Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lucie

26. 11. 2004
8
0
4042
Autor
leenai

25. listopadu 1540

Cítím se tak sevřeně, úží se mi hrdlo a v plicích to píchá, když dýchám, hlava třeští, ruce mě zebou, ale lije se z nich pot... zespoda pryčna, ze stran to bodá, ze shora na hrudník tlačí...

 

Maminko, kde jsi?

 

Byl tu pan doktor, ta paní odvedle ho zavolala. Když viděl, že skoro nemám peníze, vzal si ty, co zbyly, za cestu a zas odešel.

 

Už se setmělo. Dírou po okně sem fičí studený vítr. Je mi taková zima. Chtěla bych mít peřinu, co má moje paní ve svém pokoji. Určitě se moc zlobí, že jsem dneska nepřišla. Vyhodí mě...!

Ach, co si jen počnu?

 

Šourání starého Petra už taky utichlo. Jak se mu dnes asi dařilo? Přijde se podívat, co se mnou je, proč mě za celý den při prodávání ani jednou neviděl? Zeptá se, co mě bolí? Ne, na to ať se neptá! Bolelo by to jistě víc, kdybych o tom začala mluvit... a že bych dlouho mluvila! Ale on stejně nepřijde, už je pozdě, strážný odtroubil večerku, lidé už ven nesmí. Ale kdyby přišel, mohl by přinést trochu mléka, jak to občas dělá... On by stačil hrnek vody. Jakou mám žízeň! Proč je ta studně tak daleko?! Nesmím ven, nestihla jsem si přinést ani vědro vody...

 

Nemůžu spát. Potřebuji pít. Ale tělo mám tak těžké, horké a bolavé... Nemůžu hnout ani rukou, je tak veliká a ohromná! Všude je strašná tma, vůbec nic nevidím, ani na špičku nosu si nedohlédnu. Asi tu dnes nebyl lampář. A zima! Jaká tu je zima. Venku vyjí psi, dupou strážní - stejně ale slyším, jak mi zuby drkotají a vítr jak oknem fičí.

 

Svítá. Cítím to. Pohnout očima je tak složité, kašlat už nemůžu. Ruce ani nohy necítím. Nožičky moje, hněte se, já přeci musím do práce...! Paní už mě zpět nevezme, jestli se hned nezvednu a nepůjdu ji odprosit!

No tak, musím vstát... musím... jsem tak ospalá a rty mě pálí...

 

Dostala jsem krásnou nadýchanou peřinu. Bílou peřinku! V noci sněžilo. Všechno se mi v pokoji tak krásně leskne. Až z té nádhery oči bolí, raději je zavřu, za chvíli budu mít zmrzlé vločky na řasách, jak to mívám, když si jdu v zimě ven hrát... A budu vypadat jako paní, když se chystá na slavnost, celá pěkně upravená a vyšňořená. To bude krása!

 

Je mi taková zima... Kdyby tu tak byla maminka.

 

 

 

 

 

Epilog

__________________________________________________________________________________________

26. listopadu 1540

Dětské tělo ženského pohlaví, bez známek násilí.

Příčina smrti : nemoc, podchlazení.

Spáleno téhož dne.

                                                        Mistr Jan z Kludně

__________________________________________________________________________________________

26. listopadu 1540

Dospělé tělo mužského pohlaví...

...

...


Narvah
27. 09. 2006
Dát tip
mě to nějak nebere - jeden dlouhatánský monolog pocitů..

Jeheheman
14. 01. 2006
Dát tip
:-)

leenai
09. 06. 2005
Dát tip
nemáš zač, já ráda potěším, i když to rozesmutňování by být nemuselo, ale tohle jinak nedá, to máš pravdu... :))

LaMouette
08. 06. 2005
Dát tip
menofkyne.. moje.. a jediny tedkonc co citim.. je soucit.. zima.. a prazdnota.. mots pjekne si to napsala.. vazne.. mots pjekne.. tiky za poctenicko.. *

leenai
21. 05. 2005
Dát tip
Ok. ale to je přeci fuk, jestli to bylo křesťanský, jim na tom pravůbec nezáleželo. Co to pro ně bylo, nějaká mrtvola, ani nevěděli, jak se jmenuje! O to tu jde, zdálo se mi divný, že by ji měli pohřbít.. 1) moc námahy 2) kolik by těch hrobů museli dělat... Jinak děkuju, že jste se přišli podívat, páč je to už starší kousek (mno víceméně :) )

Havranka5
20. 05. 2005
Dát tip
Výpovědi dětských otroků-obětí zrůdnosti a krutosti ranné "svobody a demokracie" nebo jak se mezi rozumnými lidmi říká kapitalizmu, doporučuju tohle: http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/IRchild.htm Moc ty stránky doporučuju pro inspiraci, budeš-li ještě psát pokračování. Ale je to čtení pouze pro silné povahy. Jinak moc vcítěně napsané určo na tip* Jsem ráda, že se konečně našel Písmák, píšící o těchto věcech. Díky

Havranka5
20. 05. 2005
Dát tip

Vespa
04. 12. 2004
Dát tip
Jo, tvrdý slova by se do toho nehodily... jen... nevim, asi bych to podala trochu jinak. Ale příběh je to hrozivej... Běhá mi mráz po zádech.

leenai
03. 12. 2004
Dát tip
Vespo... Máš zajisté pravdu, je trochu i kýč, vykrádat pocity malé holčičky, ale kdyby nebylo jí, nemohla bych říct to, co jsem chtěla... jak to je s takovým norm. člověkem v jednom městě v jednom roce... Neznali ani její jméno! Vždyť ani nikoho nezajímalo...! Byla jenom kus masa, kus něčeho, co někdo musel ohledat, prohlásit smrt a nakonec protokol o spálení podepsat... A nebyla sama.. O tom to je, o samotě, o tom, co všechno nás nezajímá, o tom, jak to tehdá někde určitě bylo, protože... ne, á to nemůžu takhle vyblít natvrdo... něco z toho musí být patrno... ne? Máte pravdu, je to hodně jiné... všichni se měníme... :) Děkuju. Zas a znova vám děkuju. Moc. A rudnu co jen můžu... Sybiane... To přeháníš... tak dobré to zas snad být nemůže... Delahaye... Ne, my jsem víckrát a víckrát v naší/mé hlavě... :) Ještě naposledy... Dík. :)

Craerassy
02. 12. 2004
Dát tip
*

Elyn
02. 12. 2004
Dát tip
*

Sybian
01. 12. 2004
Dát tip
Tak tohle ale teda JO! Uplne jak kdybych mel rozevrenou nejakou svoji oblibenou povidkovou knizku, ktera uz je cela ohmatana, jak ji beru casto do ruky. To se mi vazne moc libi. Ten odchod posledniho zbytku sil ... ten posledni odstavec ... dozajista presne tak se to tehdy toho 26. listopadu, LP 1850 stane. Vzivas se do pocitu postav detailne a hluboce. A stejne presvedcive je umis i popsat. t* G.

Delahaye
30. 11. 2004
Dát tip
Tedy ! Tohle se tak liší od toho, co normálně píšeš, že doufám, že nejste dvě ... :-) Ale je to skvělé. Fakt T + avi

Petr_Pan
29. 11. 2004
Dát tip
Ou - bolavá .. .. moc

Vespa
27. 11. 2004
Dát tip
Je to skvěle napsaný, to jo, ale nějak se mi nelíbí ten příběh. Neni dojemný, když popisuješ myšlenky malý holčičky, mam z toho stejnej pocit, jako když jsem se byla podívat do Osvětimi, je to hrozný.

Sunmoon
26. 11. 2004
Dát tip
?cože? Uh, to mě nějak vzalo...:o(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru