarem pěkných, úzkých prstů dívčí ručky. Svému zjevu tím jen ubližovala. Rukavice sklouzla, stejně tak druhá. Zahlédl dlouhé ohyzdné drápy, vypučelé z tvarem jinak líbezných, úzkých prstů dívčí ručky. A hraj si nekdy dlouho s umistenim jednotlivych slov ve vetach. prehazuj je sem tam, skladej za sebou, zase prerovnavej, az si reknes ... ted to sedi. I jen slovosled muze vygradovat atmosferu. Lee ... a hlavne to ber vsechno jenom jako muj nazor, ne jako poucovani, anzto ja rozhodne nejsem nejaky erudovany umelec ))) Drzim ti palce, pis dal! Vazne, prijdu zas a rad ) G.

Dolente
22. 11. 2004
Dát tip
Jo => Přátelé temnoty! :o)

Jinny
15. 11. 2004
Dát tip
* Znova bych se jenom opakovala, že máš talent, Leenai. A jestli takhle píšeš v ani ne sedmnácti, tak se máme na co těšit. Holt s každým příběhem se člověk má lepšit. Jenom bych ti radila příště zkusit něco ještě delšího a třeba to rozdělit. Ano, i to tu lidi přečtou. ;)

wazzup
14. 11. 2004
Dát tip
ten začátek se mi líbil víc než ten konec, ale přesto bych celkově dala tip

Delahaye
14. 11. 2004
Dát tip
dobré to je. Ani to na mě nepůsobilo až tak depresívně ... "pokání soudcem meči je" hmmmm ! T + avi

Dolente
14. 11. 2004
Dát tip
Špína, chrchle, cucky, bída! Slepené chuchvalce pouličního smetí!!! Takže t* :o))) Ty verše na začátku se mi líbily moc, ale to s tim blitim je až přehnaně nechutný... :o)

Craerassy
14. 11. 2004
Dát tip
Leenai....je to...já vůbec nemůžu najít to slovo....jakoby v té dívce ..zosobnění bolesti a zvířecích koutů v nás....vlkodlačí...tak nějak.... tip! (děkuji za avi:-))

ondrech
13. 11. 2004
Dát tip
hustý

leenai
13. 11. 2004
Dát tip
ne! řídký... a smradlavý (jsou ty zvratky) :))))))))))

leenai
13. 11. 2004
Dát tip
a

Nicollette
13. 11. 2004
Dát tip
proboha.... další přítel temnoty .... já sem v tom klubu taky, ale muj ty světe, co je moc, to je moc, dneska je to už třetí dílo a já nechápu co blbnete.... je to dobrý, ale vzhledem k té velké konkurenci, průměrný... nevadí mi přečíst si něco takovýho jednou za čas, ale třikrát do dne, to už je děs

ondrech
13. 11. 2004
Dát tip
ty si teda věříš... ironie... trochu ambice, chlape(já sice ádný nemám, ale o proti tobě...;))))

Empty
13. 11. 2004
Dát tip
Už je toho dnes taky na mě moc. Já, i když jsem depresemi zmítaný negativní člověk s temnými myšlenkami, temnou věc prostě napsat neumím, ale koukám, že je to asi dobře. Tohle už trochu zavání kýčem a místy je to možná až zbytečně nechutné a zvrácené

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru